Заземяване в частна къща

Много често има случаи на опасност от електричество. Щети на човешки организми, електрически шокове, пожари - всички свидетели на факта, че електричеството не е защитено. Но как да защитите дома си от това? Абсолютно всички хора, които поне веднъж са построили къща или са били в строежа, знаят, че неразделна част от ремонта е инсталирането на заземяване.

За да се установи заземяване може абсолютно всеки, най-важното да се спазват предпазни мерки за безопасност. А именно: необходимо е да проучите всички правила за извършване на такава работа, техники за безопасност, когато купувате всички компоненти, от които се нуждаете, за да не вземете "най-евтините" или "да си позволите", но на чиито производители се доверявате. Инсталирането на заземяването в частна къща е доста трудолюбива работа, но с подходящо обучение и знания, това, което трябва да се направи, е напълно възможно да се управлява самостоятелно, вместо да се харчат пари за специални работници.

Стойността на заземяването в частна къща

Стойността на заземяването в частна къща

Ролята на заземяването е подценена. През последните години, поради факта, че нивото на технологията се разраства, често има големи напрежения, поради претоварване от различни електрически уреди. Това може да доведе до злополуки и дори смърт. За тази цел се установява заземяване. Това е свързването на нашата електрическа инсталация към земята. Заземяването не само осигурява на хората по-безопасна среда, но и:

  • подобрява работата на различни електрически инсталации.
  • когато има различни проблеми в мрежата, предупреждава човек.
  • запазва безопасността на машините и електрическите уреди по време на пренапрежение.
  • намалява силата на електромагнитното излъчване.

Как работи заземяването?

Как работи заземяването?

Представете си тази ситуация. Взехте в ръцете си предмет, на чиято повърхност имаше напрежение. Тя може да ви нарани или дори да ви убие, всичко зависи от нейната сила и сила.

Напрежението започва да се отказва и след това заземяването се задейства. Вместо цялото напрежение, преминаващо през ръцете ви в тялото, то се води от специален проводник в земята на земята. Тя се дава на земята, защото в сравнение с човек на земята, по-високо ниво на електрически капацитет, а следователно и за стрес това е най-простият начин. След като стресът е даден на земята, така че лицето не е страдало, автоматичното деактивиране на проблемната зона се задейства. Това, по принцип, и целият процес на заземяване.

Основни термини и концепции за заземяване

Най-важното устройство, без което няма да има процес на заземяване, е заземяването. Неговите компоненти включват:

Самият метален заземителен ключ. Той трябва да докосне земята. Наземната равнина тече поток, който "изсмуква" и изпраща на земята.

Металните пръти се предлагат в два основни типа:

  • Natural. Естествено заземяващо устройство е по принцип прост елемент от строителни материали, които се копаят в земята. Естественото заземяване е подходящо за самоинсталация, затова ви препоръчваме. Тя може да се състои от тръбопровод, различни структури, като стълбове на улицата, фундамент, различни колони и арки.
  • Изкуствен. В случай, че естественото напрежение на естествените проводници не отговаря на границите на нормата, се използват изкуствени заземителни прекъсвачи. Те са специално приготвени проводници за заземяване.

Заземен проводник. Това е самият проводник, който преминава от електрическата инсталация към нашия заземителен ключ. Обикновено това е обикновен диригент, чийто изолатор има жълт цвят или сянка.

Изчисляване на съпротивлението на нашето устройство за заземяване

Много важно за работата на цялата система е количеството и якостта на проводимостта на нашия електрод. Броят на максималната стойност на проводимостта, според PUE, е:

  • Ако текущата има една фаза, а след това, когато "заземяване в частна къща със собствените си ръце 360 V" - 2 Ом, когато "заземяване в частна къща със собствените си ръце 220 V" - 4 Ohm, при 127 V - 8 Ohm.
  • Но ако нашата ток има три фази, тогава при 660 V - 2 Ohm, при 380 V - 4 Ohm, при 127 V - 8 Ohm. Ако не искате къщата ви да има проблеми, "заземяването в частна къща" трябва да бъде направено възможно най-качествено. За да направите това, трябва да направите изчисления.

