Термичният екран увеличава ефективността на отоплителните акумулатори!

Топлинният щит, монтиран зад радиаторите, може да увеличи стайната температура с 2-5 °. Инсталацията на такова устройство е в състояние без никакъв проблем да изпълнява всеки домашен работник.

Топлоотразяващ екран - максимален ефект при минимални разходи

В повечето апартаменти и къщи, под отворите на прозорците се монтират отоплителни радиатори. Секцията на стената зад тях винаги се нагрява най-интензивно. Експертите казват, че тази част може да се нагрее до 35-40 °. Всъщност, скъпоценната топлина отива към нагряването на външната стена на сградата, вместо да се повишава стайната температура.

Топлоотразяващ екран - максимален ефект при минимални разходи

Проблемът с топлинните загуби може наистина да бъде решен по един прост начин - да се инсталира топлинен щит върху част от стената директно зад радиатора

Дори по-големи загуби на топлина се наблюдават в случаите, когато радиаторът е монтиран в ниша. Тя е по-тънка от повърхността на стената. Така че, чрез студения си въздух прониква в огромни помещения. За да се справим с такова състояние на нещата, разбира се, това е невъзможно. И това не е необходимо. Проблемът с топлинните загуби може наистина да бъде решен по елегантен и елегантен начин - да се инсталира топлинен щит върху част от стената точно зад радиатора.

Термоотразяващото устройство, представляващо интерес, не само запазва топлината. Той освен това предпазва батериите от проникване в тях на прах и влага от зад стената (чрез малки пукнатини). Визуално топлоотразяващите екрани на фабричната продукция изглеждат привлекателни. Това прави възможно да се украсят с помощта им неприятни участъци от стената зад радиаторите.

Какви материали се използват за производството на рефлектори?

Теоретично, те могат да бъдат направени от всякакъв вид отразяващ материал, като се комбинират с топлоизолационни изделия. Тук основното е да издържите едно условие. Рефлективният материал трябва да се характеризира с минимален (до 0,05 W / m * ° C) индекс на топлинната проводимост. Това условие напълно съответства на фолиото. Но вие не можете сами да го използвате. Фолиото, което е метализиран продукт, трябва да бъде прикрепено към стената. Тя ще се нагрее и веднага ще прехвърли топлината към стената. Ето защо е необходимо да се направи специален слой между повърхността на стената и фолиото. Важно! Междинният слой трябва да е по-дебел от метализираното изделие.

Най-често за производството на топлоизолатори използвайте:

  • пластмасова пяна;
  • пенофол (експандиран полиетилен).

Пенопластът в ролки е евтин материал. В същото време неговият термично екраниран потенциал е 1,5 пъти по-висок от този на известния изолатор-минерална вата. Пяната от полиетилен е 2 до 2,5 пъти по-ефективна от минералната вата. Доказано е, че 4 мм пяна пяна осигурява същата стойност на топлоизолацията като 10 мм минерална вата.

Можете самостоятелно да направите отражател на топлината, идваща от батерията. За да направите това, трябва да закупите поотделно фолио и топлоизолационен материал и да ги поставите заедно с лепяща лента. Но е по-лесно да закупите готов топлоотразяващ продукт. Те се произвеждат под добре известни марки - Izospan, Porileks, Alyumofol, penofol. Избирайте правилния продукт за цена е лесно.

Изосферата - популярна и ефективна



Продуктите, отразяващи топлината на различни фирми, се различават леко един от друг. Помислете за възможностите на фолийните материали, като използвате примерни екрани Izospan. Тези продукти са особено търсени от местните потребители. Строителният пазар предлага няколко типа топлоотразяващи устройства Izospan:

  • FX. Функцията на топлоизолатора е пенополиетилен, а ролята на отразяващия филм се излъчва от лаванското покритие.
  • FS. Продукти с полипропиленова (PP) нетъкана основа, към която е прикрепен полипропиленов метализиран филм.
  • FD. Аналогов модел FS. Топлоизолаторът обаче е изработен от тъкан от плат.
Изосферата - популярна и ефективна

Продуктите, отразяващи топлината на различните фирми, се различават леко един от друг

Експертите препоръчват използването на Isospan FX. Той има достъпна цена, не съдържа токсични и вредни съединения, не се деформира при нагряване. Можете обаче да използвате и други сортове IZOSPAN. Повярвайте ми, ефектът от използването им няма да бъде по-лош. Веднага ще забележим, че достойни оперативни характеристики са присъщи на топлинно отразяващите филми на други производители. Да живее точно това Izospane не е необходимо.

