Полагане на первази, плочки в банята

 Всеки, който по някакъв начин е изправен пред ремонта на банята, се съгласява, че най-трудната и отговорна фаза на робота е поставянето на плочките в банята. Само на пръв поглед процесът изглежда достатъчно прост. Необходимо е само да се лепи определен брой плочки на повърхността на стената. Всъщност този вид работа има много функции, за които ще говорим в тази статия.

Как да започнем облицовката?

За начало ще проектираме стаята. Ако е необходимо да се направи редизайн на банята - ние го правим. В проекта, не забравяйте да определите точния размер на новата конструкция на стени или прегради, не забравяйте за вратите. Обърнете внимание как ще бъдат затворени водопроводните и канализационните тръбопроводи. Ако това са кабинетите - как ще изглеждат. Уверете се, че сте направили схема за вентилация на помещението.

Необходимо е също така да се мисли за проектирането на инспекционните врати и прозорците, техните параметри и комбинация с плочки и водопроводни инсталации. Достъпът до вентилите за спиране на водата трябва да бъде проектиран по такъв начин, че да е удобен и лесен.

Уверете се, че сте направили схема на облицовката. Тя трябва да вземе предвид:

  • Опции за докинг и рязане на плочки в ъглите на помещението, както и връзка с електрическо и водопроводно оборудване.
  • Широчината на плочките и сянката на фугиращата смес
  • Дизайнът на керемидите в банята: седалките, височината на различните нива на реда с лице при използване на различни видове плочки, фризове, бордюри, както и допълнително уплътнение и декоративни елементи. Определете предварително техния цвят, модел и размер, както и вида на оформлението.
  • Общият брой плочки от всички видове на парче и в m2. На тази цифра е необходимо да добавите 5-10 запаси, които ще зависят от броя на ъглите в стаята и местата, където ще бъде изрязана плочката.
  • Необходимото количество материали - грунд, лепило за плочки, фуга и др. Като правило, на 4-5m² повърхност се изисква около една торба от лепило и около един килограм мистрия за фуги.

Подготвителна работа преди полагане

Полагането на плочките не е лесно, а интересно, занимание.Преди да започнете основната работа, трябва добре да подготвите повърхността, която ще бъде поставена. Най-добре е да извършите облицовката на главните площи, като например замазка или мазилка. Ако е необходимо, поправете бетонния под. Имайте предвид, че качеството на извършената работа ще зависи пряко от надеждността на фондацията. Ако не можете да направите полагане върху твърда основа, и палтото на пода трябва да са направени от дърво или стени, изработени от гипсокартон, OSB или плочи от дървесни частици, е необходимо да се провери, че базата е изключително труден и издръжлив. Рамката може да бъде подсилена чрез допълнително закрепване на листове към нея.

За да се подобри свързването на облицовъчната повърхност и плочките, тя трябва да се обработва с грунд. Това импрегниране ще осигури максимална адхезия на лепилото към субстрата. Преди да започнете тази работа, не забравяйте да изравните повърхността. С помощта на мазилка, спрете люлеенето, отстранете изпъкналите и могилите. По този начин ще спестите голямо количество керемидено лепило, работещо с минимален слой.

Ясно се придържайте към стилистичната технология. Ако работите с лепило - спазвайте препоръките за съхранение и смесване, които са описани в инструкциите на производителя. Към днешна дата има много сухи смеси на пазара, които са предназначени за различни цели. Има универсални и специални видове продукти, които са предназначени за работа в помещения с висока влажност и дори устойчиви на влага, които се използват при полагане на плочки в басейни или фонтани. В този случай ще ви е необходима точно тази смес, която е подходяща за работа в мокри помещения.

Начини за полагане на плочки на пода:

  • Диагонален режим
  • "Връзка с челото"
  • "В беглец" - когато плочките се разместват един спрямо друг с половин плоча.

За да определите оформлението, поставете няколко реда на пода, като използвате различни методи и изберете този, който най-много харесва.

Най-простият от горните методи е начинът на полагане на плочките "в бягство". За да направите това, използвайте кръстове за полагане на плочки. Това значително ще ускори процеса.

Първо, работата по полагане на цялата плочка и нейното подрязване може да се направи по-късно. Ако сте подготвили правилно повърхността, поставянето на плочките няма да е трудно. За да приложите адхезивния разтвор, използвайте специален гребен (назъбена мистрия), равномерно го разпръсквайте по цялата повърхност.

Индексите на плътността на керамичните плочки могат да варират значително в зависимост от производителя. Ако работите с материал, който има прекалено порьозна структура, леко навлажнете плочките преди полагане. След това го поставете на земята с нанесеното лепило и изравнете плочката на предварително зададено ниво, като го натискате при необходимост с гумен чук.



Преди облицовката, отделете размера на всяка част поотделно, тъй като банята може често да има неправилна геометрия и повърхността може да варира значително. Подрязването на плочки не е лесна задача, особено когато става въпрос за подови плочки. Ето защо за тази операция е по-добре да използвате специални инструменти - машина за рязане на плочки или малък български.

Слотовете трябва да са минимални. Колкото по-близо до плочките влизат в контакт с повърхността, толкова по-силно ще бъде облицовката.

В местата на излизане на тръби, електрически инсталации или разпределителни кутии, миксери, кранове, в плочките, е необходимо да се правят дупки. Най-удобно е да ги пробиете с тренировка. Ако дупката трябва да е с малък диаметър, можете да използвате печелившата тренировка. За пробиване на големи отвори се продават специални комплекти от корони.