Можете например да използвате тази формула:

Специфичното съпротивление на почвата трябва да бъде разделена на два пъти по-постоянен и електрод дължина. Всичко това се умножава с модула на логаритъма на два пъти дължината, разделена на диаметъра на електрода, сгънати половина на логаритъма на четирите разстоянието от земята в средата на заземяването подредени с дългата електрод разделена на четири разстояния от земята до средата на земята електрод, който изважда дължината на електрод ,

Всички данни за това как и какви изчисления трябва да се направят са в специални учебници или в Интернет. В случай, че резултантният номер не съответства на нормалния, е целесъобразно или да се увеличи общият брой на всички заземителни превключватели, или да се увеличи дълбочината му под земята.

Ако имате повече от един електрод, това значително усложнява цялото действие. Първо, за всеки от наличните електроди е необходимо да се намери експонента му по формулата, за която казах точно по-горе, това трябва да се направи, за да се изчисли по-късно тяхната сума. На второ място, след това трябва да приложим коефициент, който ще покаже как те се отразяват взаимно. Най-подходящото разстояние между заземителни превключватели е дълбочината на тяхното местоположение, умножено по четири.

Основните правила за инсталиране на заземяване в частна къща

Основните правила за инсталиране на заземяване в частна къща

Ако решите да инсталирате заземяване в частна къща със собствените си ръце, трябва да решите кое заземяване искате. Има два основни типа заземяване, които се различават по типа на инсталацията:

Изчезващата.

Намаляването се извършва по такъв начин, че се стартира нулева жица, която преминава през контура с малък болт през главната разпределителна платка. За да заземите новия проводник, трябва да го извадите и да го закрепите под този болт. Тази опция за заземяване е достатъчно проста, но не и най-сигурна. Рискът от пожар не намалява.

Заземен офис.



Тази опция е много по-безопасна от предишната, но сложността на изпълнението е много различна от нулирането. За да направите такава основа реалност, трябва да изкопаете дупка близо до къщата, която изисква заземяване. Дължината на ямата трябва да бъде приблизително два байонета от лопатата. Не използвайте механично сондиране, защото в такава дупка земята ни няма да работи. Поставете метален ъгъл на дъното на ямата. Дължината му трябва да бъде около 3 метра, а ширината е някъде между 0,5 и 0,5 метра. Следващата стъпка е да прикрепите проводник към ъгъла, който ще има напречно сечение от 6 мм "квадрат". След всичко това диригентът трябва да се държи и прикрепен към щита. За по-силен ефект можете да свържете три или четири такива метални ъгли заедно.

Освен това, по време на монтирането на заземяването трябва да бъде изпълнено едно от следните условия.

  • Подравнете всички стойности на потенциала.
  • Намалете напрежението.
  • Инсталирайте специално устройство, което работи като автоматичен превключвател.
  • Използвайте само двойно изолирани проводници.
  • Използвайте разделящ трансформатор.

За да могат частните търговци да направят правилното заземяване, в продължение на много години съществуват специални PUE, които се актуализират доста често. Двете основни забрани за ЕМП са:

  • Да се ​​направи заземяване на абсолютно различни видове пластмасови тръбопроводи и на тръбопроводи като цяло.
  • Отстранете проводника, свързан към екрана, към мокри повърхности и зони, които не са защитени от влага.

Списък на задължителните теми:

Изборът на изкуствено заземяване е достатъчно голям: можете да използвате различни метални ъгли, пръти, тръби. При избора на размера на нашия заземителен ключ, струва си да обърнете внимание на това:

  • Минималната стойност на напречното сечение на електродите за правоъгълно валцуване е 48 мм "квадрат", клонът на техните черни метали е 10 мм, поцинкованата тел е 6 мм. Дебелината на всички стени и различните рафтове трябва да бъде 4 мм.
  • Минималната стойност на напречното сечение на материалите, използвани за металообработване: пръчка - 5 мм, правоъгълна стомана - 24 мм "квадрат". Дебелината на всички стени и различните рафтове трябва да бъде 2,5 мм.

