Как и къде се прилага табелката с характеристиките и нейните свойства

Видове дъски

Строителството е много скъпо занимание. Ще бъде почувствано от всеки, който е започнал изграждането на собствената си къща или току-що е започнал ремонт. Значително намаляване на разходите, ще позволи на OSB табела, търсенето на които в Русия се увеличава всяка година.

Какъв е този материал?

Това е един от сортовете дървесни частици, произведени чрез пресоване. За разлика от известните частици, материалът OSB има някои характеристики:

  • При производството се извършва много строг контрол върху всеки чип, за разлика от конвенционалните панели от ПДЧ.
  • Образуването се извършва при използване на синтетични смоли при висока температура и под налягане.
  • Тази версия на производството позволява да се получи особено устойчив материал, характеризиращ се с малка дебелина, устойчивост на плесени и гъби (това важи особено за някои райони на Русия с влажен климат).
  • При производството на плочи се използва само висококачествена дървесина.

За разлика от обикновените частици, този материал е по-силен. И благодарение на тази собственост, тя се използва за подови настилки.

Сфери на използване

Материалът се използва в производството на опаковки, изграждане на къщи и довършване на подовите помещения. Използва се в производството на такива произведения като:

Тип съвет

OSB съвет

  • Устройството представлява непрекъснат покрив на каси.
  • Изграждане на конструктивни елементи в нискоетажно строителство.
  • Ремонтни работи: тавани, преградни стени, полагане на пода.
  • Временно затваряне на отвори в строителството на сгради.
  • Стоманобетон и бетон, като кофраж за многократна употреба.
  • Обшивка на стени на рамки.
  • Производство на палети и кутии.
  • Покриване на пода и стени във фургони и камиони и много други.

Производствена технология

Производствената технология на плочата osb включва няколко етапа.

сортиране

При производството на плочата osb се използва само малко дърво. Купчините се разрязват до размерите на отделните елементи, след това обработваните детайли преминават през машината, което ги преработва в чип верига. След като материалът премине процеса на сушене в специални кошчета, за чието действие се използват отпадъци, генерирани при производството на чипове. След това чиповете се сортират на малки и големи.

смесване

Избраният материал се смесва със свързващото вещество. Това е необходимо, за да се даде сила на продукта. Сместа след това се подава в барабаните, където допълнително се смесва с парафин и смола.

Формиране и полагане

Повърхност на дъската

Клас OSB-3

Този процес на производство на материал OSB се извършва в специална инсталация, оборудвана с притискащи ролки, везни и магнити, като последният е необходим за търсене в смес от чуждестранни метални събития. На този етап чиповете са ориентирани в различни посоки.

натискане

Тук става уплътняването на чип-килима с постепенно повишаване на температурата до стойност 170-200. Процесът се осъществява при използване на стоманени ленти. Те се смазват с термично масло и се загряват в котел, чиято мощност е не по-малка от 8 MW.

променяте

В резултат на това производство се произвежда дълъг плат, който се движи по масата на ролките. На този етап се проверява за съответствие с геометричните характеристики и се изрязва до желаните размери. За да се получи окончателно втвърдяване на смолата, готовият материал се съхранява в складове.

предимства

Всяка година търсенето на този материал в Русия нараства благодарение на следните технически характеристики:

Изграждане на къща

Изграждане на къща

  • Хомогенността на структурата позволява на материала да не се отделя и да не се разпада.
  • Разпределение (ориентация) чипове с помощта на специална технология прави дъските устойчив на влага и дава добро задържане пирони в материала на тялото. С подреждането на пода или преградите това е особено вярно.
  • Osb плочите могат да бъдат прикрепени един към друг чрез технологията "groove-гребен". Това е надеждна заключваща връзка, използвана при конструирането на рамкови къщи.
  • Устойчивост на внезапни температурни промени.
  • Повишена здравина с малки размери и дебелина. Сградите, издигащи се от такъв материал, се понасят по-добре от земетресенията.
  • Безвредност и екологосъобразност, пълно съответствие с хигиенния клас Е1.
  • Ниска цена по отношение на друг дървен материал.

