А жив плет от върба как да създадете зелена ограда в селската къща със собствените си ръце?

Хедж върба (върба) - романтична, нежна и елегантен метод за създаване на оригиналната ограда крайградски район, който изисква минимална инвестиция на средства. Такава зелена ограда е лесна за създаване и непретенциозна в грижите. С правилния избор на сортове върба, тя се утаява на всяка земя и се превръща в пълноценна стена в продължение на няколко години, която се възпроизвежда и не губи своя декоративен външен вид.

Какви видове върби са подходящи за жив плет?

В природата има около 600 вида върба. От тях около 20 разновидности на това растение се използват за създаване на зелени огради в руските отворени пространства. Оптимален избор за видовете жив плет, които растат в естествената среда в заливната равнина на реки и други водни тела. Те включват следните върби:

  • сребрист (бял);
  • aquifolium;
  • плач;
  • лилаво.

Сребърен или бял върба е дърво с гъвкави и тънки клони, сребриста пубертета и дълги зелени листа с остри форми, червеникав или сив цвят на кората. С настъпването на пролетта се появяват огромни обеци, които дават на растението специална красота и декоративност.

Такава върба съвършено толерира суша и измръзване, се чувства добре в условията на газовия въздух. Тя се характеризира с дълголетие (огради, изработени от сребриста върба, наслаждават очите на беседката за 45-50 години) и бърз растеж. Това дърво е идеално за създаване на зелени огради (до 3 м), когато е необходимо да се ограждат големи части на крайградски зони.

Волковиковская върба (pomeranica) - храст, който расте близо до планинските реки на каменисти и пясъчни почви. За една година, такава путка ще добави 2-3 см ширина и 40-50 см височина. Ето защо от него се изграждат високи огради (до 6 м).

Върховната върба на върба не се страхува от топлина и студ. Усеща се върху пясъчници, изчерпани и обикновени плодородни почви, леко толерира резитба, което ви позволява да създавате огради от различни конфигурации и профили. Неговото дърво запазва своите декоративни свойства в продължение на 25-30 години.

Интелигентна жива ограда в страната се получава от вавилонската (плачеща) върба. Той расте на височина от 18 м, има огромна луксозна корона и клони на червеникав, жълт или зелен цвят. В природата расте в топли условия. За да се създадат зелени живи плетове, се използват декоративни сортове - Crispa, Tortuosa.

Пурпурната, сребристо-зелена или синя зеленина дава уникален вид на оградите от лилава върба. Тя се различава безпрекословно, без никакви проблеми тя страда от формоване резитба и силни студове, тя се използва за образуване на различни огради във форма.

Предимства и недостатъци на зелените огради - защо са толкова популярни?

Създава се хедж върба с минимални финансови разходи. Достатъчно е летецът да отиде до най-близката река или езеро и да отреже издънките на върби, а после просто да ги залепи в земята в района, където се планира да бъде издигната оградата.

Разрешава се да се кандидатства за засаждане и сортови разсад, продавани във всяка растителна разсадник. Тяхната цена е ниска, а процентът на оцеляване е 95-100. Други предимства на върховите огради включват:

  • Отлична самовъзпроизводимост на дървета и храсти. Растенията бързо растат по височина и ширина. Това дава възможност да се създадат в най-кратки срокове буйни зелени стени в крайградската зона.
  • Простота на кацане със собствени ръце и нетърпение. Върби разсад не се нуждаят от допълнителни подпори, защита от слънцето, допълнително осветление, специално подготвена почва.
  • Целогодишна декоративна ограда. През пролетта върбата е покрита с обици, през лятото и есента периодът заслужава окото с изисканото оцветяване на листата. А през зимата върбата на върба очарова хората с цвета на кората им, естествената текстура и естественото преплитане на клоните.
  • Екологичен гъвкавост. Зелената ограда лесно се аклиматизира до природни условия, добре толерира суша, висока влажност, зимни студове.
  • Некомплицирани грижи за жива ограда, простотата на подрязване на клони и формиране на стена с желаните геометрични и декоративни параметри.
  • Висока гъстота на храстови върби. Поради тази особеност зеленото хеджиране изпълнява функцията за предпазване от топлинни пориви на топлолюбивите плодове и зеленчукови култури, отглеждани в градината.
  • Възможност за производство от подредени върбови пръчки от мебели, кошници и други декоративни продукти за домашна употреба.
  • Разнообразие и видове разнообразие.
  • Запазване на декоративни качества в продължение на няколко десетилетия.

