Какво да готвя алуминий с някои общи методи за заваряване

Заварете почти всеки метал, най-важното - да знаете какви техники и режими да използвате за това, какви добавки ще осигурят плавен и надежден шев. След това ще обмислим високотехнологични и също налични у нас методи за заваряване.

Възможни проблеми при заваряването на алуминий

Поради характеристиките си този материал се използва широко в различни области на човешката дейност. По-специално, сред другите метали, той е облагодетелстван от малко специфично тегло - само 2.7 g / cm³. Алуминият е отличен проводник поради високата си термична и електрическа проводимост, но тези свойства често предотвратяват заваряването му при нормални условия. Поради голямата топлопроводимост има постоянна опасност от изгаряне. Въпреки това, токът трябва да бъде поне 3 пъти по-голям от този за заваряване на стоманени елементи, е необходимо да не се допуска прекомерно прегряване в точката на топене.

Професионално заваряване на алуминий чрез заваряване с аргон

Професионално заваряване на алуминий чрез заваряване с аргон

Втората пречка за заваряване е различната точка на топене на самия алуминий и неговия оксид на повърхността. За да разтопите метала, имате нужда само от 660 градуса, а за външния филм, от който се нуждаете, вече 2044 градуса. Поради тази висока рефрактерност, дори при образуването на вана с течен алуминий под въздействието на дъгата на електрода, филмът ще предотврати заваряването, топенето ще се разпадне в отделни капки. За да се избегне това, се използват специални подготвителни процедури за облекчаване на топенето на алуминий. И директно в процеса на работа, за да се предпази банята от въздуха, можете да използвате аргон.

Също така, някои сложности създават повишена течливост на метала по време на топенето и оксидният филм не изчезва никъде, което, както вече беше споменато, възпрепятства работата. Оказва се, че когато се формира баня от стопен алуминий, тя веднага се пълни с течна маса, но потоците от различни метални фрагменти не се смесват поради оксида. По-долу в статията ще разгледаме начини за справяне с този феномен. И накрая, това, което трябва да се срещне със заваряването на алуминий е появата на пукнатини по време на кристализацията по време на втвърдяване, както и висока степен на свиване. И това са вече неизбежни фактори, които могат да бъдат намалени само чрез правилен подбор на режима и прилагане на определени правила.

Основни техники за заваряване на алуминий - Кратък преглед

Най-разпространеният вариант е използването на волфрамови електроди, като защитата на топилната вана е с инертен газ. По този начин, по-нататъшният процес на окисление се потиска. По правило в такива случаи се използва аргон. Разрешени и заваръчни алуминиеви електроди от UAANA или OZANA с покритие, което отделя газ облак около стопената баня по време на горенето. Обаче, вторият вариант обикновено се свързва с образуването на голям брой спрейове и шлака, което се компенсира от възможността за извършване вкъщи.

Ако не можете да получите специални електроди, вземи алуминиев проводник от електрическия кабел и obmazhte смес се втрива тебешир и водно стъкло, така че слоят е около 1,5-2 мм, а след това подсушете добре.

Друг начин - полуавтоматичен, с доставката на заваръчна тел чрез специален държач на пистолет. В този случай газовата струя изтича от специална пръстеновидна дюза около канала, през който влиза добавката, което осигурява висококачествена защита на алуминиевата стопилка от контакт с въздуха. Обаче жицата не е подходяща за никакви, а е подходяща само за заварения метал, а в нашия случай - алуминий. Най-популярните марки са ER4043 и ER5356, за предпочитане с диаметър от 1,2 или 1,6 милиметра. Работата върху полуавтоматиката е по-добра в импулсен режим, защото това е начинът, по който можете моментално да разтопите оксидния филм.

Подготовка на повърхността за работа - почистване и отопление

По-горе, ние отбелязахме такива проблеми като устойчивостта на оксидния филм към топенето и напукването на шевовете по време на кристализацията на метала поради бързото охлаждане. Първият проблем може да бъде разгледан по най-елементарен начин. Преди да приготвите алуминий, е необходимо напълно да обезмасните детайла, като го потапяте за малко в алкална баня. За да направите това, разбъркайте в 1 литър вода 50 грама натриев карбонат, същото количество тринатриев фосфат (ако е възможно - технически) и 30 грама течно стъкло. След това в метален контейнер, сместа се загрява до 65 градуса и след това се спуска в алуминия, подготвен за заваряване. Можете обаче да направите с ацетон или с бял спирт.



Максимум 5 минути, а в идеалния случай - след 3, премахваме детайлите и продължаваме обработката на онези ръбове, където ще премине заваръчният шев. Този етап е необходим, за да се отървете от оксидния филм. Използваме метална четка, която може да се използва както за ръчна работа, така и като дюза за Сандер и на тренировка. Внимателно отстранете тънък метален слой, докато не пресовате по време на обработката, така че частиците на фолиото да не останат в драскотините, които задължително се образуват по време на почистването. След като препаратът приключи, повърхността отново се обработва с органичен разтворител или се потапя в алкална баня в продължение на 2 минути.

