Винилови подови плочки

Модерни винил плочки са един от най-забележителните разновидности на покритие настилка. Материалът има много предимства, сред които най-важните са следните параметри: атрактивен и естетичен външен вид, разнообразие от дизайни, включително творчески, лекота на стайлинг материал, устойчив на механични и други вредни въздействия (и двете химични и физични), дълго услуга.

Винилови подови плочки

Винилови подови плочки

Ако желаете, с инсталирането на винилови плочки на пода можете да се справите сами. На вашето внимание се предлага кратък преглед на основните видове довършителни материали и основните характеристики на всеки от тях, както и директно подробни инструкции за независимото провеждане на въпросното събитие.

Винилови подови плочки

Винилови подови плочки

Технологични сортове винилови плочки

Съществуват три основни типа материали. Редът на подреждане на всяка от тях има някои отличителни черти. Поканени сте да ги прочетете в следната таблица.

Технологични сортове винилови плочки

Технологични сортове винилови плочки

Таблица. Сортове от винил плочки, характеристики на тяхната инсталация и работа

Разнообразие от плочкиФункции на монтаж и експлоатация
Самозалепващи се подови плочкиНай-простата и лесна за инсталация версия на подовата настилка. Кохезията с основата се осигурява от обвивка с лепилен състав, разположен на гърба на плочката.
Керемиди за търговски целиВръзката на елементите се осъществява по метода на "шипа-жлеб". Перфектно подходящ за изграждане на "плаващи" подове. Има висока устойчивост на износване.
Адхезивно покритие на базата на винилови плочкиСглобява се със специални лепилни смеси. Тя се отличава със сравнително ниска цена и нетърпение към характеристиките на базата.
Полагане на плочки от винил

Полагане на плочки от винил

С полагането на самозалепващи плочки са без усложнения ще възникнат: отстраняване на капака защитна се прилага към основния материал и след това изглажда елемент в ръка и каучука периметър valikom.Vnimatelno третира Изборът на лепило за плочки. Най-оптималната опция е посочена от производителя на материала. В допълнение към сортовете считат над плочките, пазарът предлага и други неговите вариации, например, на лепилото с фаска. В дома такава довършителна практика практически не се прилага, поради което не се разглежда отделно.

Винилови подови плочки

Винилови подови плочки

Плочките с ключалката "шипове" също са доста лесни за инсталиране. Полагане на такъв материал се извършва по начин, подобен на ламинат, като единствената разлика е, че не е необходимо да се подготви субстрата.

Процесът на монтиране на лепилото изглежда малко по-сложен. На негов пример е, че сте поканени да научите повече за всички етапи на завършване на подовата настилка. В същото време този материал е най-бюджетното от всичко, което го прави най-популярен сред частните предприемачи и най-предпочитан за неопитен майстор.

Варианти на оформлението на винил плочки

Варианти на оформлението на винил плочки

Инструкции стъпка по стъпка за полагане на плочки

По принцип последователността на инсталацията на въпросния материал до голяма степен прилича на процеса на облицоване с плочки, като единствената съществена разлика е, че виниловите елементи се напасват без затруднения върху изпъкналите и вдлъбнати части на основата.

Полагане на винилови плочки - стъпка по стъпка

Полагане на винилови плочки - стъпка по стъпка

Виниловите плочки не са склонни към температурни деформации. Това ви позволява да изоставите създаването на вдлъбнатини близо до стени, отвори, тръби и други подобни обекти. Шевовете между плочки също не са направени - елементите се монтират от край до край. Технологичните вдлъбнатини между стени и декоративни елементи трябва да бъдат оставени само с подреждането на плаващия под - това изключва предаването на звукови вълни.

Първият етап. Подготовка за работа

Производителите гарантират, че виниловите керемиди са абсолютно ненужни за характеристиките на грубата основа, поради което няма нужда от никакви подготвителни мерки. Но във всяка инструкция ще намерите няколко резерви, а именно:

  • Бетонният субстрат не трябва да има съдържание на влага повече от 5;
  • Преди полагането на плочките, всички дупки, пукнатини и други подобни дефекти трябва да бъдат запечатани;
  • фондацията не трябва да има отделни места;
  • повърхността трябва да е твърда;
  • Основата не трябва да бъде крива;
  • Острите изпъкналости и вдлъбнатини трябва предварително да бъдат изравнени чрез смилане / огъване или използване на специални смеси;
  • Следите от мазнини, прах и маслени бои трябва да бъдат внимателно отстранени от основата.
Инструкции за инсталиране

Инструкции за инсталиране

Виниловите плочки могат да се полагат дори върху старите керамични плочки.

Експертите съветват: за да се намали консумацията на лепило по този начин на слагане, шевовете между плочките трябва да бъдат предварително заземени.

Преди да поставите виниловата плочка, оставете я в добре оборудвано помещение за най-малко 24 часа. Довършителният материал трябва да бъде поставен хоризонтално за времето на такова "утаяване". Препоръките за температурните интервали за периода на приспособяване и за незабавното монтиране на покритието се определят от производителя.

Виниловите плочки могат да се поставят върху горните подови системи. За да изпълните успешно тази работа, трябва да отговаряте на няколко изисквания, а именно:

  • Спрете да използвате отоплението 7-10 дни преди довършителните работи;
  • накиснете 15 мм разстояние между отоплителната система и довършителния материал. За да се създаде празнина, щайгата от дървен лъч или замазка на циментова или полимерна основа е идеална.

Забранено е лепенето на елементите на декорация върху меки подложки и топлоизолационни материали от пенообразен тип.



Ако е възможно, експертите препоръчват да се отървете от старото подово покритие, но ако е в отлично състояние, можете да се въздържате от прекалено шумна и прашна работа. Основното нещо е, че старото покритие не съдържа азбестови влакна. Този материал не е безопасен за човешкото здраве, поради което се препоръчва да се изхвърли при никакви обстоятелства.

