Тогава да покриеш дървен под

Основните врагове на дървения под са влагата и всички видове бактерии и микроорганизми. Под влиянието на факторите, изброени по-горе, материалът за производство започва да се разпада, губи оригиналните си естетически свойства и служи много по-малко, отколкото се предполага.

Тогава да покриеш дървен под

Тогава да покриеш дървен под

За да се предотврати появата на тези проблеми, дървеният под трябва да бъде покрит със специална защитна смес. Съвременният пазар предлага широка гама от такива продукти, които не само допринасят за повишаване на издръжливостта и други важни показатели за изпълнение на дървесината, но също така го правят да изглежда по-благороден и привлекателен.

След като се запознаете с информацията по-долу, ще получите пълна картина на характеристиките на подбора и приложението на съществуващите съединения, които ще ви позволят да се справите самостоятелно с събитието.

Налични сортове на съединенията за обработка на дървесина

Надеждна и ефективна защита на дървената конструкция от вредни външни влияния може да се постигне с помощта на следните състави:

  • лак за дърво-

    Полиуретанов лак Pallmann IS 90 Спорт за дървен под

    Полиуретанов лак Pallmann IS 90 Спорт за дървен под

  • восъчни средства;
  • маслени покрития.

Всяка посочена опция ще придаде атрактивен външен вид на дървения под, като в същото време ще увеличи устойчивостта на материала към различни видове натоварвания и натоварвания и ще допринесе за удължаването на експлоатационния му живот.

Масло с твърд восък за дървени подове Saicos

Масло с твърд восък за дървени подове Saicos

След това ви каним да се запознаете с описанието на основните свойства на лаковете, восъка и маслото, както и да изучите технологията за прилагане на всеки от тези материали. Но първо трябва да разберете подробно процедурата за подготовка на повърхността за последваща обработка.

Масло-восък

Масло-восък

Инструкции за подготовка на дървен под за покритие

Процедурата се определя от това дали работите с нов етаж или със структура, която вече е била използвана.

Ръководство за нов пол

Преди всичко проверете състоянието на крепежите, които закрепват плочките за подова настилка. Шапките с винтове и пирони трябва да се "удавят" в материала с приблизително 2-3 mm. Освен това останалите вдлъбнатини са покрити с уплътнителни средства. Вместо това можете да използвате специална shpatlevku, предназначена за дървообработка. Важно е цветът на материала максимално да се комбинира с цвета на дъските.

Закопчайте ноктите и сложете китката

Закопчайте ноктите и сложете китката

Покрийте подовата настилка с началния лак и оставяйте средата да изсъхне. Времето за сушене се определя от съдържанието на влага в таблата. При съдържание на влага повече от 12, лакът ще изсъхне много дълго - до няколко месеца. Ако дъските са добре изсушени, периодът на изчакване ще бъде намален до 2-3 седмици.

Нанесете лак върху пода

Нанесете лак върху пода

Ръководство за стария етаж

Ако дъските на съществуващите настилки са в добро състояние и не изискват подмяна, подготовката започва с отстраняване на съществуващия слой боя или друго покритие. Ако намерите същите дефектни табла, не забравяйте да ги замените преди да започнете работа.

Старата боя трябва да се почисти

Старата боя трябва да се почисти

Боята е напълно отстранена с помощта на шевна машина. Но да купите това звено в името на индивидуалната употреба е нецелесъобразно. Ако мястото ви на пребиваване не предоставя такива инструменти под наем, използвайте стария и доказан ръчен метод.

Подгответе следното:

  • желязо (по-добро, което няма нищо против);
  • хартия. Вземете го със склад, това ще отнеме много;
  • Специално измиване за боя;
  • електрическа равнина;
  • мелница с дюза за шлайфане на дървени повърхности;
  • няколко шпатула;
  • шкурка. Практиката показва, че е най-удобно да се работи с материал с размер на зърната 150-180.

Продължете да премахнете старата боя. Поставете хартия върху основата, сложете добре нагрята ютия върху нея. В резултат на тази обработка боята изостава от пода и се придържа към листа. Отстранете останалите зони със шпатула и нож. Ако боята се абсорбира в подовия материал, използвайте прането, следвайки инструкциите на производителя.

Видео - Премахване на старата боя от пода

Отстранете от почистваните дъски тънък слой от материала. В това ще помогне на електрическия самолет. Проверете дали пантите на крепежните елементи не изпъкват над дъските.

