Какви са вакуумните радиатори?

Всъщност, вакуумният радиатор, поне външно, не се различава от обикновената модерна батерия. Нейната употреба се препоръчва в частни домове и не е толкова ефективна в апартаментите. Производителите на такива продукти намекват, че за по-добри резултати трябва да използвате както измервателни устройства, така и сензори за контрол на температурата. Какво представлява това устройство?

Устройството на вакуумен радиатор

Обичайната секционна батерия, вътре в която е водата и литиево-бромидната течност, не са в контакт помежду си. Ако имаше една вода, вече не беше вакуумна батерия. Така че, течност с интригуващо име има свойството да кипи само при температура 35 градуса.

Но! Важно условие за ефективна работа е задължителното наличие на топла вода, която трябва да се доставя само до дъното на радиатора, като задейства загряването на литиево-бромидната течност.

Схематично подреждане на вакуумен радиатор

Схематично подреждане на вакуумен радиатор

Радиаторните секции трябва да бъдат направени от метал. Те са като прикрепени към дъното на колектора - тръба, която се свързва с централизирано водоснабдяване. Не е лошо, ако тръбата е направена от въглеродна стомана. Най-горната част на радиатора е най-често алуминий. Този метал провежда топлина по-добре от други.

Принцип на действие

Ефективното действие на вакуумни радиатори се основава на температурната разлика между вътрешната и външната повърхности. Полученият конденз се използва постоянно и допринася за увеличаването на топлинния поток. Безкраен и едновременно процес на отопление и охлаждане изглежда така:

  1. Отоплителната система доставя вода до долната част на колектора.
  2. Водата загрява стоманените стени на тръбата, в която е разположена.
  3. Затопля се в съответствие със законите на физиката се издига, нагрявайки стените на секциите, което от своя страна бързо загрява литиево-бромидната течност и започва процесът на изпаряване.
  4. В резултат на мощното изпарение стените на радиаторните секции се загряват още повече.
  5. Кондензът капе надолу, предавайки го на пара, който отново се издига.

Когато водата се захранва от системата на ниво от 80 градуса, максималното загряване на акумулатора става в рамките на 2 до 5 минути. Производителите посочват, че средната топлинна емисия на вакуумна батерия е 300 вата.

Предимства на вакуумни радиатори



Въздушното блокиране на отоплителната система, ерозията на тръбопровода, ниската ефективност на отоплението в помещението не са приемливи при наличието на вакуумни радиатори. Благодарение на използването на течност с литиев бромид, която има свойствата на бързо загряване, преминаване на пара, спускане и повторно нагряване и т.н., безспорните предимства на радиаторите са:

  • Минимално използване на течност в радиатора, което прави възможно запазването на енергия.
  • Достатъчна безопасност при употреба. Това се постига чрез ниско налягане в системата.
  • Висока скорост на процеса на отопление на радиатора, което позволява по-бързо загряване на помещението с повишена топлинна мощност.
  • Пълно отсъствие на въздух в радиаторни секции с литиево-бромидна течност.

Това е интересно! Батерията наистина се затопля изключително бързо. Въпреки това, икономията на енергия може да се говори само когато става дума за частно жилищно строителство, което не зависи от централизираното снабдяване с вода и топлина. В един апартамент изчисляването на доставката на тези две стоки се извършва в най-добрия въз основа на напречното сечение на тръбите.

Литиево-бромид радиатор

Литиево-бромид радиатор

Използване на вакуумни радиатори

Разчитайте на факта, че можете да поставите 5-6 клетъчна батерия в стая от 30 квадратчета и да живеете в студена слана с икономичен разход на охлаждаща течност и в същото време и водата не си заслужава.

Основният принцип на икономично и разумно използване на топлина, енергия и всичко останало, което може да представлява концепцията за "отопление", е това

  1. Жилищното пространство трябва да бъде максимално изолирано, което значително ще намали загубата на топлина.
  2. Потреблението на броя на секциите трябва да се основава на квадратура, която трябва да бъде нагрята.
  3. Добре сглобената система трябва да продължи много години без диференциално налягане и оптимално разсейване на топлината.

Като се има предвид всичко казано по-горе, можем да кажем, че вакуумни радиатори са наистина добри и вероятно са необходима част от добра топла къща.

Това е важно! За да съществуват отделни, в същото време да работят ефективно, вакуумни радиатори не могат да се нагряват. Не е необходимо да се говори за значителни икономии в апартамента на многоетажна сграда. И не очаквайте да се върне супер топлина, ако водата в системата няма да се нагрее над 60 градуса.

По принцип можем да кажем, че литиево-бромидните радиатори наистина са нещо добро, когато са подходящи. И като им давате добра сума (10 секции струват, средно $ 160), трябва да извършите цялата сложна работа, за да доведете отоплението и затоплянето на къщата до желаното ниво.

Видео за вакуумни радиатори

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Кои добри радиатори могат да се използват за отопление на жилищни райониКои добри радиатори могат да се използват за отопление на жилищни райони
Схема на свързване за отопление на батериитеСхема на свързване за отопление на батериите
Система за отопление на колектораСистема за отопление на колектора
Радиатори със сечениеРадиатори със сечение
Отоплителни батерииОтоплителни батерии
Как да изберем радиатори?Как да изберем радиатори?
Радиатори за отопление, което е по-добре да избирате?Радиатори за отопление, което е по-добре да избирате?
Инсталиране на термостата на радиатораИнсталиране на термостата на радиатора
Кои радиатори са по-добри?Кои радиатори са по-добри?
Вакуумни радиаториВакуумни радиатори
» » Какви са вакуумните радиатори?
© 2021 BggeHat.com