Завършване на терасата с сайдинг и други популярни материали

След остъкляване и затопляне на балкона, е време да се замислим за външната и вътрешната му декорация. Съвременният пазар предлага голямо разнообразие от довършителни материали в различен ценови диапазон. Собствениците на апартаменти вече избират какво са най-подходящи за: завършване на балкона с сайдинг, гофриран метал или облицовка с MDF панели.

Външен сайдинг

Екстериорната декорация на терасата изпълнява две основни функции: естетическа и практична. След завършващите работи балкона от улицата изглежда по-красив, по-солиден и представителен. Той напълно хармонизира с екстериора на сградата, без да нарушава хармонията и целостта на идеята на архитекта. Материалите, използвани за екстериорна декорация на балкона, го предпазват от негативните ефекти на природните фактори и помагат да се запази топлината.

Винилови сайдинг е най-популярният вид екстериорна декорация на балкон или лоджия. Това са стандартни панели с ширина 25 см и дължина до 3 метра. Те са изработени от устойчив, влагоустойчив полимерен материал, устойчив на механично натоварване. С течение на времето тя не изгаря на слънце, не се нуждае от по-нататъшно боядисване, е абсолютно екологична и не гори.

Компаниите, специализирани в производството на винилови сайдинги, предлагат разнообразие от цветови решения от деликатни пастелни нюанси до по-практични - черно, графитно сиво.

Обичайното завършване на балкона с MDF панели изисква много време и разходи за консумативи (лепило, шпакловки). За сайдинг имате нужда само от панели, винтове, начален профил и водачи. Технологията на сайдинга има няколко функции. Преди да се пристъпи към облицовката на балкона, се препоръчва да оставите материала в продължение на няколко часа, така че да се "използва" за уличната температура. Началният метален профил играе много важна роля в цялата фиксираща система за сайдинг. Много господари спестяват върху нея и закрепват първия лист незабавно към повърхността на балкона, който с течение на времето губи естетическите характеристики на цялото покритие.

За да се гарантира, че сайдинските плочи не се движат по време на монтажа, както и да запазят геометричното съвършенство на конструкцията след монтажа, са необходими метални водачи. Те са фиксирани вертикално с винтове на цялата равнина на балкона с интервал от 30-40 см. Като алтернатива на металния профил могат да се използват дървени ламели, но с течение на времето се изгниват, така че предпочитанието е по-добре за метала. Професионалните майстори в процеса на всяка работа многократно използват нивото на сградата, като проверяват правилното и точно начина на инсталиране на сайдинга.

Професионалното външно покритие на балкона с сайдинг е монтаж на панели според вида дизайнер. Отстрани на плочите има специални отвори за самонарезни винтове. Не се препоръчва да се пробива виниловият профил, тъй като това може да доведе до пукнатини и загуба на плътност. Между хоризонталните стартови летви, оставете празнина от 5-7 мм, което компенсира линейната експанзия на материала при внезапни температурни промени. Самонарязващите се винтове са фиксирани точно в средата на отвора за нокти, който има овална форма.

Това е необходимо, за да може панелът да се плъзне при разширяване, но не нарушава целостта на цялата облицовка. Винтове, които са самоизрязани не в близост до шината, но с малка стъпка от 1 мм. За да овладеят тази проста техника, експертите съветват два метода:

  • Поставете монета между винта и винила;
  • за да завиете винта до спирачката и след това да го изпратите за един ход.

Сайдинговото покритие може да бъде хоризонтално и вертикално.

Ако ширината на сградата е по-голяма от дължината на винилните панели, във вертикалните точки се монтира вертикален H-профил.

Освен това, за опростяване на инсталацията и създаване на по-точни облицовки, производителите са създали следните пластмасови елементи:

  • външен ъгъл;
  • вътрешен ъгъл;
  • крайната плоча;
  • канавка;
  • профил на корниз.

Благодарение на широкия обхват на приложение и наличието на допълнителни аксесоари, интериорната украса на балкона с сайдинг придобива популярност, този материал не изисква специални грижи, той е универсален и практичен. В допълнение към разнообразието от цветове купувачът може да закупи профил с повърхност, която имитира естествени материали (дърво, камък).

Външно покритие с MDF панели

МДФ панели - по-бюджетен вариант в сравнение с винил сайдинг. Този материал е компресиран дървени стърготини, където предната част на панела е покрита с водоустойчив ламиниран филм. Според техните качествени характеристики, MDF панелите могат да бъдат сравнени с облицовката и PVC профила. Те имат добри топлоизолационни свойства, са практични в употреба и са екологични.



