Осветление в сейф в банята и красива екзекуция

Направете осветление във ваната с ръцете си - след това създайте уникален дизайн на вашето любимо място за ваканция. Добрата приятна светлина разполага с релаксация. Но в сауната неблагоприятна среда за използване на електроенергия, стриктното придържане към безопасността е незаменимо условие за електрическото осветление.

Направете осветление във ваната по правилата

В съблекалнята, близо до входа, поставяме електрическия панел с автоматизацията. От щита правим окабеляването към всички електрически уреди във ваната. Преди да започнете работа, ние прилагаме прави линии, показващи разположението на окабеляването, обърнете внимание на монтажа на инструментите.

Важно е да изберете правилното вътрешно окабеляване. Медният кабел с двойна изолация осигурява защита срещу влага и температура. Окабеляване се намира в специални незапалими тръби от PVC. Използването на метални ръкави е забранено.

Направете осветление във ваната по правилата

Окабеляване трябва да се полага в специални незапалими тръби от PVC

Кабелите се поставят в права линия със завъртания от 90 °. Разстояние до таван от 10-20 см, от вратата - 10 см, от предмети, изработени от метал. - 50 см Забранени свързвате кабели обрат, като се използват запояване, терминали, винтови притискане. Контактите са скрити в кутиите за свързване, капакът е оставен достъпен.

Електрическите уреди за сауната трябва да издържат на неблагоприятни условия, да имат клас на защита IP54. Възможно натоварване е по-добре да се избере с марж. Гнезда от пода 30 см, превключватели - 1 м, от вратата и прозореца - 10 см. Осветлението в парната баня и миенето се включва навън. Кабелът към устройствата се подава отдолу, така че влажността не преминава.

Как да свържете електрически кабел

Доставката на електроенергия за банята е ефирна или подземна. Обикновено използвайте първата опция: по-бърза и по-евтина. За да изберете секция, изчислете общата мощност от цялото оборудване, разделете на 220, ще получите ток. Необходимото напречно сечение е избрано според таблицата. Ако температурата е 40 °, трябва да изберете кабел със сечение, увеличено с една четвърт.

Подземният кабел към екрана се подава през основата. В нея вмъкваме тръба, където кабелите са свободно стартирани. Линията по цялата пътека е защитена с канал, ако кабелът е на по-малко от 2 м от повърхността. Въздушната линия е на 2,75 метра от земята. На значително разстояние поставяме междинни опори за предотвратяване на увисването на електропровода.

Проводниците на въздуха трябва да издържат на всички капризи на времето. За линията през въздуха се използва един от видовете електрически проводници: голи без изолация, самоносеща твърда (SIP) от алуминий в изолация. Вторият тип е по-добър: той не се огъва, изолацията е надеждна. Най-малката секция е 16 мм2, което е почти винаги повече от нуждите. Ние не въвеждаме твърд кабел в стаята, ние свързваме еластичен меден кабел към него в изолация.

Влизайки в щита през стената. За да осигурим височина от 2,75 м, използваме извита тръба, която понякога може да се види в селата. Той е монтиран на стената в входната точка. Дупката се накланя навън, поставяме тръбата. В нея фиксираме втулките от порцелан: извън фунията, вътре в буксата. Дизайнът ще предпази окабеляването от дъжд.

Вътрешни изисквания за окабеляване

До входа в чакалнята (или в друга стая, с изключение на пералната и парната стая) инсталираме щит. Тя трябва да се затвори добре, да бъде възможно най-здрава, така че случайната пара да не прониква през вратата от банята. В щита поставяме автоматично устройство или RCD. Целта им е същата: изключете напрежението при затваряне. Желателно е парното помещение да се оборудва с отделно автоматично устройство. Избираме защитни устройства 16 А.

Вътрешни изисквания за окабеляване

Щитът е инсталиран във всяка стая, с изключение на измиване и парна баня, например в чакалнята

Преди машината е желателно да поставите превключвател на пакети с връзка на всички проводници. Необходимо е ръчно да изключите захранването, когато сауната не се използва. За да се гарантира пълна безопасност, ние използваме трипроводни кабели, едно ядро ​​служи за заземяване. Ние инсталираме т.нар. "Евро-гнезда" и комутатори с контакт за заземяване.

Електрическият щит е заземен според правилата чрез гъста стоманена тел, той се насочва навън и се свързва с контура, скрит в земята.

Монтаж на гнезда, превключватели и кутии за свързване

Към стената прикрепете долната част на инсталационната кутия, изчертайте контур с молив. В тухлената стена с някакъв инструмент правим дупка, опитайте върху кутията, за да влезе напълно там. Монтажният отвор се почиства от прах, грундиран с гипс или гипс. Покриваме слотовете, изчакайте половин час, докато сместа изсъхне.



Първо сложихме кабел в кутията. Краищата на вените се почистват от изолацията. На гнездото на гнездото изваждаме фазовите и нулевите проводници, третата - заземяването - към специален контакт. Превключвателят изключва фазовия проводник и също така е заземен към него. Подложките в кутията са фиксирани с лапи или винтове, в зависимост от дизайна.

Монтаж на гнезда, превключватели и кутии за свързване

Съединителната кутия може да бъде монтирана на стена или на повърхност

При отворено окабеляване прикрепете устройствата към стената с винтове. Устройството е демонтирано преди това, дъното е завинтено към стената. Проводниците се свързват с обувката, прикрепват я към дъното, затварят капака. Много устройства имат отвори за защита от влага: гумени жлебове или вложки, където можете да монтирате пластмасова тръба, кабелна тръба.