Технически стандарти

Модерни продукти osb, имат специални характеристики, поради което те са широко използвани в строителството. Основните качества на материала включват:

Плочи в опаковката

Плоча 2500x1250x8 мм

  • Висока здравина. В зависимост от дебелината на материала, той може да издържи на товар от няколкостотин килограма на квадратен метър.
  • Лекота и гъвкавост. Това ви позволява да го използвате, за отстраняване на криволинейни повърхности.
  • Хомогенността на структурата на материала гарантира нейната цялост при натоварвания, за разлика от шперплат или ПДЧ.
  • Плочи от частици са в съответствие с всички характеристики на естествено дърво, но я отличава е, че той е лишен от недостатъците, присъщи на дървото, на страха от вода, възможност за напукване и други дефекти.
  • Лекотата при обработката позволява, без особени проблеми, да се извършва пробиване, рязане и закрепване на материал.
  • Специалните добавки дават на OSB плочките антисептични свойства, както и устойчивост на химически и механични повреди.
  • В процеса на работа този материал не променя формата и размерите си дълго време.

Маркиране на плочи от производителя

На пазара на строителни материали основно се представят следните видове продукти:

Нанасяне на мазилка

Гипсокартон над плочата

  1. OSB 1. Характеристиките на този материал го позволяват да се използва при условия на ниска влажност и малки товари, например за полагане на подове в жилищни сгради.
  2. OSB 2. Те се използват в носещи конструкции на помещения. Този вид също е по-добре да не се излага на влага.
  3. OBS табелка 3. Това е най-устойчивият материал, предназначен за работа в тежки условия. Той е устойчив на механичен стрес, не се страхува от влага и има определен процент на гъвкавост. Съответно, плочата osb 3 е много по-скъпа от другите видове.

Малко за устойчивост на влага



Днес в Русия се създава производство на устойчиви на влага плочи.

Не може да се каже, че плочата 3 има такива високи качества, че може да лежи в дъжд за известно време и нищо няма да се случи с нея. Техните технически характеристики обаче са окуражаващи.

Тази информация не е неоснователна и се основава на обратна връзка от много собственици на селски къщи, построени от такъв материал. Ако смятате, че техният опит, след изтичане на 6-7 години, няма видими признаци на унищожение.

Наистина ли е безопасно?

Схема на рамката

Сглобяване на рамката

Горещи дебати за това се случват от дълго време, тъй като материалът на OSB се продава в Русия. За мнозина, терминът частици, говори за продукта от далечните времена на бившия СССР. По това време в производството им се използва голям брой синтетични смоли и фенол, така че основният проблем с притежаването на мебели от такъв материал е респираторното заболяване.

В случая на материал OSB няма нужда да се притеснявате за това. Многобройни прегледи на тези, които са използвали този материал за различни нужди, казват, че няма странични ефекти и чужди миризми.

Един нюанс в прилагането на ориентирани дървесни частици все още съществува, но незначителен и е свързан с употребата при производството на синтетични смоли. Ако построите таван в дачата, през първите години от експлоатацията си, под влияние на слънцето, тези вещества могат да се изпарят и да отделят не много приятна миризма. Но това се коригира лесно чрез нормална вентилация.

Практическо приложение

Огромен брой спорове са причинени от изграждането на жилищни сгради от този материал, не само в Русия, но и в много съседни страни. Но, като правило, интересът към тази тема се нагрява изкуствено, за да запълни постовете със строителни форуми. Трябва да се отбележи, че това не е най-добрият начин за насърчаване на обещаващи материали.

Къща в снега

Замразен и устойчив на влага

Основният поток от оплаквания се дължи на факта, че повечето строители все още предпочитат блоковото строителство, а максималният размер на плочите за изграждане на къщи не може да надвишава 1,5 метра.

Като се има предвид височината на сградите, при тяхното изграждане е необходимо да се направи поне една връзка. Но на свой ред, практикуващите се съветват да избягват такива "докингвания". Те оправдават това с факта, че екстремните плочи ще бъдат с висок товар и следователно вероятността от щетите им значително се увеличава. Повечето от собствениците на селски къщи от OSB, и по-специално, и да подчертае проблема с счупени край плочи. Съгласен съм, това не добавя декоративност към украсата на къщата.