Фризата е електрическа

Електрическа лопата

Важно! Работата е доста прашна, затова за собствена безопасност носете респиратор и предпазни очила.

Пяснете повърхността с мелница с горепосочената дюза и шкурка. Прахът се събира, но не го изхвърляйте - в бъдеще може да ви бъде полезно.

Дървообработване на пода

Дървообработване на пода

Напълнете пукнатините и други дефекти в подовата настилка. Ако няма специален грунд с подходящ цвят, използвайте смес от PVA лепило и дървесен прах. Прахът се добавя до смесване на желания цвят. При втория вариант се внимателно и внимателно говори излишък лепило трябва незабавно да бъдат отстранени от повърхността. Това лесно се прави с влажна кърпа.

За shpaklevki микс дървени стърготини и лепило PVA

За shpaklevki микс дървени стърготини и лепило PVA



В крайна сметка трябва само да поставите стартер на пода и да го оставите да изсъхне. Препоръките са подобни на предходния случай.

Подово покритие с лак

Подово покритие с лак

Подово покритие с лак

Разновидности на материала

На пазара има доста широка гама лакове. Преди да започнете, не забравяйте да проверите характеристиките на най-популярните представители на тази категория.

Таблица. Свойства на различни лакове за дърво

Тип лак Характеристики
разтворим във водапредимства:
бързо изсъхва-
добре се придържа към основата,
Не мърка.
Могат да се продават едно- и двукомпонентни модификации. Първият обикновено се обслужва не повече от 2-3 години - след това подът ще трябва да бъде отново раздробен и обработен.
Ако двукомпонентен лак се нанася в 3 слоя, той ще продължи около 10 години, дори при доста тежки условия. Но този материал е много по-скъп.
алкиденПредимство - структурата на третираното дърво става по-изразена и красива. Недостатък - дълго време на сушене.
Лакът е отличен за покриване на т.нар. Плаващ "етаж.
За да се избегне намръщенето на лак, експертите препоръчват да се ограничи консумацията му до максимум 120 г / м2.
Важно е, че по време на сушенето лакътът не е изложен на топлина от радиатори и други нагреватели. Контактът с пряка слънчева светлина също е неприемлив.
Безводен полиуретанОсновното предимство е отличната устойчивост на износване. Също така, тези лакове понасят контакт с вода и различни химически детергенти.
Важно! Съдържанието на влага в дървесината, покрита с такъв инструмент, не трябва да бъде повече от 10. В противен случай покритието ще стане пара.
Киселинно втвърдяванеТя се характеризира с най-голяма сила. Силно толерира различни ефекти. На материала на пода се създават естествени светлинни нюанси. Просто трябва да следвате основните препоръки за използване на инструмента, а именно:
Лакът се смесва с втвърдителя стриктно, преди да се използва сместа -
изпълнителят задължително носи персонално защитно оборудване - респираторно-
В стаята трябва да се организира постоянен поток от въздух.
Нарушаването на тези препоръки може да доведе до дразнене на лигавиците на изпълнителя.

Процедурата за нанасяне на лак

За нанасяне на лак се използват различни инструменти. Така например, бързосъхнещите водоразтворими съединения се нанасят с валяци от най-високо качество. Изпълнителят трябва да разпространява материала на повърхността изключително чрез прогресивни движения. Първо, агентът се нанася по пода, след това се изравнява в надлъжната посока, т.е. повърхността е лакирана "кръстосано".

Процедурата за нанасяне на лак

Процедурата за нанасяне на лак

За да приложите първия слой материал, можете да използвате шпатула. Изпълнителят прави доста бързи S-образни движения, разпределяйки равномерно състава върху основата. Тази технология позволява да се осигури по-голяма здравина на покритието.

В случай на използване на четка, материалът трябва да се полага с чисти U-образни удари. В този случай, новото намазка трябва да се припокрива леко с предишната.

Работата е най-удобно да се започне от стената, противоположна на изхода от стаята - така че не е нужно да вървите по нанесеното съединение.