Монтиране на филмите зад радиаторите - проста последователност от действия

От технологична гледна точка фолиото зад отоплителната акумулаторна батерия е инсталирано без никакви трудности. Цялата работа, която вършите качествено и бързо, ако слушате някои съвети. Първо, не купувайте матов метализиран материал. Използвайте изключително полирано фолио. На второ място, не купувайте филми с двустранен филм. Един въздушен слой за осигуряване на висококачествено отразяване на топлината е достатъчен. Трето, оставете празнина от около 1,5-2 см от двете страни на изолационния слой. Необходимо е да се постигне оптимално термично съпротивление на рефлектора (1,15 m 2 ° ° C / W).

Монтиране на филмите зад радиаторите - проста последователност от действия

От технологична гледна точка фолиото зад отоплителната акумулаторна батерия е инсталирано без никакви трудности

Пригответе течни нокти или стандартното лепило, което се използва за монтиране на тапета, както и за директно отразяване на фолиото и продължете да го инсталирате. Процедурата е както следва. Първо, внимателно да измерите размера на стените, където планирате да инсталирате екран или ниши. Параметрите на филма трябва да съответстват на проекцията на нагревателната батерия на стената. Към резултата добавете още 10. В този случай топлоотражателният потенциал на фолиото ще бъде малко по-голям. Някои майстори казват, че не са необходими допълнителни сантиметри. Ефектът от тях ще бъде незначителен, но ръбовете на екрана, изпъкнали от радиатора, ще развалят естетиката на помещението. Вижте сами, изберете този, който ви подхожда лично.

След това се уверете, че между отоплителното устройство и фолиото, което ще монтирате, има разстояние поне 1,5 см. Когато няма достатъчно свободно пространство, ще трябва да регулирате окачването на радиатора, за да осигурите липсващите сантиметри.

След това извадете радиатора. Определете местата, където се намират фиксиращите скоби. Демонтирайте ги. Проверете тухлената или бетонната зидария на повърхността на стената. Ако има пукнатини, пукнатини, други дефекти, ги мазилка (или shpaklyuete). Подравнете стената, лепете екрана (покрийте тапета или полимерния състав на обратната страна). Вместо лепило, както е отбелязано, може да се използват течни нокти. В някои случаи може да се използват скоби със скоби или малки гвоздеи, за да се фиксира фолиото (ако те влязат в материала на стената без проблеми и са здраво задържани в нея). Внимателно върнете закачалките на място и инсталирайте батерията. Сега тя ще стане по-топла в дома ви!

Освен това ще дадем няколко полезни препоръки на занаятчиите, които за пръв път съберат продукти, отразяващи топлината. Ако по време на монтирането на екрана повреждате външната му облицовка, точката на рязане може да бъде маскирана с LAM или LAS филми. Те са направени от фолио и не намаляват ефективността на отразяване на топлината. Не се опитвайте да намерите екрани, които са твърде дебели. Практиката показва, че пет сантиметра са достатъчни за висококачествени спестявания на топлина в къщата.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Тръбни радиаторни тръбиТръбни радиаторни тръби
Схема на свързване за отопление на батериитеСхема на свързване за отопление на батериите
Топлинно разсейване на радиаториТоплинно разсейване на радиатори
Радиатори със сечениеРадиатори със сечение
Отоплителни батерииОтоплителни батерии
Чугунени радиаториЧугунени радиатори
Как да изберем радиатори?Как да изберем радиатори?
Инсталиране на термостата на радиатораИнсталиране на термостата на радиатора
Топлинен акумулатор за отоплениеТоплинен акумулатор за отопление
Изчисляване на радиаториИзчисляване на радиатори
» » Термичният екран увеличава ефективността на отоплителните акумулатори!
© 2021 BggeHat.com