Как да се прилага течен тапет отвори всички тайни на професионалистите

Течните тапети са вид декоративна мазилка. С тяхна помощ можете да създадете наистина оригинален интериор в различни стаи. Просто трябва да разберете характеристиките на този популярен декоративен материал.

Течни тапети - творчески и практически в употреба

Въпросният материал, използван за довършване на стени и тавани в къщи и апартаменти, е многокомпонентна композиция. Тя е съставена от копринени влакна, целулоза, ексципиенти под формата на гранули или лотура, различни оцветители, и изпълнява функцията на свързващо вещество свързване НКМ. Всеки от тези елементи придава определени свойства на довършителния материал. Копринени влакна правят покритието гладко и приятно на допир. Частиците от целулозата осигуряват повишена износоустойчивост и твърдост. Комбинацията от багрила, гранули и искрящи елементи придава завършен завършек уникален вид.

Течен тапет се използва за изключителна декорация на помещения

Течен тапет се използва за изключителна декорация на помещения

Не е трудно да приложите течни тапети сами. В този случай, с тяхна помощ, дом момче за всичко, далеч от тънкостите на строително-ремонтни дейности ще бъде в състояние да се справят с всякакъв вид и конфигурация на повърхността, от много гладки стени и завършва с всички видове еркери, арки, колони и други архитектурни орнаменти. Този факт се смята за едно от основните предимства на описания довършителен материал, който може с право да се нарича универсален. Други предимства включват:

  • възможност за изпълнение на собствените си ръце ексклузивна декорация на всички стаи в жилището;
  • гаранция за получаване на стабилно покритие в помещения с висока влажност и температурни промени;
  • висока степен на пропускливост на въздуха, звукова и топлоизолация;
  • отлична поддръжка;
  • няма свързващи части на повърхността, която да се покрива;
  • дълъг живот (ако правилно лепи течни тапети, те ще служат без да губят характеристиките си поне 10-12 години);
  • отстраняване на малки дефекти на обработените повърхности (плитки вдлъбнатини и издатини, плитки празнини и пукнатини);
  • антистатична;
  • получаване на меко и топло покритие, което при усещане за чувствителност на спускане с нежно велур покритие.

Недостатъкът на течните покрития за тапети е само един. Те са скъпи. Но ако вземете предвид всички техни предимства, високата цена на материала изглежда доста разумна.

Правилната подготовка на повърхността е ключът към качественото довършване

Подготовката на стени и тавани за течни тапети е важна характеристика. Ако тези бази са всички недостатъци - неравномерно мазилка или шпакловка слой, рушащи се стари бои, материални нередности стърчащи гвоздеи, винтове, други метални изделия, и така нататък, качеството на финала няма да могат да получат. Течните състави се полагат директно върху тавана или стената, а всички съществуващи дефекти веднага се появяват под слоя на облицовката. Вместо шикозен декор, резултатът е непривлекателна повърхност. Избягвайте това, което позволява правилно провеждане на подготовката на повърхността за течна довършителна обработка.

Повърхността за нанасяне на течни тапети трябва да е без вдлъбнатини и подутини

Повърхността за нанасяне на течни тапети трябва да е без вдлъбнатини и подутини

В идеалния случай описаният тапет трябва да се нанесе върху субстрата със следните характеристики:

  • отсъствието на депресии, люлеене на височина, издутини с размери повече от няколко милиметра на един квадратен от повърхността;
  • еднаквост;
  • максимална якост, единен (и при възможно най-малък възможен) индекс на абсорбиране на влага;
  • бяло (възможно е базата да е подобна на нюанса на тапета, който планирате да използвате).

Пригответе стени и други повърхности за течни тапети, по принцип не е толкова трудно. Задачата е опростена от факта, че не е нужно да изравнявате основите, за да постигнете перфектна гладкост. Както вече беше споменато, въпросните състави сами прикриват незначителни нередности. Подготовката на стени за декорация с течни тапети включва изпълнението на редица стандартни операции. Преди всичко, трябва да премахнете всички изложени гипс, стара подплата, издърпайте съществуващите винтове, гвоздеи, други крепежни елементи, ако има такива. След това е необходимо да се грундира повърхността.

