Монтиране на LED лента със собствените си ръце, изберете подходящата опция и проучете възможните начини

За да организирате интересни решения за осветление в апартамент, частна къща, ресторант и други места все повече използват LED ленти. Този светлинен източник е толкова универсален, че може да се използва не само на закрито, но и на улицата. Благодарение на гъвкавата конструкция тази светлина може да се инсталира дори и в най-недостъпните места. Какви са LED ивиците и дали те могат да се справят с инсталацията си сами - ние се справят един с друг днес.

Варианти на LED ленти и различията помежду им

Проектът на LED лента е лента, изработена от диелектрик, върху която се поставят диоди, излъчващи светлина. При продажба можете да видите стоките със стандартна дължина - 5 метра. Но широчината на продукта може да варира от 8 до 20 мм. Първото нещо, което обикновено се обръща внимание при покупката, е цветът, който лентата ще излъчва. Понастоящем можете да направите задно осветяване в бяло, червено, синьо или зелено. Това са стандартните монохромни варианти, направени на SMD технология (от английски "повърхностен монтаж" - устройство, което е монтирано на повърхността). Те се използват за организиране на осветление, например кухня, работно място и др.

LED лентата е лента от диелектрик с диоди

LED лентата е лента от диелектрик с диоди

За да организирате същото декоративно осветление, трябва да обърнете внимание на лентата RGB. Те получиха името си от първоначалните букви на английски цветове (червено - червено, зелено - зелено, синьо - синьо). И това не е случайно, защото когато ги смесвате, можете да получите различни опции за цветни решения. Тази лента се използва за организиране на декоративно осветление. За съжаление, цената на тези опции е доста висока в сравнение с монохромните ленти.

Светодиодите се намират на LED лентата в размер от 60 до 120 броя на метър. Този обхват ви позволява да създадете еднакво светене. Трябва да се отбележи, че такива източници на светлина консумират минимално количество енергия, въпреки че създават доста мощен поток от светлина. Достатъчно е за осветяване, тъй като индикаторът достига стойност от 1400 лумена на метър. Както вече споменахме, LED лентите могат да се използват не само на закрито, но и на открито, както и в помещения с висока влажност. Поради тези свойства те успешно изпълняват декоративна функция, могат да осветяват територията, където използването на класически опции за осветление не е възможно.

Преди да инсталирате LED лентата, трябва да обърнете особено внимание на мястото, където ще бъде поставена. Стандартните версии имат степен на защита IP33. Те са инсталирани в помещения със стандартни стойности на влажност и температура. Ако има вероятност влагата да влезе в източника на светлина, препоръчително е да изберете от следните налични опции:

  • IP65 - със защита срещу пръски;
  • IP67 - водоустойчив.

Какво трябва да свържете лентата

Отличителна черта на LED лентата е наличието на източник на постоянен ток. Тя не може да бъде свързана директно към 220V мрежа, така че се нуждаете от захранване, което може да преобразува AC в DC. За работа с диоди, излъчващи светлина, се избират устройства с мощност 12, 24 или 36 V. Правилната работа на светодиодите ще зависи пряко от правилното изчисление на изискваната мощност на захранващия блок. За да направите това е съвсем просто: трябва да умножите лентата с номиналната мощност на един метър от продукта (този индикатор се предоставя от производителя на опаковката или самата лента). Към резултата трябва да добавите 25 - това е резервът на мощност (някои използват коефициент 1,2).

За да работите с LED лентата, се нуждаете от захранване, защото Тя не може да бъде директно свързана към 220 V мрежа

За да работите с LED лентата, се нуждаете от захранване, защото Тя не може да бъде директно свързана към 220 V мрежа

Необходимо е да се разбере, че когато осветлението е инсталирано в помещения с висока влажност или други специални работни условия, захранващият блок се избира според избрания тип лента. Това означава, че ако лентата е избрана с предпазване от влага, тогава устройството трябва да бъде с подобна защита. Тъй като захранващите устройства имат стандартни параметри на захранването, трябва да се даде приоритет на устройства с мощност, която е равна на или малко по-висока от изчислените. В никакъв случай не можете да си купите захранване с по-ниска стойност.

В допълнение към BP в организацията на осветлението се използва контролер, който отговаря за всички видове светлинни ефекти. То помага да се променят цветовите решения и да се създават светлинни програми. Контролерите се произвеждат с дистанционно управление или без, а има опции, които работят върху Wi-Fi. За монохромно осветление, когато лентата съдържа светодиоди със същия цвят, контролерът не е необходим.

