Технология на модулното строителство на къщи

За изграждането на някой от видовете къщи все още не е приета недвусмислена технология. Има само комплекс от инженерни решения, които позволяват организирането на каквото и да било производство, но технологичните решения на всяко от растенията може да са различни. Характеристиките на производството директно зависят от избраната технология, производствения капацитет, степента на готовност на комплекта за издигане на къща, произведена в завода. Нека сравним характеристиките на основните показатели в организацията на производството на пример за средно предприятие, което произвежда годишно 150 хиляди квадратни метра.

Без производствена база, изграждането на рамкови къщи може да се справи. За това се купуват материали и всички компоненти на къщата и са разделени на необходимите размери, които вече са на строителната площадка. Цялата работа вече е на място. Строителните материали са почти готови. За да се гарантира висококачествена конструкция, има едно изискване: калибриране на дъската през секцията.

За тази цел на строителната площадка е разположено специално място, където плочите са нарязани на необходимия размер. Всички компоненти на къщата са сглобени от заготовки. Този метод на строителство изисква минимална инвестиция, но има дълъг период на строителство.

Много е важно детайлите на къщата да имат фабрично производство. При организирането на обекта е необходимо да се направи отопляема стая, където ще се разпредели място за подготовката на частите. На мястото се подава набор от части, от които се прави рамка. Специално място за създаване на части от правилния размер помага да се постигне най-голяма производителност. Това се дължи на автоматизацията и ниските непроизводствени разходи. Високата степен на изграждане на сградата, както и качеството на завършената къща, ще се увеличат още повече поради почти пълната наличност на частите. Скоро ще разгледаме друг вариант за изграждане на сгради, използващи една и съща технология - това е, когато има производствена площадка.

Нови модулни технологии

Нови модулни технологии

Да видим какви нови модулни технологии са в изграждането на частни къщи.

Техническите характеристики на готовата къща от рамката са пряко зависими от квалификацията на специалистите, които изграждат тези къщи. Не качествените изисквания за изпълнение, придружаващи изграждането на къщи значително скъсява строителство работа, например, една къща може да изгният, ако неговото изграждане вътре е мокра. Сега в нашата страна тези работници не са обучени, така че те трябва да бъдат подготвени в страните с развита строителство на недвижими имоти, където има специалност така наречената "freymschika" - професионална инсталация на къща рамка.

Безспорното предимство на технологията на рамковата конструкция е относителната лекота при транспортирането на съставните части. При конструирането на къщи с панелна технология, почти цялостното сглобяване на всички части на сградата е готово за окончателно монтиране на подове, стенни панели, покриви. В същото време са възможни всички методи за сортиране. Благодарение на организацията на конвейера на този процес панелите имат висока скорост на вграждане. По този начин цялата къща ще бъде построена след няколко дни, докато климатичните условия практически не влияят на скоростта на ерекцията. Скоростта на строителството става още по-висока, ако стените във фабриката са напълно готови - имат инсталирани прозорци, има всички довършителни работи.

За изграждането на комплекс от къщи по панелна технология са необходими специални производствени площи, но по-малки от тези за изграждане на модулни къщи. Това е пряко свързано с изпълнението на част от монтажните работи на самия строителен обект. Недостатък на този метод на строителство на къщи е фактът, че параметрите на строителната площадка трябва да позволяват на товарни автомобили да шофират достатъчно близо панели и кранове за изпълнение на инсталацията. Ако панелите вече имат готов завършек, тогава при създаването на затворен контур на пароизолация има известна сложност. Технологията на изграждане на панелни къщи изисква добро обучение на персонала, който изгражда къщата на обекта.

Изграждането на къщи с тази технология е силно зависимо от наличието на необходимите производствени работилници, в които се извършва по-голямата част от работата в завода. Вече на сайта къщата е под формата на триизмерни модули. Тук е необходимо само да се извърши тяхната инсталация, облицовката на къщата, монтаж на стълби. Най-важният в този метод е способността да се контролира качеството на всички етапи на работа и същевременно да се съблюдава технологията на производство.

Строителство чрез модулна технология

Строителство чрез модулна технология

Ако производственият процес, с помощта на модулната технология е добре организиран, изграждането на една къща се извършва в един до два дни.

