Топлата подова настилка в гаража със собствените ни ръце създава комфорт за себе си и колата ни

Всеки собственик на кола мечтае за топъл гараж, в който колата му ще бъде в идеално състояние. Да, и извършването на малки ремонти през зимата в отопляемата стая е много по-удобно. Нека видим как да подготвим топлата под в къщата за коли.

Отопляем под - две системи с плюсове и минуси

Някои собственици на автомобили смятат, че отоплението на гаража е неоправдан лукс. Но тези, които ценят и наистина обичат колата си, добре осъзнават - отопляемата къща е реална необходимост за техния железен кон. В топла стая колата се чувства страхотно. Системите му функционират правилно във всяко време и двигателят започва незабавно дори при силни студове. Поради тази причина много собственици на частни автомобили мислят за ефективен и евтин начин за отопление на гаража.

Подходящ вариант на устройството за качествено нагряване на хангара за машината е системата на топъл под. Те подгряват подовата база, от която се издига топъл въздух и се разпространява в гаража, осигурявайки най-удобните условия за неговото функциониране. В същото време цената на отоплението няма да бъде много висока, тъй като е достатъчно температурата да се поддържа на 15 ° C в кабината на автомобила.

Подово отопление в гаража

Подово отопление в гаража 

Термият под в частен паркиран хангар е електричество и вода. Електрическите системи се инсталират по-лесно. При тяхното подреждане не е необходимо да се грижите за доставянето в гаража на всякакви специални комуникации. За да работите с такъв топъл под, изисква само електрическа енергия. От една страна - това е добре, от друга - не е много. В крайна сметка цената на електроенергията е достатъчно висока. Проблемът може да бъде решен чрез допълнителна топлоизолация на целия гараж като цяло и по-специално на подовата му основа.

Нека да отбележим още един плюс на електрополи. Тя се крие в тяхната издръжливост. Гарантираният срок на експлоатация на тези системи е 50-60 години. И топло електрически етаж практически не изисква поддръжка. Необходимо е само да бъде аранжирано, ръководено от експертни съвети и да се радва на следващата половин век.

С инсталирането на отопление на водата, всичко е малко по-сложно. За неговата компетентна инсталация е необходимо да се изучат редица характеристики на изолацията на нежилищни помещения, да се закупи и достави специална помпа, както и да се наблюдава постоянно целостта на системата. Водните подове са склонни към течове, тяхното състояние трябва да бъде контролирано. Справянето с изтичането не е лесно поради факта, че намирането на място в много случаи е нереалистично. За да направите това, трябва да демонтирате отоплителната структура. Предимства на водните системи - икономия на електроенергия, гарантирано равномерно отопление на целия гараж.

Подготовка на земята за полагане на електрически подове - какво трябва да се направи?

Отоплението на помещението с електрически инсталации се осъществява благодарение на отделянето на топлина в гъвкав проводник под влиянието на електрически ток, протичащ през него. Тук е необходимо да се вземе предвид следващият момент. Проводникът първо загрява замазката, която се приляга плътно към нея. Тогава топлинната енергия загрява въздуха в гаража.

Преди да инсталирате описаната система, трябва да разберете съществуващите кабели. Трябва да разберем дали е в състояние да издържи товара от свързания топъл под. Не очакваме специални трудности. Ние взимаме силата на отоплителната система, която избрахме (130-140 W / m2) и умножаваме тази стойност в зоната на помещението. Сравняваме параметрите на съществуващата електрическа мрежа с получената стойност. Ако всичко е наред, върви напред.

Преди всичко сме ангажирани с подгряването на пода в гаража. Ако сградата стои на земята, с изолирана топлоизолация (или, ако няма такава изолация), топлинните загуби през земята ще бъдат на нивото 25-30. Всъщност ние ще отопляваме почвата, използвайки скъпа електроенергия. Несъмнено нямаме нужда от това. Ето защо е необходимо изолацията на пода с груба замазка, като се използва пясъчно-циментова смес. Такива смеси се продават във всички строителни магазини. Купуваме състава, разреждаме го с вода в посочения на опаковката обем, запълваме замазката. Тя трябва да се окаже без забележима разлика във височината (колкото по-равно, толкова по-добре).

Подготовка на основата за полагане на топъл под

Подготовка на основата за полагане на топъл под

След изсушаване на разтвора направете директно мерките за топлоизолация. За изолация използваме полистирол или пяна. Избраният материал се поставя в слой от 3 до 8 см. В райони с тежки климатични условия термоизолаторът е монтиран на слой от 8 см. И в райони, където температурите на подземните води рядко надвишават индекса 15 °, е достатъчна минимална дебелина (3 см).

Nuance. Електрическите системи могат да използват като нагревател специален нагревателен проводник или рогозки. В първия случай към изолационния слой се добавя монтажна лента на всеки 0.5 м. С негова помощ ще оправим завоите на отоплителния кабел на системата. Към замазката лентата се закрепва с дюбели. Когато използвате подложки в допълнение към подовата повърхност, не е необходимо да монтирате нищо.

Монтаж на електрическа система - всеки шофьор ще се справи!

Топлата подова настилка в гаража с електрически отоплителен кабел се подрежда от себе си съгласно тази схема. Поставяме нагревателния проводник върху подовата основа с навивки. Важно! Разстоянието между отделните завои се поддържа на 0.3 м. Още няколко точки. Телата трябва да се поставят без силно напрежение и остри ъгли, а завивките трябва да бъдат разположени паралелно едно спрямо друго. След това фиксирайте кабела. Не е трудно да се направи това. На лентата за монтаж има специални антени, предназначени специално за такива цели.