Едно от основните предимства на MDF панелите е липсата на необходимост от цялостно изравняване на повърхността, към която ще бъдат прикрепени. Няма никакво значение дали балконът е бил предварително измазан, грундиран или боядисан. Панелите са закрепени към предварително монтирана дървена или метална кутия (рамка) с обикновени винтове за самобръсначка. Под панелите е възможно да се полага хидро- и топлоизолационен материал (фолио-изозиол, пенофол).

Между MDF панелите са монтирани на принципа на гребена. Това ви позволява да създадете холистична повърхност без изразени фуги и шевове. За да увеличите здравината на панела, можете да го прикрепите един към друг с конструктивен статив и метални скоби. Ъгли и места близо до склоновете са затворени със специални ъгли, те са закрепени с помощта на лепило "течни нокти".

Външен завършек с гофриран метал

Облицовката на балкона с гофриран материал е един от първите начини за екстериорна декорация. Първоначално специалистите използват конвенционални листове от галванично желязо, а след това на пазара се появи метален профил, покрит с антикорозивно прахово покритие.

Днес гофриран метал е достоен за конкуренция с MDF панели и пластмасови сайдинг. Чрез принципа на монтаж, той е идентичен с технологията на трупа на кожата, използвана за облицовка и облицовка.

Структурата на металния велпапе е както следва:

  • тънък лист стомана;
  • цинково-антикорозионно покритие;
  • грунд;
  • защитен и декоративен слой (прахово покритие, боя);
  • от вътрешната страна.

Благодарение на сложната релефна повърхност, гофрираната дъска е увеличила страничната твърдост, което гарантира нейната висока товароносимост. Един от недостатъците на металния профил е неговата висока топлопроводимост. През лятото ще бъде много горещо, а през зимата ще се охлади, така че велпапето е идеално за студено остъкляване на балкони, без допълнително затопляне.

Вътрешно завършване на балкона

Последният етап от подобрението на балкона е неговата интериорна декорация. Тя може да бъде студена и топла.

Ако на балкона е инсталиран радиатор за парно отопление, той трябва да бъде изолиран, тъй като студеният въздух от улицата може да наруши работата на отоплителната система. Ако се предполага, че балконът се използва като складово помещение за съхранение през зимата, не се изисква значително затопляне.

Най-популярна е интериорната украса на балкона с пластмасови панели, облицовка, гипсокартон и естествено дърво. За разлика от външния завършек, с вътрешната облицовка на стените и тавана, е необходимо да се подготвят всички повърхности: почистете от стария довършител, подравнете и грундирайте. Преди монтажа на финала, покриващ материал е поставен изолационен материал - penofol, минерална вата, izolon, след това задайте рамка летви 40х40 см или 50х50 см по-тежък завършващ материал, толкова по-малка трябва да бъде Металните клетки .. Дървени летви на щайгата са прикрепени към стената с дюбели за експресно монтиране.

В съвременния пазар можете да намерите пластмасови панели и лигавици буквално "на всеки портфейл", като се започне от традиционния бял цвят и завършва с панели, цвят и текстура, имитиращи естествено дърво от ценни видове. Завършването с всеки материал е идентично в технологията. Трябва да започвате от всеки ъгъл и да се движите от ляво на дясно. Преди да се фиксира, правилното местоположение на всеки панел се проверява на нивото на сградата.

Пластмасовите панели се закрепват с помощта на строителни скоби или се залепват за "течни нокти". Облицовката е монтирана в "паркет", в който ноктите се задвижват в тънък ръб на страничния ръб. До главата на ноктите не пречи на плътното прилягане на следващия панел, препоръчва се да се загреят ноктите с гумена гребло. Панелите от MDF, дължащи се на тяхната крехкост, не се прикрепят директно към щайгата, а използват малки метални елементи - клип-глина.

Крайният етап на вътрешното покритие е монтаж на прозоречен перваз, плочи, покрития за ъгли, маскиране на фуги и монтаж на первази. По този начин, апартаментът може да се разшири леко поради появата на уютна и доста обитаема площ.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Видове и особености на екстериора на балконаВидове и особености на екстериора на балкона
От какво и как да се направи таван на балконаОт какво и как да се направи таван на балкона
След това завършете балкон отвътреСлед това завършете балкон отвътре
Какво трябва да изглежда балконът или лоджията по отношение на предложените работи?Какво трябва да изглежда балконът или лоджията по отношение на предложените работи?
Балкон и лоджия на драмата на присъединяванетоБалкон и лоджия на драмата на присъединяването
Основните видове остъкляване на балкониОсновните видове остъкляване на балкони
Завършването и затоплянето на балкона, толкова по-добреЗавършването и затоплянето на балкона, толкова по-добре
Как правилно да глазираш балкона сиКак правилно да глазираш балкона си
Топлинни фасадни стъклаТоплинни фасадни стъкла
Варианти за завършване на балкониВарианти за завършване на балкони
» » Завършване на терасата с сайдинг и други популярни материали
© 2021 BggeHat.com