Как да инсталирате котел самостоятелно

Така че ситуацията се развива по такъв начин, че трябва да инсталирате котел или бойлер. Най-трудното е да изберете правилния модел, всичко свърши. Сега трябва да инсталирате закупеното устройство. В тази ситуация има два начина: да се обърнете към специалисти или да направите сами инсталацията. Разбира се, възниква веднага въпросът как да инсталирате котела самостоятелно и дали е възможно. Невъзможно няма нищо. Разбира се, някои знания ще са необходими, но това е всичко, което може да бъде фиксирано. Преди да инсталирате устройството, трябва да сте наясно, че в зависимост от модела, който сте закупили, инсталирането ще бъде малко по-различно. Това е въпрос на бойлери с течащ и складов тип.


Подготовка за инсталиране


Преди да се занимавате с директното инсталиране на устройството, трябва внимателно да изучите собствения си инструмент, да го подготвите за работа и да купите такъв, който не е на разположение или да попитате познатите си. Така че, трябва да работите: (Виж също: Кой котел да избере)



  • газови или водни извори;

  • клещи;

  • тел ножове;

  • рулетка;

  • отвертка;

  • или специална паста, може да бъде заменена с лента;

  • кранове и адаптери за тях;

  • металопластична тръба;

  • може да се наложи да смените проводника (обикновено се използва трижилен кабел), не забравяйте да обърнете внимание на този факт.


Ето инструмента, необходим за инсталиране. Ако всичко това е на разположение, тогава можете да започнете да инсталирате котела.

Инсталиране на бойлера


Как да инсталираме бойлер тип поток


Този тип бойлер се характеризира с малки размери, което го прави много удобно. Малкият размер ви позволява да инсталирате такива нагреватели на всяко място, дори можете да ги окачите под мивката. Единственият недостатък на тези котли е, че могъщите тийнейджъри в устройствата изискват добро окабеляване, защото водата ще се нагрее бързо. (Виж също: Как да източвате водата от котела)

За такива бойлери е необходимо да има подходящи условия.



  1. Електрическият кабел трябва да има участък от 4 до 6 мм².

  2. Измервателят трябва да има токова стойност по-голяма от 40 А, в противен случай щепселите ще бъдат постоянно "отсечени". Единственият изход е да се замени броячът с по-мощен брояч.


Ако всички параметри отговарят на необходимите условия, можете да продължите към етапа на монтаж и свързване на котела. Този тип нагревател може да бъде инсталиран по един от следните начини: стационарен или временен.

Ако сте избрали опцията за временно свързване, тогава се използва гъвкав маркуч. По време на подаването на топла вода може да се изключи изобщо. В този случай водата може да се затвори чрез завъртане на спирателния клапан. (Виж също: Как да смените дебелото черво в котела със собствените си ръце)

В тръбата, която е студена вода, трябва да изрежете чайника, свържете спирателния вентил към чашата. След това се свързва към входа на бойлера, използвайки гъвкав маркуч. След това се задейства подаването на студена вода, кранът се отваря, за да може топлата вода да тече по-нататък, самото устройство е включено в контакта. Това е всичко. Буквално, след 30 секунди ще се появи гореща вода.

При постоянна връзка (стационарна) водоподаването на котела трябва да се извършва успоредно със съществуващата система за водоснабдяване. По време на инсталирането на тази система трябва да бъдат инсталирани два T-елемента. Единият врязва в тръбата за подаване на студена вода, а другият в тръбата с гореща вода. Не забравяйте, че всички фуги са поставени с материали за запечатване.

Свързване на котела

Следващата стъпка е да вкарате тръба със студена вода към входа на водата в нагревателя и да го свържете. Дупката на бойлера, през който ще тече горещата вода, трябва да се постави в спирателния кран. За такова съединение се използва тръба от метал-пластмаса. (Виж също: Как да свържете бойлер със собствените си ръце)

Така инсталацията на бойлера Thermex е завършена. Сега остава само да се отворят всички кранчета и водата да се движи свободно. Следващата стъпка ще бъде внимателна проверка на всички кръстовища на съединението за изтичане. Ако всичко е херметично затворено и никъде няма изтичане, можете да включите бойлера.


Как да инсталираме бойлер за съхранение


Бих искал да ви насоча вниманието към факта, че електрическите котли със система за съхранение са много по-широки от поточните нагреватели. Това лесно се обяснява с по-ниска цена, инсталация и най-важното, такива модели не изискват подмяна на метър или окабеляване.



Първото нещо, което правим е да изберем мястото, където котелът ще виси и да маркира мястото за монтиране на крепежния болт, с който бойлерът ще се държи на стената. Важно! Не закачвайте скрепителните елементи, така че горната част на бойлера да е в задната част на тавана. Не забравяйте да оставите празнина, в противен случай просто не можете да закачите нагревателя върху специалните куки на монтажните елементи. (Виж също: Само почистване на котела)

След като сте сигурно фиксирали котела на стената, трябва да пристъпите директно към свързването на котела към водопроводната система. Връзките могат да се извършват както с гъвкави маркучи, така и с използване на металопластични тръби. Котелът има спирателен вентил, така че би било много добре да изрежете чашата пред него, за да свържете кранчето към него.

