Какви са материалите от каменния под и строителните инструкции?

Каменна настилка

Камъкът като строителен материал е използван от човека в най-ранните етапи от неговото развитие. Дори примитивни хора бяха защитени от времето и хищните животни в каменни пещери. Разбира се, никой не помисли за това, че от този естествен материал може да се направи нещо съществено, макар че навсякъде са били използвани каменни оси и стрели. Не минало толкова много време, а камъкът като най-издръжлив естествен материал се използва при конструирането на различни структури. Помнете поне египетските пирамиди и средновековните замъци, които все още ни изненадват със своята сила. И дори днес може да се види каменна основа, която в тези отдалечени времена се намира само в замъци и къщи на богати хора. Беше много скъпо.

Днес хората възстановяват бившата слава от естествен камък, използвайки при строителството на къщи и техните довършителни екологични материали. Поради това каменните подове все повече се превръщат в средство за декориране на основата на пода, което го прави красив, издръжлив и надежден. Камъкът има огромен списък от предимства, за които определено ще говорим.

Къде и как те извличат камъка?

Нека се обърнем към обяснителния речник на Дал, където е отбелязано, че камъкът е общоприетото име на всички вкаменелости, които имат солидна основа. Изключението е катастрофата, королеките и чистите метали. В момента камъкът се извлича по два начина - отворен и затворен. В първия случай в кариерите скалата експлодира или се нарязва на блокове. Това е основният начин за извличане на материала. Вторият вариант е мината, но този метод на добив рядко се използва.

Породата е разделена на кариери в монолитни блокове, които са отрязани със специални машини и инсталации. Размерите на тези блокове се определят от вида на оборудването за по-нататъшна обработка. Самите блокове обикновено се изрязват чрез режещи машини, каменни режещи въжени триони и често се използва бюроклинова работа.

Освен това в завода магазини блокове са нарязани на индивидуални плочи. За тази цел се използват машини с диамантени или диамантени ленти. Между другото, дебелината на получената плоча ще зависи от възможностите на машината, площта на плочата, размера на каменния блок и силата на скалата. След рязане плочите идват за по-нататъшна обработка, където се шлифовават и полират.

Монтиране на каменния под

Както всеки процес на изграждане и монтаж, каменният под е положен на няколко етапа, чиято последователност трябва да се спазва. В крайна сметка дори и малко отклонение от схемата може да доведе до намаляване на качеството на резултата. В резултат на това ще получите неравен и грозен етаж, който може би ще трябва да бъде демонтиран и положен отново. Така че обърнете специално внимание на всички етапи без изключение.

Подготовка на гениталната основа

Под каменния под е необходимо да се изгради солидна и равна основа, така че да не можете да правите без обикновена замазка. Но замазката осигурява само сила и трябва да се създаде равномерност. За да направите това, трябва да използвате технологията за пълнене на фарове. На първо място е необходимо да се инсталират направляващи маяци - дървени греди или метални профили. Има специални профили, изработени от поцинкована стомана, които са по-добри от тръби или ъгли. Маркерите трябва да бъдат инсталирани в една и съща хоризонтална равнина.

Затова първо определете височината на свързващия слой и маркирайте периметъра на стаята с нулев контур по стените, като използвате лазерното ниво. След това е възможно да имате маяци. Поставете двата външни водещи елемента така, че да образуват равнина по хоризонта. За да направите това, използвайте същото ниво на лазера, правило и обичайно ниво на изграждане на балон. Няма да се занимаваме с тази операция, както вече е описано многократно в нашите материали. Само имайте предвид, че междинните профили са изложени на нишки, опънати между крайните елементи. Такива направления трябва да са 3-4 реда, а колкото повече от тях са, толкова по-точни.

Монтирането на маяци се извършва от всеки закопчалък. Той може да бъде цимент или гипсокартон, който се нанася върху пода в малки групи. Като инсталирате маяци върху тях, можете бързо да се приведете в съответствие. Да, и ръководствата за демонтаж ще бъдат извършени за кратко време и без проблеми.

