Безопасна експлоатация на правилното полагане на подово отопляем под

Нанесете върху топъл под

Посявка за топла вода - това е може би най-добрата и единствена възможност за подреждане на такава система. Така беше до определено време. Но днес строителите използват различни подходи и практикуват инсталирането на нагревателни елементи дори под дървена основа, като предварително подготвят "торта" от различни изолационни материали.

Колко добра е идеята за нискотемпературно отопление? Струва си да се изгради такава система у дома? В тази статия ще претеглим предимствата и недостатъците и ще говорим за начини да я инсталирате сами.

Предимства на избора

На първо място, необходимо е да се каже кои положителни качества се характеризират от такава отоплителна система.

Икономически показатели

Това се сравнява с конвекционните системи и в това отношение те са много по-ниски от водния под. Това се постига благодарение на проекта за рационално разпределение на температурата на нагряване върху цялата повърхност на пода.

Ако е необходимо, зоната, в която има нужда, е по-нагрята и когато не е необходима, системата е изключена. При видовете конвекция въздухът в помещението се нагрява повече, а на пода е относително хладен.

Свобода на дизайна

Тъй като контурът на отоплителната система е скрит в пода, няма смисъл да се използват радиатори. Стаята и така ще създаде удобна температура. Следователно, стените ще бъдат свободни, с големи възможности за ремонт и декор на пространството.

недостатъци

Подгряващият под вода етаж в апартамента е много трудно да се монтира на ръка. Например, е много проблематично да издържим на еднакво стъпало полагане на тръби и запълване на циментовата замазка по целия контур.

Слоеста схема на пода

Схема за оформление

  • Монтирането на тази система е възможно само в началния етап на строителството, правилно съчетаване на цялата работа с основните ремонти.
  • Трудност при обслужването. Има обаче силен контрааргумент към това. Следователно, тъй като тръбата без фуги е поставена под циментовата замазка, това гарантира, че няма течове по целия контур.

Като цяло според много потребители идеята е точно добра. Най-малкото при правилната подготовка и запълване на замазката изпълнението на този проект в процеса на експлоатация ще доведе само до положителни фактори.

Избор на материал

Използвайки какъв материал, ви позволява да поставите подово отопляем под в апартамента? Когато мислите за изпълнението на този проект със собствените си ръце, първо трябва да решите това.

Устройството включва следните елементи:

  • Котел за отопление на течността.
  • Помпата да се изпомпва в системата.
  • Сферични кранове.
  • Тръби и кабели за тях.
  • Колектор с настройка на отоплителния кръг.
Закрепване на тръби

Основен материал

Тръбите са по-добре да избират полипропилен, подсилен с фибростъкло. Тъй като чистият материал има свойствата на линейно разширение при нагряване. Диаметърът на тръбите е избран в диапазона от 16-20 мм, дължината на тръбопровода се изчислява по предварително проектирана схема. В същото време не е необходимо да се търсят скъпи материали, с правилно моделиран дизайн и подходящо запълване, топлата под не трябва да бъде проблем за доста дълго време без проблеми. Обръщайте специално внимание на изготвянето на бъдещия проект.

Пай за топъл под - как да го направя правилно

Така на строителния език се наричат ​​слоевете от различни опаковъчни материали, които трябва да бъдат поставени безпроблемно. Те са, по правило, няколко, те формират един вид "пай" с определена дебелина. Това трябва да се има предвид при полагане на топъл под с вашите ръце.