За износ от производствения отдел, транспортирането на модули до мястото на инсталация, трябва да имате около тридесет товарни ремаркета, специално проектирани за това. При транспортиране на къси разстояния, тракторите от марката Kirovets могат да се използват като трактори. При създаването на завод за изграждане на къщи от модулни технологии важното условие е задължителното сертифициране на специални ремаркета за транспортиране на модули. Това отнема около четири месеца и трябва да се извършва едновременно с изграждането на завода.

Преди монтажа трябва да се коригира в размер площадка, достатъчно, за да се настанят нейната фондация, модулът за ремарке и крана и с разумно количество свободно пространство, необходимо за преместване на модула към дома на трейлъра в самата основа. Монтирането на къщата по правило отнема няколко дни, ако работи екип от петима специалисти и един кран.

Според американските стандарти, основата, на която е поставена къщата, трябва да е най-малко 49 метра. От външната стена до близкия обект отстрани и отзад на най-малко шест метра. От предната линия - не по-малко от петнадесет. Ако проектът предвижда да постави големи домакински уреди на приземния етаж, е желателно да ги заредите, преди да инсталирате сградата върху основата.

Окончателното завършване на къщата се състои в извършването на работи, които не се извършват във фабриката, докато сградата не бъде окончателно готова и ще бъде поставена на "до ключ". Това са работни места като монтаж на подове, стълби между етажи, довършителни работи, шпакловки, боядисване, завършване на всички работи извън сградата. Това са всички произведения, които не са извършвани по-рано, за да се избегнат щетите. Връзката се прави също така и се извършва тестването на домакинските системи. Цялата оценка на разходите за тези произведения може да бъде изчислена само въз основа на проекта на конкретна къща, която е вече в самото начало на разработването на проекта.

Технология на панелните сгради

Технология на панелните сгради

В рамките на няколко дни фабриката проектира къщата. Тогава те, в опаковка, изработена от полиетилен и на специален транспорт, се преместват директно на строителната площадка, където се извършва по-нататъшното им инсталиране. А инсталацията може да бъде разположена на не повече от петстотин километра от мястото, където се извършва строителството. Производството на монолитна стоманобетонна основа, която отнема 5-7 дни, се счита за началото на строителните и монтажни работи. След това, инсталирането на стени, покривни панели, тавани. Следователно, такава технология на производство е особено ефективна в райони с природни бедствия, както и в места с работен метод на смени. Следващата фаза на работа върху фасадната украса, монтаж на покрива. Устройството за отопление, водоснабдяване, канализация, вентилация, електричество и други инженерни системи се извършва в седем дни.

Строителство на къщи по скелетна техника



Строителство на къщи по скелетна техника

За няколко дни фабриката произвежда къща. Материалите не се нуждаят от специален транспорт за транспортиране. Просто всички комплекти трябва да бъдат опаковани в материал, устойчив на влага, за да се избегне гниене. Всички елементи и детайли на рамката на къщата, произведени в завода, се преместват на строителната площадка, където се сглобяват в една рамка. Тогава скелетът на къщата е изолиран, облицован и украсен.

Този тип къща се характеризира с ниска степен на готовност в завода, така че по-голямата част от работата по сглобяване и довършителни работи се извършва на строителната площадка. Сглобяването на комплекта отнема от 3 седмици до 2 месеца, така че строителният период значително се увеличава. Монтирането на рамката на къща със средна сложност с височина от два етажа и площ от 200 квадратни метра отнема от три до четири дни. След това покривът е затворен със специален хидроизолационен материал. Покриването и затоплянето на стените ще отнеме един до два месеца. Общият цикъл на изграждане - от първоначалното производство в завода до крайната доставка директно до клиента - отнема около четири месеца.

Трудно решение

За да изберете която и да е конструкционна технология, трябва да знаете основните аспекти на всички технологии. Типът конструкция и цялата система трябва да отговарят на определени изисквания.

Това е скоростта на строителството, ниската консумация на материали, използването на евтини суровини, типизирането на жилищното строителство, фокус върху икономическата класа.