След инсталирането на маяците се излива замазка, който е подравнен над тях. Моля, обърнете внимание, че мазилката може да бъде изработена ръчно и можете да си купите суха смес в магазина, която се довършва чрез добавяне на вода в определена сума. Тук е важно, че решението е хомогенна маса.

След това можете да излеете разтвора на пода и да го приведете към фаровете. За да направите това, ви е необходимо правило и дължината му ще зависи от разстоянието между съседни направляващи елементи. Инструментът се напасва върху тях и се простира върху себе си, с което е необходимо да се правят движения от една страна на друга. Така че цялата площ на фондацията се излива, а пода става твърдо и равномерно. Но имайте предвид, че камъкът е материал за плочки и е тежък, така че ще трябва да изчакате втвърдяването на слоя от замазката. Обикновено този период е не по-малко от 28 дни, през който материалът възстановява силата на своята марка. Между другото, се препоръчва да се използва цимент M400 за изливане на замазката, но не по-ниска, а дебелината на слоя трябва да бъде най-малко 30 милиметра.

Полагане на каменни плочи

Полагане на каменни под

Подове от естествен камък

Когато основата е готова, трябва да се почисти от отломки и прах. След това се приготвя лепилен разтвор, който включва лепилен компонент, пясък и вода. Обърнете внимание, че разтворът трябва да се направи на малки порции, така че по време на полагането на каменния под да не изсъхне бързо. И е важно решението да се окаже без бучки под формата на хомогенна маса, затова опитайте се да го разбъркате добре. И още нещо - готов състав, ако е леко дехидратиран в контейнер, не може да се разрежда с вода. Имайте предвид това.



Моля, обърнете внимание! В момента в магазините за сгради можете да купите готови смеси, които нямат пясък в състава им, а някои от тях се използват дори и без добавяне на вода. По същество това е смес от италиански производители, защото този начин на полагане и закопчаване за пръв път се появи в Италия.

Каменни плочи могат да се поставят по Ваша преценка и има много варианти на схеми. Между другото, от плочите можете да изрежете различни форми, създавайки мозайка на пода. Ако решите да полагате пода с камъни със собствените си ръце, използвайте най-простия начин за полагане - подредени. За да приложите разтвора, вземете назъбена мистрия и не оставяйте необработена площ на пода. Плочките се слагат здраво един върху друг и се притискат на пода с ръце. Майсторите използват за подравняване два инструмента - kiyanku (дървен или гумен чук) и ниво.

Каменните подове могат да се зареждат след няколко часа или дни. Всичко зависи от използваното лепило и неговата дебелина. Последният етап от издигането на под от естествен камък е смилането. Ръчно този етап не се извършва, защото е просто невъзможно да се смила камък с шкурка. Тук е необходим специален инструмент, чийто работен орган се върти с висока скорост, така че да не останат следи по повърхността на каменните плочи. Затова препоръчваме да закупите или да наемете мелница. По този начин можем да приемем, че подът на камъка е готов за по-нататъшна употреба.

Видове каменни подове

Каменните подове се различават по използваната плочка или по-скоро в скалата, от която е направена.

мрамор

Мраморни подове

Какви са характеристиките на мраморните подове?

Това е най-често срещаният декоративен камък, който най-често се използва за декорация на подове. Камъкът блести и има разнообразие от цветове от черно до бяло. Дизайнерите го оценяват за специалната дълбочина на цветовете и вените, които създават уникален модел на повърхността на плочките. Интересно е, че рисунката зависи не само от мраморната структура, но и от това как да се изреже голям блок на парчета. Този камък се разпространява по цялата планета, така че се добива в почти всички страни по света.

Ако говорим за солиден мраморен под, това е лукс. Особено внимание на мозайката подове - това е мястото, където въображението на дизайнера може да отиде. Но мраморът е доста капризен материал. Тя има пореста структура, така че лесно се поглъща вода, и с нея кални наноси. И ако не постоянно се грижите за такъв етаж, тогава външният му вид бързо ще стане безполезен. Особено "го уврежда" с различни вещества, оцветени с естествени пигменти, например кетчуп или вино - следите от тях практически не се отмиват.

Вярно е, че днес този проблем е решен. За тази цел повърхността на мраморните плочки, поставени на пода, се подлага на допълнително третиране със специални разтвори, които включват калций. Тези препарати, при контакт с мрамор, кристализират, така че защитните слоеве се образуват на повърхността.

