Диодно осветление на тавана - оригинална декорация



Модерно осветление на помещенията не се ограничава само до централния полилей или сянка. Днес потребителите разполагат с различни опции, които ви позволяват да трансформирате целия интериор. В повечето случаи осветителните тела могат да се инсталират самостоятелно и днес ще говорим как диодното осветление на тавана се извършва от нашите собствени ръце.

Описание и инсталиране

Диодната лента е отлично решение за организиране на допълнително осветление. Но с оглед на факта, че такива продукти имат различия, за да закупите варианта, който ви подхожда, трябва да решите малко в асортимента.
диодно осветление на тавана със собствените си ръце
Например има няколко типа ленти, които се различават по отношение на мощността и броя на лампите:
  • SMD 3028, броят светодиоди - 60, мощност 4.8 W / m;
  • SMD 3028, броят светодиоди - 120, мощност 7.2 W / m;
  • SMD 5050, броят светодиоди - 30, мощност 7.2 W / m;
  • SMD 5050, броят светодиоди - 60, мощност 14 W / m.
Колкото по-голяма е плътността на диодите, т.е. техният брой на един метър лента, толкова по-ярка е светлината. Също така, LED осветлението се различава по цвят. Тук са възможни както класическа бяла светлина, така и нюанси на жълто, червено, зелено и синьо. Освен това има многоцветни ленти, в които светодиодите могат да променят оттенъка.
как да направите диод осветление на тавана
Диодното осветление на тавана има различна степен на защита от влага. При уреди, които издържат добре на влагата, в маркировката има IP символи, към които понякога се добавят числа (по-подробно:Коя LED лента да изберем за таванно осветление").

Как да направите диод таван светлина

За да монтирате правилно LED лентата, тя трябва да бъде изрязана до желаната дължина. Точките на изрязване са обозначени със специална маркировка, която позволява процедурата да се извърши правилно. След разрязването можете да видите контактите на всеки канал (повече: "LED таван осветление с ръцете си: уникален елемент на интериора").

конектори

За свързване на отделни части от лентата се използва специален конектор. Но понякога можете да действате по различен начин. Касетата може да бъде само споявана, като се обръща специално внимание на качеството на запояване, както и индекса на съпротивлението. Това означава, че каналите на лентата с LED и кабелите за запояване трябва да имат същата устойчивост.

Захранващо устройство

За да изберете захранването на системата, е необходимо да изчислите правилно силата на LED лентата. Така например, при напрежение от 12 волта, лента за 120 диода има мощност от 7,2 вата. Така, ако общата дължина на такова подсветка е 10 метра, тогава изискваната мощност на захранването ще бъде 10 * 7.2 = 72 W. Но такава стойност, всъщност, ще бъде недостатъчна, което може да доведе до прегряване на единицата и нейния предстоящ провал. Поради това е целесъобразно да се вземе предвид определен резерв, равен на 25. Следователно, мощността на блока за нашия пример ще бъде 72 * 1.25 = 90 W.
как да направите диод осветление на тавана
Определящият фактор, който влияе върху избора на захранващия блок, в допълнение към изискваната мощност, е микроклимата на стаята. Така например, ако инсталирате такова осветление в кухнята или банята, т.е. стаи с излишък на влага, тогава трябва да закупите специален агрегат за мокри помещения.

контрольор

Ако сте закупили едноцветна и многоцветна диодна лента, тогава определено ще ви е необходим контролер, който ви позволява да контролирате цялото разнообразие от цветове. И за да контролирате яркостта на блясъка, имате нужда от димер. За обикновена бяла подсветка не е необходим такъв контролер. В комплекта с контролера има винаги контролен панел, който позволява промяна на цвета на осветеността и режима на работа на лентата.
как да направите диод осветление на тавана инструкция
Диод осветяване на тавана до 12 метра дължина се монтира в серия. Ако дължината на лентата е по-голяма, тогава паралелно. Желателно е да се изясни по-нататък тази точка при закупуване на лента, тъй като различен брой светодиоди и тяхната мощност могат да повлияят на вида на инсталацията.

Монтиране на лентата

След захранването или стъпковия трансформатор, контролерът е свързан към веригата. Важно е да наблюдавате последователността на връзките. Това се дължи на факта, че устройствата имат входен и изходен съединител и ако връзката ви е неправилна, системата ви просто няма да работи.
Касетата се свързва с контролера по цвета на проводниците. Черният проводник е фиксиран в терминала за 12 волта, а останалите в съответствие с буквеното обозначение на цвета:
  • R е червено;
  • G - зелен;
  • Б - синьо.
диодно осветяване на таванните предимства
Когато свързвате контролера към трансформатора, спазвайте полярността. Неспазването на това просто изискване ще доведе до изгарянето на светодиодите. След като напълно съберете системата за задно осветяване на диод, можете да опитате да включите захранването в мрежата и да проверите ефективността на задното осветяване.
За да се монтира самата лента, на задната й страна има лепило, подобно на двустранна лента. Трябва само да премахнете защитното фолио и да лепите лентата на тавана. Повърхността, на която залепете LED подсветката, трябва да бъде предварително обработена с грунд, в противен случай адхезията ще е слаба и скоро лентата просто ще се отлепи.
Ако лентата е инсталирана върху сухото строителство, не е необходимо грундиране. Необходимо е само да се избърше повърхността от прах. Ако лентата е инсталирана на метални елементи, то от съображения за безопасност те трябва да бъдат изолирани. Ако подсветката е дълга, тогава най-добре е да се запише помощта на партньор, който ще задържи ръбовете на лентата.
Основните грешки при свързването на диодната лампа, повече подробности за видеото:

заключение

Трябва да се разбере, че диодното осветяване на тавана, което сте инсталирали, не може да се превърне в пълен източник на светлина в стаята. Такова решение е декорация, която може да придаде настроение на стаята и да промени характера на интериора си.
Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Окачен таван с осветление е грандиозно и уникалноОкачен таван с осветление е грандиозно и уникално
Опции за опъване на таванно осветлениеОпции за опъване на таванно осветление
Как да изберем таванно осветление от гипсокартонКак да изберем таванно осветление от гипсокартон
LED таван панели - модерно осветлениеLED таван панели - модерно осветление
Таван за осветяване на хармонията на светлинатаТаван за осветяване на хармонията на светлината
Нанасяне на LED осветление в интериораНанасяне на LED осветление в интериора
Светодиоден светлинен източник на светлинаСветодиоден светлинен източник на светлина
Светодиодна лента светлинаСветодиодна лента светлина
LED осветление функции и предимстваLED осветление функции и предимства
LED подсветкаLED подсветка
» » Диодно осветление на тавана - оригинална декорация
© 2021 BggeHat.com