Плъзгащи интериорни врати със собствени ръце, ръководство за избора и инсталирането

За максимално използване на полезно жилищно пространство собствениците правят плъзгащи се интериорни врати със собствени ръце. Те създават уникален дизайн, способен да разделя жизненото пространство в отделни сектори и да се обедини в една стая.

Привлекателност и недостатъци на плъзгащите се конструкции

Необходимо е да си представите подробно какви са предимствата на плъзгащите се врати, както и възможните проблеми, които трябва да бъдат разгледани. От предимствата са разпределени възможността за спестяване на пространство, дори и в обикновен апартамент ще има допълнителни метри. Плюс това, с такива врати, всяко жилище получава индивидуалност, се трансформира.

Тази конструкция не е обект на течения. Някои опции се изпълняват без прагове, което е важно, ако сред наемателите има хора в старческа възраст, с увреждания или малки деца. Инсталирането и последващото използване на плъзгаща се преграда не е трудно. Днешните технологии предоставят възможност за автоматизиране на продукта, което дава допълнително удобство.

Едно от предимствата на плъзгащите се врати е възможността за пестене на пространство

Едно от предимствата на плъзгащите се врати е възможността за пестене на пространство

Недостатъци могат да се появят, ако използвате структурата неграмотно. Необходимо е водачите и системата на ролките да се поддържат в добро състояние и чисти. Замърсените механизми са повредени, клиновете на вратата са клин. Много слаба звукоизолация, дължаща се на слота, води до допълнителни неудобства. Миризми от други стаи също ще проникнат през пукнатините в хола.

По-трудно е да се монтира плъзгаща се врата, отколкото люлеещата се врата, изисква се висока точност. Преместването на листа изисква прецизна инсталация помежду си и във връзка с рамката на вратата. Много от тях се страхуват от високи цени за плъзгащи се конструкции, които не могат да се считат за предимство.

Различни версии на дизайна

Всички отварящи се врати работят на един и същ принцип: те не се люлеят, но се движат по стената и другите врати. Изпълнението има няколко възможности:

  • традиционни с използването на принципа на гардероба;
  • каскада;
  • под формата на сгъваем акордеон или книга;
  • вратите се движат по радиалните водачи.

При всеки дизайн може да се използват един, два или повече клапи.

Вратите-купе са най-прости в изпълнение, те имат много подвидове. По-безопасно е да ги направите с два горни и долни ръкохватки за придвижване на листовете. Този вариант обаче е сложен, тъй като изисква абсолютно точна корекция на двата ръководства. Долната релса е прикрепена към пода, където образува праг или е скрита в ниша. Големият недостатък е, че там постоянно се събират прах и боклук, забавяйки и блокирайки вратата. Ето защо е необходимо постоянно да почиствате долната релса.

Вратите-отделенията не заемат много място

Вратите-отделенията не заемат много място

Окачените конструкции се състоят от един водач в горната част, като долната не се използва. Мястото на закрепване на релсите се избира в зависимост от височината на вратата: това може да бъде стена или таван. Водачът е затворен с декоративен панел или остава отворен. Недостатъкът на този дизайн може да бъде фактът, че отварянето на вратата от стената, за да се поставят мебели на стената или нещо друго, е проблематично.

Картонните врати се изпълняват в окачена или на две релси. Те се различават от другите, тъй като при отварянето на преградата крилото на вратата се крие в ниша. В частна къща е по-добре да планирате такъв молив предварително, в апартамент е допустимо да го направите от гипсокартон. Разбира се, нишата ще отнеме полезния район, но загубите се компенсират от добра звукоизолация. Вие ще трябва да извършите много преработка, в допълнение, цената се добавя към изпълнението на касетата.

Устройството за каскадни врати се изпълнява с два направляващи - отдолу и отгоре, всяка плат се движи по релсата. Предимствата на системата, изработена от плъзгащи се врати със собствените си ръце, е, че е възможно да се оградят зоните или да се разшири площта в залата, като се събират платната от едната страна. За врати, естествено стъкло често се използва като материал, долната релса е вградена в пода, а горната е закрепена към тавана.