травертин

Този камък се образува чрез утаяване на калциевите съединения. В сравнение с мрамора, той има по-малко сила, защото е порьозен и структурата му е слоест от пчелна пита. Ето защо тази порода е като парче дърво и за тази собственост тя е толкова ценена на пазара. Ако говорим за цвят, то не е толкова разнообразно, колкото другите материали, но всички цветове са светли - от бяло до светло кафяво.

Този камък се използва в райони с нисък трафик, защото неговата сила е ниска. Но цената му е по-ниска, тъй като процесите на обработка са по-лесни и по-лесни. Травертинът се заземи по-бързо и без големи товари върху инструмента.

гранит

Мраморни подове

Мозаечни подове във вътрешността на къщата

Това е вулканична скала от натрапчивото. Камъкът се образува по време на изригването на вулкана или по-скоро от магмата, излъчвана от земните недра. Това е царят на камъните - той е най-силният, гъст и труден. Но го изберете за секс не само за тези три показателя. Друго важно качество на гранита е високата устойчивост на замърсяване. Ако разгледаме структурата на камъка, той е гъст и много масивен. В допълнение, гранит има огромен цветови гама, така че дори мрамор с него не може да се сравнява.

Подовете, изработени от този твърд камък, ще продължат в продължение на векове. Единственият недостатък на гранита е голямото му специфично тегло. Ако решите да използвате материала като подово покритие, препоръчваме първо да поканите специалист. Той точно изчислява дебелината на плочките и въз основа на този показател ще направи присъда - можете да използвате гранит в дома си или не.

От другите каменни скали, шисти, пясъчник и други се използват за украса на мазето. Всички те имат предимства и недостатъци, както и тяхната цена на квадратен метър.

Как да се грижим за каменни подове

  • Един камък, поставен на пода, ще ви служи и вашите потомци от много години, ако се грижите за тях правилно. Затова вземете предвид нашите препоръки:
  • Когато почиствате каменния под, не можете да използвате средствата, в които има абразивни елементи, алкали и хлор.
  • Не използвайте за почистване с метални четки.
  • Измийте повърхността на камъка с топла сапунена вода. След завършване на процедурата, тя трябва да се измие с чиста вода и да се избърше с кърпа от велур.
  • Ако на пода се излива някаква агресивна течност, например лимонена киселина, оцет, кетчуп и др., Тя трябва да бъде незабавно събрана и извадена от повърхността на камъка.
  • Опитайте се да не изпускате тежки предмети на пода и да не дърпате мебели по него - това ще остави следи по повърхността, които ще бъдат трудни и скъпи за премахване.

Заключение по темата

Така че каменният под в дома ви е красота, трайност и здравина. Важно е да сравнявате дохода си с избора на порода. Но, предвид естеството на експлоатацията на каменната облицовка, може да се твърди, че всеки тип камък, дори и най-скъпият, е правилната инвестиция, особено във вашия дом. Ето защо, не се съсредоточи върху цената на каменни плочи, а по-скоро обръщат внимание на техните декоративни, красота и други свойства.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Каменна камина със собствени ръцеКаменна камина със собствени ръце
Видове изкуствен камък за облицоване на различни части на къщатаВидове изкуствен камък за облицоване на различни части на къщата
Каменни камини, използвани във вътрешността на каменни конструкцииКаменни камини, използвани във вътрешността на каменни конструкции
Маси от маси от естествен камък в интериораМаси от маси от естествен камък в интериора
Каменна сграда на сградиКаменна сграда на сгради
Текстурирана мазилка под естествен камъкТекстурирана мазилка под естествен камък
За продуктите от естествен камък и тяхното използванеЗа продуктите от естествен камък и тяхното използване
Видове естествен камък в интериораВидове естествен камък в интериора
Къщи от камък, какви са предимствата и недостатъците имКъщи от камък, какви са предимствата и недостатъците им
Как да поставите основата с естествен камъкКак да поставите основата с естествен камък
» » Какви са материалите от каменния под и строителните инструкции?
© 2021 BggeHat.com