Студен таван - енергийно ефективен



Едно от нововъведенията в сферата на климатизацията на помещенията и поддържането на благоприятен микроклимат е студеният таван или по-скоро цялата му система. Такива тавани не само не работят без прекомерен шум, но и са компактни и заемат минимално пространство, което не може да се каже за обикновените климатици и сплит системи.
студен таван в апартамента устройство
След това ще говорим за принципа на работа на студените тавани, както и за специфичните особености на инсталацията, които трябва да се срещнат по време на монтажа.

Как функционира студеният таван?

Ако говорим за това как е цялата система, студеният таван може да се нарече нищо повече от иновативен и практичен вариант за стандартен климатик. Функционалността на тази система се обяснява с факта, че благодарение на лъчевата топлообмен, охлаждането се извършва не във въздуха вътре в стаята, а по-специално в обектите в нея.
Така че, студеният таван в апартамента работи според следния принцип:
  1. Повърхността на тавана е оборудвана със специални рогозки, изработени от такъв материал като капилярни тръби с диаметър 4,3 милиметра. Степените на тръбите, разположени в материята, трябва да са между 10 и 30 милиметра.
  2. С тези тръби протича циркулация на хладка вода, която служи като основен източник на топлообмен. Водата контролира необходимата разлика в температурата, като по този начин осигурява охлаждането на помещението.
  3. Поради факта, че интервалът на капилярните тръби е много малък и те са успоредни една на друга, разпределението на температурата в пространството на помещението се извършва равномерно.
  4. 60 от цялата работа по охлаждането с тези подложки се извършва чрез охлаждане на лъчистата форма и 40 чрез естествена конвекция.
система за студен таван
  • Всеки знае, че топлият въздух има свойството да се катери поради лекотата си. В пространството под тавана той се сблъсква с охлаждащите постелки, масата му се увеличава и в помещението вече се изсипва охладен въздух.
  • Що се отнася до лъчевото охлаждане, работата му се основава на способността на отопляемите обекти да връщат вече охладената топлина.
  • Температурата на водата, изтичаща в подложките, варира от +16 до 18 градуса. Този индикатор се поддържа от хладилна машина, а самата циркулация се извършва с помощта на специално оборудвана за тази цел помпа.
  • Трябва да се помни, че в помещенията, в които липсата на чешми е максимално възможна, трябва да се използва студен таван.
    устройство за студен таван
    Обобщавайки, можем да кажем, че системата от студен таван включва следните елементи:
    • капилярни подложки;
    • мрежа от тръбопроводи;
    • циркулационна помпа;
    • спирателни и контролни вентили;
    • хладилна машина;
    • механизъм за автоматизация и контрол.

    Използване на капилярни подложки в охладени тавани

    Монтиране на подложки на тавана на бетон или гипсокартон
    Поради тръбите относително малък диаметър и малко тегло пълни с вода система, монтирана капилярни подложки може да бъде директно върху тавана на външната гипсокартон или дъното на бетон. Тръби постелки и входящата тръба могат да бъдат скрити в пространството зад тавана от гипсокартон, и постелки могат сами да провеждат през отворите на листовете от гипсокартон върху повърхността на тавана.
    Подложките на цялата система са фиксирани с неръждаеми скоби и фиксирането се извършва директно върху повърхността на гипсокартона (вижте също: "Таванът на гипса: нюанси на инсталациятаПодложките след това се обработват със слой мазилка с дебелина от 8 до 15 мм и мощността на цялата охладителна система с подобно устройство ще бъде приблизително 85 W / m².
    система за студен таван
    Благодарение на своята гъвкавост, капилярните подложки могат да бъдат разположени на тавани с най-сложна конфигурация (наклонени, сводести тавани, с много нива и т.н.).

    Тип касета със студен таван

    Трябва да се отбележи, че всеки таван, изработен от метал, направен на касета, може да бъде преработен касетен таван студен тип. За тази цел се използва технологията за прикрепване на капилярните подложки към касетите, чието закрепване се извършва от страната, където се намира припокриването. Тази версия има най-голяма полезна мощност, приблизително 95W / m².
    студено таванно устройство тип касета
    Тъй като охладените тавани на касетите могат да бъдат демонтирани без никакви проблеми, винаги има възможност за свободен достъп до пространството на тавана. Това дава възможност за лесно и бързо безпрепятствено инсталиране на допълнително оборудване и разглобяване на стари постелки по всяко време, ако е необходимо да се увеличи или намали охладителната мощност.
    Монтаж на студен таван, подробна видео инструкция:

    Енергийна ефективност на студените тавани

    Както е известно, използването на студен таван допринася не само за доброто климатизиране на помещенията, но и за значителното икономия на изразходвана енергия. Това се случва поради следните причини:
    • машината за охлаждане на тавана изразходва около 20 до 30 по-малко електрическа енергия от стандартните климатици със същото количество работещ хладилен агент;
    • в стандартните климатици, около 35 произведени настинки се изразходват, за да кондензират влагата във въздуха. В студените тавани няма такова негативно свойство;
    • студените тавани не изискват потреблението на електричество, което отива към устройството, разположено във всеки от традиционните вентилатори на климатичната инсталация.
    ефективността на студените тавани
    Така че, за да се разбере, че такава лъчиста охлаждане на и как тя функционира, можем да предположим, че всички предимства и положителни техническите характеристики ще бъдат оценени от потребителите, както и на самия продукт, въпреки че е ново скоро ще получи над широка популярност и ще станат много по-търсени.
    Ако имате въпроси относно инсталирането на студени тавани, подробна снимка и видео на инсталационния процес винаги можете да намерите в интернет на специализирани сайтове, посветени на строителството.
    Споделяне в социалните мрежи:

    сроден
    Чистият въздух в апартамента избира климатичната системаЧистият въздух в апартамента избира климатичната система
    Stretch таван бели класически или дъга у дома?Stretch таван бели класически или дъга у дома?
    Характеристики на селекцията на климатици за различни стаиХарактеристики на селекцията на климатици за различни стаи
    Как да изберем опъвам таван?Как да изберем опъвам таван?
    Характеристики на видовете и инсталиране на огледален фалшив таванХарактеристики на видовете и инсталиране на огледален фалшив таван
    Как да изберем разделена система за апартаментКак да изберем разделена система за апартамент
    Опълен таванОпълен таван
    Stretch тавани Как правилно да се грижи за опъвам таваниStretch тавани Как правилно да се грижи за опъвам тавани
    Окачени тавани и функции на устройството сиОкачени тавани и функции на устройството си
    Характеристики на работата на опънати таваниХарактеристики на работата на опънати тавани
    » » Студен таван - енергийно ефективен
    © 2021 BggeHat.com