Отстраняване на алуминиев оксид в алкален разтвор

Отстраняване на алуминиев оксид в алкален разтвор

Сега остава да се предпази заварената връзка от пукнатини заедно със свиването. За тази цел преди варенето на алуминий внимателно да го загреете. Можете да използвате газовата горелка или отворен пламък в пещта, но не и муфелна пещ, където продуктът просто ще се стопи. Температурата на нагряване е от 110 до 150 градуса. Ако се присъедините към различни дебелини на заготовки, трябва да започнете с по-дебел слой, така че отоплението да е равномерно. Ако започнете в обратен ред, тънката част ще се охлади преди по-масивната да се нагрее. Отоплението е необходимо, защото между алуминиевите кристали се съдържа известна влага, която трябва да се изпари, за да се намали количеството на пръскане по време на заваряване. Ако е необходимо, след загряване отново леко може да покриете повърхността с метална четка.

Как да се приготви алуминиев електрод - основните нюанси на работата

Този метод е подходящ само ако имате нужда от заваряване на заваръчни детайли, чиято дебелина е повече от 4 милиметра. Факт е, че по-фините детайли могат лесно да бъдат изгорени. Въпреки това, дори когато шевът е направен съгласно всички правила, електродъгово заваряване с инвертор с помощта на електрод дава доста гъста връзка на алуминиеви заготовки. Това означава, че тежестта на шевовете ще бъде ниска. Вече споменахме пръските и високата степен на шлайфане по-горе.

Заваряване на алуминиеви части с електрод

Заваряване на алуминиеви части с електрод

Първото и основното правило, което позволява да се постигне положителен резултат, е да се установи обратната полярност при заваряване. Това означава, че ако земята обикновено е отрицателна и притежателят е плюс, а в случая на алуминий, правим обратното. След това, за всеки милиметър от диаметъра на електрода, зададем около 30 ампера ток, с други думи, за пълнежен материал от 0,4 см, 120 ампера заваръчен трансформатор. Скоростта на движенията е непременно висока, за да се избегнат изгаряния, особено когато електродите за заваряване на алуминий се стопяват много бързо. Не е необходимо да се извършват напречни вибрации с върха на добавката, което ще доведе до прекомерно нагряване на метала и ще увеличи вероятността от изгаряния.

Уверете се, че сте разбили шлаката веднага след края на заваряването, след това изперете шева с топла вода и твърда четка. След това обработвайте с четка с метална четка за мелницата, за да елиминирате напълно остатъците от шлака.

Няколко тайни за качествена връзка

За достатъчно дебели заготовки е необходимо да режете ръбовете, за които трябва да шиете или да режете с трион или пласторен ръб под ъгъл 45 градуса. Тази стойност не е критична и се допускат отклонения от по-голяма или по-малка страна. Но трябва да помним, че колкото по-малък е ъгълът на ръба, толкова по-широка ще бъде топилната линия. Освен това е необходимо да оставите малка пролука, около 2 милиметра, между заготовките, чиято дебелина надвишава 7 милиметра. И когато пивоварната се спука на метал или пляскане или произволен слот, той трябва леко да се разшири и задълбочи, за да не се получи повърхностен шев. Когато всичко е готово за работа, ние вземаме детайлите в началото и в края на шева. Това ще запази пропастта между частите непроменена, както и ширината на шева като цяло.

Стартирайки стопилката, дръжте електрода под ъгъл от 90 градуса, което е необходимо, за да напълните банята, бързо оттичайки се по краищата на метала. Дъгата е възможно най-къса, но не е нужно да запълвате пълнежния материал в шева, така че да не настъпи пълненето и фенерчето да не изгасне. И в двата случая повърхността на стопилката, както и върхът на електрода бързо ще се покрият с шлака, което няма да позволи дъгата да се запали отново. Ако дебелината на метала е голяма и се изисква дълбоко рязане, първо се извършва първичен шев и след това достатъчно количество алуминиеви предпазители на няколко стъпки, за да се запълни цялата междина между ръбовете. След всеки насложен шев веднага се изгубва шлаката - специален чук с много остър ръб, подобен на тесла от дърводелци.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Заваряване на металиЗаваряване на метали
Технология на заваряванеТехнология на заваряване
Заваряване с аргонова дъгаЗаваряване с аргонова дъга
Газова заваркаГазова заварка
Електромагнитно заваряванеЕлектромагнитно заваряване
Заваряване под водаЗаваряване под вода
Избор на машина за заваряванеИзбор на машина за заваряване
Заваряване на лентови триониЗаваряване на лентови триони
Защитни газови смесиЗащитни газови смеси
Характеристики на инверторно заваряване на черни металиХарактеристики на инверторно заваряване на черни метали
» » Какво да готвя алуминий с някои общи методи за заваряване
© 2021 BggeHat.com