Как да използваме декоративен камък за вътрешно обзавеждане

Облицовката традиционно се изпълнява в банята и в кухнята, но в жилищните помещения интериорът с керамично покритие се използва за зониране или пълно покритие на стените. Керамика или техните аналози, изработени от бетон или гипс, са бюджетно решение, ако използвате естествен или изкуствен камък за повърхностно проектиране, ще получите ефектен и траен, но по-скъп дизайн.

Ролята на облицовъчни камъни и плочки в декорация на помещения

Покриването на стените с екологични материали става все по-популярно, а издръжливите и надеждни материали са популярни. Дървесината в това отношение се отдалечава във фонов режим, като в много отношения произвежда керамични плочки и изкуствен или естествен камък.

Имитацията от керамика е по-евтина, обслужва се достатъчно дълго, но не се отличава със специална устойчивост на механични повреди. За предпочитане е да го покриете със стени в дневните, за да подчертаете стила в интериора, да създавате красиви покрития около камината или просто за зониране, с вертикални ивици. В коридора такава плочка ще продължи много по-кратък период от време поради по-голямата вероятност за повреда.

Имитация на естествен камък се прави не само от изгорена глина, но и от гипс и цимент. Първият вариант се отнася до бюджета и е евтин, но не трае дълго. С течение на времето, фини чипове се появяват на повърхността, различаващи се в бяло, те могат да бъдат оцветени независимо, но видовете няма да бъдат същите.

Пукнатини лесно се образуват, което не винаги води до унищожаване на качествено залепена облицовка, но влошава нейния външен вид. Много по-надеждни и издръжливи декоративни плочки от цимент. Те са трудни за унищожаване, не се поддават на износване, поради което те често извършват завършването на коридора с изкуствен камък.

Изкуственият камък и имитацията му на керамика са направени във форми и отделните елементи са почти неразличими. Това е и плюс, тъй като облицовката е много чиста, а минус - поради повтарящата се текстура, общата композиция изглежда неестествена.

Естествен камък се смята за екологично чисти, но трябва да се определи къде точно е взето, тъй като има случаи, при които материалът е радиоактивен, защото на неправилния избор на рок минни обекти. Малко радиационен фон е присъщо само на скалата от вулканичен произход, т.е. гранит и базалт, както и закупуване на теракот, се препоръчва да поиска от продавача сертификат.

Всички останали довършителни камъни, като мрамор, кварцит или шисти, имат седиментен произход. По-голямата част от скалите, използвани в строителството, са доста трудни за унищожаване чрез случайно въздействие, те не се издълбават, а напротив, триенето само блести и става по-красиво. Единственият недостатък е, че завършените дъски винаги имат различна текстура и това не винаги е удобно, когато се обръщате.

Видове материали за декориране в стила на скалния масив

Най-често керамика, имитираща естествена скала, се използва за покриване на стени в стаите. Керамичният гранит лесно придобива различен вид благодарение на качествено изпълнената текстура и характерния релеф. Груби или гладки, с груби изпъкналости, изгорели глинени плочки са подобни на гранит или мрамор, на шисти или пясъчник. Отличителна черта - всички елементи често се правят под формата на квадрат или удължен правоъгълник. В резултат на това, след завършване, цялата стена изглежда от изрязан камък, но не от естествен монолитен масив.

Друга опция са плочки от гипс или бетон. Тъй като този тип материал не е необходимо да се изстрелва и трябва да се втвърдява след изливане в матрица, декоративните елементи лесно се прикрепят към голямо разнообразие от контури. Те са по-скоро като естествен камък и могат да бъдат разграничени от породата по същия образец на елементите на покритието.

Сместа се изработва на базата на вода от цимент или гипс, кварцов пясък, усилващи добавки (водорасли, фибростъкло), бои, пластификатори за сила и по-добро релефно формоване. За да се получат отделни цветни ивици и петна, пигментът се добавя в края, когато съставът е почти готов, и след това се извършват само няколко движения на разбъркване.

Най-скъпият и по-естествен декоративен и декоративен камък за вътрешно обзавеждане е агломерат. Тя се прави на базата на естествени трохи от различни породи, например мрамор или гранит, често дори с добавка на фини фракции от декоративни минерали като лапис лазули или тюркоаз.

Като свързващ компонент се използва акрилен полимер. Има доста лек, много здрав и издържлив материал, с който се работи добре, дори и с обикновена длета за завъртане на жлебовете, необходими за скритите кабели.

Вътрешна довършителна работа с естествени минерали



По произход, скалите се разделят на:

  • вулканичен (обсидиан, базалт, гранит);
  • седимент (варовик, шисти, пясъчник, мрамор);
  • свързани с руди (хематит, малахит, тюркоаз, доломит).

