Течен тапет как да прилагате и премахвате модерния завършек?

Наскоро в магазините на строителни материали се появи течен тапет. Чрез метода на нанасяне, те приличат на декоративна мазилка и в сила, не по-малка от дебели плочки. В статията ще се запознаем с предимствата на материала, тънкостите на покритието на стените и ще научим как да разглобяваме течни тапети.

Течен тапет - външен вид и пълнене

Материалът за довършителни работи се доставя в суха форма, опаковане на една опаковка - 1 кг. Течните тапети се различават по цвят, текстура и преобладаване на декоративните елементи. Благодарение на това разнообразие от стени можете да прикачите желания модел, съчетайте цветова палитра от няколко серии. Съставът на течни тапети включва:

  • целулозни и копринени влакна;
  • бои;
  • пълнители (блестящи, гранули);
  • сухо лепило CMC.
Течните тапети се различават от хартията по цвят и текстура

Течните тапети се различават от хартията по цвят и текстура

Целулозният компонент дава на повърхността твърдост, коприна - осигурява гладкостта на покритието и в комбинация с блясъци, гранули и багрила се създава желаният блясък, тъпота, грапавостта. За закрепването на всички компоненти всеки познава познатия лепило за лепило за хартия CMC roll. Също така осигурява надеждна адхезия на течни тапети към повърхността. След смесване с вода, сухата смес става пластмаса, лесно се нанася върху мистрия или шпакловъчен нож под формата на мазилка и се изравнява с велурен валяк.

Предимства и потребление на материал на квадратен метър

Основното предимство на течния тапет е неговата универсалност. Независимо от дизайните на вашите стени, приложението няма да причини проблеми. Освен това материалът може практически да се използва за всички видове покрития (бетон, смес от цимент и пясък, дърво, гипсокартон, метал). Желаният шаблон се създава във всяка част на стаята. В сравнение с ролката, течните тапети осигуряват:

  • безшевно покритие;
  • топло- и звукоизолация;
  • пропускливост на въздуха;
  • нулев статичен заряд, не привличайте прах;
  • запълване на малки пукнатини и неравности;
  • добра поддръжка.
Течните тапети се доставят в суха форма, опаковани в една опаковка - 1 кг

Течните тапети се доставят в суха форма, опаковани в една опаковка - 1 кг

Единственият недостатък на такива тапети е високата цена. В зависимост от производителя и качеството на пълнежа, цената на един пакет може да варира от 500 до 15 000 рубли. Килограмът на сместа е достатъчен за средно 4-5 м2. Можете да изчислите колко опаковки ще ви трябват, предвид площта на стаята и материала. На пазара на течни тапети се популяризират следните чуждестранни производители: коприна, байрамикс, коприна, котекс, гипс, сендеко.

Подготовка на повърхността и формулиране за работа - какво да разгледаме?

Подготвителният етап за течни тапети не е много различен от етапа на подготовка за класически на хартия или нетъкан основа. Въпреки това, за да се постигне идеална гладкост на повърхността и да се изложи на нивото няма да трябва. Един слой тапет ще скрие всички нередности. Преди всичко, премахваме старото покритие, облъчваната мазилка. Демонтираме винтове, гвоздеи, винтове за самозатягане. Ние земята и shpaklyuem стени, и това се отнася не само за бетон, но и за повърхността на гипсокартон. След изсушаване преминете през грунд, за предпочитане акрил, за да осигурите максимална адхезия на материала. Когато се използват покрития върху метални или дървени повърхности, първо ги покриваме с алкиден емайл PF-115, за да създадем защитен водоустойчив слой.

Внимание, грундът за течни тапети трябва задължително да е прозрачен или бял. Наличието на други оцветяващи пигменти (цветове) може да промени цвета на финала.

Грундът трябва да бъде прозрачен или бял

Грундът трябва да бъде прозрачен или бял



Подготовка на течния тапет за работа. Изсипете сухата смес в чист съд и добавете правилното количество вода според инструкциите на производителя. В този случай трябва да се имат предвид няколко важни особености. Водата за месене се нагрява до 40-50 ° С, така че лепилото реагира, съставът не образува бучки. Използването на студена течност няма да позволи на лепилото да се разтвори напълно, а горещото може да съсипе финиша. Съдържанието на всяка опаковка се смесва отделно. Месене с ръце, без да се използват допълнителни устройства. Смесителят на сгради не може да бъде използван, ще унищожи гранулите, влакната и с него цветен модел. Че масата е добре напоена, оставете я за 6-12 часа, както е описано в инструкциите. Прехвърлете съдържанието обратно в торбичката или капака с полиетилен, така че влагата няма да се изпари.

Инструменти и правилни техники за прилагане

за прилагане на течни тапети на стената ще ви трябва мистрия или широка шпатула. Специалистите често използват специална стругова резачка с дръжка, която има стеснена мрежа и прозрачна пластмаса, за да контролира еднородността на дебелината на слоя. Течните тапети са непретенциозни, не изискват професионални умения, особено технологията на тяхното приложение ще изглежда проста за тези, които поне веднъж са работили с обикновени замазки. Налагаме композицията на малки порции върху шпатула, нанасяме върху стената и я разпръскваме на повърхността. За да бъде дебелината на една и съща, можете да използвате велурен валяк. Не се препоръчва да се направи слой повече от 2-3 мм, освен ако производителят не предостави други препоръки. Това увеличава потреблението на материала, както и времето на втвърдяването му. Преди да приложите следващия слой, навлажняваме рендето във вода, като се отърваме от излишното лепило.

