Стълбите на тавана в малка къща как да си направите собствени ръце?

Таванският етаж в малка къща увеличава полезния район, но за да бъде използван като жилище, трябва да имате удобно стълбище. Тя може да бъде подредена отвън, което донякъде намалява функционалността на втория етаж. Вътрешният преход към върха го превръща в пълноценна жилищна сграда. Пазарът предлага красиви, надеждни дизайни, но е трудно да се намери точно по размер. Не всички могат да си позволят да поръчат. Мансардовото стълбище, направено от собствените си ръце, е идеална опция. Можете да изберете най-подходящия тип, материал, да изчислите оптималния размер.

Избор на типа продукт - какво трябва да се има предвид?

След като реши да организира постоянно стълбище от стаята до тавана, определи местоположението му. Ако на втория етаж има спалня на някого и се нуждаете от отделен ход, тогава е добре да я поставите навън. В същото време, вероятността за проникване на нарушители в къщата се увеличава.

Повечето предпочитат да организират стълбите на закрито. Ограничението на пространството поставя изискването за компактност на конструкцията. Ако правилно изчислите местоположението и всички размери, то няма да отнеме много място, но ще бъде удобен, красив и надежден елемент на интериора. Най-добрият материал за таванското стълбище е дървото.

Как да изберем формата и изгледа?

Всички неподвижни стълби са разделени на групи. Първият включва маршируване, състоящ се от една секция, както и две или повече. Правната линия с единичен обхват заема твърде много място, затова е за предпочитане да се организира място или стъпки за излизане.

Стълбите от винтови (спираловиден) тип са усукани около централната колона или се поддържат от един ръб на стената. Те са подредени със силен недостиг на свободно пространство. Употребата не е много удобна, особено за по-възрастните хора, а за малките деца е дори опасна. Повдигнете мебелите от тях, техниката е проблематична. Производството е трудоемко, изисква внимателни изчисления.

Друг фактор, който се взема предвид е рамката. Най-популярният превозвач е Косово. Те представляват греди с отсечени отвори под стъпалата, които лежат върху тях. Друг начин за фиксиране е леглото, в което са направени канали, където са вкарани подпорите.

Трябва да се има предвид, че строителството на Kosourae заема по-малко пространство, е по-трайно. Целият товар пада върху опорите. Корпусът на челото играе спомагателна роля, осигурявайки стъпките заедно.

Между двата носещи елемента, отгоре и отдолу, е направена замазка от резбовани болтове, така че структурата да не се разхлабва.

Оптимално местоположение

Опитът на професионалистите предлага най-добрите места за изграждане на стълби към мансарда:

  • изберете частта от къщата, която се използва по-малко от други;
  • платформата е по-икономична от гледна точка на пространството и изработката, отколкото стъпките;
  • Метална стълба е инсталирана 1,5 години след изграждането на къщата, когато тя ще доведе до пълно свиване;
  • уверете се, че в тавана можете да направите дупка за достъп до тавански етаж.

Важна роля играе ъгълът на наклон: по-малко пространство се заема от структура с голям наклон. От друга страна, твърде стръмно нарастване е неудобно - за пациентите и старите хора е трудно да ги използва. Оптималната стойност е от 27 до 40 градуса.

При всяка стръмност, разстоянието от стълбата до тавана е най-малко 2 метра, така че лицето да не докосва главата на тавана.

Изчисляване на параметрите на продукта - ширина на обхвата и стъпалата, височина, дължина

Като носители се препоръчва използването на косури: спестяване на място, продуктът е по-силен и по-лесен за производство. В допълнение към гредите, те ще имат нужда от дъски или шперплат по стъпалата, балюстратите и перилата за перилата.

След като определите с ъгъла на наклон, изберете ширината на шева. Най-удобно се счита за 125 см, но в къща с ограничена площ и малък брой жители те не се нуждаят от нищо. За един човек, 90 см е достатъчно, и ако има рядко наематели в къщата, тогава 70 см на всички.

Определяне на размера на полетната стълба

Специално внимание се отделя на параметрите на стъпките. Обикновено те се състоят от две части: стъпала за подпора на стъпалото и стъпала, от които зависи височината. В някои случаи тя отсъства.