Когато окабелявате около стаята, ще ви трябва:

  • Диригентът.
  • Съединител, който задължително трябва да има контакти за заземяване.
  • За да фиксирате и украсявате прекрасно, ще имате нужда от скоби, плинтове или кутии.

Етапи на инсталиране на заземяване в частна къща

Целият процес на заземяване може да бъде разделен на четири основни етапа:

Подготовка за работа.

При подготовката може да се припише изборът на местоположението на заземяването. Мястото се избира въз основа на следните правила:

  • Разстоянието до къщата, което се планира да бъде защитено от заземяване, трябва да бъде равно на метър.
  • Разстоянието до най-близкия електрод трябва да бъде 1,2 м.
  • Най-минималният размер трябва да бъде равен на 1 2 на 1 2 на 1 2 метра, в случай че заземителят е инсталиран изкуствено. Ако заземителят е естествен, тогава ширината трябва да бъде равна на един метър, а дълбочината е 50 см.

В никакъв случай не можете да рисувате метали, защото тогава заземяването не може да се случи, но може да се случи, но много слабо. Ако използвате материали, които вече са били използвани за други цели, трябва да ги почистите правилно от замърсявания и ненужни покрития.

Задълбочаване на заземителния прекъсвач.

С бомбардировач трябва да заредите в земята метални копчета.

Да се ​​ръководи от факта, че най-високата точка на земния електрод трябва да бъде 15-20 см над самата яма. Потопяването на фабричния електрод се извършва с помощта на мотокар. Първият щифт се потапя за 1,5 м, след което се завинтва съединител, върху който се поставя следващата част на заземителния прекъсвач. Този кръг продължава, докато не бъде потопен в планираната дълбочина.

Събиране на малки връзки.

Крайният елемент на нашето заземяване е свързването на всички електроди посредством метални ивици, т.е. очертанията на земната верига. След като лентата е завършена, тя се предава на къщата и се фиксира върху основата. Ямата е погребана.

Заземително свързване.

Провеждаме проводника вътре в къщата, компресираме върха му в болтово съединение и го свързваме към заземителната пръчка, която е разположена върху тялото, според системата TT.

данни

данни

Строителство и изграждане на земята в частна къща със собствените си ръце 220V и 380V достатъчно трудно, но ако се разбере всичко това, за да се знаят основните техники, правила и последователност, е съвсем възможно да се извърши независимо, благодарение на тази статия, вие научихте как да се направи земята в частния дом си ръцете на всички размери, какви метали могат да се използват, какви правила да следват, какво да правят и с каква последователност.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Заземяващият контур в частна къща е как да го направите сами с всички правила?Заземяващият контур в частна къща е как да го направите сами с всички правила?
Как да инсталирате бойлерКак да инсталирате бойлер
Инсталиране ouzo надеждна защита на човек от токов ударИнсталиране ouzo надеждна защита на човек от токов удар
Как да свържете узо без схема за заземяване, експертни съветиКак да свържете узо без схема за заземяване, експертни съвети
Как да направите заземяване на бойлер със собствените си ръцеКак да направите заземяване на бойлер със собствените си ръце
Изчисляване на частното отопление на къщатаИзчисляване на частното отопление на къщата
Заземяване в апартамента със собствени ръцеЗаземяване в апартамента със собствени ръце
Евтино отопление, бюджетни опцииЕвтино отопление, бюджетни опции
Как да изберем дрехи?Как да изберем дрехи?
Автоматизация на циркулационната помпаАвтоматизация на циркулационната помпа
» » Заземяване в частна къща
© 2021 BggeHat.com