Нагревателният проводник е поставен така, че повърхността, под която го монтираме, да остане отворена.

Само по този начин системата може да загрява въздуха. Ето защо, предварително определете с подовите площи, където ще имате стелажи, работни плотове и други неподвижни конструкции. Не е нужно да създавате кабелна маркировка за тези места. Ако кабелът е повреден по време на монтажа, ще трябва да смените целия отоплителен кръг. Задействайте електрическата система с шипове и извивки на парчета кабел не може. Първо, това не е безопасно. На второ място, надеждността и времето за работа на такива топло подове ще бъдат минимални.

Монтиране на топъл под в гаража бързо и лесно

Монтиране на топъл под в гаража бързо и лесно

Ако сте закупили система с отоплителни рогозки, нейната инсталация е още по-лесна. И затова. Матките са предварително сглобени на специален кабел за загряване на мрежата. В този случай просто трябва да поставим тези готови конструкции на пода в гаража. След инсталирането на подложките или нагревателния проводник инсталираме температурен сензор в топлоизолационния слой и го свързваме с гофрирана тръба с терморегулатор, който се поставя на стената. Свързването на електрическата система се извършва с медна жица. По-добре е да не използвате кабели от други материали. Свързваме системата чрез отделен превключвател към електрическата мрежа.

След това остава да се налива монтирания топъл под с мазилката. Допуска се използването на обикновен бетонен състав. Но е по-удобно да се изпълни тази операция, използвайки състав за насипния етаж. Във всеки случай, над нивото на инсталираните подложки (кабели), замазката трябва да има дебелина 3-5 см. Пълното втвърдяване на замазката се извършва 4 седмици след изливането й. Забранено е включването на отоплителната система преди това време.

Отопление на вода - повече работа, но резултатът си заслужава

Изграждането на отоплителна верига за вода в първия етап на нейното изграждане е по-сложно, за работата на такъв топъл под, се изисква вмъкване на нова система в вече работещата отоплителна верига на жилището или инсталиране на отделен бойлер. Вторият вариант е икономически нерентабилен. Инсталирането на нова отоплителна инсталация има смисъл само в случаите, когато няма друг изход. Но разкъсването на водния под във функциониращата система дава възможност за осигуряване на хангар за машината с топлина с минимални разходи.

Трябва да разработим проект за свързване на отоплителната структура към котела в къщата. В направения документ се посочва дължината на тръбите, необходима за монтирането на системата, се установява схемата на полагане, се определя местоположението на инсталацията на разпределителната уредба. Последното се разбира като специална единица, която включва колекторна група, водна помпа и точка на смесване за нагрята и охладена вода.

Топъл под в гараж с отопление на водата

Топъл под в гараж с отопление на водата

Смесването на охлаждащата течност е задължителна процедура при свързването на описаната конструкция с отоплението на радиатора. При такава отоплителна система водата е твърде гореща. За водния под не се вписва. Ето защо трябва да смесим охлаждащата течност. Всички елементи на разпределението са инсталирани в един общ кабинет. Тя се нарича разпределителна. Не е нужно да го правите със собствените си ръце. По-лесно е да купите завършен шкаф с необходимите индикатори за захранване. И свържете пода с него. И самият шкаф за превключване е свързан директно към нагревателната плоча.

Инсталираме водния под съгласно следния алгоритъм:

  1. 1. Подготвяме подовата основа по схема, подобна на тази, използвана за монтаж на електрическа система.
  2. 2. Поставяме мрежата върху топлоизолационния материал. Продават се в магазини, които продават суровини.
  3. 3. Поставяме тръбите за отопление на водата върху мрежата. Ако гаражът има площ от 15 квадратни метра или повече, се препоръчва да се поставят тръбни продукти под формата на спирала. При по-малки размери авто-къщата на тръбата се поставя от нормална змия. Не забравяме, че намотките му трябва да са успоредни един на друг.
  4. 4. Фиксирайте тръбите към решетката. За тези цели използваме или скоби или тел.
  5. 5. Свържете водния под към електрическия шкаф.

Сега трябва да тествате инсталираното отопление. Напълнете топъл под с топла вода. Натоварваме циркулационната помпа с 5 бара (2 пъти по-високо от стандартното работно налягане). Оставяме системата да функционира 24 часа. След един ден проверяваме нашата структура. Ако налягането във водния кръг не падна под работещия и тръбите не изтекоха, направихме всичко правилно. Можем да запълним дъската.

Важна точка! Бетонният разтвор се излива с верига, напълнена с охладител. Водата в нея обаче не трябва да е гореща. Оптимално, когато температурата му е същата като температурата на въздуха в гаража. Дебелината на замазката е 3-8 см. Успех в самостоятелното подреждане на топлия под!

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Вентилация в гаража със собствени ръце, схема, снимкаВентилация в гаража със собствени ръце, схема, снимка
Как да оборудвате гаража със собствените си ръцеКак да оборудвате гаража със собствените си ръце
Отопление на гаражаОтопление на гаража
Бетониране на пода в гаражната последователност на строителните работиБетониране на пода в гаражната последователност на строителните работи
Вентилация в гаража как да нарисувате качулката самиВентилация в гаража как да нарисувате качулката сами
Правим правилния бетонен под в гаражаПравим правилния бетонен под в гаража
Икономично отопление за гаражИкономично отопление за гараж
Боклук от блокове от шлакаБоклук от блокове от шлака
Как да изберем висококачествени гуми?Как да изберем висококачествени гуми?
Как и от какво да построим гараж?Как и от какво да построим гараж?
» » Топлата подова настилка в гаража със собствените ни ръце създава комфорт за себе си и колата ни
© 2021 BggeHat.com