Как да свържете правилно радиатора

Много занаятчии, изправени пред замяната на радиатори, често се чудят как да свържат правилно радиатора? В края на краищата, качественото и правилно свързване на последното ще позволи на помещението да бъде стабилно и добре отоплено. В допълнение към самия процес на инсталиране е необходимо да се направят точни изчисления по отношение на новите радиатори, както и да се избере този, който хармонично се вписва в декорацията на стаята. Разбира се, много модерни радиатори имат такова луксозно представяне, че могат да се възприемат като цялостна декорация на стаята. Разбира се, преди да започнете да търсите решение на проблема, трябва да изберете правилния радиатор по отношение на мощността.

Преди всичко, за да се изчисли необходимата мощност, трябва да има представа за топлинните загуби в стаята. Не е необходимо да се правят изчисления на хитър, броене машини, с други думи, никой не е отменил калкулатори. За тези, които не искат да прекарват времето си, обаче, се препоръчва да използвате следните препоръки: (Виж също: Свързване на отоплителните батерии)



  • В този случай, ако в стаята, където искате да поставите нов радиатор има един стандартен прозорец, в комбинация с една външна стена, което означава, че този, който гледа към улицата, то е необходимо да се извърши покупка на капацитета радиатор на 1 кВт. Това обаче се отнася само за помещенията, чиято височина на тавана не надвишава 3 метра, а площта е 10 квадратни метра.

  • Две външни стени със същите размери изискват най-голяма площ - около 1,2 kW.

  • В случай, че в стаята има две прозорци в допълнение към двете външни стени, препоръчително е да изберете мощност на радиатора в диапазона от 1,3 kW.

  • Освен това трябва да запомните правило, което ще ви позволи да правите приблизителни изчисления без много трудности и затова изберете най-подходящия радиатор. За всеки квадратен метър от площта на стандартната височина на помещенията нормалното отопление изисква 0.1 kW. Разбира се, че всеки прозорец и наличието на външни стени изискват добавяне на 0.1-0.2 kW, за да се компенсират загубите на топлина.
  • (Виж също: Как да разглобяваме отоплителна батерия)

Свързване на радиатори

Свързването на радиаторите е процес, който не изисква бързи темпове. Препоръчително е обаче да се подготвите за това с цялата си сериозност, да изберете необходимия радиатор и също да направите всички необходими изчисления. Счита се, че при обем на помещението 1 кубичен метър мощността на отоплителното тяло за отоплението му трябва да бъде 41 W.

Наличието на стари прозорци в отделение с улични стени добавя още 5 вата. В стая в тухлена конструкция, която е оборудвана с нови прозорци с двоен стъклопакет, 1 кубичен метър ще бъде загрята с мощност 34 вата. Наличието на допълнителна изолация позволява избор на нагреватели с по-ниска мощност.


Правилно подреждане на радиатори


Не е тайна, че местоположението на радиаторите е пряко свързано с местата с максимална топлинна загуба. Свързването на радиаторите включва стъпка по стъпка. Вторият етап след избора на радиатор е да се определи местоположението на неговата инсталация. За да може местоположението да бъде намерено правилно и последващата връзка да позволи да се наслаждавате на цялата излъчена топлина, е необходимо да следвате препоръките, които позволяват да направите правилния избор. (Виж също: Избор на радиатори)



  • Разстоянието между стената и нагревател трябва да бъде най-малко 3 см. В никакъв случай да бъде закачен плътно радиатор към стената, влошаване на циркулация на въздуха около него.

  • Разстоянието между горната граница на нагревателя и на ръба на перваза не трябва да бъде по-малко от 10 см. Тя също се отрази негативно върху свободното движение на въздуха, което осигурява бързо разпространение на топлина в помещението.

  • Схемата за свързване на радиаторите също така предполага наличието на малка разлика между дъното на нагревателя и пода, което не трябва да е по-малко от 15 см.
  • (Виж също: Схема на свързване за отопление на батериите)

Схема на свързване на радиаторите



  • Необходимо е батерията да се монтира на стената на три места, в противен случай няма да е възможно да я закрепите здраво в изправено положение. Освен това, две крепежни елементи трябва да поддържат горната част, а другата - долната. Това правило обаче не може да бъде безспорно, тъй като изчисляването на броя на точките за закрепване зависи от размера на самия радиатор.

  • Инсталирането на батерии на уличните стени изисква допълнително оборудване, което позволява по-голяма топлина и по-малко загуби, за да се излъчва топлина в помещението. Такова оборудване може да се използва като топлоотразяващ материал, който трябва да бъде залепен към стената.


Важно е да се помни, че циркулацията на въздуха около радиатора - ключът към добро представяне на последните, а оттам и по-голямата му топлина, която се отразява на скоростта на нагряване на помещенията и поради това затопляне. (Виж също: Монтиране на отопление от собствените си ръце)

Скриването на нагревателите в специални ниши ще запази дизайна на помещенията непокътнати, обаче, и топлинните загуби ще бъдат високи. Ето защо серийното свързване на отоплителните радиатори изисква грижи и добре обмислено подреждане на устройствата и тяхното свързване. Освен това е силно обезкуражено да инсталирате радиатори в местата за почивка, например близо до леглото.


