Точково заваряване

Точково заваряване - вид контактно заваряване, при който частите са свързани с отделни допирателни области, ограничени от зоната на краищата на електродите, предавайки силата на натиск и подават електрически ток.

Същността на процеса

Заварените детайли се закрепват и затягат между два метални електрода, при което се прилага силата Fcv. След това захранването е включено, което причинява в проводниците, електродите и заварените части електрически ток до няколко единици или десетки kA. В резултат на това процесът на нагряване и стопяване на метала започва в контактната зона на заготовките по оста на електрода. Уплътняващата лента от пластично деформиран метал, в съседство с топенето, го предпазва от пръски и взаимодействие с въздуха.

Схема за точково заваряване

Фигура. Схема за точково заваряване

Когато стопеният метал достигне необходимия обем, електрическият ток се изключва (фазата на коване), което води до прекратяване на генерирането на топлина в детайлите и кристализация на стопилката. Коването може да се извърши без увеличаване на налягането или с повишено налягане. След известно време сгъстяващата сила се отстранява от електродите. Полученото съединение напомня форма на нит и се нарича заварена "точка".



Цикли и точкови заваръчни цикли

Фигура. Цикли и точкови заваръчни цикли

Структурата и размерите на заварената "точка" зависят от токовата сила, продължителността на нейния поток, формата и размерите на работната повърхност на електродите, силата на натиск и състоянието на повърхностите на частите. Типичният диаметър на ядрото е 4-12 мм.

За загряване на детайлите при точково заваряване, кратковременни импулси на променлив ток (обикновено индустриална честота от 50 Hz, рядко честота от 1000 Hz), се прилага постоянен или еднополюсен ток.

Електродите се произвеждат основно от мед и неговите сплави, които имат висока термична и електрическа проводимост.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Контакт заваряванеКонтакт заваряване
Ръчно дъгова заваркаРъчно дъгова заварка
Лазерно заваряванеЛазерно заваряване
Технология на заваряванеТехнология на заваряване
Заваряване с аргонова дъгаЗаваряване с аргонова дъга
Покрити заваръчни електродиПокрити заваръчни електроди
Електромагнитно заваряванеЕлектромагнитно заваряване
Заваряване под водаЗаваряване под вода
Заваряване на бутаЗаваряване на бута
Класификация на заваръчните шевовеКласификация на заваръчните шевове
» » Точково заваряване
© 2021 BggeHat.com