Как да поставите винил плочки

Как да поставите винил плочки

Вторият етап. сглобяване

Използваме правилото за "седем фитинги" и "едно рязане". "Сухо" монтаж ви позволява да намерите правилно началната точка на финала. Обикновено то съответства на центъра на помещенията, но вградените шкафове, големите уреди, специфичните мебели и други нюанси могат да направят това изявление неуместно.

Как да поставите винил плочки

Как да поставите винил плочки

Ако се окаже, че трябва да започнете да слагате плочките от средата на помещението - добре. Свържете противоположните ъгли диагонално и започнете от точката на пресичането им. Не? Започнете да работите от всяко друго удобно място. Основното е, че покритието има симетричен, еднороден и като цяло привлекателен външен вид.

Как да поставите винил плочки

Как да поставите винил плочки

Когато откриете началната точка, маркирайте перпендикулярните оси с покрит с кабел или друг подходящ инструмент. Можете да ги направите паралелни стени или да ги поставите под ъгъл, в зависимост от избраната схема на облицовката. Насочвайки се към една ос, ще започнете да поставяте последователно елементите на декорацията. Втората линия е необходима за по-добра ориентация по време на работа и постигане на най-високия резултат от качеството.

Третият етап. Полагане на плочки

Преди всичко внимателно прочетете инструкциите за използване на лепилото. Както е отбелязано, съставът за монтаж на облицовъчни елементи трябва да бъде избран в съответствие с препоръките на производителя на винил плочки. Обърнете специално внимание на времето, след което съставът започва да полимеризира, т.е. да се втвърдява. През този период от време ще трябва да имате време, за да прикрепите елементите за подстригване към основата, обработена с лепило.

Полагане на плочки

Полагане на плочки

Що се отнася до областта на основата, лекувана с лепило, ако не разполагате с умения да правите такава работа, не трябва да се ангажирате твърде много. Започнете с 3-5 м2. "Запълване на ръка" ще бъде възможно постепенно да се увеличи площта, която ще се обработва.

За да нанесете лепило, най-удобно е да използвате шпатула със зъби под формата на буква V. Нанесете лепило върху пода от едната страна на планираната преди това ос, започвайки от предварително определената начална точка. За по-голяма лекота на монтаж, гърба на плочките е "украсен" от производителя със специални стрелки. Уверете се, че тези стрелки съвпадат с осите, които сте поставили по-рано.

Полагане на плочки

Полагане на плочки

Процедурата е много проста: ви постави плочката, леко изглажда ръка на периметъра, премахване на излишната лепило и въздух, а след това да прекарват повече увереност върху плочката с гумен валяк. Със същия алгоритъм сте натрупали всички планирани елементи на декорация в съответствие с избраната схема. Най-популярни сред частните предприемачи са традиционните схеми "по слой" и "пирамида". Отстранете излишното лепило с влажен парцал или друго подходящо устройство.

Полагане на плочки

Полагане на плочки

Полезни съвети! За постигане на най-добрия възможен резултат от слагането, се препоръчва повторно ламиниране на облицования под след половин час от завършването му. Седейки и чакащи половин час, никой не си сили. Можете да прекарате това време, като завършите следващата секция, а след това просто да се върнете към предишната.

В крайна сметка трябва само да проверите качеството на фиксиране на виниловите елементи. Неподдържаните плочки трябва да бъдат залепени. Оставете облицовката за един ден. След това можете да измиете пода. Можете да вмъкнете мебели, уреди и други интериорни елементи 2 дни след приключване на довършителните работи.

Препоръки за правилното рязане на плочки от винил

В хода на подовата настилка с винилови елементи, най-вероятно ще трябва да ги изрежете. Направете маркер върху "лицето" на плочката. Пригответе първо парче без лепило. Това ще ви позволи да проверите правилността на извършените действия.

За качествено рязане на керемиди, поставени в местата на вратата, тръбите и други подобни предмети, използвайте предварително изработен шаблон от картон.

Директно за рязане на винил плочки, перфектно пригодени за остър нож. Първо направете прорез на предишната линия за маркиране, след което огънете елемента и завършете рязането, като отново направите шева покрай предварително направения прорез.

Снимката показва как да отрежете плочката правилно

Снимката показва как да отрежете плочката правилно

Сега притежавате цялата необходима информация за самополагащи се подови винилови плочки. Получените знания ще ви помогнат да спестите икономично услугите на външни специалисти и като цяло е интересно и полезно да отделите време.

Винилови плочки в интериорен дизайн

Винилови плочки в интериорен дизайн

Успешна работа!

Видео - Винилови подови плочки

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Етаж от Vinyl плочки Плюсовете и минусите на употребаЕтаж от Vinyl плочки Плюсовете и минусите на употреба
Какво представляват виниловите плочки? Прегледи от експерти и характеристики на материалаКакво представляват виниловите плочки? Прегледи от експерти и характеристики на материала
Винилови настилкиВинилови настилки
Винилови плочки, плочки, предимства и инсталационни характеристикиВинилови плочки, плочки, предимства и инсталационни характеристики
Винилова настилка е всичко за материалВинилова настилка е всичко за материал
Винил тапети за кухняВинил тапети за кухня
Винилови подови плочкиВинилови подови плочки
Модерен подови настилки ламинат, линолеум, винилов подМодерен подови настилки ламинат, линолеум, винилов под
Винилови настилки Предимства и недостатъциВинилови настилки Предимства и недостатъци
Избор на основните критерии и характеристики на виниловите плочкиИзбор на основните критерии и характеристики на виниловите плочки
» » Винилови подови плочки
© 2021 BggeHat.com