Разпределителните кутии се предлагат в различни типове, с възможност за монтиране на стена, върху повърхността, с уплътнение за запечатване на капака или без него. Капакът се завинтва върху резбата или се закрепва с ключалки, винтове. В кутията въведете кабела и краищата на завоите. Проводниците са свързани по всякакъв начин, с изключение на усукване. Ако кабелът се подава в тръбата, той е леко напреднал в кутията.

Избор на принадлежности за банята

За осветление използвайте различни лампи, нека да разгледаме техните предимства и недостатъци:

  1. 1. Нажежаеми лампи - имат кратко работно време, използвайте много електричество. В съблекалнята се прилагат съгласно общите правила. Осветление на пара и измиване с лампи с нажежаема жичка е разрешено, но източниците трябва да бъдат затворени под тавана на стъклото, да имат метална кутия.
  2. 2. Диоди, излъчващи светлина - се различават от естествената ярка светлина, служат при обичайни условия в 20 пъти повече от обикновените крушки. Неблагоприятните условия във ваната бързо намаляват ресурса си, замяната е скъпа.
  3. 3. Оптично осветление - идеалният вариант: трайни, издържат на трудни условия. С оптичната система можете да създадете уникален оригинален дизайн.

Избирайки тела за вана, особено внимание се обръща на безопасността, да не се купува красива, но непригодна за употреба в трудни условия. За да изключим проникването на вода, пара, лампи, избрани със запечатан балон. В противен случай съществува риск от късо съединение, токов удар или пожар. За да се предпазите от летящи фрагменти с евентуална експлозия на тавана, лампите са покрити с дървени абажури.

Избор на принадлежности за банята

Подсветката на светодиодите или оптичните влакна може да бъде скрита и отворена, бяла и оцветена

Днес за вана често избирате матирани плафони с антифугиращи свойства. Силата на конвенционалните лампи е 75 вата и по-добра от 60. Забранено е използването на луминесцентни лампи. Евентуална експлозия ще изхвърли живачни пари, което е изключително вредно за здравето. Оправдано е да се използва трансформатор за намаляване на осветеността на помещенията с крушки за автомобил - с нажежаема жичка или диод - с 12 или 24 V.

В съвременната баня светлината с LED или влакна е популярна. Извършва се скрито и открито, бяло и оцветено. Използва се не само традиционно осветление, модерна мода - светещи камъни с вградени светодиоди. Осветлението подобрява дизайна на всяка баня. Настаняването е не само познато, но зад гърбовете на пейките, на пода.

Осветление на деня за баня - LED и оптични влакна. Светодиодите създават оригинални визуални ефекти, като звездно небе, морски вълни, Aurora borealis. Те консумират 3 волта, са напълно безопасни, поставени навсякъде. Оптичните лампи под формата на въже могат да издържат на 200 градуса и могат да бъдат поставени навсякъде. Светлината в банята е създадена мека и дифузна, с някакъв ефект, особено при поръчване на индивидуално изпълнение.

Отчитане на особеностите на баните

Осветлението в парната баня трябва да отговаря на условията за повишена опасност. Поставяме окабеляването в неметален ръкав под облицовката или в стената. Поставяме поне две лампи, за да избегнем тъмнината, когато някой от тях се провали. Лампите с нажежаема жичка на тавана са опасни поради високата вероятност за нараняване, по-добре е да ги поставите в ъглите или на стената.

Светлината в парната баня е по-за предпочитане заглушена, а не ярка, създаваща атмосфера на спокойствие и релаксация. Това съответства на LED и оптично осветление. Светодиодите се инсталират възможно най-ниско, за да удължат живота им. Но оптичната система е дори разположена на тавана. Той е идеален за парна баня, тъй като е най-устойчив на неговите условия.

Ключове за пара и миене са разположени изключително извън тях, изходите са забранени.

За миене използвайте ярко, без да победите в очите на осветлението. Осветителните тела са поставени, за да се предотврати навлизането на вода във водата, да се използват водоустойчиви плафони. В съблекалнята е възможно да се инсталират лампи от всякакъв вид. Традиционно изглежда като полилей, лампи. Стилизираните стенни лампи изглеждат. Светлината трябва да е умерено светла, замъглена.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Не се наемат инсталации на електрически проводници в апартамента на електротехникНе се наемат инсталации на електрически проводници в апартамента на електротехник
Проводници за окабеляване как да не правите грешка при избора си?Проводници за окабеляване как да не правите грешка при избора си?
Инсталирането на електрическата инсталация в дървена къща се извършва при спазване на правилатаИнсталирането на електрическата инсталация в дървена къща се извършва при спазване на правилата
Електричеството във ваната със собствените си ръце е по-надеждноЕлектричеството във ваната със собствените си ръце е по-надеждно
Окабеляване в дървена къща със собствените си ръцеОкабеляване в дървена къща със собствените си ръце
Електрическо окабеляване в дървена къщаЕлектрическо окабеляване в дървена къща
Планиране на осветлението в банятаПланиране на осветлението в банята
Проектиране на електрически кабелиПроектиране на електрически кабели
Електротехникът трябва да се довери на професионалист, но си заслужава да мислим за бъдещото…Електротехникът трябва да се довери на професионалист, но си заслужава да мислим за бъдещото…
Монтаж на осветителни тела в опънат таванМонтаж на осветителни тела в опънат таван
» » Осветление в сейф в банята и красива екзекуция
© 2021 BggeHat.com