Как да подредите пода в банята

Банята е специално помещение, чиято основна характеристика е повишената влажност и постоянният контакт с водата, което налага определени изисквания за качеството на пода и стените. Освен това, банята не е просто място, където можете да се измиете, но и където искате да се отпуснете и почивате по време на процедури с вода, така че естетическата част на ремонта е също така важна.

Как да подредите пода в банята

Как да подредите пода в банята

Комплексът от действия, насочени към подобряването на тази част от апартамента е немислим без подреждането на пода, а първото нещо, с което започва да се изравнява. Не може да се полага покритие върху повърхност, която има дефекти под формата на пукнатини, вдлъбнатини и удари. Като имате материали, инструменти и желание да приведете апартамента в ред, можете сами да се справите с такива ремонти.

Подовото покритие се поставя върху подравнена хоризонтална повърхност

Подовото покритие се поставя върху подравнена хоризонтална повърхност

Двете основни точки, които определят всички бъдещи ремонти

  1. Нивото на пода в банята трябва да е по-ниско, отколкото във всички останали помещения, така че в случай на изтичане водата да не се влива в апартамента. Това означава, че нивелиращият слой не може да бъде дебел.

    Етажно ниво в банята

    Етажно ниво в банята

  2. Повишено внимание към хидроизолацията. Банята не е нужно да се направи прост размаже слотове, тогава ще трябва да се създаде по вид на пода на водоустойчив купа, която не позволява изтичане на информация към съседите, а след това още повече се изолира от изравняване слой влага, за да го предпази от унищожаване.

Предстоящата работа може да бъде разделена на три етапа: отстраняване на стария етаж, правилно изравняване и завършване на финала.

Премахване на стария етаж

Премахване на стария етаж

Премахване на стария етаж

Тя може да бъде оставена само когато е равна и ви позволява да поставите керемида или друго покритие след нанасяне на хидроизолацията. Това обаче се случва рядко и в повечето случаи старата повърхност трябва да бъде съборена, не само за по-добро качество на ремонта, но и за предотвратяване на прекомерно повишаване на нивото на пода. Както вече споменахме, подът трябва да е нисък, така че трябва да имате предвид това ограничение на височината.

В идеалния случай всичко, което е било върху основната плоча, е премахнато: плочки, слоеве от стара хидроизолация, замазка. Просто го правете внимателно, за да не се счупи самата плоча. Колкото по-добре е подготвената база, толкова по-добре е, така че ще е необходимо да се грундира и да се изтрият всички пукнатини, да се извадят изпъкналостите и очевидните клони.

След като свършите тази прашна работа, ще трябва да почистите помещенията: премахнете остатъци, пясък и дори прах, така че тези частици да не могат да предотвратят уплътняването на повърхността от хидроизолацията. Той няма да бъде излишен и ще подготви повърхността със специално съединение, което ще свърже останалите прахови частици към пода и ще подобри адхезията му към бъдещото покритие.

Видео - Как да изравним пода в банята

Как да подредите пода в банята

Как да подредите пода в банята

Как да подредите пода в банята

хидроизолация

Каквото и да е избраният метод, всяко подравняване започва с хидроизолация. Преди строителите да са разполагали с рубеоли, без да се отличават с дълго и безупречно обслужване. Може да се купи сега, но за банята си струва да предпочитате още по-скъпи, но по-надеждни материали.

Възможностите за осигуряване на защита от вода сега са масови. Ролковата изолация е удобна за рязане и оформяне на пода, като се слее на повърхността или се закрепва към фугите. Формулите на пенетранта са изключително лесни за употреба, но създават такава защита срещу вода, която не позволява изтичането дори под натиск.

Мастиците на базата на битум за изолация на покритията се нанасят като боя и създават непреодолима бариера за влага. Кой вариант да предпочитате е въпрос на вкус и възможности на всеки строител. При желание те дори могат да бъдат комбинирани. Основното нещо тук не е да се търсят спестявания за сметка на качеството.

хидроизолация

хидроизолация

Прилагането на избрания инструмент не трябва да бъде само на пода, но и на стени с впечатляващ запас, на сантиметри 15-20. Това ще защити стените и пода в случай на злополука.