Всички гореописани технологии съответстват на описаните характеристики. Производството на рамкови, модулни и панелни къщи не изисква голямо количество висококачествени суровини, но те бързо и лесно се произвеждат и монтират. В допълнение, тяхната цена е много по-ниска от тази на къщи, изградени от масивна дървесина, или други строителни материали.

Организацията на производството на модулни технологични разходи е по-висока от панела и телено-скенера. Причината е необходимостта да се използват скъпи съоръжения и мащабни земя, магазини със значителни размери. Междувременно цената на къща, изградена от модулна технология, е по-малка от останалите.

Скоростта на изграждане на такива къщи е много по-висока от рамката и панела. Недостатъкът на технологията е ниската транспортируемост на продуктите - необходими са специални ремаркета, централата трябва да бъде близо до основната точка на продажба.

При ниски разходи за производство, максималната цена на къщите, построени по скелет начин. комплект освобождаване време у дома си доста, но общият периода от началото до завършването на строителството, до пълното къщи такива важни структури като надежден и кражба с взлом, висококачествени входни стоманени врати гранит m3, до четири месеца, като в същото време на модулен технология - само 10 -11 дни, на панела - около 25. Такива къщи са лесно транспортирани, защото това, за разлика от панелните къщи, неподготвени стени, но само съставни части. Основният недостатък на тази технология може да се нарече нуждата от висока квалификация на разработчиците.

Неправилно издигнатата къща няма да продължи дълго. В същото време висококвалифицираният труд е много скъп, тъй като такъв персонал не е обучен в Русия.

Предимства и недостатъци на технологиите

Предимства и недостатъци на технологиите

На разходи за организация на производството, за периода строителство, цената на къщата, панел технология е в средата, между рамката и модулните. При изграждането на панелни къщи съоръжението трябва да бъде близо до мястото на монтаж, тъй като панелите вече са транспортирани готови. Това е от голямо значение при постоянно увеличаване на транспортните тарифи. Само най-обемният пазар в региона е ориентиран към местоположението на такова предприятие. Производственият му капацитет се изчислява въз основа на пазарния капацитет на района, отвъд който е нерентабилно да се носят панелни къщи. Също така, липсата на тази технология се счита за голяма зависимост от качеството на работната сила.

Малките разлики между всички технологии са, че модулът във фабриката изисква високо ниво на квалификация на работниците, панелът и рамката - на строителната площадка.

Изборът на технологията трябва да се основава на наличните цели. Ако е необходимо, създаването на растенията и последващото изграждане на тези големи обекти на своята собствена, най-подходящи ще бъде модулна технология, защото това архитектурно-строителна система определя най-краткия път строителство и ниската цена. С тази стратегия възможността за използване на панелна технология е подходяща, въпреки по-високите разходи и по-дългото работно време, но с по-малко инвестиции.

Ако искате да построите и продадете максимален брой къщи без земя за строеж, най-добре ще бъде рамковото жилищно строителство поради добрата транспортируемост и изгодната възвръщаемост на комплекса къщи във фабриката.

Wireframe технологията ви позволява да изпращате продукти в различни региони на страната и за износ.

Надяваме се, че след като прочетете тази статия, станахте по-добри в разбирането на технологията за изграждане на модулни сгради.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Velox технология на модерното жилищно строителствоVelox технология на модерното жилищно строителство
Оборудване за производство на газови блоковеОборудване за производство на газови блокове
Къщи от дървоКъщи от дърво
Изграждане на нискоетажни сгради от дървоИзграждане на нискоетажни сгради от дърво
Технологията на издигане на къща от залепени гредиТехнологията на издигане на къща от залепени греди
Предимства на рамкови къщиПредимства на рамкови къщи
Технология на изграждане на рамкови къщиТехнология на изграждане на рамкови къщи
Канадски сандвич и неговите предимства в процеса на строителствоКанадски сандвич и неговите предимства в процеса на строителство
Конструкция на къщи до ключКонструкция на къщи до ключ
Бърза конструкция на леки стоманени тънкостенни конструкцииБърза конструкция на леки стоманени тънкостенни конструкции
» » Технология на модулното строителство на къщи
© 2021 BggeHat.com