Боядисването на горещи батерии е възможно да се актуализират радиаторите през отоплителния сезон?

Често наемателите на апартаменти и частни къщи се чудят: "Мога ли да рисувам горещи батерии?". Отговорът е доста прост - можете, но не всички оцветители, налични на пазара, са подходящи за това.

Какви инструменти и материали са необходими за работа

Не винаги и не всеки има възможност да сменя батериите. Универсален начин за излизане от тази ситуация ще бъде картината на радиатори във всеки цвят, който ви харесва. За да работите, не е необходимо да имате определени умения, но ще трябва да закупите някои материали и инструменти за складиране. Закупената боя трябва да е устойчива на високи температури. Този имот е задължителен, тъй като през зимата радиаторите на отоплителната система се загряват и стават много горещи.

Бои за боядисване на батерии

Бои за боядисване на батерии

В допълнение, съставът трябва да запази оригиналния си цвят за дълъг период от време. Важен фактор се счита и за отсъствието на миризма в боята, така че след работа не трябва да издухва жилищните помещения. Преди да научите как да оцветявате отопление на батерията, е необходимо да се разберат подходящите цветове за това. Така че в магазините винаги можете да намерите акрилни съединения. Те се отличават с липсата на остър мирис и способността да поддържат цвета си за достатъчно дълго време.

Друг подходящ състав е алкидните смеси. Те са устойчиви на високи температури. Поради това те най-често се използват за работа с горещи батерии. Сред минусите е наличието на остра миризма, така че наемателите все още трябва да проветрят помещенията.

Масловите формулировки често се срещат и в магазините, но не много ги купуват. Това се дължи на появата на по-безопасни съединения от първите два вида. Всички тези цветове са повече или по-малко подходящи за работа. Боядисването на отоплителните батерии със собствените си ръце, използвайки тези материали, ще даде положителен резултат, ако следвате инструкциите за употреба и разредете боята с разтворител в указаните от производителя пропорции.

За да извършите бързо работата и да не се разсейвате, ще трябва да натрупате необходимия инвентар. Така че, ще ви трябва:

  • фин шкурка;
  • Нож или друг остър предмет за почистване на радиатори;
  • няколко четки с различни форми:
  • малък валяк;
  • стари дрипи.

Всичко, от което имате нужда, можете да започнете да работите. Много е важно да се складират с гумени ръкавици и защитна маска, която ще помогне да се предпази кожата от петна и дихателни пътища от дим.

Подготовка и рисуване - изследваме алгоритъма

Преди да боядисвате отоплителната батерия със собствените си ръце, изучете плана на предстоящите работи. Както всички други мерки за поправка, подобренията на батерията започват с подготовката. Първо, трябва да почистите повърхността им от прах и петна. Също така проверете радиаторите за признаци на корозия. След почистване на акумулатора, избършете с влажна кърпа. Щом радиаторите изсъхнат, върху повърхността им трябва да се постави тънък слой грунд. Бъдете внимателни - често някои модерни съединения не изискват предварителна подготовка на повърхността.



Ако на повърхността на батерията има стари петна, които не се измиват с обикновена вода, можете да ги изтриете със специално решение. За подготовката си вземете:

  • 1 кг калцинирана сода;
  • 1 кг вар с аромат;
  • 5 литра вода;
  • голям миксер.

Първо изсипете гореща вода в басейна и разредете содата в нея. След това постепенно добавете към сместа вар, като редовно смесвате продукта. Като правило тази смес бързо се справя дори с най-старите места. След почистване трябва да подготвите място за работа. За целта поставете пространството под батериите със стари вестници. В задната част на радиатора, инсталирайте парче твърд картон, за да не опетрите стените. Нанесете боя върху повърхността на батериите с четка, като премествате инструмента от горе на долу. По този начин, когато работите върху радиатори, няма да има ивици. Опитайте се да запазите равномерния и тънък слой боя. След това нанесете още няколко слоя от композицията върху боядисаните батерии.