Когато се приближавате към процеса на подравняване, е необходимо да изчислите разликата във височината, която трябва да бъде изравнена. В една малка стая, най-вероятно няма да е значителен, но трябва да се отървете от него. Изключение е пристрастието, което се запазва, ако има желание да се направи дупка за изтичане на пода. В този случай е необходимо цялата вода да се оттича в една посока.

Знаейки разликата във височината и нивото, на което можете да повдигнете пода, можете да изчислите максималната дебелина на нивелиращия слой и да определите метода.

Циментова замазка от фарове

Циментова замазка от фарове

Циментова замазка от фарове

този, който най-често се използва, защото тази опция ви позволява да се изгладят различията с височина от 3 до 10 см, а те са малко вероятно да бъде повече от малък мащаб в банята.

Процедура на работа

  1. Първото нещо, което трябва да направите, е да намерите нулевата равнина, т.е. нивото на бъдещия етаж, което се изчислява, като се добави минималната възможна дебелина на слоя на избрания пълнеж до най-високата възможна точка в стаята.
    Майсторът може да намери най-високата точка на пода по различни начини. Например, по целия периметър на стената, се изчертава линия на височина един метър от произволна секция. На 97 см по-долу е очертано паралелно. Ще бъде много лесно да използвате лоста за измерване на наклона, както и да намерите най-ниските и най-високите точки на периметъра на пода.
    В случай, че "върхът" на височината се намира в средата на стаята, по линията на най-високата точка, нишката се затяга и помещението се кръжи около нея. Ако е някъде уловено на повърхността, то нивото на най-високата точка се повишава.
    Ако искате да се справите с такива измервания, лазерното ниво ще стане незаменим инструмент възможно най-скоро. Желателно е да го закупите, особено когато са ремонтирани не само в банята.
  2. Препоръчва се да се проветрява помещението паралелно с измерванията, тъй като всички следващи действия трябва да се извършват с затворени прозорци, без течения.
  3. Насочвайки се на нулева равнина, излъчвайте маяци. Най-често това е лента от метален профил. Последният от тях е разположен по дългите стени на стаята на разстояние около 20 см, а останалата част е разпределена в пространството, така че правилото пада върху съседните фарове. Слайдовете на разтвора се добавят под профила, така че върховете на ламелите съвпадат с нулевото ниво. Когато всички водачи са готови, изчакайте разтворът да се втвърди.
  4. След излагане фарове не е необходима маркировка с нулево ниво по стените, а около периметъра се залепва тласкаща лента, за да се компенсират възможните удължения на материала.

    Повреден колан

    Повреден колан

  5. Подготовка на пълненето. Тук са възможни опции. Традиционната смес от пясък, цимент и вода дава добри резултати, но изисква съответствие с пропорциите. Ако вече имате опит в подобна работа или надежден съветник, не можете да се страхувате от грешки, в противен случай е по-добре да използвате готови магазини. Те ще струват повече, но производителят на пакета дава подробна инструкция, с ясна след- ва, която ще се окаже всичко и нищо не трябва да се промени. Освен това те са предназначени за различни цели и можете да намерите специална смес за помещения с висока влажност.
    Влажни и просрочени смеси не могат да бъдат закупени! Разбъркайте най-добре не с ръце, но със специален инструмент, например, бормашина с дюзи "миксер". Така че той ще бъде по-бърз и по-надежден.
  6. Готовата смес е поставена в пътеките между маяците, удря и изравнява правилото. Стаята трябва да се излее незабавно, без да позволява дълги почивки. Ако разтворът успя да се хване, преди да се комбинира със следващата партида, се образува така нареченият студен шев, който нарушава силата и монолитния характер на замазката.
  7. След няколко дни, когато повърхността на разтвора се втвърдява, така че да може да издържи на тежестта на човек, трябва да махнете маяците. Ако те са здраво залепени в тялото на съединителя, ще бъде достатъчно да ударите профила с чук няколко пъти - това ще помогне да се измъкне. Останалите остатъци остават с хоросан и в същото време се полират евентуални неравности.
  8. Сега, когато всичко е готово, започва най-дългата фаза - изсушаването на замазката. Трябва да се покрие с целофан или да се намокри повърхността с вода, за да се избегне неравномерно сушене и пукнатини. Това ще продължи още две седмици, след което замазката ще изсъхне за същото време. Крайната сила на това решение е около месец.
  9. Последното докосване е поставянето на крайното покритие. Най-често това е плочка, но сега има водоустойчив ламинат. Полимерните подови настилки също печелят популярност.