Ред на покриване на дървения под с масло

Ред на покриване на дървения под с масло

Ред на покриване на дървения под с масло

Маслото прониква в дървената структура, осигурявайки защита на материала отвътре и не създава непрекъснат филм над него. В резултат на това устойчивостта на износване на дървения под е значително увеличена. Допълнително предимство на петрола е неговата екологична съвместимост. По правило няма разтворители в такива покрития или те са налице в незначителни количества.

Твърдо масло за дървени подове

Твърдо масло за дървени подове

Важно е да се знае, че на пода, покрит с масло, ще бъде много по-забележими дефекти в материала, отколкото в случая с лак. Ето защо работата трябва да се извършва поетапно и в строго съответствие с препоръките на производителя. Общоприето изискване, което е от значение за всички такива състави, е навременното отстраняване на излишното масло от дървото. В противен случай подът ще бъде покрит с грозни тъмни петна.

Нанасяне на масло

Нанасяне на масло

Дайте конкретна инструкция за покритието на дървен под с масло не може. Редът на действията до голяма степен се определя от препоръките на производителя. Можете да опишете общата последователност:

  • повърхността е напълно почистена. Малките площи могат да се обработват ръчно с шкурка, големи площи могат да се обработват по-лесно и бързо с шлайфмашина с подходяща дюза;
  • Слотовете и други дефекти се запълват с шпакловка;
  • Повърхността е покрита с тънък и равномерен слой масло. За приложение можете да използвате ролки, шпатули и специално пригодени устройства за тази работа. Тази точка, както и други препоръки за прилагане на продукта, следва да бъдат допълнително описани в инструкциите на производителя.

Средно маслото се втвърдява за 12 часа. След това материалът ще трябва да получи още 3-4 дни, за да определи силата.

Маслото за дърво ви позволява да удължите живота на пода

Маслото за дърво ви позволява да удължите живота на пода

Важно! След първото третиране на дървения под с масло, повърхността ще бъде много мръсна. Тези следи ще престанат да се появяват едва след като материалът е напълно импрегниран, което отнема средно няколко години.

Ако е необходимо, това покритие се възстановява без много усилия: повредената зона просто се смила и отново се импрегнира с масло.

С помощта на маслото може надеждно да предпазите пода от влага

С помощта на маслото е възможно надеждно да се предпази пода от влага

Използвайки восък за покриване на дървения под

Разтриване на масло-восък в дървено покритие

Разтриване на масло-восък в дървено покритие

Основното предимство на восък е неговата абсолютна околна среда и безопасност за човешкото здраве. Восъкът може да се използва както като самостоятелно покритие, така и в комбинация с преди това разглежданото масло.

Подът, покрит с твърд восък, изглежда колкото е възможно по-естествен

Подът, покрит с твърд восък, изглежда колкото е възможно по-естествен

Технологията на кола маска е изключително проста и разбираема:

  • върху предварително приготвена повърхност (препоръките са дадени по-рано) се разпределя равномерен восъчен слой;
  • на материала се позволява да изсъхне. Тази точка трябва да се посочи отделно в инструкциите на производителя, тъй като Времето за сушене може да се различава в зависимост от свойствата на конкретния състав;
  • Повърхността е изцяло полирана с чиста памучна кърпа.

Експертите препоръчват обновяването на восъчното покритие два пъти годишно. В противен случай честотата на такава обработка остава по преценка на собственика.

Сега знаете какво е възможно да покриете дървен под и как да се справите с всеки изследван материал.

Успешна работа!

Видео - Как да покрием дървен под

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Антисептични правила за класификация и подбор на дървесината за подготовкатаАнтисептични правила за класификация и подбор на дървесината за подготовката
Боя за дървени подове, ние избираме бои и лакове за оцветяване на подаБоя за дървени подове, ние избираме бои и лакове за оцветяване на пода
Видове дървен материалВидове дървен материал
Предимства на технологията за производство на дървени европрозорциПредимства на технологията за производство на дървени европрозорци
Бактерии за септични ямиБактерии за септични ями
Сравнение на иглолистната и широколистната дървесинаСравнение на иглолистната и широколистната дървесина
За покрива на къщата муЗа покрива на къщата му
Средства за защита на дървесината от външно влияниеСредства за защита на дървесината от външно влияние
Дървени бани до ключ от ламиниран фурнир дървен материалДървени бани до ключ от ламиниран фурнир дървен материал
Основни видове строителни материалиОсновни видове строителни материали
» » Тогава да покриеш дървен под
© 2021 BggeHat.com