Механизмът на ролките за тези, които понякога искат да станат по-силни

Повдигането на тежки товари на височина, дори и да не е много голямо, е много трудна задача за човек. Въпреки това са разкрити много различни механизми и устройства, които улесняват този процес. Сред тези механизми трябва непременно да се включи верижен блок. В тази статия ще говорим по-подробно за това устройство, както и да ви разкажем за технологията за създаване на къща блок.

Как да опростим вдигането на стоки

Блок на ролката е система, която се състои от неподвижни и движещи се блокове, свързани една с друга чрез верижни или въжени трансмисии. Това устройство е измислено много дълго време, защото дори древните гърци и римляните използват подобни механизми. През следващото хилядолетие компонентите на това устройство и целта му не се промениха много. Към днешна дата това устройство се използва почти в оригиналната му форма, само с малки промени.

вид такелаж

Схема на работа на макарите

Блокчетата на ролките се използват предимно в механизмите на рамото на строителните кранове. Към блока на ролките, независимо от тяхното разнообразие, се налагат две основни изисквания: увеличаване на скоростта (механизми за скорост са отговорни за това) и увеличаване на якостта (т.нар. Асансьорите обикновено използват първата, докато последните се използват в кранове. Трябва да се отбележи и важен факт, че схемите за устройства за захранване и скорост са почти напълно реципрочни.

Конвенционален блок на ролката е устройство, чиито основни компоненти са:

  • система от блокове с подвижни оси;
  • блокове с фиксирани оси;
  • ударни барабани;
  • байпас блокове.

Благодарение на ефективното взаимодействие на блокове и въжета, става възможно значително да се спечели сила. В сила, ние печелим толкова пъти, колко пъти губим по дължина. Това е едно от основните правила на механика, чрез които един обикновен човек може лесно да вдигне тежки маси, като харчи минимални физически усилия.

Много по-изгодно е да закупите това устройство или да го направите сами, вместо да наемете кранове или подобни механизми. Особеността на устройството е, че една от страните, която е фиксирана върху товара, е в подвижно състояние, докато втората страна, която е фиксирана към опората, е статична. Това са движещите се блокове, които осигуряват такава значителна печалба от властта. Статични същите блокове са необходими за контролиране на траекторията на въжето и на самия товар.

Съществуват различни видове шайби, които се различават в многообразието, паритета и сложността. Индикаторът за мултиплициране определя колко пъти ще спечелите, като използвате това устройство. Така че, закупуване на механизъм с множител от 6, теоретично имате печалба от 6 пъти.

Обикновени и сложни ролки - разбираме техния дизайн

Първо, нека да поговорим за прости механизми. Можете да получите такова устройство, като добавите блокове към товара и поддръжката. Равномерният блок на ролката е устройство, в което въжето е прикрепено към опората. Ако се изисква странно, тогава въжето е поставено върху подвижната точка на повдигнатия обект. Добавянето на блок увеличава множеството на устройството с две точки.

Полибаст прости и сложни

Полибаст прости и сложни

Така че, за ръчно създаване на верижен блок за конвенционална лебедка, чиято многообразие е 2, е достатъчно да се използва само един подвижен блок, който е прикрепен към товара. В същото време въжето е прикрепено към подпората. В резултат на това ще имаме равна блокова верига с множество 2. Комплексните блокове на ролките съдържат няколко прости механизма. Естествено, такова устройство дава значително по-голяма печалба в сила, която може да бъде изчислена чрез умножаване на множеството на всеки от използваните ролки. В този случай, не забравяйте за силата на триене, поради действието, при което има малка загуба на мощността на устройството.

Има няколко начина за намаляване на триещата сила на въжето. Най-ефективното е да използвате ролките възможно най-много. В края на краищата, колкото по-голям е радиусът, силата на триене оказва по-малко въздействие върху въжето и повдигащия механизъм като цяло.

Как влияе въжето върху ефективността на работата?

Избягвайте затягане и усукване на въжето, ако използвате допълнителни устройства, например монтажни планки, които позволяват на ролките да се отделят един от друг. Силно не се препоръчва използването на опъваеми въжета в ролките, защото в сравнение с обичайните статични продукти, те много сериозно губят ефективността си. При събирането на товара за повдигане на товарите, специалистите използват както товари, така и отделни въжета, които са прикрепени към обекта, независимо от повдигащото устройство.



Работата на отделните въжета дава известно предимство. Долната линия е, че отделно въже осигурява възможност за предварително сглобяване или предварително сглобяване на цялата конструкция. Освен това, можете значително да улесните преминаването на възли, защото се използва цялата дължина на въжето. Единственият недостатък е невъзможността за фиксиране на товара в автоматичен режим. Товарните въжета могат да се похвалят точно с тази функция, затова, ако трябва да направите товар автоматично, използвайте товарното въже.

Закрепваме въжето към ролката

Обръщането е от голямо значение. Този ефект е неизбежен, защото по време на отстраняването, както и при прихващане на въже или спиране за почивка, товарът задължително се движи в обратната посока. Качеството на използваните блокове, както и цялото устройство, зависи от това колко ще се върне теглото. Можете да предотвратите възникването на това явление, ако купувате специални ролки, като гарантирате, че въжето липсва само в една посока.