Има формули, чрез които можете да изчислите размерите, да определите кои са най-удобните и безопасни. В резултат на това тя все още ще е приблизително една и съща: височина 17 см, ширина 27-28. Не винаги е възможно да се придържате към оптималните стойности. Те се преобразуват в една и друга страна, но не трябва да надхвърляте границите: стъпки височина от 15 до 22 см, ширина - най-малко 22 см, максимум 40. За удобство при употреба номерът е избран нечетен.

Следващата стъпка е да се знае височината на стълбите: да се измери разстоянието от основата до пода на тавана. От тази стойност се изчислява броят на стъпките. Общата височина е разделена на броя на стъпките. Например, с височина на стълбата 2,9 м и стъпки от 17 см, ще са ви необходими 17 подложки.

Дължината се изчислява, като броят на стъпките (минус едно) се умножи по тяхната ширина. В примера: 16 × 27 = 432. Това е доста голямо. Ако намалите стъпките до минимална стойност от 22 см, тогава 16 × 22 = 352. Но това не е единственият начин да промените параметрите на стълбата.

Продукти с рязане - подложки и стъпала

Изграждането на единична мачта изисква много пространство. При липсата му в малка къща се конструират продукти със завои. Между двете участъци се създава платформа. Дължината му е от 100 см, а ширината е равна на стълбата.

Когато се обръщат с помощта на стъпките, те са доволни от поне три. Изисквания за тях:

  • широк край от 40 см, в средната част минимум 20;
  • въртенето се извършва с радиус 30 см;
  • За удобен завой стъпките постепенно повтарят линията на полета.

Минималната ширина на протектора от тесния ръб е 14 см. Тогава размерите на средната част, върху която преобладава движението, ще бъдат достатъчни за човешкия крак.

Спирален дизайн - характеристики на изчисленията



Спиралното стълбище се състои от стъпала, разположени в кръг с различни ширини на ръбовете. Тя заема много по-малка площ и това е нейното предимство. В центъра има подпорна колона, а на обиколката има стъпала. Тяхната дължина е равна на радиуса на цялата структура. Височината на стъпалото се изчислява подобно на стълбите.

Подредете спиралното стълбище, вземете предвид важни фактори:

  • Дължината на протектора и ширината на диапазона са равни на разстоянието от стойката до границата;
  • Стъпалата имат трапецовидна форма с минимална ширина от 20 см от тясната страна и най-голямата от 40 см с противоположната;
  • за удобно повдигане и спускане на височината на протектора е възможно най-малък;
  • Завъртанията по вертикалата са разположени на височина, равна на два диаметъра.

Трудно е да се изчисли самостоятелно спиралното стълбище, предлагаме да се използва готов чертеж.

Goose Step е най-компактното стълбище

Името е получено поради оригиналната форма на подправяне. Инсталирани в малка къща, ако е необходимо, значителни спестявания на пространство, наклон от 45 ° до 65 °. Само половината от стъпката е широка, а втората - от минималния размер. Първо определете ъгъла, след което извършете останалите изчисления, като вземете предвид следното:

  • за опората за крака ширината на стъпалото е 30 см, възможно е по-малко;
  • размерите на тесната страна зависят от якостта на избрания материал;
  • височина на протектора 15 см, не е необходимо да се увеличава значително - не е безопасно за хората.

Структурно, стълбището към тавана "goose step" е направено под формата на поход или винт.

Основи - производствен процес

Поддръжката на участъците са косовари. Това е най-простият и най-надежден дизайн. Но производството му трябва да се обработва отговорно: най-малката грешка и стъпките ще бъдат изкривени. Платката с размери 80 × 160 се отрязва на дължина със склад.

Най-доброто действие е да работите с краищата под прав ъгъл, така че да прилягат плътно към пода и гредоредния лъч. Заготовката е хлабаво закрепена на мястото на бъдещото местоположение на Косовра и отреже горната част, така че да се издига настрани до тавана. Тогава същата операция се извършва с долния край.

Трябва да се има предвид, че от първи път е малко вероятно то да бъде отрязано точно и ще трябва да се повтори. Важно е да не се намалява излишъкът.

Те разделят косур по дължината на три части, не непременно абсолютно равни. На маркерите (има два от тях), използвайки хоризонтални линии. Сега всеки сегмент е разделен на равни части, броят на които съответства на броя на стъпките. Провеждане на хоризонталните знаци.

