Osp печка високо качество, разумни цени

OSB-3 лист

Огромно разнообразие от строителни материали създава прецедент - потребителят се затруднява да избере. Вземете например дървесни продукти. Това е една от най-популярните категории. Това включва не само дървен материал, но също така шперплат, ПДЧ, MDF, дървесни влакна, OSB и така нататък. Тези видове материали отдавна са известни и изглежда, че би било лесно да избират измежду тях. Но тази простота е измамна, тъй като всяка от тях има свои собствени технически характеристики и може да бъде използвана само за целите, за които тя е предназначена. Например, плочи OSB. Отличен материал с достатъчно високи характеристики, значително различаващ се от другите видове.

За да не бъдем неоснователни, предлагаме малък анализ. Той ще покаже кой от материалите притежава:

  • Силата на огъване е важен показател. Така че в OSP плочи той е по-висок от този на MDF панелите наполовина, а от частиците в четири. С шперплат все пак.
  • Еластичност и инвариантност на размерите. OSB и шперплат са едни и същи, а в сравнение с MDF и ПДЧ можем да отбележим четирикратно увеличение.
  • OCP е по-подлежаща на обработка от дървения материал.

И има много такива сравнителни критерии. И всички те ще покажат, че ориентираната ПДЧ е доста надежден материал:

  • Първо, устойчивата на влага борда е направена от дървесни стърготини чрез горещо пресоване.
  • На второ място, това е многопластов материал, броят на слоевете от които достига четири.
  • На трето място, една напълно уникална технология за производство. Мнозина могат да мислят, че OSB и DSP са едно и също нещо. Това е погрешно мнение, тъй като суровините за ПДЧ са отпадъчна дървообработваща промишленост, например дървени стърготини. OSB са плочи, изработени от дървени стърготини, които се произвеждат от подбрани и подготвени трупи.

Производствена технология

  • Първите трупи се събират, които преминават през етапите на почистване и сушене. От тях кората се отстранява и може да се използва като енергиен носител точно в производството.
  • След това дървесните трупи се раздробяват и нарязват на чипове с дължина 15-20 см. Суровината влиза в специални контейнери, чиято влажност достига определена стойност. Такива контейнери се наричат ​​влажни урни.
  • След изсушаване на чиповете, материалът се смесва с дървесния катран. В същото решение се добавя малко восък, който осигурява устойчивостта на влага на крайния продукт.
  • Получената смес влиза в конвейера, където се образуват дървените подложки. Те се добавят по такъв начин, че всеки следващ слой от чипове да е разположен перпендикулярно на предварително нанесената.
  • Натискане на подготвената маса при висока температура и отрязване на материала до стандартни размери, последвано от сортиране.

Разнообразие от плочи

В процеса на сортиране на дефекти на плочите се откриват, поради което крайният материал е разделен на няколко разновидности:

Стандартни пластини

OSB-3

  • OSB-1. Тази категория е най-ниската. Има намалена сила и влагоустойчивост. Ето защо, най-често първата част се използва за вътрешна работа и за производство на мебели.
  • OSB-2. И тук, ниска устойчивост на влага, но достатъчно силна. Използва се материалът за вътрешни работи, изграждането на прегради, припокривания и дори някои носещи конструкции. Важно е тези плочи да се използват само на закрито.
  • OSB-3. Те се характеризират с висока устойчивост на влага и достатъчна здравина. Можете да използвате тези продукти за външна работа.
  • OSB-4. Този модел има най-високи технически характеристики, така че може да се използва за изграждане на стени, покриви, подове и други носещи елементи на къщата.

Между другото, устойчивостта на влага на плочите OSB зависи от състава на използвания адхезивен разтвор и силата - от броя на слоевете и местоположението на чиповете в рогозките. В момента производителите разполагат с множество различни оферти. Например, лакирани плочи или ламинирани, които обикновено се използват за производството на кофраж. Има пластини с шлицов гребен, който ви позволява да използвате материала за подравняване на подовите бази. Между другото, ключалка може да бъде както от двата края на плоча, и от четири.