    Полагане на плочки във вана

    Полагане на плочки във вана

Замазка с разширена глина

Обикновено разширената глина се използва, за да се отърве от значителен наклон и неравности, без претоварване на припокриването. Друг плюс на такъв пълнител е по-евтин разклонител.

Замазка с разширена глина

Замазка с разширена глина

Както вече беше споменато, в една малка стая екстремни различия в надморска височина от повече от 10 см - рядкост, така че глина за изравняване на пода в банята рядко се използва. Освен това минималната дебелина на насипния слой е 3 см, а отгоре му е необходимо същото решение, така че целият "пай" може значително да повдигне пода, което просто не се изисква. Въпреки това, понякога височината и състоянието на пода все още ви позволяват да направите замазка върху експандираната глина в банята, така че не бива да пренебрегвате този метод.

Процедура на работа

  1. Изследване на нулево ниво и местоположение.
  2. Напълване на малка глина. Големият не се използва, той е по-лошо потъпкан и увеличава дебелината на слоя.
  3. Запълващият слой трябва да бъде възможно най-компактен, така че повърхността му да не достига върха на фаровете около 3 см.
  4. Поставете разширената глина с циментирано мляко за по-голяма здравина. Като опция - можете да поставите армираща мрежа отгоре.
  5. Когато циментовите млека захванат, покрийте слоя от разширена глинеста мазилка, този път с маяците.
  6. Остава да изсъхне замазката, да се погрижи за хидроизолацията и да покрие покритието.

Самонивелиращ се под

Най-простият и най-бърз вариант, който се предлага само когато етажът е сравнително плосък и височината му не е по-голяма от 3 см. Тези смеси са различни и можете да си купите специална, предназначена за банята.

Самонивелиращ се под

Самонивелиращ се под

Процедура на работа

  1. Следвайки указанията на производителя, сместа се разрежда.
  2. Изсипете готовата течност на пода, разпределете я с шпатула, така че да се разпространява по-бързо.
  3. Не е необходимо да изравнявате нищо, тъй като решението се изравнява само по себе си. Единственото нещо, което трябва да се направи, е да се преобърне леящият слой с иглена ролка, за да се изхвърли въздухът и да се разпредели по-добре върху повърхността.
    Особено внимание трябва да се обърне на местата за свързване на части от различни смеси, така че хетерогенностите и шевовете да не се окажат. Всяка следваща порция се изсипва бързо, без да позволява първо да се хване, затова е необходимо да работите заедно. Докато една се премества с ролка, втората подготвя нова партида разтвор. Стаята е малка, така че работата ще се извърши сравнително бързо.

Когато такава смес е наводнена с хол, тя може да ходи на пода до пода, но с подови настилки в банята това не може да бъде направено. Причината за хидроизолацията. Обикновено се използва смазване или ролка, и двамата се страхуват от механични повреди.

Независимо кой метод е избран, важно е да запомните, че малка грешка или невнимание, направени по време на ремонта на тази малка стая, заплашва с големи проблеми. Те са лесни за избягване, ако се приближите към всеки етап от работата отговорно. Резултатът от всички усилия ще бъде липсата на проблеми със съседите и банята, както е показано на снимката.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как да направите качествено обновяване на банятаКак да направите качествено обновяване на банята
Цената за ремонт на банятаЦената за ремонт на банята
Как най-добре да оборудвате банята?Как най-добре да оборудвате банята?
Ремонт на стените в банятаРемонт на стените в банята
Какво трябва да имате предвид при обновяването на банятаКакво трябва да имате предвид при обновяването на банята
Дизайн на баня Къде трябва да започна?Дизайн на баня Къде трябва да започна?
Ремонт в банятаРемонт в банята
Как да комбинираме баня и тоалетнаКак да комбинираме баня и тоалетна
Как да оборудваме банята? Удобство и функционалностКак да оборудваме банята? Удобство и функционалност
Ремонт на банята стъпка по стъпкаРемонт на банята стъпка по стъпка
» » Как да подредите пода в банята
© 2021 BggeHat.com