По цялата дъска се рисува линия, която се отдръпва от ръба на 50 mm или повече. При пресичането му с хоризонталната маркировка се формират ъгли, от които се изтеглят вертикалите. Премахнете временно фиксираната платка, проверете разстоянията, ако е необходимо, направете промени. Поставете готовия косур на втората дъска и изрежете точното копие.

Маркирането на низа е подобно. Само вместо рязане парчета от лъча трябва да направят в нея слотове за стъпалата. По-добре е да работите като преносим фрезер. Използването на ръчен инструмент изисква упорита работа и много време. За да се поддържа точност, се използва предварително изработен шаблон от шперплат.

За поддържане на спиралното стълбище е монтирана дебела метална тръба с диаметър 50 mm. Тя е фиксирана към пода в строго изправена позиция. За монтажа на стъпалата се правят втулки, които се намират свободно на решетката и са монтирани шайби между тях. Общата височина на всеки отделен възел е равна на разстоянието между припадъците.

Сглобяване на продукти от различни видове

Независимо от разликата в дизайна, стълбите с наклонени или нишки почти не се различават, с изключение на първоначалния етап - производството на самите лагери.

Една дъска е закрепена към стената, фиксирана отгоре и отдолу. На паралелно по ширината на поделението инсталирайте втория и проверете за хоризонталното положение на монтажа на стъпалата. Те трябва да съвпадат и в двата продукта. Отклоненията се коригират чрез придвижване нагоре и надолу по свободната структура.

Монтажът на стълбите започва с монтирането на решетките. За производството направете суха дъска с дебелина 20 мм. Тя е много по-лесно да се инсталира според струните, отколкото в жлебове на bowstrings. Във всеки случай се използват дърводелски лепило и самобръчкови винтове. Има продукти, които не поддържат стъпки, което им дава по-лесен и елегантен вид.

За подложките за подложка се използва дъска с минимална дебелина 36 мм, чиято ширина е равна или по-голяма от стъпките. Те могат да изпълняват малко. Заготовките са полирани, закръглени ръбове. Закрепете лепило и винтове.

Компоненти на парапетите - парапети и перила. Парапетите са изработени от квадратни летви или са закупени на струг. Над и по-долу се установяват по-силни елементи, между които между всички стъпки. Закрепването се извършва чрез самонарезни винтове или шпайкове. На върха на парапета. Допустимата височина на оградата е 85 см.

По-трудно е изграждането на стълби със завои, както и инсталацията. Предлага се следната схема: 3 стъпки към сайта, а след това и останалите. Ако приложите стъпките zabezhnye: първите две прави линии, още три завъртания. Монтирайте допълнителни опори под ротационните елементи.

Монтажът на спиралното стълбище е показан на фигурата. Възел А - свързване на опорната тръба и оградата в тавана. На стойката има болт, върху който се поставя парапет през слот. Всичко е покрито с декоративно покритие. B - резбово свързване на опората и втулката, поставени в етапа. В - шайби и патрони. D - закрепване на опората към основата.

Всеки може да избере най-подходящия дизайн според възможностите си. Само етапът на изчисленията представлява трудности. Ако ги изпълнявате правилно, инсталирайте правилно лагерите, тогава ще се появи надеждна стълба.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Дървени стълби със собствени ръцеДървени стълби със собствени ръце
Металната стълба със собствен дизайн и качество на ръце зависи само от васМеталната стълба със собствен дизайн и качество на ръце зависи само от вас
Оформлението на къщата 8x10Оформлението на къщата 8x10
Програма за проектиране на стълбище до втория етажПрограма за проектиране на стълбище до втория етаж
Стълби към втория етаж на къщатаСтълби към втория етаж на къщата
Местоположение на стълбите в къщатаМестоположение на стълбите в къщата
Метални стълби и техните видове, конструкции и материалиМетални стълби и техните видове, конструкции и материали
Чертежи на стълбиЧертежи на стълби
Двуетажна къща 7х9Двуетажна къща 7х9
Проекти на частни къщи 6х9 с таванПроекти на частни къщи 6х9 с таван
» » Стълбите на тавана в малка къща как да си направите собствени ръце?
© 2021 BggeHat.com