Предимства и недостатъци

Подобно на всички материали, изработени от дърво, въпросните пластини имат предимства и недостатъци по отношение на характеристиките на изпълнение. Плюсовете включват следното:

Плоча 9 мм

Норбодор ориентирани Strand съвет

  • Това е силен продукт, но същевременно лесен и лесен за обработка. Много експерти го наричат ​​подобрено дърво. И има причини за това.
  • Високото налягане, използвано при производството, гарантира, че в тялото на материала няма празнини. Доброто сортиране на трупите оставя минимален брой възли, което също повишава качеството на продукта.
  • Плочките не гниене и плесени колонии на мухъл и гъбички. Освен това материалът се характеризира с ниска степен на опасност от пожар.
  • Фабрично изработените панели гарантират точните размери, особено дебелината на панела в неговата площ. Големите размери на продуктите ви позволяват да изграждате елементи от къщата с минимален брой стави.
  • OSB имат добри звукоизолационни качества. При висока влажност OSB не се деформира и не изгнива. Ако качеството на монтаж на плочи и правилно ги зареждат, тогава животът на материала няма ограничения.
  • За обработка се използват същите инструменти, както при обработката на дървесина.

Що се отнася до недостатъците, трябва да се отбележи, че при производството на OSB-табла често се използват синтетични смоли, в които влиза формалдехид. Всеки знае, че когато се нагряват, тези вещества отделят вредни за хората (канцерогенни) вещества. Ето защо по-голямата част от производителите отказват да използват синтетични смоли и преминават към полимерни лепила. Те обикновено са означени по различен начин - задайте префикса "ECO" или "зелен". Ето защо, преди да купите, препоръчваме да прочетете сертификата за качеството на материала. Ако съдържа клас E0 или E1, това е, което ви е необходимо.

Вече разгледахме степента на материала. За вътрешните работи трябва да се използват само OSB-1 и 2 дъски, а при външни приложения OSB-3 и 4.

Приложение на OSB плочи

Гладък под

Подравняване на пода

От всичко казано е възможно да се направят някои заключения, които се отнасят до използването на плочи за OSB. Повторете отново и добавете няколко позиции:

  • В изграждането на рамкови къщи за външна и вътрешна декорация на рамката.
  • При производството на сандвич панели.
  • За изравняване на стените, тавана и пода.
  • Като щайга и изолация на покриви.
  • Изграждане на скеле и кофраж.
  • В производството на мебели.
  • За изграждане на офис сгради - навеси, кабини, малки складове.
  • OSB-плочите издигат огради и улично съхранение.

Това означава, че приложението на материала е много широко.

Начини на полагане

Тъй като сайтът ни е интернет портал за етажите, струва си да се заемем с някои основни позиции за поставяне на OSB плочи на пода. Освен това днес много хора предпочитат този устойчив на влага и издръжлив материал, когато става дума за изравняване на етажите за последващо довършване.

Моля, обърнете внимание! Ако подовете в къщата имат малки разлики и дефекти, могат да се използват плочи с дебелина 10 мм. Ако люлеещите се и дефектите са достатъчно големи, се използват плочи с дебелина 10-15 мм. Ако подовете са построени на дървени трупи, дебелината на плочите трябва да бъде най-малко 25 мм.

Монтаж върху бетонен под

Съвет на дневниците

Затопляне на пода

Това е най-простият вид инсталационен процес. За да направите това, подът трябва да се почисти от отломки и прах, а след това да се третира с грунд. И когато субстрата изсъхне, можете да започнете да го слагате. Това изисква паркет лепило, и е по-добре, ако е на каучукова основа. Това адхезивно решение с назъбена мистрия се полага върху грешната страна на плочата, която се преобръща и се притиска към пода.

След като лепилото изсъхне добре, е възможно допълнително да се фиксират плочите по целия периметър с помощта на дюбели. Разстоянието между крепежните елементи е 30 см. Ако бетонната основа е равна и помещението е сухо, то анкерите се фиксират само в ъглите на панела.

Моля, обърнете внимание:

  • Между поставянето на плочи е необходимо да се оставят три милиметра отстояние. Това е компенсация за разширяването на плочите под влияние на влажност и температура. Тези пропуски задължително са запълнени с монтажна пяна.
  • Между OSB и стените, клирънсът трябва да бъде в рамките на 10-12 mm.

Монтиране върху дъската на дъската

На първо място, дървеният под е приведен в правилен вид. Плочите, изпъкнали над повърхността, са привлечени от закъсненията чрез винтове. Нискокачествените табла задължително преминават към нови. Извършва се събиране, през което се изваждат празнините между подовите дъски. Ако някои от трупите са далеч от правилното качество, тогава те се препоръчват да го направят.