Нека да поговорим малко как правилно да прикачваме товарното въже към механизма за повдигане. Не винаги и най-разумният майстор има въже с необходимата дължина, което е необходимо за фиксиране на динамичната част на устройството. Ето защо са разработени няколко начина за фиксиране на механизма:

  • С помощта на захващащи възли. Тези възли са вързани на пет завоя от повторения, чието напречно сечение не надвишава 8 mm. Използването на такива възли е най-ефективното и съответно широко разпространено. Според експертите възлите са много силни и надеждни. Само натоварването над 13 kN може да доведе до плъзгане на такава възлова точка. Важното е, че дори при плъзгането надолу възелът по никакъв начин не деформира въжето, оставяйки го непокътнат и безопасен.
  • Приложение на скоби за общо предназначение. Тези устройства могат да се използват дори при трудни климатични условия, например на влажни или заледени въжета. Товар от 7 kN може да доведе до подхлъзване на скобата, което води до увреждане на въжето, въпреки че не е много силно.
  • Лични скоби. Те се използват само за малки работни места, тъй като товар, по-голям от 4 kN, предизвиква затягане на скобата и последващо скъсване на въжето.

Складиране - проучваме най-популярните схеми

Тази технологична операция е предназначена да промени разстоянието между блоковете, както и да промени позицията на тези блокове. Необходимостта от резерв се дължи на промяна във височината или скоростта на повдигане на предмети чрез задаване на специфичен модел на въже, минаващо през блоковете и ролките на механизма.

Използваната схема зависи до голяма степен от вида на товарозахващащото приспособление. Вагоните са запазени с цел промяна на дължината на стрелата. Извършва се чрез промяна на взаимното подреждане на водещите блокове. Много често тази операция се извършва в товарни кранове, където се изисква да се предотврати такъв ефект като криволинейността на движението на тежестите.

подемник полиспаст верига

подемник полиспаст верига

Съхранението в зависимост от използваните схеми е разделено на следните категории:

  • Единичен запис. Този тип е намерил приложение в кранове от малък тип, където куката трябва да се постави на едно въжено въже. След това трябва непрекъснато да извършвате статични блокове. В последния етап куката се навива на барабана. Както показва практиката, този вид резерв е най-неефективен.
  • Двойно влизане. Този тип се използва в кранове, които са оборудвани с греда и повдигащ бум. В този случай трябва да поставите фиксирани блокове върху главата на стрелата, докато другият край на въжето е прикрепен към товарната лебедка.
  • Четворен. Той е в търсенето сред шайбите, които се използват за повдигане на обекти с огромна маса. Обикновено се използва една от схемите за съхранение, описани по-рано, като единствената разлика е, че те се използват отделно за всяко окачване на куката.

Изработваме ролка от хартиени чаши и зъбни колела

Устройствата, използвани в строителството, са много сложни, което е логично, защото тук е необходимо да се повдигат големи товари до достатъчно голяма надморска височина. Разбирането на техните дизайнерски характеристики е много проблематично. Какво не може да се каже за домашни ролки, които се използват в ежедневието. Те са толкова прости и разбираеми, че всеки може да построи пневматичен блок от собствените си ръце. За тази цел се нуждаем от следните устройства:

  1. 1. няколко чаши хартия;
  2. 2. ножици;
  3. 3. дантела или силна нишка, служещи като въже;
  4. 4. глина;
  5. 5. пластмасови закачалки.

Polispast - механизъм за тези, които понякога искат да станат по-силни

На първо място, трябва да направите кошница, в която ще се движи товарът. За тези цели ще използваме хартиени очила, през които минаваме въжето. Ние самите събираме екипировката от закачалки. Въжето или конците са фиксирани в горната част на закачалката, а след това няколко пъти се навиваме на напречната греда. Кошът, получен от очилата, трябва да бъде окачен на долната закачалка от куката. По принцип това може да се счита за бране на кръг. За да се повдигне товара, достатъчно е механизмът да се използва правилно. За да направите това, трябва да издърпате свободния край на конеца, което ще доведе до свързването на закачалките. Сега можете да се опитате да вдигнете тежки предмети на височина.

Има още един начин да направите верижния блок със собствените си ръце, което е малко по-сложно, но е по-ефективно и надеждно в дизайна. Тук се нуждаем от лагери, зъбни колела, куки, кабели с блокове и резба. Първо, закрепваме лагерите към шипа и след това инсталирайте зъбното колело в края на носа, така че да е по-удобно и по-лесно да използвате самостоятелно направения блок на ролката. Остава само да хвърли кабела през зъбните колела и да го закрепи, свободният край ще бъде снабден с кука, която е необходима за повдигане на предмети.

И накрая, припомняме, че когато работите с всякакви ролки, закупени в магазин или направени у дома, винаги трябва да помните мерките за безопасност. Необходимо е внимателно да проверите дизайна за якост и цялост. Самите стоки трябва да бъдат повдигнати гладко и внимателно, без в този момент да са под окачен обект.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Група за безопасност на отоплителното тяло на котела при надеждна защита!Група за безопасност на отоплителното тяло на котела при надеждна защита!
Как да инсталирате вратата по-близо до избор на врати на модели и самосглобяванеКак да инсталирате вратата по-близо до избор на врати на модели и самосглобяване
Хидравлична тролей предимства при използванеХидравлична тролей предимства при използване
Какви са типовете линииКакви са типовете линии
Какъв вид система за сигурност трябва да избера?Какъв вид система за сигурност трябва да избера?
Видове прикачени файловеВидове прикачени файлове
Плъзгащ вентил като заключващ механизъмПлъзгащ вентил като заключващ механизъм
Управление на товара Предимства на кранУправление на товара Предимства на кран
Багерен багер и неговите характеристикиБагерен багер и неговите характеристики
Какво трябва да знаете при стартирането на строителен проектКакво трябва да знаете при стартирането на строителен проект
» » Механизмът на ролките за тези, които понякога искат да станат по-силни
© 2021 BggeHat.com