Как да изберем качествен килим

Избор на килим

Практически всички модерни подови настилки са представени в широк асортимент. Всеки вариант има свои собствени технически характеристики, които определят обхвата на неговото приложение. Така например естественият килим е най-подходящ за хол и неговият синтетичен аналог е специално проектиран за помещения с повишено натоварване на пешеходците. Какви други разновидности на този ролков материал съществуват? Какви добродетели има и как трябва да се грижи за него? Всичко това е по-подробно.

В сравнение с килима килима няма точни размери. Продават се на ролки, така че е лесно да изберете подходящо покритие. Предпочитание за този материал се дава в случаите, когато декоративността трябва да се комбинира с изолацията на пода. С помощта на килим е лесно да се създаде благоприятен микроклимат в апартамента, което обяснява неговата голяма популярност.

Класификация на материала

Структурно ролковият килим се състои от три слоя - облицовка, основа и купчина. Всички те могат да бъдат изработени от различни материали и използват различни технологии. Класирайте тази подова настилка по височината, формата на купчината, както и начина, по който е боядисана. Тези технически характеристики и формират свойствата на покритието. Те също така ви позволяват да изберете опцията, която отговаря най-много на определени изисквания.

Видове прежди

Говорейки за това как да изберем килим, експертите препоръчват предварително да проучите всички характеристики на това покритие. Един от тях е видът прежда, използвана за направата на материала. Като суровина производителите използват естествени и синтетични нишки. В този случай, всяко разнообразие от продукти има предимства и недостатъци.

Като естествена суровина най-често се използва вълна. Изтъкана по специален начин, тя не абсорбира влагата и демонстрира висока еластичност. Влажните продукти лесно се грижат. Но основното предимство на естествения килим е екологичната съвместимост. Недостатъците са две - висока цена и нестабилност.

Обърнете внимание! Различията на естествените вълнени килими от синтетични аналози са съвсем прости. Необходимо е да поставите огън на купчина с мач. Ако нишката се разтопи, имаме изкуствен аналог. Вълната конец не гори, но тлее.

Асортимент на подови настилки

витрина

Продават се не само вълнени подови настилки от килими, но и рула от лен, юта и памук. Това, като правило, без мъх покрития - декоративни, но не практични.

Синтетичната прежда се появи сравнително наскоро. Тя се превърна в продукт от развитието на химическите технологии. Като суровина за производството на синтетичен килим най-често се използва найлон, олефин, полиакрил или полиестер.

найлон

Това е еластичен и еластичен материал, от който се произвеждат трайни подови настилки. Трудно е да се повредят механично, те не изгарят на слънце и могат да продължат 15 години, запазвайки оригиналния си вид.

Има найлони и недостатъци. Този материал, подобно на гъба, абсорбира влагата от въздуха. Изкуствената нишка е силно електрифицирана, така че прахът и мръсотията се натрупват бързо по повърхността на килима.

Акрилни материали

Да използваш къщата

Те нямат такива отрицателни моменти като найлон. Полиакрил в свойствата и структурата си е подобен на вълна, така че може да продължи не повече от 8 години.

Когато избирате този материал, трябва да се има предвид, че не е лесно да се почисти. Освен това, акрилната купчина образува доста твърдо покритие, което го прави неприятно да ходи с боси крака.

полиестер

Най-лесният начин е да се грижите за полиестерното покритие. Такъв материал е на разположение на цена и поддържа топлина добре, но когато ходи на покрива има следи от дрямка, които не се възстановяват.

олефин

Според техническите си характеристики тя е по-ниска от изброените синтетични килими.

Той не се страхува от вода, пряка слънчева светлина и може да бъде построен дори на улицата. Olefine често се използва за създаване на изкуствена морава.

Въпреки че съвременните полипропиленови материали изглеждат много приличащи на естествени материали, времето им отдавна е изчезнало. Техническите свойства на ролките вече не отговарят на изискванията на модерния интериор. Ето защо, експертите препоръчват да се обръща внимание на синтетичните новости - килими от терклон или сурима.