Гарнитурите са популярен тип врата

Гарнитурите са популярен тип врата

Гарнисите се състоят от определен брой платове на крайните панти. Ширината на платното е множество от размерите на вратата и е ограничена от наличието на свободно пространство. Ако е планирано вътрешно разпределение-акордеон, водачите са фиксирани към пода и тавана. Основна липса на дизайн: много лоша топло и звукоизолация.

Радиусните системи са уникално пригодени само за настаняване на голяма площ. За монтажа си създайте специален гипсокартонен профил с полукръгла форма или купете готови конструкции. Радиовите врати работят върху два направляващи, които могат да бъдат разположени от двете страни на отвора или в касетата. Звукът и топлоизолацията на конструкцията са отлични, но самопроизводството създава трудности, без определени умения да не могат да се справят.

Плъзгащите се врати се сглобяват безпроблемно във всеки интериор. Те имат невероятна способност да трансформират жизнено пространство. На практика, плъзгащи се прегради се използват за зониране на големи пространства. Затворената врата разделя помещението на отделни зони и разделеният дял връща оригиналната област.

Обръща се внимание и на опита от използването на плъзгащи се прегради между лоджии, тераси и дневни. Особено ефективно е използването на стъкло, което лесно преминава през светлина. Пространството, отворено през лятото, изключително разширява района, създавайки едно пространство. В задната стая се използва и купето на вратите, което запазва полезното пространство. Плъзгащи се конструкции за отделяне на кухня, тоалетна, баня не се използват, тъй като миризмата ще проникне в жилищни помещения.

Избор на фитинги, механизъм и крило на вратата



Фитингите имат свои собствени характеристики, определени от вида на устройството за плъзгащи се врати. Дръжките са скрити в листата на вратата, така че да не се пречи на движението на платното една спрямо друга. Вдлъбнати дръжки също така правят възможно скриването на вратата в касетата безпрепятствено. Бравите се различават по това, че притискат вратата вертикално.

Вградена дръжка на вратата

Вградена дръжка на вратата

Изкупуването на крилото на вратата в магазин има предимства: продуктът е снабден с вече инсталирани фитинги или се използва отделно, но е избран специално за този модел. Когато търсите независимо химикалки и брави, трябва да обърнете най-голямо внимание, за да избегнете грешка. По-добре е да изберете аксесоари със специалист или каталог.

Механизмът на ролковите ролки и водачи се избира, като се вземат предвид следните критерии:

  • конструктивен вариант;
  • брой на листата на вратата;
  • материалът на крилото на вратата.

Когато избирате ролките, помислете за товара, който крилото на вратата създава за цялата конструкция. МДФ, например, тежи много по-малко стъкло, следователно вагоните за вагони в първия вариант ще бъдат опростени и по-евтини. За тежко крило на вратата като стъкло трябва да поставите горните и долните водачи. Независимата работа зависи от съответствието на водачите и ролковите механизми на конструкцията, тяхното качество, както и точността и точността на инсталацията. За каскадни врати, книги, купе в изчислението вземете правилното количество валяци и изберете подходящи водачи.

Пазарът на строителни материали предоставя на купувача широк избор от платна от различни материали и разнообразие от дизайнерски решения. Платното трябва да бъде толкова близко до размера на вратата, като се вземе предвид кутията. Най-приемливата ширина на вратата е 90 см, но може да варира между 60 и 120 см. Стандартната височина е 210 см, но може да достигне до 250 см.

Валяци за врати

Валяци за врати

При избора на продукт предпочитанието се дава на тези, които имат малко тегло: пластмаса, MDF, ламинат, бамбук. Такива интериорни врати са по-лесни за работа, възможно е да се използват ролкови механизми от светлинен тип. За структури от големи маси като метал, стъкло, масивна дървесина е необходима компетентна, дори професионална селекция на механизма и водачите. Не купувайте платно с външни елементи, независимо колко красиви могат да изглеждат. Проучванията могат да повлияят на свободната работа на конструкцията.