Производителите твърдят, че килограмната част е достатъчна за 5-6 м2, но на практика потреблението се увеличава. Следователно, при изчисляване на количеството на състава трябва да се придържат към фигурата от 1 кг за 3-4 м2.

Инструментът трябва да се движи в различни посоки, както и да се закръглява около обиколката, като образува максимално равна повърхност. Когато прилагате композиция към различни части на стените под различни ъгли, можете да създадете фоново изображение. В ъглите нивелирайте платното първо от ръба и после отстрани. След като приключите работата, остатъците от довършителния материал не се изхвърлят. Може би, след укрепване на повърхността, ще се нуждаете от тях, за да коригирате нередностите. За да направите това, достатъчно е да навлажнете зоната в изобилие, да извадите слоя и да го разбъркате с резерв, да го разпределите равномерно по повърхността. Мокрите тапети могат да се съхраняват в пластмасова торбичка до 14 дни. Ако съставът се съхранява за по-дълго време, той трябва да бъде изсушен и прехвърлен в торба, смесена непосредствено преди употреба с вода.

Течен тапет се нанася върху стената с мистрия или широка шпатула

Течен тапет се нанася върху стената с мистрия или широка шпатула

За да дадете силата на тапета, можете да покриете слой от акрилен безцветен лак. В крайна сметка ще получите повече и пране тапет. Въпреки това, тази техника може да не спаси покритието от влага в влажни помещения, които не са затоплени. В тези случаи ви препоръчваме да купувате устойчива на влага течна тапета. В допълнение към повишената устойчивост на влага, такива мокри тапети не се различава от класическата серия, технологията на тяхното приложение е еднакво.

Ръчно и механично демонтиране на покритието

Ако сте уморени от течни тапети и искате да ги премахнете, първото нещо, което трябва да направите, е да предпазите мебелите и другите интериорни елементи от прах и влага. Подложка и багета, залепени с лента за боядисване, премахнете гнездата и превключвателите, ги затворете с бар, покрийте мебелите с филм. метод отстраняване на течни тапети ще зависи от техните характеристики. Ако съставът на материала включва вискозни влакна, той може да бъде отстранен чрез намокряне и повторно използван за довършване на други стени в къщата. Течен тапет, покрит с лак или боя отгоре, така че не го махнете. Ние ще трябва да използваме механични методи за почистване и да изхвърлим материала след разглобяване, не е подходящ за повторно завършване.

Ако съставът включва вискозни влакна, те могат да бъдат отстранени чрез намокряне и повторно използване

Ако съставът включва вискозни влакна, те могат да бъдат отстранени чрез намокряне и повторно използване

За да премахнете течните тапети от стената чрез намокряне, ще ви трябва остра шпатула, метална скрепер, пулверизатор с вода. Добавете омекотител към течността: 2 супени лъжици. л. почистващ препарат, прах или кондиционер за измиване на 1 литър вода. Можете също така да използвате специална течност за премахване на тапет, който се продава в строителен магазин.

Методът за ръчно отстраняване се извършва в следната последователност:

  1. 1. Разпръснете течността с омекотител от пистолета за пулверизиране, омокряйте изобилно повърхността.
  2. 2. Изчакайте няколко минути, докато влагата се абсорбира в тапета, извадете слоя със шпатула и метална скрепер.
  3. 3. Ако повърхността е лошо отстранена в някои области, допълнително я навлажнете и преминете през остра шпатула.

Премахването на боядисаните тапети от големи площи ще помогне на строителна сешоар и тренировка с полиране. За да ускорите процеса, можете да използвате българския. Ще има много прах, така че защитаваме носната лигавица и очи, носейки респиратор и очила. След като сме подготвили необходимите инструменти, ние продължаваме да демонтираме довършителните работи с механичен метод:

  1. 1. Загрейте мястото със строителна сешоар, докато материалът отново бъде пластмасов и мек. Ние държим сешоара на отдалечено разстояние от стената, като настроим минималната температура за отопление. При липса на сешоар за строителството, използвайте обичайната.
  2. 2. Отстранете ексфолираните области с остра шпатула
  3. 3. След това вземаме шлайфане, притискаме го към стената и отстраняваме слоя тапет. Изпълнението на този процес изисква много усилия, но общата продължителност на процедурата е много по-малка, отколкото в ръчния метод.
Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Течен тапет за свойствата и качеството на таванаТечен тапет за свойствата и качеството на тавана
Течен тапетТечен тапет
Течен тапет в кухнятаТечен тапет в кухнята
Разполага с подготовката на стени за течни тапетиРазполага с подготовката на стени за течни тапети
Течен тапет ред на монтаж работаТечен тапет ред на монтаж работа
Какво е течен тапетКакво е течен тапет
Съвети за избор на тапет за коридораСъвети за избор на тапет за коридора
Винилови тапети предимстваВинилови тапети предимства
Течни тапети нови технологии за декорацияТечни тапети нови технологии за декорация
Тапети за основната стая в къщатаТапети за основната стая в къщата
» » Течен тапет как да прилагате и премахвате модерния завършек?
© 2021 BggeHat.com