Те са подходящи за стаи с висок трафик, където подовете са изложени на постоянно замърсяване.

Техники за производство на пилета

Кратка купчина

Чрез начина на тъкане, ролковият килим може да бъде разделен на 4 вида:

  1. Кърпа.
  2. Пискюли.
  3. Иглонабивни.
  4. Плетени.


Тъканата технология е най-старият метод на тъкане, който се използва за производство на персийски килими. Отличителна черта на тази опция е наличието на основа от юта. На нея, както на окото, има многоцветни възли от прежда, които се свързват по същия начин. Останалите нишки са отрязани. Резултатът е качествено рисуване. Обикновено, тъкани метод се използва при производството на естествени настилки, така че този килим за къщата ще бъде скъпо.

С метода на производство на шпун, основата е зашита с резба и допълнително е фиксирана с лепило. Процесът е подобен на шева на шевна машина. Една игла преминава през основната тъкан, куката я хваща за конеца и издърпва бримката. Предимството на тази технология е, че по този начин е възможно да се създаде разнообразна форма на купчина. Така че, например, ако на предната страна внимателно изрежете цикъла, получавате пухкав велур. Пантите могат да бъдат оставени неизрязани и да бъдат издърпани на различни дължини, като по този начин се създава сложна структура на текстурата. Производителите обичат да експериментират в тази посока, така че най-често се използва масовото производство на килими.

Пружинното покритие на иглата няма купчина. Неговото тъкане може да бъде сравнено с текстурата на руски обувки. Резултатът е устойчиво на износване подово покритие, най-евтиният и достъпен в ценовия план. Основното предимство на тази технология е, че крайният продукт абсорбира идеално звука. Ето защо често тези материали се използват за проектиране на офис помещения и театрални помещения.

Гумено-базирани

Оплетеното покритие има доста плътна текстура и твърда основа. Тази комбинация дава възможност за получаване на силно износоустойчиво покритие, което може да има многопластово тъкане, създавайки триизмерен модел.

Специалистите, когато отговарят на въпроса как да изберат килим, се препоръчва да се вземе предвид функционалността на помещенията, за които е закупено покритието. Почти всички видове килими могат да се използват за декориране на жилищни помещения. Така че, например, за спални е най-добре да използвате високи палатки. В него леко се удавят и се чувствате много удобно. В кухнята е уместно да се използва покритие с игла. В детската стая е най-добре да се постави тъкани вълнен килим. Други видове килими не отговарят на санитарните и хигиенните изисквания.

В коридора е необходимо да поставите материала с водоотблъскващо импрегниране. В банята можете да използвате подобни продукти. Тук е необходимо да се даде предимство на флокираните покрития. Те се произвеждат със специална технология. Синтетичният субстрат е изложен на статично електрическо поле. Благодарение на тази техника влакната на купчината са разположени в строго вертикално положение. И корените им са буквално разтопени в основа от поливинилхлорид. Резултатът е гладък на допир, мека и устойчива на влага. Лесно е да се грижите за него, той служи много дълго време и не се износва.

Други видове

Не толкова отдавна се появиха нови видове килими на пазара. Много хора харесаха килимите от юта. Те са базирани на юта - естествен материал от растителен произход. Той прави покритието приятно на пипане и не предизвиква алергии. Въпреки това, с течение на времето, юта тъкат бързо abrades, и слой за подслояване се срива. Когато влагата попадне, материалът започва да гние.

Коридор в хотела

Секс в хотела

Днес производителите са се научили как да правят синтетична юта. Материалът се нарича обратно действие. Тя е напълно лишена от недостатъците на естествен аналог, докато всички технически свойства на основата са запазени. Материалът е издръжлив, устойчив на влага и не се свива с времето. Най-често тази опция се използва за украсяване на офис пространство, но в апартамента има място. Обикновено се поставя в технически помещения.

На паркет база е най-добре да се постави филц - топла синтетичен филц, много удобно, което също е лесно да се съберат. Краищата на филтрите нямат никаква обработка, но синтетичният филц не се разпада.