Диаграма на връзката с LED лентата

Ако ще инсталирате малка LED лента (по-малко от пет метра), тогава няма никакви затруднения. Тя се свързва директно с електрозахранването или контролера, ако е необходимо, и след това се захранва от мрежата 220 V. Когато имате нужда да направите LED лента по-дълго, има и други начини за свързване. Ако съставите няколко дълги разстояния на лента в един ред, последните светодиоди ще греят слабо, а първата ще има максимален товар, което ще доведе до бързото им разбиване или повреда.

Понякога е необходимо да се изгради много малка част от лентата на съществуващата дължина от пет метра. В този случай е възможна серийна връзка чрез запояване или съединители. Когато трябва да свържете две големи парчета лента, по-добре е да изберете паралелна връзка. За да направите това, два проводника преминават от трансформатора, към който се подават две отделни LED ивици. Важно е да се разбере, че проектната мощност на агрегата трябва да издържа на общото натоварване на два свързани източника на светлина.

Дънната платка с малка дължина се свързва директно с електрозахранването или контролера, а след това се захранва с 220

Дънната платка с малка дължина се свързва директно с електрозахранването или контролера, а след това се захранва с 220

Когато общата мощност на няколко ленти надвишава работното натоварване на устройството за захранване, трябва да използвате свързването на всеки елемент чрез отделно устройство. Този подход е идеален, тъй като предотвратява прекомерното натоварване на трансформатора и поради това пада на напрежението, което няма най-добър ефект върху експлоатационния живот на осветителя.

Допуска се свързването на светодиодите към превключвателя, особено ако те се използват като основно осветление, например работната зона в кухнята. Превключвателят се поставя пред захранващия блок с прекъсване във фазовия проводник. Когато използвате димер, който ви позволява да регулирате интензитета на светлинния поток, е важно да се отбележи, че той е инсталиран в противовес на превключвателя след (!) Захранване

Основните моменти на монтаж и монтаж на лентата



Преди да извършите инсталирането на лентата с LED, е необходимо да извършите подготвителна работа. При закупуване на лента с необходимите параметри, не забравяйте за захранването и контролера, ако възнамерявате да инсталирате цветна duralight. Допълнителните инструменти може да изискват поялник или специално разработени съединители, които ви позволяват без спойка. Първата стъпка е да се определи дължината на бъдещата LED лента, за да се види дали ще е необходимо да имате един захранващ блок или да закупите няколко устройства за правилно свързване и свързване на светлината.

Всички открити контакти са изолирани, за които термосвиващата тръба идеално се вписва. Когато се използва, трябва да се внимава LED индикаторите да не повредят топлинния поток. Следващата стъпка е да свържете лентата към контролера. Тъй като четири цветни жила излизат от нея, трябва да ги свържем към устройството в зависимост от наличния цвят на съединителите. Черният проводник от захранващия блок се монтира на ";", а червеният проводник на "+". Важно е да се разбере, че всеки производител може да има отличителни характеристики на връзката. Затова препоръчваме да прочетете ръководството за експлоатация и да направите връзката в строго съответствие с препоръките на производителя.

Преди инсталирането на LED лентата се извършва подготвителна работа

Преди инсталирането на LED лентата се извършва подготвителна работа

Освен това контролерът е свързан към захранването, затова е важно да се вземе предвид правилната връзка на полюсите, в противен случай лентата може да се срине напълно. Ако всичко е направено правилно и касетата свети равномерно, можете да продължите да фиксирате конструкцията към тавана, като преди това сте изключили контролера от захранването.

Светодиодната лента има лепенка, така че да може да се инсталира без затруднения. Трябва обаче да се има предвид, че етикетът на лентата може да се появи само веднъж - върху по-голяма адхезивна страна не се изчислява. В случай на ситуация, при която е необходимо да се разглобява сглобеният елемент за повторно фиксиране, се препоръчва използването на специална двустранна самозалепваща лента и предпочитание трябва да се даде на качествени продукти, които могат да продължат дълго време.