Дървен под

Това е единствената възможност, при която подово отопляемия под е монтиран без замазка. При работа с такова покритие е необходимо да се извърши правилно всяка стъпка от работата и да се изготви предварителна конструкция. В този случай "пайът" на материалите е разположен между изоставанията в следната последователност:

  • Изолация. Обикновено за тази цел се използва пяна. Тъй като в този случай повърхността е по-малко натоварена, ако е необходимо, тя може да бъде заменена със стъклена вата.
  • Фолио. Ако в проекта да използвате този материал, защитните слоеве на топлата под ще бъдат по-ефективни за поддържане на топлината.
  • Тръбата. Намира се върху всички материали, между дървените закъснения. В точката, където тръбата пресича дървения материал, те правят разфасовки от необходимия размер. В проекта за редактиране трябва да помислите и по този въпрос.
  • Покритие на лагера. За това се препоръчва да използвате дъска за дъски.
  • Довършителни работи. Завършва целия "пай" на амортизиращите материали, полагането на декоративното покритие. Тук експертите не препоръчват използването на разпенени материали, те могат да се влошат и да намалят тяхната термична проводимост.

Така се получава внушителната дебелина на целия слой, но в този случай той ще бъде надеждно скрит под дъските.

Бетонни покрития

В този случай "пай", подредени от изолационни материали, се извършва съгласно следната схема:

Монтаж на системата

Отоплителна система

  • Поставянето на хидроизолацията ще бъде първият етап. В тези случаи се използват ролкови материали с всякаква дължина и ширина. Ако те са с по-малки размери, тогава залепването трябва да се извърши припокриващо. Това ще запази температурата на пода.
  • Монтаж на плътна изолация. В този случай е по-добре да изберете екструдирана полистиролова пяна.
  • Монтиране около периметъра на стаята на амортисьора, което ще компенсира температурното разширение на замазката.
  • Монтаж на тръбопроводната система. Тъй като след полагането на покритието, няма да има достъп до целия контур, тръбата трябва да е без фуги и е по-добре да я закупите веднага с необходимата дължина.
  • Поставяне на армировъчна мрежа, монтирана върху тръбата.
  • Монтиране на маяци в основната зона, което ще служи като ръководство за хоризонталността на замазката, която трябва да се запълни.
  • Сглобяване на леярската смес. За да направите това, е по-добре да изберете конкретна степен 150, а не по-ниска. Крайният слой се полага след пълното втвърдяване на замазката според технологията на избрания тип покритие.


Преди инсталирането е по-добре да планирате всичко предварително и да проектирате целия проект по схематичен начин. В бъдеще, като правите всичко сам, ще ви бъде по-удобно да контролирате поетапното внедряване на всички произведения.

Как да инсталирате тръбопровода

Тук се предвиждат няколко етапа, технологията за полагане на подово отопляемия под, предвижда работата да се извърши на няколко етапа, където е включено преди всичко изчислението и монтажа на тръбите.

Изчисляване и правилно разпределение на тръбите

За всяка стая дължината на тръбата и определянето на стъпката на нейната инсталация се изчисляват отделно. Можете да използвате услугите на специализирани организации, но ако решите да направите всичко сами, не забравяйте, че всяко погрешно изчисление може да доведе до неизправност в отоплителната система. Основните проблеми могат да бъдат следните:

Тръби на пода

Разпределение на тръбите

  • Недостатъчна циркулация на течности.
  • Проявление на ефекта "топлинна зебра". Редуване на отопляеми и неотоплени тръби.
  • Неравномерно отопление.

За да изчислите правилно дължината на контура, трябва да имате предвид някои параметри:

  • Общият размер на стаята.
  • Материалът, от който се произвеждат подове, стени и вид топлоизолация.
  • Диаметър на тръбите.
  • Изход на котела.

При проектирането на проект на тръбопровод е необходимо да изберете най-добрия начин за постигане на правилното разпределение на температурата в цялата площ на пода. Тук се взема предвид, че преминаването през тръбите, водата постепенно се охлажда.

Разпределяйки стъпката на тръбите на топла вода, е необходимо да се вземат предвид следните правила:

  • Започнете да очертаете контура от външната стена на стаята.
  • Ако входът на тръбата не може да се извърши по този начин, тогава този участък трябва да бъде изолиран.
  • За постепенно затопляне на пода се използва тръба, полагаща се от змия. За дори затопляне може да се монтира и в спирален шаблон.

