Как да изберем радиатор?

Отоплителните системи, използвани в съвременните апартаменти на средна ширина, се подобряват все повече, а новите, които най-добре отговарят на нуждите на потребителите, заменят остарелите уреди. Наред с избора на отоплителен котел, дизайнерът е изправен пред една от основните задачи - как да изберем правилно радиаторите. За най-точно решение на този проблем трябва да знаете какъв вид радиатори са, как се различават и какви са техническите характеристики.

Различни видове радиатори

Различни видове радиатори

Изисквания за качеството на радиатора

Качественият избор на батерията за централно и независимо отопление на апартамент, селска къща или производствено съоръжение трябва да отчита външните и технически качества. Благодарение на тях проблемът с отоплението на дадена стая ще бъде решен максимално:

  • Голямо разсейване на топлината, когато батерията се нагрява от охлаждаща течност,
  • Силата и издръжливостта на отоплението е изборът на всеки, който не иска да плати два пъти,
  • Способността да издържат на внезапни температурни промени и хидравлични удари,
  • Високата топлинна мощност на отоплителен радиатор, характеризираща се с разликата между енергията, доставяна на акумулатора, и енергията, разпределена за отоплението на апартамента,
  • Лесна инсталация и реконструкция,
  • Лесна поддръжка,
  • Дизайн - избора на външния вид на радиатора,
  • Цената.

Само комбинацията от всички тези параметри ще определи как правилно да изберете радиатор за висококачествено централно или индивидуално отопление.

Видове отоплителни акумулатори

Вътрешните и външните пазари предлагат отоплителни батерии от широка гама модели, изработени от различни материали и в различни ценови категории. За отопление в стаята можете да изберете един от двата вида:

  1. Конвектори. Това е тръба с тънки пластини върху тях в големи количества. Въздухът на апартамента се отоплява чрез конвекция между плочите, а не чрез инфрачервено излъчване на топлина, което е приложимо за радиатори, пълни с охладител. Обликът оставя много да се желае, а коефициентът на пренос на топлина и топлина е доста нисък. Предимствата на конвекторите са ниска цена и компактност, което им позволява да бъдат избрани за монтаж на топъл под (вграден за централно отопление и цокли).
  2. Радиатор - нагревател, състоящ се от секции с вътрешни канали, подредени така, че да циркулират охлаждащата течност (най-често вода). Силата на радиаторите е много по-висока от конвекторите, тъй като нагряването на помещението с помощта на радиатори става чрез разсейване на топлината във въздуха под формата на инфрачервено лъчение.
конвектори

конвектори

Според основния материал, който се използва за производството на батерии, се разграничават следните видове радиатори.

Радиатор от чугун

Чугунени батерии в страната ни преброяват своята история, тъй като царска пъти и в старите къщи на централно отопление, построена през съветския период все още са случаи с повече от 50 години опит, който недвусмислено потвърждава тяхната трайност. Сред предимствата на чугунени радиатори също може да се нарече по-ниска цена и икономично използване се постига благодарение на инерцията на желязо - тя се нагрява в продължение на дълъг период от време, но за дълго време не изстине. Въпреки това, тези батерии е по-вероятно да се изисква промиване защото тяхната груб вътрешната повърхност бързо "обрасли" суспензии на термичната течност. Заемат много пространство, но с оригиналния дизайн може да изглежда много хубаво (като например литиеви батерии от чугун).

Чугунени литиеви батерии

Чугунени литиеви батерии

стомана



Стоманеният радиатор има по-гладки вътрешни стени, но е много по-податлив на корозия. Те имат добро разсейване на топлината, достатъчно висока мощност и дълъг експлоатационен живот (повече от 25 години). Има два вида:

  • Изпълнение на панела. Компактен, хубав поглед в интериора, като цялата равнина се припокрива с чекмеджета от големи отвори за прозорци.
  • Тръбните, поради по-изтънчения дизайн, са малко по-скъпи от панелните, имащи практически едни и същи технически характеристики.
Панелни радиатори

Панелни радиатори

Абсолютният елит на тази група радиатори са тези, които са изработени от неръждаема стомана.

алуминий

Алуминиевият радиатор е още по-податлив на корозия от стоманата. Ето защо някои от тях имат вътрешно антикорозивно покритие от тефлон или цирконий, което естествено увеличава цената им. Те имат много голям топлообмен и леко тегло.

Моля, обърнете внимание! Бъдете внимателни, спирайки избора на едновременното използване на алуминиеви радиатори и медни конектори, кранове и др. Медта в комбинация с алуминий дава бавна химическа реакция с образуването на газ, което в крайна сметка може да доведе до разрушаване на елементите на системата.

В полза на алуминиевата батерия се говори и за малки размери, лесна инсталация и последваща поддръжка.

биметална

Името на тези радиатори говори сама за себе си - те са направени от комбинация от два метала: системата от стоманени тръби, използвани в тях, е направена от алуминиева обвивка. Биметалния радиатор е много по-надежден от алуминиевите проби по отношение на работното налягане и много по-дълъг живот. От друга страна, топлопредаването на "двоен" метал е много по-високо от това на стоманата. Поради това мощността на радиаторите от биметала е с порядък по-висока от другите изброени по-горе. Използването на "неръждаема стомана" увеличава устойчивостта на износване, но значително увеличава цената на крайните продукти.

Какво трябва да знаете при избора на радиатор

1. Изборът на отоплителни радиатори при спазване на специфични технически характеристики (топлопредаване, мощност и т.н.) предполага следното:

  • Коефициентът на топлопреминаване на радиатори, изработени от различни материали, се определя от следната таблица за отделяне на топлина за тези материали:
Име на материалаКоефициент на топлопредаване, W / m * K
Чугун56
стомана52
алуминий230
  • Мощността на отоплителния радиатор обикновено се посочва в неговия паспорт. Необходимата топлина за вашия апартамент се установява чрез просто изчисление. Ако височината на помещението е не повече от 3 метра, тя има една врата и един прозорец със стандартни размери, след това при началната температура на охлаждащата течност 700 мощността може да бъде намалена с 10-20. При отлични условия тази разлика трябва да бъде по-малка или да се изисква увеличаване на участъците (като по този начин се увеличава капацитета на отоплителния апарат).

2. Също така, когато избирате радиатори, помислете за вида на вашата отоплителна система. За централното отопление обикновено се случват хидравлични удари, което е една от основните разлики между централното отопление и индивидуалното отопление на къщата, налагайки по-високи изисквания по ваш избор.

Не забравяйте! Какъвто и да е вашият избор, само експертите ще могат да ви кажат необходимите параметри на радиаторите за вашия конкретен случай. Най-добрият резултат в този случай ще даде единствено синтез на вашето лично мнение и опита на професионалистите.

Webinar за избора на радиатори: погледнете на всички, които искат качество и надеждност

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Избор на радиатори за апартаментаИзбор на радиатори за апартамента
Как да изберем отоплителна батерияКак да изберем отоплителна батерия
Боя за радиаториБоя за радиатори
Начини за свързване на радиаториНачини за свързване на радиатори
Характеристики на радиаторитеХарактеристики на радиаторите
Топлинно разсейване на радиаториТоплинно разсейване на радиатори
Радиатори със сечениеРадиатори със сечение
Смяна на отоплителните акумулатори в апартаментаСмяна на отоплителните акумулатори в апартамента
Кой радиатор да избереКой радиатор да избере
Биметални радиатори, кои са по-добри?Биметални радиатори, кои са по-добри?
» » Как да изберем радиатор?
© 2021 BggeHat.com