Вторият начин за актуализиране е демонтирането на батериите

Има и друг начин да промените външния вид на батериите. Това е по-трудоемка, защото трябва да премахнете напълно радиаторите. Обаче в резултат на това ще почистите батериите от ръжда и мръсотия. Първо трябва да нулирате отоплителните тръби. След това ще е необходимо да извадите напълно всички проходни и щори и да махнете джъмперите. След това трябва да закачите батерията (загряване и да я поддържате под висока температура) с мощен домакински сешоар. След това разглобяваме радиатора на части с помощта на специален ключ. Не забравяйте да докоснете радиаторите с чук, за да премахнете ръждата. След това профилите се почистват с метална четка.

Демонстрирането на акумулатора е по-труден начин за промяна на външния му вид, но резултатът ще бъде по-добър

Демонстрирането на акумулатора е по-труден начин за промяна на външния му вид, но резултатът ще бъде по-добър

В следващата стъпка монтирайте отново батерията, като използвате обикновени гумени уплътнения. В този случай размерът на външната част трябва да бъде малко по-малък от края на всяка секция. След това инсталирайте и свържете радиатора към отоплителната система. Нанесете грунд върху повърхността на чистата батерия и започнете да боядисвате. Алгоритъмът е почти същият. Единствената разлика е, че батериите няма да бъдат толкова горещи, колкото в първия случай. Поради това те ще изсъхнат малко по-дълго. Често наемателите на къщи боядисват радиатори веднага след разглобяването им. В този случай е възможно да се боядисва повърхността отпред и отзад на батерията. Освен това няма риск от зацапване на стената зад радиатора.

Съвети за боядисване на радиатори - нека слушаме експерти

Много собственици на апартаменти и частни къщи пренебрегват опита на специалистите, опитвайки се да направят всичко сами. В резултат на това боята върху радиаторите много бързо се счупва и пада на цели парчета. За да предотвратите това да ви се случи, препоръчваме ви да проучите препоръките за това дали е възможно и как да боядисвате правилно отоплителните батерии. Експертите съветват да не бързате при работа. Опитайте да нанесете боята, така че върху повърхността да няма останали петна. По-добре навременното отстраняване на излишните части от състава или намазването им върху батерията.

За да нанесете равномерно боя на гърба на радиатора, трябва да използвате извита четка, предназначена специално за боядисване на труднодостъпни места. В процеса на почистване на батериите с приготвен продукт от вар и сода, експертите препоръчват да се използва маска и защитни ръкавици. Това, че наемателите на къщата не са засегнати, е необходимо да се проветри помещенията, в които е извършена работата. Много експерти препоръчват използването на много популярен декупаж на радиатори днес. След работа, батериите ви ще изглеждат много стилни. В същото време няма да харчите много за надстройването.

За работа ще ви трябва:

  • бяла матова боя;
  • акрилни бои;
  • Декупажна хартия с шаблон;
  • лак с повишена термична стабилност;
  • лепило PVA.

За да опресните батериите, почистете ги. След нанасяне върху повърхността на тънък слой от бяла матова боя. Ще изтече поне 20 часа. Веднага след като състава изсъхне, можете да започнете да лепирате хартията. След поставянето можете да рисувате собствени елементи - да направите фон или да създадете оригинален чертеж. Накрая ще се постави тънък слой термоустойчив лак.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Боя за радиаториБоя за радиатори
Какви са радиаторитеКакви са радиаторите
Радиатори и обща информация за батериитеРадиатори и обща информация за батериите
Как да нарисуваме чугунени батерииКак да нарисуваме чугунени батерии
Отоплителни батерииОтоплителни батерии
Колко са батериите за отопление?Колко са батериите за отопление?
Как да изберем радиатори?Как да изберем радиатори?
Изплакване на отоплителни батерииИзплакване на отоплителни батерии
Как мога да затварям батерията?Как мога да затварям батерията?
Решетки за радиаториРешетки за радиатори
» » Боядисването на горещи батерии е възможно да се актуализират радиаторите през отоплителния сезон?
© 2021 BggeHat.com