Малко за цената

Странно, но производството на специализирани проекти е по-евтино. Строителите обясняват това с факта, че при такава поръчка те изчисляват необходимите размери, количеството на материала OSB и съставят крайната оценка, която не се променя в хода на работата. За Русия това е особено вярно, предвид постоянно нарастващите тарифи за строителни материали. Според прегледите за изграждането на отделен проект се спестяват до 48 оценени разходи за материали, а при работа по типичен проект - до 80.

Борд, фурнир, масив

Материали от естествен дървен материал

Разбира се, предвид това, мнозина в Русия се опитват да се спасят, като вършат цялата работа сами. И, за съжаление, банални грешки в строителството съставляват до 15 разработчици. Но тези, които са запознати с този въпрос, могат да спечелят малко. Хората, които за първи път са се сблъскали с такъв материал и са решили да построят къща сами, трябва да бъдат подготвени за различни нюанси.

Ако се покаже ангажираност, както и използването на OSB до максимум, тогава резултатът ще бъде един красив и евтин, но не и на къща, но нещо подобно на него. Няма да можете да проектирате отделна сграда, така че ако се приближите по независим начин, вие получавате основно едни и същи сгради.

Полезни съвети за строителството

Както бе споменато по-горе, оптимизирането на стандартни проекти по OSB материал е най-изгодно. Въпреки че това не е много добре дошло в Русия, то все още се използва от много хора, благодарение на използването на някои методи, които помагат да се използва този материал с максимална ефективност.

Стандартните панели трябва да бъдат нарязани и съединени, като се има предвид обичайната височина на тавана от 2,5 метра (и това е повече от размера на стандартна плоча). В този случай, на панела по-лесно, и по-евтино да се облича с дълъг край, защото от неговото стандартно ширина от 1250 mm, така че това ще бъде възможно да се направи по-малко, което реагират слабо много съединения. Собствените строители осигуряват значително намаляване на отпадъците при използването на този метод. Освен това можете да увеличите този материал, ако предварително изчислите размера на прозорците и поръчате панели с вече изрязани отвори за прозорци.

Плочи за подови настилки

Подготовка на пода

Подравняване на пода

Едно от насоките за използване на OSB в Русия и други страни е подовото покритие на груби настилки за последващо довършване. Предвид спецификата на материала и техническите му характеристики, може да се постави почти всеки материал върху такъв субстрат. Има няколко препоръки за използване на OSB плочи като груб под:

  • Като се има предвид тази възможност за довършване, обърнете внимание на европейските продукти, е по-добре.
  • Ако плочите се полагат върху подовата замазка, по-добре е да ги закупите не повече от 1 см дебелина, а при монтаж върху трупи материалът ще бъде по-дебел и по-силен.

заключение

Няма идеални строителни материали, поради което неудовлетворените винаги ще бъдат намерени, а когато използвате някакъв материал, рано или късно ще се появят неговите негативни свойства. Но като разгледате всички качества на ориентираните продукти за бръснене на дърво, можете спокойно да кажете, че те са просто божествена задача за строителите. Днес в Русия има положителна тенденция в изграждането на крайградски сгради. И дори ако този материал не се използва в изграждането на многоетажни вили, той е идеален за малки къщи, което дава възможност на средната класа да има недвижими имоти извън града.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Панели от гипскартон за фасадни работи в частно строителствоПанели от гипскартон за фасадни работи в частно строителство
Дървени люлеещи се вратиДървени люлеещи се врати
Изкуствен камък-гранитИзкуствен камък-гранит
Сравнение на иглолистната и широколистната дървесинаСравнение на иглолистната и широколистната дървесина
Предимства и недостатъци на глинените панелиПредимства и недостатъци на глинените панели
Технически характеристики на нагревателяТехнически характеристики на нагревателя
Каменна сграда на сградиКаменна сграда на сгради
Синтетични материали за подовеСинтетични материали за подове
Предимства на сандвич панели и техните недостатъциПредимства на сандвич панели и техните недостатъци
Дъски от частициДъски от частици
» » Как и къде се прилага табелката с характеристиките и нейните свойства
© 2021 BggeHat.com