Повърхността, към която трябва да се прикрепи лентата, трябва да бъде чиста и без прах. За да направите това, трябва да го подправите или обезмаслите, в противен случай лентата просто не може да бъде залепена. Самата инсталация трябва да се извършва без допълнително усилие, тъй като светодиодите са много крехки и лесно могат да бъдат повредени от прекомерно натоварване. Не можете да огънете лентата повече от 2 см, а ако искате да отрежете част от допълнителния дизайн, тогава трябва да направите това само на етикетите, които са на лентата.

Светодиоди - използвайте случаи в апартамента

Монтирането на небесна лента на тавана може да се осъществи по няколко начина и зависи не само от дизайна на тавана, но и от фантазията на домакина. Предлагаме ви да разгледате две основни опции за фиксиране на duralight със собствените си ръце, което ще позволи осветлението да не слепи човек, а да създаде комфортна атмосфера за това, че сте в стаята.

Методът за инсталиране на лента зависи от дизайна на тавана и дизайнерските идеи

Методът за инсталиране на лента зависи от дизайна на тавана и дизайнерските идеи

Първият метод включва осветяване на тавана, като по този начин създава илюзията за допълнителна светлина. LED лентата е разположена във вдлъбнатината по такъв начин, че светлинните източници да са насочени директно към тавана. Тази опция изглежда страхотно както за класически, така и за опънати тавани. За да се създаде по-голям ефект на отражение, е възможно да се усили повърхността в близост до светлинния поток, като се приложи светлоотразяваща боя или се покрие с лак. Методът е за предпочитане да се използва като допълнително осветление, когато стаята има основните светлинни източници.

Съвет! Не винаги този начин ще изглежда органично в компанията с опънати гланцови тавани. Тъй като с неправилно закрепване на лентата, отражението му ще бъде силно видимо в огледалната повърхност.

Друг интересен начин за монтиране на LED лентата е да я поставите в специално оборудвана кутия. Можете да го сглобите от алуминиев или пластмасов профил или да закупите подобна завършена конструкция в местата за търговия. Вътре в дизайна, LED лентата е поставена в един или повече редове и покрита с матирано стъкло или прозрачна пластмаса. По този начин можете да създадете интересна лампа, която може да бъде поставена на тавана или на стената. В допълнение, можете да направите декорация на стъкло с определен цветен или геометричен украшение. Положителната страна на това използване на лентата е променливостта на формата на кутията и възможността за поставяне на осветлението на всяко удобно място. Недостатък - допълнителни пари, изразходвани за изграждането на структурата.

Важно! Захранването по време на работата му е подложено на прекомерно нагряване, така че не особено висококачествените опции бързо могат да се повредят. Препоръчва се да се инсталират по такъв начин, че по всяко време да имат достъп за поддръжка или подмяна.

установят LED лента на тавана може да бъде друг оригинален начин. За тази цел се използва таванна корниз. Тя се закрепва под тавана с 10 см, а отвътре се поставя лента.

С ръцете си можете да направите LED лента на тавана във всяка стая, но в допълнение, можете да организирате осветление в други части на дома. С помощта на LED осветление лесно се превръща кухненският комплект, поставяйки светодиодите в шкафовете. Такова осветление може да бъде организирано в мазето на мебелите, като по този начин се създава ефектът на плаващите елементи в пространството. Много често използват LED осветление и за декориране на ниши в стените.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
LED таванно осветление - практично и функционалноLED таванно осветление - практично и функционално
LED таванът осветление със собствените си ръце е уникален елемент на интериораLED таванът осветление със собствените си ръце е уникален елемент на интериора
Осветление на тавана по периметъра - оригинално и хармоничноОсветление на тавана по периметъра - оригинално и хармонично
Окачен таван с осветление е грандиозно и уникалноОкачен таван с осветление е грандиозно и уникално
Монтаж на LED лента на тавана - технологияМонтаж на LED лента на тавана - технология
Диодно осветление на тавана - оригинална декорацияДиодно осветление на тавана - оригинална декорация
Как правилно да се проектира осветлението на таванитеКак правилно да се проектира осветлението на таваните
LED окачен таван светлина - декоративен ефектLED окачен таван светлина - декоративен ефект
Как да използваме фасадните фасади за декорация на фасадитеКак да използваме фасадните фасади за декорация на фасадите
Светещи таванни таванни начини за създаванеСветещи таванни таванни начини за създаване
» » Монтиране на LED лента със собствените си ръце, изберете подходящата опция и проучете възможните начини
© 2021 BggeHat.com