Свързване на газовия котел със собствените си ръце

Отоплителната система е неразделна част от всяка модерна вила, чиято основна част е отоплителния котел. Практиката показва, че най-икономичните и ефективни варианти са газовите котли, чието гориво е достатъчно евтино, а работата не е свързана с трудности и проблеми.



ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Трябва да се отбележи, че не е целесъобразно да се свързва самият газов котел, ако нямате достатъчно опит в тази работа. Разбира се, ако за първи път идвате да работите с отоплителни системи и сложно техническо оборудване, тогава независима инсталация е напълно оправдана. (Виж също: Свързване на отоплителния котел)



газови котли за отопление


Подготвителен етап


Когато услугата за доставка на склад ви донесе закупения газов котел, трябва внимателно да проверите устройството, за да сте сигурни, че няма дефекти и са включени всички декларирани от производителя елементи. Изключително важен момент е наличието на подробна инструкция, която описва характеристиките на работата и инсталацията. В пълния набор също задължително трябва да има силни скоби и други адаптации, благодарение на които масивният бойлер може надеждно да се фиксира върху стената. Някои експерти обаче препоръчват да се купят всички ключалки поотделно, за да не се пречи на стоките с лошо качество. Заслужава си да промиете всички тръби, които са оборудвани с газов котел, така че да не останат чужди частици в тях. Някои от тях дори не могат да бъдат забелязани по време на първоначалната проверка, но тяхното присъствие в системата може да бъде катастрофално.

Температурата в помещението, където ще работи котелът, трябва да бъде в диапазона от 5 до 35 градуса с въздушна влажност 80 процента. Ако котелът е монтиран върху повърхността на стената, той трябва да е идеално плосък във вертикална посока и също така да се отличава с твърдост, за да издържи твърдото тегло на уреда. На стената, непосредствено под котела, трябва да има незапалимо уплътнение, чиято дебелина надвишава 3 милиметра. Разстоянието от уплътнението до котела трябва да бъде на ниво от 5 сантиметра. Трябва също така да се гарантира, че има отделни проводници за котела, на който има защита под формата на заземяване и устройство за автоматично изключване. Накрая, без съмнение е необходимо да се организира вентилацията и да се осигурят технологични отвори за монтаж на тръби на комин.


Характеристики на инсталационния процес


Когато газовата компания ви издаде съответния разрешителен документ, можете да започнете да инсталирате котела, който е тип "колона". Като закрепващи елементи се използват масивни винтове за самозатягане. За да разрешите напълно проблема за свързването на газов котел, трябва да подготвите 4 винта, чийто минимален диаметър е ограничен до 6 милиметра. В идеалния случай е целесъобразно да поканите двама помощници, тъй като сами по себе си е достатъчно трудно да се запази котелът на стената, докато маркирате дупки с маркер. Когато местоположението на дупките е маркирано, можете да ги пробиете с помощта на силна свредла и след това поставете вътре в дупките самонарезни винтове. Котелът е прикрепен към стената, коляното на комина е монтирано върху него и устройството е фиксирано с винтове. Трябва да се провери дали разстоянието до котела е на ниво най-малко 0,8 метра, а разстоянието до най-близката стена отстрани е 50 сантиметра. Разбира се, оборудването трябва да виси перфектно гладко. (Виж също: Как да почистите комина на газовия котел)



СЪВЕТ: Възможно е да се контролира колко точно котелът виси, като използвате оребло или ниво. Някои от съвременните модели на оборудване, например, газови котли Thermo, включва използването на скоби.



В случай, че газовият бойлер е способен не само да отоплява вилата, но и да осигури на обитателите си достатъчно количество топла вода, то се нарича двойна схема. Ако при вас такова оборудване, свързването на газови котли започва с връзка с водопроводни тръби за това, което от отводнителните тръби всички заглушки инсталирани във фабриката се отстраняват. В процеса на свързване не трябва да забравяме използването на ъглов филтър, който трябва да бъде монтиран на входа на тръбата вътре в котела. Този елемент предпазва топлообменника от проникване на чужди тела. Ако говорим за използваната вода, тогава, съгласно правилата, тя не трябва да бъде прекалено твърда, т.е. съдържанието на магнезий и калций в течността трябва да бъде минимално. Ако имате твърда вода, ще трябва да използвате специално оборудване, което подготвя вода. В противен случай дори и висококачественият газов котел Navien не може да ви хареса с дълга работа.