Прокарвайки системата, тръбите се вкарват в центъра на стаята, като държим двойна стъпка между тях. След това те се разположат в обратна посока и се слагат равномерно една до друга в посока на изхода от стаята, като същевременно намаляват терена.

По-често, когато системата е инсталирана, стъпката на полагане е равна на 30 см, а при стаи с по-ниска температура тя може да бъде намалена до 15 см. Такива размери трябва да се поддържат, ако трябва да положите топла вода в банята.

Полагане на тръби

Субстрат за тръби

Заключване на автобуса

Всяка работа, извършена от себе си, изисква специален подход и поставянето на тръби на топлата под не е изключение. Повечето специалисти, когато ги монтират, използват специални профили за закрепване към пода. Тези елементи имат специални устройства (гнезда), които позволяват да се наблюдава стъпката на полагане.

За да се фиксира тръбата към профила, ще е достатъчно да има обикновени пластмасови връзки. Важно е да не ги стиснете прекалено много.

Има много различни стилистични схеми. Подходящ е избран въз основа на нуждите и особеностите на помещението, по-специално оформлението на мебелите. След инсталирането е необходима проверка на системата. Тя се извършва чрез изстрелване на вода в нея с налягане от 5-6 бара през деня. Ако няма течове, можете да започнете да слагате замазката.

Напълване на замазката - правилната технология

Минимална дебелина замазка на такъв етаж, обикновено варира от 5 до 10 см. Но, когато се занимават с неравна повърхност, тя може да достигне до 15 см, в някои случаи 20 см. Допълнително разклонител армираща мрежа от фибростъкло или полимерни влакна, равномерно разпределяне и изравняване на цялата дебелина на бетонния слой.

запълни

Той също така ще изисква изготвяне, което е по-добре да се изготви на хартия. Първоначално площта е разделена на няколко участъка, като максималният размер на площта на отделен сегмент не трябва да надвишава 4 м2, така че ще бъде по-лесно да напълните замазката с подово отопляем под. На линиите на счупване има компенсиращи шевове, за да се предотврати термичното разширение на бетона. Също така през тях преминават изходите на системата за отопление на водата.

Суха замазка

Разпределение на разтвора

Подготовката на необходимото количество разтвор е равномерно разпределена по цялата повърхност, изравнявайки дебелината на слоя със специално правило или дълга шпатула. След няколко часа, когато сместа се смила, допълнително грундиране се извършва със специална четка. Ако използвате саморазливно покритие като замазка, не е нужно да направите това.

Забележка. Колкото по-голяма е дебелината на замазката, толкова по-дълъг ще бъде процесът на втвърдяване.

За пускането в експлоатация на проекта е необходимо да се настрои подово отопляемият под. Не е трудно да го направите със собствените си ръце, но първо трябва внимателно да прочетете указанията, приложени към отоплителния котел. В процеса се избира оптималната температура, за да се създаде най-удобния престой в апартамента.

заключение

Правилно изпълненият съединител осигурява надеждна защита на целия контур. Направи си сам, няма да е трудно, основното е да се изчисли дебелината на слоя и да се подготви всичко за работа. Можете да стартирате системата с началото на първото есенно студено и не се притеснявайте, ако първоначалното загряване може да се отложи за дълго време.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Изберете нагревател за топъл под плочкатаИзберете нагревател за топъл под плочката
Стъпка на полагане на подово отопляем подСтъпка на полагане на подово отопляем под
Електрически или подово отопляем подЕлектрически или подово отопляем под
Как топлите подове влияят на домашния комфорт?Как топлите подове влияят на домашния комфорт?
Топла технология на подаТопла технология на пода
Имате ли нужда от пода и как да го изберете?Имате ли нужда от пода и как да го изберете?
Парно отоплениеПарно отопление
Схема за топла връзка на подаСхема за топла връзка на пода
Система за отоплителна централаСистема за отоплителна централа
Hydrolux за отоплителна системаHydrolux за отоплителна система
» » Безопасна експлоатация на правилното полагане на подово отопляем под
© 2021 BggeHat.com