Базите от гипсокартон и шперплат, както и от плочи от дървесни частици се обработват от почва в 2-3 слоя, от естествено дърво - в 1-2. Това е важно. Дървената структура на такива повърхности е склонна към импрегниране на влага. Ако не са грундирани, основата под слоя течен тапет ще започне да се деформира. Това бързо води до загуба на външния вид на финала. Ако стената (таванът) е наскоро боядисана с висококачествена боя, не се допуска използването на грунд. Но бетонната база винаги се обработва. За тези цели е идеален Подготовка за бетон. Тя може да се прилага под тапета в един слой.

Важна точка! Грундовете на стените и таваните трябва да бъдат направени прозрачни или бели в цветови състави.

Разтворите с добавки за оцветяване не са подходящи. Те могат да причинят драстична промяна в цвета на използвания течен тапет. Също така, преди третиране с база праймер трябва задължително да защити латекс или емайл PF-всички елементи, които са податливи на корозия (метални ъгли, различни панели, кутии, щифтове, и така нататък). След грундирането, стената се обработва допълнително с дебел пълнител. Вместо това е позволено да се приложи боята-вода-емулсия (не забравяйте, че тя трябва да бъде бяла).

Избор на инструменти и месене на декоративния състав - всички нюанси

Работата с всякакви течни тапети е подобна на процеса на нанасяне на декоративна мазилка. Всички необходими операции по тази причина се извършват с помощта на стандартни инструменти за довършителни работи:

  • Мистрия, ренде. Те правят възможно наслагването на състава с необходимата дебелина над тавана или стената.
  • Ролер, който ви позволява да прикрепите необходимия тапет към тапета.
  • Пулверизатор, оборудван с компресор. Използването на този инструмент се препоръчва при случаи на обработка на големи площи. Специалистите често използват специален пистолет вместо пистолет (т. Нар. Бункер).
  • Стандартна шпатула. Работата с нея е най-лесна, особено ако се опитвате да приложите течни тапети към тавана и стените за първи път.
  • Четки. С негова помощ можете лесно да нанесете грунд.

подготви тапети от собствените си ръце у дома, може да е студент. Такива формулировки се продават под формата на комплект, който включва няколко отделни опаковки с тези или други компоненти или в предварително смесена форма. Принципът на подготвяне на тапети за използване е прост. Трябва да попълните закупената смес в подходящ контейнер (трябва да е чист и абсолютно сух) и да добавите към нея количеството вода, препоръчано от производителя (виж инструкцията). Тук е важно течността, която се излива, да има температура не по-висока от и не по-ниска от 40-50 ° С. Топлата вода може да разруши крайния материал, а студът не реагира с лепилото, поради това, че тапетът стане негоден за употреба.

Течният тапет може да се състои от отделни опаковки с компоненти

Течният тапет може да се състои от отделни опаковки с компоненти

Ако сте закупили довършителните работи, опаковани в различни опаковки, всеки от тях трябва да се месят отделно. Всички месене трябва да се извършват без специални адаптации. Работата се нуждае само от ръце. Това е единственият начин да се постигне идеална еднородност на състава. Някои занаятчии-новатори се опитват да извършват месене със строителни миксери. Не го препоръчваме. Такова средство деформира влакната и гранулите на тапета, което гарантира, че ще доведе до нарушаване на планирания цветови модел.

Сместа, приготвена съгласно определените правила, трябва да бъде оставена сама за достатъчно дълъг период (в зависимост от вида на използваната декорация - за 8-12 часа). През това време водата напълно ще проникне в състава. В резултат на това лепилото ще се омекоти добре и качествено ще обвърже отделните компоненти в едно цяло. Сега можете да комбинирате композициите от отделни опаковки (ако е необходимо) и да ги използвате за целта - да поставите течен тапет върху стената или друга повърхност. Получената течна смес не губи своите свойства в продължение на няколко часа. Ако покриете контейнера с плътен капак, тапетът може да се съхранява до 14-16 дни.

Важно! Експертите съветват да се направи месене, като се използва целият пакет с материала. Когато се месят на части, пропорциите на крайния състав са нарушени. Това значително влошава качеството на облицовката. Цифрата е размита, а цветът на финала е неравномерен.

Друга препоръка. Почти всички течни производители тапети твърдят, че техните състави могат да се прилагат към всяка повърхност със скорост 1 кг смес до 5-6 квадратни квадрати. В действителност това не винаги е така. Материалът като правило се изразходва повече (особено когато довършителните дейности се извършват от домашен майстор, а не от професионалист). В повечето случаи 1 кг готов микс трае максимум 3-4 квадратни метра. от обработената основа. Помислете за това, когато купувате и разбърквате декоративен материал.

