Не затваряйте пластмасовия прозорец, какво трябва да направя?

Проблемите с пластмасовите прозорци са повече от достатъчни: кондензатът се появява, фитингите работят твърде плътно, а самият пластмасов прозорец не се затваря. Във всеки от тези случаи не се паникьосвайте, защото повечето от проблемите с функционирането на продукта могат да бъдат коригирани независимо. Например, проблемът със затварянето на прозореца се решава само за няколко минути, но при условие, че работата се извършва стриктно в съответствие с препоръките на специалистите.

Най-вероятните причини за провал

Най-напред проверете гуменото уплътнение - от продължителна работа и липса на превантивно смазване, то може просто да се деформира или да се "загаси". В този случай ще трябва да смените самия уплътнител или да поканите капитана. Също така в затвора на прозореца може да има чужди предмети, в някои случаи дори малка бъг или муха, уловена в прозореца "плен", може да се превърне в пречка за плътно затваряне на листа. В този случай просто извадете открития обект и почистете каналите и гумения уплътнител от прах и мръсотия.

Много често проблемът със затварянето на прозореца е свързан с провисването на крилото - той се придържа към долната греда на рамката. За да помогне в този случай може само да коригира пластмасовия прозорец, който лесно може да бъде направен сам по себе си.

Не е възможно да затворите прозореца, ако дръжката е заключена, в резултат на което прозорецът се отваря незабавно на две позиции - такъв проблем възниква в прозорците за обръщане. Този проблем се решава и без намесата на специалисти, но само ако писалката е останала на работа и не е отпаднала.

Сменете гумения уплътнител

Ако деформацията на гуменото уплътнение стане очевидна, то трябва да бъде напълно заменена. За да направите това, изпълнете няколко действия:

  1. От жлеба получаваме стария уплътнител, той вече не може да се използва.
  2. Дъното е напълно почистено от прах, мръсотия, силикон - това може да се направи с топъл сапунен разтвор и мека гъба. Строго е забранено използването на абразиви като почистващ препарат.
  3. Измитият канал трябва да бъде напълно изсушен - не трябва да позволявате наличието на дори минимално количество влага.
  4. На повърхността на жлеба прилагаме лепило и вкарваме гумено уплътнение. Правим това възможно най-внимателно, като избягваме разтягане или "затягане" на пломбата.

Ако не затворен пластмасов прозорец, прозорецът трябва да се проверява не само в качеството на гумената запушалка - при липса на деформация трябва да притежават корекция на крилото с шестоъгълник, или "звезда" ключ - всичко зависи от производителя на продукта. Необходимо е да направите няколко завъртания на регулиращия винт, който е разположен в долната и горната част на рамката на прозореца.

На всички винтове се прави същият брой обороти, освен това, строго по посока на часовниковата стрелка.

Как да затворите самия прозорец

Така че прозорецът остава в отворено положение, без значение колко силно се опитвате да приведете хардуера в работещ ред. По-добре е да не се полагат много усилия - това ще доведе до счупване на дръжката или провал на листата от пантите. В този случай не можете да правите без помощта на майстор. Ако листата са открехнати и не могат да бъдат затворени, тогава е необходимо да се опитате да ги подредите стъпка по стъпка в правилната позиция:

  1. Натиснете долния ляв ъгъл на листа, докато влезе напълно в рамката.
  2. Дръжката се връща в първоначалното й положение. Имайте предвид, че трябва да направите това внимателно! По този начин рамката е фиксирана към всички налични панти.


След това прозорецът ще работи правилно за дълго време. Но този начин за възстановяване на функционалността на крилото е приемлив само ако хардуерът е в работен ред. Ако чрез просто проучване се оказа, че аксесоарите не работят, пластмасовият прозорец не се затваря и не се движи "от мъртвата точка", след това следвайте инструкциите:

  1. Намираме мястото, където се намират пантите - той се намира в горния десен ъгъл на рамката и я фиксира плътно. Просто не натискайте с голяма сила - можете да пропуснете безнадеждно прозореца.
  2. Предната страна на рамката има заключващо устройство, необходимо е леко да се притисне и да се завърти дръжката едновременно.

В случай на правилно извършена работа горната панта се връща в работно положение и листата на прозореца започва да работи в нормален режим. Ако за първи път не се е случило нищо, струва си да опитате отново - най-вероятно пружината на заключващото устройство не е напълно захваната в процеса.

Писалката заседна

Много характерен проблем за механизма на люлеене и накланяне на пластмасовия прозорец е удряната дръжка. Прозорецът ще бъде на една и съща линия и да го принуди да се върне към първоначалната си позиция няма да работи, но рискът от счупен хардуер или пълно премахване на листа от пантите си там. Ситуацията може да бъде коригирана, както следва:

  1. В края на рамката намерете заключването - това е заключващ пружинен елемент.
  2. Необходимо е натискане на ключалката и същевременно завъртане на ръкохватката.
  3. Натиснете горния или долния ръб на крилото върху рамката и завъртете копчето надолу.

Обърнете внимание: Да не се получи прекалено ревностни, защото на щетите не застрахован, дори и най-високо качество на пластмасови прозорци, ремонт, разбира се, те ще оцелеят, но това може да бъде скъпо и не винаги са подходящи. В някои случаи ще бъде по-практично да се извърши пълна подмяна на структурата.

Крилото висеше

Ако прозорецът не се затвори поради очевидното увиване на листа, тогава е необходимо да се извършат операции за регулиране. Това е съвсем просто:

  1. Отстранете пластините от пантите - те изпълняват декоративна роля и скриват регулиращите винтове.
  2. Използвайте шестоъгълник или "звездичка" и завъртете винтовете до необходимия брой обороти - обикновено е 3-5.
  3. Проверете правилността на настройката - вратата трябва да се отвори и затвори абсолютно свободно.
  4. След работа, сменете декоративния пластмасов капак.

Ако пластмасовият прозорец е счупен, той не се затваря, гуменото уплътнение се деформира или писалката не се върти, тогава можете сами да го направите.

Всички тези проблеми са от техническо естество и ако имате умения да работите с инструменти и теоретични знания, можете сами да ги коригирате. Струва си да се отбележи, че при правилна употреба пластмасовият прозорец ще продължи много години без необходимост от пълен ремонт.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Ремонт на пластмасови прозорци, пластмасови врати и аксесоариРемонт на пластмасови прозорци, пластмасови врати и аксесоари
Първа помощ за нашия ранен прозорецПърва помощ за нашия ранен прозорец
Как да настроите пластмасов прозорецКак да настроите пластмасов прозорец
Пластмасови прозорци с прозорецПластмасови прозорци с прозорец
Съвети за ремонт на алуминиеви прозорциСъвети за ремонт на алуминиеви прозорци
Как да настроите пластмасовия прозорец през зимата-летен режимКак да настроите пластмасовия прозорец през зимата-летен режим
Как да подмените пломбата на пластмасов прозорецКак да подмените пломбата на пластмасов прозорец
Замяна на гумен уплътнител на пластмасови прозорциЗамяна на гумен уплътнител на пластмасови прозорци
Инсталиране на захранващия вентил на пластмасовия прозорецИнсталиране на захранващия вентил на пластмасовия прозорец
Как да вмъкнете или смените прозореца с двоен стъклопакет в пластмасов прозорец?Как да вмъкнете или смените прозореца с двоен стъклопакет в пластмасов прозорец?
» » Не затваряйте пластмасовия прозорец, какво трябва да направя?
© 2021 BggeHat.com