Защо се нуждаете от такова добавяне? При такава схема на свързване в последствие ще бъде по-лесно да се обслужва котелът и да се източи водата и тя. Не забравяйте да използвате кръпка или лента в ставите.

Конструкция на котела

Малко отклонение, за това, което е най-добре да се приложи: доказана във времето памук или димяща лента, също така добре доказана. Недвусмислен отговор, който няма да намерите. Хората от старото училище предпочитат да използват палмите, а по-модерните и по-младите майстори предпочитат панделката. Тук става дума за удобство.

Ако се оказа, така че нямате никакви изводи, за да свържете котела, ще трябва да го направите сами. Това е просто, ако системата за водоснабдяване е направена от металопластични тръби. Ако системата се състои от метални тръби, ще е необходимо повече време за монтиране на клемите за свързване на нагревателя.

Как да инсталирате котел в баня с метални тръби? Няма нищо сложно. Ще бъде необходимо да изрежете тръба с българин точно на мястото, където ще бъде свързана чайника със системата. След това конецът се нарязва на тръбата. Тройката е инсталирана. Следващата стъпка е да го свържете към тръбата и да я изрежете. Заключенията за котела са готови.

След като студената вода се подаде към входа на нагревателя, преминете към връзката на изхода на нагревателя с тръбата, през която ще тече горещата вода.

Когато всички връзки са направени и внимателно запечатани, топло и студена вода се отваря. Известно време ще трябва да изчака, докато въздухът няма да напусне системата, която се е появила по време на инсталацията. През това време е възможно да се провери надеждността на фугите в ставите на тръбите.

Когато се уверите, че няма течове и въздухът напълно излиза от системата за водоснабдяване, можете да свържете бойлера. Правилната инсталация на котела осигурява връзка към мрежата на устройството чрез отделен ключ. Но ако имате ново публикуване, в което сте сигурни, можете да пренебрегнете тази опция.

Правилно монтиране на котела


Полезни съвети


Монтажът на електрически бойлери трябва да се извършва само с добра електрическа инсталация. Факт е, че някои бойлери имат два режима на отопление: нормално и подсилено. По време на втория метод времето за нагряване значително се намалява, но консумацията на енергия заедно с напрежението става по-голяма. В случай на неизправност на апарата ще се извърши аварийно изключване.

Монтажът на газов котел трябва да бъде придружен от следните мерки за безопасност:



  1. По време на работа трябва да се осигури достъп до котела. При никакви обстоятелства бойният нагревател не трябва да бъде затворен или принуждаван с чужди предмети.

  2. Имайте предвид, че стената, на която ще окачите устройството за нагряване на водата, трябва да издържи до три пъти теглото, надхвърлящо теглото на котела. В края на краищата, бойлерът ще бъде постоянно запълнен с вода от водоснабдителната система.

  3. Когато мислите за това как да инсталирате котел с косвено напрежение, не забравяйте да обърнете внимание на състоянието на окабеляване в къщата или апартамента, особено ако не се е променило дълго време.

  4. Уверете се, че сте проверили тръбите, особено ако са метални, а водната система се състои само от тях. Дългият период на действие може да доведе до факта, че тяхното състояние е просто критично. Понякога е просто невъзможно да се свържете с такива тръби, защото те започват да се разпадат точно пред очите ни. Оказва се, че преди да свържете котела, трябва да смените всички тръби в къщата.



Отделно, искам да обърна внимание на такава точка като цената на инсталирането на котел. Цената на тези услуги в специализирана компания може да достигне до 30 000 рубли. Следователно, възможността за самоинсталация ви позволява да спестите значителни средства от семейния бюджет.



Освен това инсталирането на бойлера не само пести пари, но също така ви позволява да закупите незаменимо преживяване, което ще бъде много полезно по време на поддръжката на устройството по време на експлоатацията му. И сега знаете как правилно да инсталирате котел, за да работи правилно. И още един полезен съвет - никога не включвайте устройството, когато няма вода в него. Това може да се случи с неочаквано прекъсване на водата и вече сте използвали всички резерви в котела.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как да инсталирате бойлер със собствените си ръцеКак да инсталирате бойлер със собствените си ръце
Как да свържете котела с електричествоКак да свържете котела с електричество
Котли за твърди гориваКотли за твърди горива
Монтаж на отоплителни котлиМонтаж на отоплителни котли
Свързване на отоплителния котелСвързване на отоплителния котел
Кои електрически бойлери предпочитат по-добре?Кои електрически бойлери предпочитат по-добре?
Автономно отопление в апартаментаАвтономно отопление в апартамента
Свързване на електрическия бойлер към отоплителната системаСвързване на електрическия бойлер към отоплителната система
Отопление на къщата с електричествоОтопление на къщата с електричество
Монтаж на газови котлиМонтаж на газови котли
» » Как да инсталирате котел самостоятелно
© 2021 BggeHat.com