Ние правим основната работа - ние създаваме красота със собствените си ръце!

Използвайте декоративни течни тапети е проста схема. На първо място, ние избираме инструмента за работа. Начинаещите обикновено използват широка шпакла или мистрия като такива. Nuance. Ако планирате да използвате шпатула, препоръчваме да изберете устройство с диаметър около 70 см, изработено от прозрачна пластмаса. Този инструмент дава възможност да се контролира процесът на нанасяне на декоративния състав и работата на неговата гладка повърхност.

Подравнете границите на течните тапети с помощта на шпатула

Подравнете границите на течните тапети с помощта на шпатула

След това извадете малка готова смес от контейнера със шпатула и я поставете на стената (можете да приложите тапет и ръка, ако предпочитате). Натриваме състава върху основата, опитвайки се да постигнем равномерен слой с дебелина на покритието не повече от 3 мм. След това вземете следващата партида разтвор и повторете операцията отново. В даден момент се препоръчва едновременно да се поставят 4-5 малки части от сместа върху стената и бързо да се изгладят.

Понякога в ранните етапи на декориране повърхността на самоукия майстор е изправен пред проблема, че тапета заради прекомерния си плътност няма да се придържат към третирания субстрат. Проблемът не е фатален. Добавете малко вода към готовия състав (не повече от 0,5 литра), разбъркайте, изчакайте 30-40 минути и продължете да работите с разредения течен тапет. Сега те ще се придържат добре към дъното.

Следващата стъпка е изглаждането на покритата област. За да извършите тази операция, много хора, които са самоук и професионалисти, използват специална ренде. Тя трябва да бъде поставена под лек ъгъл по отношение на украсената повърхност. Не е желателно да оказвате прекалено голям натиск върху рендето. Натоварването на инструмента трябва да бъде такова, че течната композиция да покрива стената със слой, планиран за дебелина. Не повече от това. И ако намокрите рендето в обикновена вода, лесно можете да отстраните буците и браздите от финала. Вместо ренде, можете да използвате велурен валяк. По същия начин действаме и по останалите раздели.

Ако искаме да приложим възможно най-добрия течен тапет върху някакъв субстрат, трябва да се вземат под внимание следните препоръки:

  • Уверете се, че мокрият инструмент се намокря във вода, преди да приложите всеки следващ слой.
  • Ние преместваме шпатула с част от декоративния състав в различни посоки, докато е препоръчително движенията да се извършват с леко усукване по обиколката.
  • Изравнявайки сместа в трудни зони, винаги започваме от ъгъла и след това преместваме инструмента на желаната страна.


След като течността завърши напълно суха, е необходимо да се направи оценка на резултата от извършената работа. Ако видим, че в някои области декоративното покритие не лежи така, както ни е нужно, просто ги навлажняваме с вода, отстраняваме дефектното парче и го поправяме отново. За тези цели не е необходимо да се мърда ново решение. Можете да приложите останалата част от материала. Те са идеални за бързото възстановяване на покритието.

Сега знаете всички правила за използване на течни тапети и ще можете да ги поставите на стената без сериозни затруднения. Последният съвет. Обработеното декоративно покритие се обработва, след като се изсуши с акрилен безцветен лак, на водна основа. Тя ще осигури покритието с максимална здравина. Тапети в течна форма - прекрасен материал за създаване на луксозен интериор във вашия дом!

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Течни тапети със собствени ръце от различни материали, пропорции и технологииТечни тапети със собствени ръце от различни материали, пропорции и технологии
Течен тапет как да прилагате и премахвате модерния завършек?Течен тапет как да прилагате и премахвате модерния завършек?
Течен тапет върху тавана за довършителни материали от ново поколениеТечен тапет върху тавана за довършителни материали от ново поколение
Течен тапет за свойствата и качеството на таванаТечен тапет за свойствата и качеството на тавана
Течен тапетТечен тапет
Течен тапет в кухнятаТечен тапет в кухнята
Разполага с подготовката на стени за течни тапетиРазполага с подготовката на стени за течни тапети
Течен тапет ред на монтаж работаТечен тапет ред на монтаж работа
Какво е течен тапетКакво е течен тапет
Как да избера най-подходящия тапет за апартамент?Как да избера най-подходящия тапет за апартамент?
» » Как да се прилага течен тапет отвори всички тайни на професионалистите
© 2021 BggeHat.com