След това подът се полира с помощта на мелница. И е по-добре да се смила на два етапа:

  1. Първо, шкурка с голям абразив.
  2. След това с фин лак.
Подравняване на борда

Стар дъска

Подът трябва да се почиства от боя, лак, мазни петна и други импрегнации. Сега можете да поставите самите плочи. Има един трик тук. Необходимо е да поставите елементите така, че да няма кръстосани стави на пода. Тоест, OSB плочите са подредени с офсетов. Това ви позволява да разпределяте равномерно товара на дъното на пода. И не забравяйте да оставите прорезите на дилатацията от 3 мм.

В този случай не е необходимо да използвате лепило. Плочите могат да бъдат прикрепени към дървения под с винтове. Важно е капачките на крепежните елементи да попаднат в тялото на панелите OSB и да не се залепват върху тях. Винтовете могат да бъдат завинтени директно в плочата и първо можете да пробиете дупки, след което да вкарате крепежите. Между другото, разпределението на самобръснати винтове - около периметъра на всеки 20-30 см и диагонално на всеки 15-20 см.

Ако е необходимо да се увеличи здравината на пода, OSP материалът трябва да бъде поставен на два слоя. Имайте предвид, че вторият слой спрямо първия трябва да бъде монтиран с отместване. Размерът на изместването е 20-30 см. Това е задължително правило.

Монтиране на трупи

Ориентираната ПДЧ е материал, от който е възможно да се подготвят подове с достатъчно голяма товароносимост. За целта е необходимо да се изгради закъсняла структура, по която да се поставят панелите OSB. Обикновено тази опция се използва за изграждане на подова на бетонна плоча, когато предприемачът реши да се премести от мокрия процес на изравняване на пода. Или на устройството на пода на земята и така нататък. Опциите в този случай са много, и такава база е висока.

Важно е да се вземе предвид такъв показател като разстоянието между закъсненията:

  • Ако е равна на 40 см, трябва да се използва плоча с дебелина 15-18 мм.
  • Ако терена е 50 см, дебелината му ще бъде 18-22 мм.
  • Ако е 60 см, след това повече от 22 мм.
Монтиране на дневника

Инсталиране на дневника

Листовете на OSB са разположени в структурата на изоставането. Необходимо е краищата на панелите да попаднат точно върху дървените трупи - другите опции не са приемливи. Отделя се компенсаторна пролука от 3 мм, която впоследствие се смалява.

Монтирайте пластината, която може да се потупа самостоятелно или да се закотви. Според лаг разстояние между тях трябва да бъде не по-малко от 15 см. Важно е, че в края на мястото на закрепване е 1.0-1.5 см. Това се прави, така че когато затягане на закрепване край на листа не е счупена. И още нещо - дължината на винтовете трябва да надвишава дебелината на материала с 2,5 пъти.

Поставянето на OSB дъски по трупи е една от най-често използваните опции за инсталиране. Тази технология за изравняване се използва както в градски апартаменти, така и в частни жилищни сгради. В края на краищата има много положителни моменти в него. Например, в междуличностното пространство е възможно да се постави топлоизолационен материал, като по този начин подовете се изолират. Можете да поставите система от "топъл под". Тоест да се намерят онези варианти, които биха увеличили комфорта на живот.

Заключение по темата

OSB плочки днес са на върха на популярността. Разбира се, те са по-скъпи от ПДЧ, но те имат огромно предимство по отношение на високите технически характеристики. Но те са по-евтини от шперплат. И ако имате въпрос дали да ги използвате в процеса на ремонт или издигане на къща, дори не се колебайте. Това е най-добрият избор.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Какво е влажна водонепропусклива DSP?Какво е влажна водонепропусклива DSP?
Osb плоча технически характеристики, приложение в wireframe строителствоOsb плоча технически характеристики, приложение в wireframe строителство
Панели от гипскартон за фасадни работи в частно строителствоПанели от гипскартон за фасадни работи в частно строителство
Предимства и недостатъци на глинените панелиПредимства и недостатъци на глинените панели
Правилната подмяна на професионалните електрически измервателни уредиПравилната подмяна на професионалните електрически измервателни уреди
Завършване на къщата с екологично чисти влакнесто-циментови панелиЗавършване на къщата с екологично чисти влакнесто-циментови панели
Шперплат за ремонт на подовеШперплат за ремонт на подове
Дървен паркет в банятаДървен паркет в банята
Водоустойчив шперплатВодоустойчив шперплат
Видове кофраж за сградиВидове кофраж за сгради
» » Osp печка високо качество, разумни цени
© 2021 BggeHat.com