Друга важна точка. Вълнови храсти и дървета не увреждат почвата, на която растат. Кореновата им система, напротив, подобрява аеробния потенциал на Земята, а разлагащите се листа носят полезни микроелементи в почвата по време на разпад.

Живите жив плет от върби имат само два недостатъка. Първо, под тях се натрупва голямо количество влага в земята. На второ място, с прекомерно израстване, дърветата и храстите силно затъмняват крайградската зона.

Кога да събирате реколтата и растителните остатъци?

Една жив плет от върба се създава от началото на пролетта до средата на ноември. Ако се планира да бъде направена ограда от топлолюбиви видове пурпурна върба, оптимално е да се засаждат растения от средата на април до юли. Резени (разсад) без земна кома се поставят в почвата в ранна пролет. В този случай, през зимата те са добре вкоренени в земята и една година по-късно на сайта се появява обилен растеж.

Независимата реколта на посадъчен материал се извършва през есента или през пролетта. Изберете здраво изглеждащ храст (дърво) със силни клони. Последните се отрязват с дезинфекциран нож на земята върху резбите, така че на всеки от тях има 6-7 живи бъбрека. Дължината на заготовките е по-малка от 0,3 м.

Позволява се да отсече млади издънки, а не стари клони. Тогава дължината на резбата трябва да бъде 140-150 см.

Не е необходимо да кройте клони наведнъж. Те се поставят в мокър пясък или се увиват в пластмасова торба и се оставят в тъмна прохладна стая. Самото рязане на събраните филизи към резници се извършва преди планираното им засаждане в почвата.



На Съвета. Предформите преди засаждане пуснати във вода за 2-3 дни, така че те дадоха корени. Някои местни занаятчии допълнително обработват долните части на върха на резници от растежни стимулатори.

Ако се предвижда да бъде създаден хеджимент от декоративни видове котенце, материалът за засаждане се закупува в разсадници. Препоръчва се да купите двегодишни разсад. Те са гарантирани, че ще дадат голямо увеличение през първата година.

Посадъчният материал се продава в специализирани магазини в контейнери или с корени, обвити в напоена с вода плик. Качествените разсад имат интегрални клони и кори. Не им се допускат никакви щети.

Изборът на място и схема на засаждане на разсад - какво експертите съветват?

Уилоу от всички популярни сортове е универсален материал за изграждане на живи огради от всякакъв вид. Подходящ е за създаване на:

  • криволинейни и права огради, разделящи градината на отделни зони, ниски бордюри;
  • зелени огради, тунели, градински лабиринти;
  • твърди огради, които ограждат дача от съседните места, тротоарите и пътя;
  • дървообработване;
  • дву- и едноременни, неформални и формовани гъсти огради.

Почти всички видове путка се препоръчва да се засаждат на навлажнена почва. Желателно е зелената ограда през по-голямата част от деня да е била под слънчевите лъчи.

Trench, който е планиран да засади издънки, маркирайте с дървени колчета. За тях закрепват пръчки (кръстосани) или разтегливи еластични кабели, въжета. Колците са отделени една от друга с размери 100-150 см. С тяхна помощ могат да се оформят разнообразни под формата на окопи - под формата на геометрични фигури, с криволичеща или права линия.

Засаждането на растенията в подготвения канал се извършва съгласно определена схема. Най-често върбата е засадена:

  • Кръстосайте кръстосано. В този случай хеджирането става подобно на ограда на окото с големи клетки.
  • Palisade. Фиданките трябва да се поставят с малка пролука 10-15 см.
  • Pletnev. Изрезките на путка ще играят ролята на вертикални стелажи. Около тези опори са обвити декоративни материали, върбови клони, тънка тел. Резултатът е наистина оригинална ограда.