Първо, оформен в освобождаване на място на магма от земята, а вторият има в дъното на твърдата кора на планетата под натиска на слоеве над мястото, и други съпътстващи различни рудни находища, тъй като техните окиси и резултатите от други химични процеси. По название минералите се класифицират като строителни, декоративни и декоративни. Последният може да се използва за декорация, но цената на такива елементи е доста висока.

базалт

Тя се образува от магматични силикатни топи, изсипани на повърхността на земната кора по време на изригвания на вулкани от дълбоките слоеве на мантията. Той е с висока якост и твърдост, трудно се справя, но е изключително издръжлив и надежден, устойчив на механични повреди, строителни материали. Изработени от него развалини, влакна за изолация и шумоизолация. Това е оптималната суровина за каменно отливане. Често се използва и в декорацията на фасадите на сгради и помещения, за които той получава плоча форма.

гранит

Минералът се изхвърля по време на вулканичната активност от горните слоеве на мантията и има в състава си фелдшпат, слюда и кварц. Дори при постоянно механично действие износването е изключително бавно и първите му признаци, в резултат на износване на повърхността, могат да се появят след 100 години. Обикновено се използва в строителството, но също така и като довършителни материали е много популярен.

Тя е универсално включена във външната облицовка, защото е напълно неподходяща за атмосферни условия, влага и измръзване, почти не е замърсена. В интериорните декорации стенните плочки се използват по-рядко, но с правилния избор на дизайн можете да получите красив декор на помещенията.

мрамор

Появява се в недрата на планините в резултат на редица химични процеси във варовик, т.е. това е производното на този седиментен минерал. Основният състав е калцит. Широко използвани в декорация, особено на повърхността на пода и стени, често произвежда колони, портали на камини, плотове, стъпала на стълби и парапети на перилата. Този материал е издръжлив, не се поддава на износване, въпреки че драскотините върху полираната повърхност причиняват механични повреди. Мраморът е антистатичен и устойчив на влага.

доломит

Една от сортовете карбонати, тази скала придружава оловни и калаени руди, които се превръщат в химически процеси от варовик. Цветът на минерала зависи от примесите и включванията, например железният хидроксид дава яркочервен цвят. Облицовъчният материал е устойчив на внезапни промени в температурата, влагата, механичните влияния. След полиране тя придобива характерен мазен гланц.

шисти

Слоеста, както може да се разбере от името, скала, доста крехка, лесно разделена на отделни плочи. Може да се използва и като напречно сечение, така че да може да се види структурата на вените и под формата на декорация от отделни плочки.

Варианти на стенно покритие с камък и неговата имитация в стаята

Решението с минимално участие на минералите в покритието, за да се спести с високата им цена - кантирането на отвори за врати и прозорци. Ширината на това покритие варира - от 10 сантиметра до половин метър или повече. Често камъкът е оформен с вертикални издатини по стените в така наречените стълбове. Ако в стаята има камина, предпочита се да се покрие порталът с естествени каменни плочи, например базалт или гранит, а площта на покритие не се ограничава до цялата стена.

Оптималното решение в дизайна на жилищните помещения е декорирането на малка преграда, арка или ниша с камък.

С помощта на скали, зонирането се извършва на закрито. В хола се препоръчва да се отреже стената, която привлича вниманието на входящите, например, в близост до която стои (или на която е окачена на конзолата) телевизор. Желателно е като фон да се използва тъмен камък, така че изображението на екрана да изглежда по-ярко и сочно. Напълно всички стени на къщата или апартамента не трябва да бъдат завършени с каменни плочки, тъй като този материал е студен и ще бъде по-трудно да се затопли такава стая през зимата.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Завършване на терасата с изкуствен и естествен камъкЗавършване на терасата с изкуствен и естествен камък
Как правилно да се изгради основата на къща под камък?Как правилно да се изгради основата на къща под камък?
Керамични плочки, направени в РусияКерамични плочки, направени в Русия
Украсяване с изкуствен камъкУкрасяване с изкуствен камък
Маси от маси от естествен камък в интериораМаси от маси от естествен камък в интериора
Каменна сграда на сградиКаменна сграда на сгради
Изкуствен камък за фасадатаИзкуствен камък за фасадата
От какъв материал да си купя мивкаОт какъв материал да си купя мивка
Дизайн на баня Къде трябва да започна?Дизайн на баня Къде трябва да започна?
Камък в интериораКамък в интериора
» » Как да използваме декоративен камък за вътрешно обзавеждане
© 2021 BggeHat.com