свързване на газови котли

Процесът на свързване на котела директно към централното газово водоснабдяване трябва да се извършва изключително от служители на газовата компания. Собствениците трябва само да проверят работата, да проверят колко е силна връзката с тръбите. Като допълнителна сигурност трябва да използвате уплътнение, основаващо се на паронит. Директно пред котела инсталирайте датчик за газиране, метър и газова пещ. Разбира се, собствениците трябва да имат постоянен достъп до кранчето. (Виж също: Коаксиална тръба за газов котел)

В крайна сметка котелът е свързан към електрическата мрежа с помощта на трижилен кабел. Връзката с комина е направена от коаксиална тръба и след това се излива вода в системата. Затворете клапана само след като налягането достигне една атмосфера. След пълнене на системата с вода става възможно да се тества оборудването.


Характеристики на разположението на комина


Монтирането на комин, който осигурява достатъчно сцепление, е необходим стадий на работа, без който дори модерен газов бойлер Дон не може да работи. Трябва да се отбележи, че най-високотехнологичното оборудване, например газовата кана, е оборудвано със специални защитни устройства, които не позволяват навлизането на газ в помещенията, ако течението значително се влоши.

газ котел

Като правило, в частни вили комините минават през покрива. Ако монтажът се извършва в многоетажна жилищна сграда, ще трябва да направите технологична дупка във външната стена, през която ще премине комина. Практиката показва, че диаметърът на отвора от 10 сантиметра ще бъде достатъчно. (Виж също: Монтиране на отопление от собствените си ръце)

Качественото монтиране на комина трябва да се извършва в съответствие със следните изисквания:



- Диаметърът трябва да отговаря напълно на изискванията на оборудването, които са ясно отбелязани на страниците с инструкциите;

- Коминният отвор на котела не трябва да има по-голяма част от самия комин;

- При завършване на комина на покрива трябва да е на поне половин метър над билото;

- В идеалния случай, тръбата трябва да има цилиндрична форма, и база - бъде от неръждаема стомана или от черна стомана;

- В комина трябва да има специален отвор, през който да се извършва почистването;

- Технологията трябва да приеме максимум три отклонения на тръбата, които ще послужат за отклоняване на продуктите от горенето - (Виж също: Газовите котли се ремонтират със собствени ръце)

- Максималната дължина на тръбата, която е връзката между комина и котела, е 25 сантиметра.


Характеристики на инсталиране на газов котел на пода


По време на покупката се уверете, че дюзите на устройството са от дясната страна, в противен случай връзката с тръбите може да причини сериозни неудобства. Основата, т.е. подът, върху който ще стои котелът, трябва да бъде колкото е възможно по-силен и устойчив на открит пламък. Идеалният вариант е замазка, изработена от силен бетон, но при липса на такава основа е подходящ и дебел достатъчно лист от поцинкована стомана. Трябва да се гарантира, че котелът е идеално равен и всеки от краката му е под еднакво натоварване.

Всеки подов газов котел, независимо дали е газов бойлер Waxi или продукти от друга марка, е инсталиран в съответствие със следния набор от правила:

- Проверете чешмата, след което котелът е насочен към комина;

газ котел Waxie

- Устройството е свързано към вътрешна отоплителна система. За предпазване на топлообменника от запушване е инсталиран специален филтър;

- Студената вода е свързана. В идеалния случай е необходимо да се изреже в тръбопровода колкото е възможно по-близо до мястото, където тръбата влиза в къщата или преди разклонението на тръбите. Този подход е абсолютна гаранция, че налягането в системата ще бъде на достатъчно ниво и водата ще бъде доставена без прекъсване;

- Котелът е свързан към тръбопровода чрез стоманена тръба. Както в случая на шарнирен модел, тази операция трябва да се извършва от специалист.



ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Съответствието с последното правило е изключително важно. Дори и при пълна увереност в собствената си власт, не е възможно да се свърже котела само към газопровода. Най-малката грешка може да предизвика експлозия в процеса на експлоатация.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Полагане на отоплителни котлиПолагане на отоплителни котли
Монтаж на отоплителни котлиМонтаж на отоплителни котли
Принцип на работа на газов котелПринцип на работа на газов котел
Как да изберем отоплителни котли прости препоръкиКак да изберем отоплителни котли прости препоръки
Монтаж на газови котлиМонтаж на газови котли
Филтри за отопление на котли и ремонтФилтри за отопление на котли и ремонт
Автоматизация на котли за газово отоплениеАвтоматизация на котли за газово отопление
Най-икономичния котел за отопление на газНай-икономичния котел за отопление на газ
Независимото предимство и недостатъци на отоплителната система за домаНезависимото предимство и недостатъци на отоплителната система за дома
Комбинирани отоплителни котлиКомбинирани отоплителни котли
» » Свързване на газовия котел със собствените си ръце
© 2021 BggeHat.com