Ако искате да направите хеджин с висока плътност, разсадът се засажда в разредна последователност в два реда. Разстоянието между тях е около 80-100 см.

Засаждане - алгоритъмът на действията

Ако се образува зелен хеджин върху бедни почви, препоръчително е да ги обогатите със смес от минерални торове, фин пясък и торф. Тези компоненти се вземат в същите пропорции. След това продължете директно към засаждането на върба. Инструкцията е проста:

  • В долната част на изкопа се изсипва малък слой пясък.
  • Разсадът се поставя в почвата под ъгъл 45 градуса или вертикално нагоре. Издънки (стъбла) се забиват в земята до дълбочина от 0.4 до 0.5 м. На повърхността на земята остават 1 или 2 живи бъбрека.
  • Разсадът се закрепва от парчета мека кърпа към кордата и колчетата. Те трябва да бъдат незабавно огънати и усукани според избраната схема, така че върбата с растежа да формира необходимата конфигурация на оградата.
  • Изрезките не се свързват със залозите. Те са затворени с почвени субстрати, които не трябва да покриват бъбреците, останали на повърхността.

Засадените растения се напояват. Това ще отнеме много. Всеки стъбъл или разсад - от 20 до 50 литра, в зависимост от вида на почвата в крайградската зона.

Разпръскването на леторастите се извършва редовно - на всеки 7-10 дни. 2-3 месеца след кацането се проверява зелената ограда. Всички слаби и мъртви резници се заменят с нови.

Растящото хеджиране периодично се третира. Не трябва да има плевели около растенията. Ако е необходимо, почвата се разхлабва и се насища със специална превръзка - суперфосфат (през есенния период) или минерални комплекси (през пролетта). Такива формулировки се използват на всеки 2-4 години, а не по-често.

Подрязване и оформяне на върба на върба - как и кога се извършва?

Една жив плет от върбата изглежда страхотно. Но ако не е периодично нарязан, зеленият състав бързо губи аристократичния си вид и се превръща в обикновени гъсталаци. Подрязването на оградата, отгледана от собствените си ръце, е направена с шкурка, специален трион. Оптималното време за тази операция е август и април.

Първата подстригване се извършва една година след като путката ще бъде засадена. Необходимо е да се премахнат всички издънки, да се чукат профилите на зелената ограда, счупени и изсъхнали клони. В процеса на първото подрязване на хедж се дава определена конфигурация - сферична, триъгълна, правоъгълна, която след това се поддържа от редовни прически.

Съществува и начин за изкореняване на жива ограда. Използва се за неизчистени върбови огради. Тази техника включва подрязване на стрели с наклонени линии ¾ дължина. Операцията се повтаря ежегодно за 2-3 години.

Във всяко следващо време разрезът се прави малко по-висок от предишния. Зрелият метод ви позволява да актуализирате и подобрите външния вид на оградата, за да увеличите плътността му. Поради това зеленият състав винаги изглежда атрактивен от декоративна гледна точка.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Зелена кухняЗелена кухня
Как да си направим пушек за еднократна употребаКак да си направим пушек за еднократна употреба
Плетена ограда със собствени ръцеПлетена ограда със собствени ръце
Студено и горещо пушене човекСтудено и горещо пушене човек
Ограда от газови блоковеОграда от газови блокове
Фондация за ограда с тухлени стълбовеФондация за ограда с тухлени стълбове
Създайте уникален пейзажСъздайте уникален пейзаж
Стъпки за създаване на средаСтъпки за създаване на среда
Кофраж за оградаКофраж за ограда
Озеленяване на двора на частна къщаОзеленяване на двора на частна къща
» » А жив плет от върба как да създадете зелена ограда в селската къща със собствените си ръце?
© 2021 BggeHat.com