Диаграми на свързване


Начините за свързване на радиаторите са представени от няколко вида, които имат своите плюсове и минуси. Така че най-сложен вариант е диагоналното свързване, което предполага двупосочно свързване на тръбите. Тоест, вкарвайки горната част на едната страна, а водещата в долната страна на противоположната страна.

Схемата за свързване на отоплителните радиатори може да бъде счетена за най-ефективна, тъй като в този случай се постига най-голямо покритие на площта на самия нагревател. В резултат на това, топлопредаването се извършва на повишено ниво. Не експериментирайте и не променяйте тръбите на места - това ще има изключително негативен ефект върху топлопредаването на устройството.



Свързване на радиатори

Странично метод връзка е връзка тръба към радиатора или на същото ниво, но от различни страни или на различни нива (по-горе и по-долу), но от едната страна. От само себе си се разбира, че доставянето на охлаждащата течност се извършва изключително към горната тръбопроводна клонка. Съединение радиатори с друг, по този начин, не могат да преминат без незначителна загуба на топлина, с най-голям процент от своя обхват при свързване с две страни - тя ще варира между 10 и 15 процента, докато загубата на топлина едностранно е съпроводено с обем 5.

Методът за свързване на долната тръба, предназначен да маскира тръбите под рамковите дъски или директно под подовата настилка. За да се произведе такава работа е необходимо да има радиатори с дюзи, разположени в долната част на устройството - това ще позволи на тръбите да се поемат вертикално надолу.


Алгоритъм на действията по време на инсталацията


След цялата подготвителна работа, за да се определи възможността за инсталация, трябва да отидете в началото на монтажните работи, който е пряко свързан с ясен отговор на въпроса "как да свържете радиатор за отопление?".

Изборът на мястото за инсталиране е направен предварително, в съответствие с препоръките, така че сега е необходимо да се направят необходимите измервания и да се направят бележки, които да помогнат за правилната връзка. След като са направени измерванията на прозоречното пространство и на пода, може да се направи хоризонтална линия, върху която ще бъдат направени белезите на бъдещите закопчалки.

Изчисляването на необходимите закрепващи елементи се основава на размера на нагревателя спрямо 1 скоба на 1 метър нагревател. Като се започне от това, е необходимо да се маркира всички крепежни елементи, след което се препоръчва устройството да бъде отстранено отстрани.

радиатор



Важно е да запомните, че не трябва да изваждате защитното фолио от новия радиатор преди края на инсталацията. Застраховката няма да попречи, следователно, след поставяне на всички марки, се препоръчва отново да направите всички измервания и да проверите предварително зададените показатели.



Когато процедурата приключи, трябва да бъдат пробити маркировките на бъдещите скоби. Когато отворите са готови, трябва да завиете дюбелите, след което вече можете да направите и завинтете скобите в тях. Когато всички крепежни елементи са инсталирани, можете да поставите радиатор. За правилното и ясно оформление ще покаже трайно лежи на приспособлението за нагряване, ако той ще се покаже, маркировката, не е направен качествено.

Следващата стъпка се извършва очна линия тръби, разбира се, да горната входяща тръба, ако тя не докосва долната връзка и изхода - на дъното. Закрепването трябва да се извърши със специални гайки или чрез заваряване. В този случай заваряването с газ е подходящо за свързване на стоманени модели.

Свързването на секциите на отоплителните радиатори чрез заваряване е строго забранено. Липсата на автоматично регулиране ще добави работа, тъй като спирателният вентил е просто необходим и също трябва да бъде инсталиран. Освен това системата може да бъде оборудвана с кейван Mayevsky.

Полипропиленовите тръби не могат да бъдат подложени на газово заваряване, така че тяхното закрепване може да се извърши чрез дифузионно заваряване. Въпреки това, не се безпокойте, ако заваряването не може да бъде направено. Това е доста удобно и достъпно за свързване чрез специални гайки и уплътнителни материали. Важно е да не забравите да лежеше на ставите или традиционното производство на лен или модерен монтажна лента, и можете да пропуснете марката в последния етап от връзката на петрола парцали и я оставете да изсъхне за максимална надеждност. Допълнителни устройства и инсталации трябва да бъдат инсталирани по време на инсталационната фаза, когато тръбите все още не са монтирани, в противен случай ще е необходимо да се унищожи цялата система.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Изчисляване на радиаториИзчисляване на радиатори
Схема на свързване за отопление на батериитеСхема на свързване за отопление на батериите
Изчисляване на броя на радиаторитеИзчисляване на броя на радиаторите
Топлинно разсейване на радиаториТоплинно разсейване на радиатори
Как да изчислим радиаторитеКак да изчислим радиаторите
Радиатори със сечениеРадиатори със сечение
Чугунени радиаториЧугунени радиатори
Как да изберем радиаториКак да изберем радиатори
Биметални радиаториБиметални радиатори
Изчисляване на радиаториИзчисляване на радиатори
» » Как да свържете правилно радиатора
© 2021 BggeHat.com