Как да поставите мозайка плочки на стената правилно съхранение технология

Един от най-често срещаните материали за облицовка е мозаечните плочки. Той се отличава от материала на производство, малките размери и спецификата на опаковката. За да бъде повърхността перфектна, трябва да лепете мозаечните плочки според технологията. Тя е проста и се състои от правила, които трябва да знаете.

Видове и предимства на мозайката

Мозаечните плочки имат широка гама от приложения. Стената се използва в мокри помещения: бани, бани, басейни и др. Подът, поради своята здравина, се използва и в помещенията, както и за подреждане на песни и тротоари.

Мозайката придоби широка популярност благодарение на своите предимства:

  • Красив външен вид.
  • Неподходящи шевове между плочките.
  • Използва се в кухнята, в банята, тъй като е устойчива на механични и химични влияния, обработка с абразивни агенти.
  • Лесно се грижите.
  • Благодарение на миниатюрните си размери е възможно да се създадат различни модели и рисунки.

Плочките от мозайка са по-лесни от плочките, защото имат малки размери. Това ви позволява да поставите материала сами, без да прибягвате до специалисти.

Видовете мозайка варират в зависимост от материала, от който са направени

Различни видове мозайка

Има няколко вида мозаечни плочки, в зависимост от материала, от който са направени:

  • огледало;
  • от естествен камък (мрамор, туф, яспис, пясъчник);
  • от изкуствен гранит;
  • керамичен;
  • от емалт;
  • от венецианското стъкло.

Материалът и текстурата се различават. Възможни са следните опции:

  • ефектът на напукана повърхност;
  • смесени в различни цветове;
  • остъклен.

Подготовка на повърхността на стените за работа

За да поставите мозаечна керемида така, че да трае дълго време, трябва да подготвите работна повърхност. Необходимо е да се премахнат старите довършителни материали: плочки, боя, тапети и др. След като е необходимо да се почистват стените от прах и различни замърсители. За да направите това, можете да ги измиете със сапунен разтвор. Освен това, повърхността може да се обезмасли с детергент.

Работната повърхност за мозаечно приложение трябва да има добра адхезия към адхезивния състав

Работната повърхност трябва да има добра адхезия към адхезивния състав

След почистване на стените, трябва да оцените състоянието на стените: каква е тяхната неравност, има ли пукнатини и дупки. Неравностите по повърхността ще бъдат отразени под формата на разлики между мозаечните чипове, а стената няма да има перфектен външен вид. Поради това изискванията за повърхността за полагане на мозаечните плочки са по-строги, отколкото за плочките. Стените трябва да бъдат:

  • чист - без замърсяване и прах;
  • изглаждане;
  • изглаждане;
  • с достатъчно залепваща способност.

Значителни нередности се елиминират с помощта на гипс или шпакловка. След изравняване, стените трябва да се третират с грунд, който прониква дълбоко в повърхността и го прави идеално равномерно. Но дори и след достигането на гладките стени, преди поставянето на мозайката върху стената, е необходимо работната повърхност да има добро свързване с лепилния състав. Това е особено важно за помещения, където има висока влажност. Например, в банята мозайката може да стане по-сложна поради факта, че основата е нестабилна за влага. Лошото свързване може да бъде с цимент или мазилка.

Проблемът с свързването може да бъде разрешен чрез избиране на подходящ праймер, който ще осигури необходимите условия за сцепление. В допълнение, тя също ще запълни дефектните места и дори ще изравни повърхността.

Преди да поставите мозаечна плочка на стената, всички измервания трябва да се правят правилно. Маркирайте стените, организирайте фарове на правилните места. Освен това трябва да определите къде да се намират картинката, шаблона, фризата и т.н. Можете да поставите всеки надпис с отделни мозаечни плочки.

Избор и получаване на лепилен състав

За мозаечната керемида като състав на лепило се срещат две категории: полимерни смеси и модифицирани циментови разтвори. От полимерните смеси най-популярен е Ceresit. В линията на този материал има универсални средства, които са подходящи за различни покрития.

За мозаечни плочки е по-добре да използвате лепила на базата на латекс

За мозаечни плочки е по-добре да използвате лепила на базата на латекс

По-голямата част от изискванията се налагат върху адхезивните състави, ако лепило плочки мозайка на места не е само с висока влажност, но постоянно в контакт с вода, например, в басейни, фонтани и др. Технологията за полагане на керемиди в този случай остава същата, но трябва да се обърне специално внимание на хидроизолационните характеристики на разтворите.



За да се получи отличен резултат след полагането на мозайката, е по-добре да се използват адхезивни състави на базата на латекс, характеризиращи се с повишена еластичност и омокряемост. В допълнение, плюсовете на тези съединения са леки нюанси на смеси. Това дава възможност да се избере цвят, съответстващ на цвета на използваната мозайка. Пример за това са латексните пластификатори или техните аналози: латексол-м и изоластик.

При избора на лепилото трябва да се вземе предвид материалът, от който е направена плочката. За керамично еднокомпонентно циментово лепило с бял цвят. За стъклени плочки трябва да използвате специално проектирано лепило за него. Той може да се състои от два компонента или да бъде смес с латекс, гума и смола.