Как да монтирате плъзгащи се врати - общи правила за всяка конструкция

Разнообразният дизайн и разнообразието от продукти не ни позволяват да се занимаваме с характеристиките на монтажа на всеки отделен тип плъзгаща се врата със собствените си ръце. Но основните точки са еднакви за вратите от всякакъв вид. След като овладеете общите правила как да направите плъзгащи се врати със собствените си ръце от едно платно, не е трудно да направите плъзгащ се продукт от повече кърпи.

Механизъм на плъзгащите се врати

Механизъм на плъзгащите се врати

Преди да закупите листа на няколко места, измервайте отвора, направете дървена кутия по размер и го инсталирайте. Инсталирана, но не неподвижна кутия се подлага на цялостна проверка за хоризонтална и вертикална настройка, ако е необходимо. Правилно изложената кутия е закрепена към стената с анкерни болтове, прорезите са издухани с монтажна пяна. Желаната ширина на вратата е 90 см за едно крило и 120-150 см за двукрила врата. При по-голяма ширина, ще трябва да инсталирате три или повече платна.

Монтирането на ролковата врата със собствените си ръце започва с определянето на местоположението на горния водач. За изчисляването му към височината на вратата се прибавя около 20 мм като пролуката между вратата и пода и още 7 см. На стената остават две маркировки върху горната част на отвора, по които се изчертава хоризонтална линия. На стената е прикрепена шина, чийто долен край съвпада с изчертаната линия. До долния край на гредата водачът е прикрепен към долния ръб на гредата, като се отдръпва от стената с 7 мм.

Направляващите по дължината са равни на общата ширина на листата на вратите плюс 5 см за нормална работа на вратата.

След това при инсталирането на ролковия механизъм, преди това върху платното закрепете скобите. Не е необходимо подробно описание на инсталирането на ролкови вагони, процесът е описан подробно в инструкцията, която се предоставя при всяка покупка. Отстрани на вратата има държачи за скоби, които са най-подходящи за всички модели, с изключение на книгата за врати, която използва въртящи се колела. При стъклените продукти се използват гумени уплътнения за фиксиране на стъклото. В същото време е възможно да се монтират дръжки и брави, ако е необходимо.

След това продължете да инсталирате клапите. По-добре е, ако има помощник, тогава един човек държи платното, а вторият управлява вагоните в профила. След това проверете резултата от работата. Ако релсите са инсталирани първоначално строго хоризонтално, вратата не трябва да се движи никъде сама. Настройката на болтовете на вагоните е изложена в точно вертикално положение, ако има такава необходимост. Проверете движението на лентата, което трябва да е лесно, без да се заглушава. Поставете запушалки под формата на специални капачки или шайби, така че вагоните да не напускат жлебовете.

За безшумна и трайна работа на вратата е по-добре да изберете гумени ограничители.

За да се гарантира, че цялата конструкция е придобила краен и красив външен вид, както и да гарантира безопасността на механичната част, която може да повреди праха и мръсотията, инсталирайте платките. Те се нуждаят от отворени механизми, тъй като вратата в моливчето няма такава нужда.

Не е трудно да направите плъзгаща се врата със собствените си ръце. Основното изискване е екстремна точност и точност в работата. С умело прилагане на практика на таланта си като господар, можете да постигнете отлични резултати от първия път.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как да фън шуй трябва да се намират интериорни врати?Как да фън шуй трябва да се намират интериорни врати?
Монтиране на интериорни вратиМонтиране на интериорни врати
Как да изберем интериорни вратиКак да изберем интериорни врати
Плъзгащи се портиПлъзгащи се порти
Защо да изберете гардероб гардеробЗащо да изберете гардероб гардероб
Как да изберем интериорни вратиКак да изберем интериорни врати
Избираме надеждни фитинги за плъзгащи се вратиИзбираме надеждни фитинги за плъзгащи се врати
Правила за избор на интериорни врати от дървоПравила за избор на интериорни врати от дърво
Арматури за плъзгащи се вратиАрматури за плъзгащи се врати
Стъклени врати за баня и душ снимки, цени, прегледСтъклени врати за баня и душ снимки, цени, преглед
» » Плъзгащи интериорни врати със собствени ръце, ръководство за избора и инсталирането
© 2021 BggeHat.com