Структура на купчината

Използвайки различни видове тъкане, можете да създадете купчина от различни размери:

  • Покрийте с къса купчина до 3 мм.
  • При средна купчина до 8 мм.
  • С дълга купчина до 20 мм.

В този случай тя може да бъде на едно ниво и на много нива.

Обърнете внимание! Колкото по-дълго купчината е, толкова по-естетичен е продуктът. Но е трудно да се грижим за дългата дрямка. И това трябва да се вземе предвид при избора на килим за дома.

Ако влакното не е усукано по време на образуването на основата и бримките са нарязани на самата основа и в същото време са допълнително нагънати, се получават велур. Обикновено такова покритие се разпространява в спалните. Краката леко се удавят в купчината и подът се затопля. Купувайки велур, трябва да сте подготвени за това, че лесно оставя следи от мръсотия, които са изключително трудни за премахване.

Висока купчина

Висока усукана купчина се нарича фриз. Благодарение на специалната топлинна обработка, формата на вилите се запазва трайно. Ако обвивката е изработена от влакна с различна дебелина, килимът не се раздробява и поддържа конструкцията добре. Използвайки подобна технология на тъкане, можете да създадете килими с красиви обемни чертежи. Ето защо, frize често се използва за украса на детските стаи.

Смес от подрязани и необрязани бримки образува купчина, наречена свитък. Поради необикновения начин на тъкане, всяко рисуване се оказва текстурирано и много интересно. Но това не е единственото предимство на този избор. Свитъка е устойчив на износване покритие, така че най-често се избира да украсяват коридори и коридори.

Катуп - купчина, която се формира чрез подрязване на бримките на ограничена площ. В интерес на истината, рисунката се създава чрез обемна прическа на бримки. Тази опция също е добър избор за спални.

Видове килими по метода на боядисване на прежди

Друг фактор, който трябва да се обърне внимание при закупуване на меки рула покрития е начинът за боядисване на прежди. Има три възможни варианта:

  • Килими от прежди, изработени от цветни синтетични влакна.
  • Покритие от предварително боядисани прежди.
  • Оцветяване на готов килим със шаблони.
килим

Детски килим

Кой килим за дома е най-добър? Най-надеждният вариант за оцветяване е първият, защото дава най-устойчив цвят. Технологията за шаблони не гарантира подобен резултат, но килимите, боядисани по този начин, са много по-евтини от първия вариант.

заключение

Надяваме се, че разбирате как да изберете килим за всяка стая в къщата или апартамента. Когато купувате платно, трябва да обърнете внимание на плътността на тъкането, метода на боядисване на преждата, технологията за производство на материала и суровините, използвани в производствения процес. И още една важна точка. Изборът на килим за къщата, не забравяйте, че качественият материал не може да бъде много евтин. Докато сте спестили, е трудно правилно да поставите акцентите и да получите очакваните резултати. Понякога разочарованието е по-скъпо от спестените пари.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Кое покритие да изберете на пода мек килим или твърди ламинат?Кое покритие да изберете на пода мек килим или твърди ламинат?
Избираме детски килим, какво трябва да се има предвид при покупката?Избираме детски килим, какво трябва да се има предвид при покупката?
Полагане на килима Какво трябва да се има предвид преди полагането на килимаПолагане на килима Какво трябва да се има предвид преди полагането на килима
Килим за дома Как да направим правилния избор на килим?Килим за дома Как да направим правилния избор на килим?
Как да изберем килим важен детайл от интериора на вашия домКак да изберем килим важен детайл от интериора на вашия дом
Какво е по-добре да лежите на подаКакво е по-добре да лежите на пода
Килими за пода Сортове килими, как да изберем корицата!Килими за пода Сортове килими, как да изберем корицата!
Преглед на изложбения килим за подова настилкаПреглед на изложбения килим за подова настилка
Характеристики на избор на килим за апартамент цвят, височина и плътност на купчинаХарактеристики на избор на килим за апартамент цвят, височина и плътност на купчина
Некомплициран химическо чистене на килими със собствени ръцеНекомплициран химическо чистене на килими със собствени ръце
» » Как да изберем качествен килим
© 2021 BggeHat.com