Подгответе необходимото количество лепило преди работа. За да направите това, вземете чисти съдове, излейте вода в нея и добавете приготвената лепкава смес, докато достигне желаната плътност. Полученият разтвор трябва да се смесва добре и да се разкъсва за 5 минути. Когато купувате лепило, по-добре е да се консултирате с специалист.

Технология на полагане на плочки-мозаечни материали

За да не страдат от събирането на отделни чипове в едно цяло, можете да закупите готови панели под формата на квадратчета с подходящ размер. Или да събере повечето такива листове. Готовите монтажни възли могат да бъдат два вида:

  • Чиповете се монтират в модула, като се използва хартия, залепена към предната страна;
  • елементите се монтират върху решетката.

Сглобената телена мрежа се нарязва на малки модули и се монтира на определените места директно върху стената. Има фризове под формата на бордюри, които съставят листа. Те са залепени за гърба, образувайки непрекъсната линия.

Готовите панели под формата на квадратчета ви позволяват бързо да сглобите отделни чипове в едно цяло

Готовите панели под формата на квадратчета ви позволяват бързо да сглобите отделни чипове в едно цяло

За да извършите работата, трябва да подготвите следните инструменти:

  • гумен валяк;
  • назъбена мистрия;
  • тел ножове;
  • лепило;
  • гъба;
  • варов разтвор.

След като повърхността е подготвена, трябва да поставите лепилния състав. Тъй като мозаечното покритие е достатъчно тънко, трябва да разнесете лепилото правилно. Първо, тя се прилага с гладка страна на шпатула. Това ще осигури добра адхезия на мозайката към повърхността. Излишъкът от лепилото се отстранява с помощта на назъбената страна на шпатула. Трябва да можете правилно да използвате шпатула. Инструментът трябва да бъде натиснат, така че да не останат въздушни мехурчета в адхезивния слой. Ъгълът на наклон към повърхността трябва да бъде около 45 градуса.

При поставянето на мрежови панели се допуска леко отклонение в нивото на височината, тъй като плочките са на еднообразна основа. В случай на залепване на малки фрагменти е необходимо допълнително подравняване. Това се прави със шпатула с гумиран ръб, като се прилага върху материала. При подравняване, трябва да следите позицията на фрагмента по дължината, ширината и височината.

Лепилото трябва да се нанася само върху повърхността, на която можете да лепирате мозайката. След нанасянето на лепилото веднага е необходимо да поставите плочката, така че повърхностите да бъдат свързани качествено. Използвайте гумена ролка, за да премахнете въздушните мехурчета между плочката и лепилото.

За точно слагане на плочки, след залепването на първия фрагмент, маркирайте стената за полагането на останалата част. За да настроите нивото, можете да поставите разделители на правилните места.

За да сте сигурни, че керемидата не потъне под определеното ниво, когато е суха, трябва да направите двоен клирънс отдолу. По този начин фрагментът под собствено тегло ще заеме своята позиция.

Ако лепете плочката с хартиена основа, а след това 20 минути след изсъхването на лепилото, трябва да извадите хартията от предната страна на плочката. За да го извадите, без да полагате големи усилия, повърхността трябва да се навлажни с влажна гъба. Когато хартията се намокри, уверените движения трябва да освободят мозайката от защитното покритие. Движенията трябва да се правят от горния ъгъл до обратното. По време на полагането е необходимо да се следи пропуските между плочките - тя трябва да бъде със същата ширина.

Когато отнеме 3-4 дни, лепилото ще изсъхне напълно, можете да започнете да фугирате шевовете. Първо, повърхността на мозайката трябва да се измие с топла вода, за да се отстранят остатъците от лепило и хартия. След това поставете кибрита, задръжте гладещата преса под ъгъл от 45 градуса, нанесете я диагонално. След 15 минути повърхността трябва да се избърсва с мека кърпа и след това да се разхожда по цялата стена с мокра гъба. След 15 минути мозайката трябва да бъде полирана със суха кърпа.

Повърхността трябва да се третира незабавно, тъй като след навлизането на нападението ще бъде трудно да го премахнете.

По този начин, полагането на мозаечни плочки е прост процес, който новобранците са способни. С помощта на мозайката можете да покажете индивидуалност, като направите уникален модел. Правилно поставената мозайка ще бъде отлична алтернатива на плочките и ще трае значително време.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как да поставите мозайка на подаКак да поставите мозайка на пода
Atlas concorde sinua плочки за кухнята и не самоAtlas concorde sinua плочки за кухнята и не само
Как да изберем подходящата керамична плочкаКак да изберем подходящата керамична плочка
Какво е по-добре порцеланови плочки или керамични плочки?Какво е по-добре порцеланови плочки или керамични плочки?
Керамични керемиди предимства на използванетоКерамични керемиди предимства на използването
Баня за баняБаня за баня
Как да изберем керамични плочкиКак да изберем керамични плочки
Подове от керамични плочкиПодове от керамични плочки
Керамични плочкиКерамични плочки
Порцеланови плочкиПорцеланови плочки
» » Как да поставите мозайка плочки на стената правилно съхранение технология
© 2021 BggeHat.com