Дупка с нестандартен диаметър ще ви помогне да направите волфрамов трион или плъзгач.

Някои полезни съвети за полагане на плочки

Дистанционните кръстове трябва да бъдат премахнати след поставянето на лепилото, но преди да изсъхне напълно. В противен случай просто не можете да ги издърпате.

Ако качеството на плочките оставя много да се желае, след това преди опаковане, сортирайте. Залепете нестандартните плочки на незабележими места или ги изпратете до подрязаното. Също така сортирайте материала по неговия размер. Най-бързият начин да направите това е да карате две карамфил на разстояние, което ще съответства на размера на плочката. След това ги преминете през всички плочки. Ако не премине през карамфилите, то размерът му е твърде голям и ако има празнина - тогава малка. Такъв материал също трябва да бъде нарязан или положен в най-незабележимата част на стаята.

Ако възнамерявате да поставите подовата настилка върху "топъл под", преди да направите това, не забравяйте да направите замазката. Без това основата няма да има необходимата твърдост.

Преди да инсталирате душ кабина, баня и други мебели, проверете ъглите. Стените трябва да образуват ъгъл от 900. В противен случай очаквате стесняване на слотовете след инсталирането им.

Сега на пазара можете да си купите специални пластмасови профили, предназначени специално за ъглите на облицовки. С тяхна помощ красиви и чисти ъгли се получават дори и от тези, които нямат опит с полагане на плочки. Асортиментът от такива профили е доста широк, те се различават по нюанси, както и по вътрешни и външни измерения. За подове има и подобни профили, изработени от метал. Те са инсталирани на стъпалата и в местата на разликата в нивата.

След като завършите полагането на плочките, трябва да фугирате ставите.След завършване на облицовката е необходимо да се запечатат шевовете. Тя може да започне не по-рано от 24 часа след снасянето. За фугите на фугите произвеждат огромен брой различни смеси, които се различават един от друг не само по цвят, но и по отношение на производителността. Те могат да бъдат избрани с помощта на проби, които са изложени от строителните магазини. Най-добре е да изпълнявате фугиращата смес с гумена шпатула или ренде. Повърхността на почвата трябва да се избърше възможно най-бързо, в противен случай ще бъде проблематично да изтриете изцяло замразената смес от плочката.

След инсталирането на необходимите водопроводни инсталации - баня, мивка, душ кабина и други подобни, не забравяйте да запечатате пукнатините, образувани между плочките и уредите. В противен случай, влагата ще проникне и ще унищожи комуникациите. Това може да се направи със специален безцветен уплътнител на основата на силикон.

Най-често при поставянето на плочки се допускат следните грешки:

  • Празнотата в ъглите на плочката. Ако стената не е причина много неудобства, подови плочки на места, лесно да се прекъсне, която не е само развалят външния вид на плочките, тя също може да завършват с нараняване на домакина. На стените на мястото на образуваните кухини може да проникне във водата. И както е известно, повишената влажност и тъмнината насърчават възпроизводството на гъби, насекоми и други опасни микроорганизми.
  • Неправилното свързване на шевовете - се образува, когато маркировките не са правилно направени. Най-често шевовете не се прибират в последния ъгъл на стаята, тъй като постепенно се отклонявате от правилната хоризонтална. Ако размерът на отклонението е само на няколко милиметра, тогава това може да бъде пренебрегнато. Но какво да правим в случай на несъответствие с няколко сантиметра? Ето защо маркировката на стените трябва да се поема със специална отговорност.
  • Без сортиране на плочки. Има случаи, когато повърхността под водопроводната мрежа или в други незабележими места, които трябва да бъдат покрити с плочки, са приключили. И вие имате само една нестандартна плочка, която сега трябва да бъде поставена на най-видно място. Трябва да си купя плочка. И е добре, ако този тип плочки все още са налични в магазина. И ако това не се окаже?
  • Некачествено монтиране и подрязване на плочки за санитарно оборудване: кранчета, сушилни за кърпи, кранове и др. най-често има ситуации, при които при пробиване на дупка в центъра на плочката или на фигурата рязана тя просто се разпада на няколко парчета. Това, разбира се, опростява задачата, но покритието на плочките губи своята привлекателност. Поради това е по-добре да се упражнява малко повече усилия и време, но да се извърши качествено работата, като се използват гореописаните инструменти.

Последните - значителни отклонения на повърхностните равнини от правилната вертикална и хоризонтална. Това се дължи на неправилна подготовка на повърхността на стената и пренебрегване на специално разработени инструменти за това - олово, правило, ниво.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
За да лепи керамични плочки на стенаЗа да лепи керамични плочки на стена
Цената за ремонт на банятаЦената за ремонт на банята
Как да поставите плочката на пода в банятаКак да поставите плочката на пода в банята
Как да поставите плочка на стената в банята?Как да поставите плочка на стената в банята?
Как да започнем ремонт в апартамента на жилищен комплекс?Как да започнем ремонт в апартамента на жилищен комплекс?
Ремонт на стените в банятаРемонт на стените в банята
Как да изберем керамични плочкиКак да изберем керамични плочки
Как правилно да поставите плочкаКак правилно да поставите плочка
Дизайн на баня Къде трябва да започна?Дизайн на баня Къде трябва да започна?
Нови водопроводни инсталации в банятаНови водопроводни инсталации в банята
» » Полагане на первази, плочки в банята
© 2021 BggeHat.com