Инструкции стъпка по стъпка за поставяне на керамични плочки в банята

В този майсторски клас ще се научим как да слагаме плочките в банята, като следваме инструкциите стъпка по стъпка с снимката. Научаваме за подготовката на стените, първите етапи на полагане, правилното подрязване на плочките в ъглите и под гнездата, както и инсталирането на плочки на пода.

Стъпка 1: Подготовка на инструменти за довършване на плочките

Съдържание

Когато работите с тежки порцеланови камъни и мраморни плочки, ще ви е необходима машина за рязане на плочки за мокро рязане. Предотвратява напукванията на крехки и твърди материали, позволява да се създават ъгли с висока точност и да се постигне равномерен трион под 45 °, необходим при създаване на ниши и прегради. За домакинска работа са подходящи прости модели на машини за рязане на плочки с капацитет от 500-850 W. Теглото на инструмента ще зависи от силата на избрания фреза за плочки. 500-ватова маламашка тежи до 10 кг и по-мощни инсталации до 850 W - повече от 15 кг. Това е важно, ако трябва да транспортирате машината за поправка на дача или друг апартамент. При избора на този инструмент обърнете внимание на ограничения размер на плочката, която се вписва в работната платформа.

Машина за рязане на плочки

За да поставите плочката в банята, ще имате нужда и от следните инструменти. Рулетка и молив за измерване на площта на стаята, прилагане на необходимите маркировки по стените и подовата настилка. Ръчна машина за рязане на плочки за монтиране на плочки в ъгли и пролуки. Комплект шпатули: назъбени за изравняване на лепилото за плочки и гума за назъбване в интертитни шевове. Това ще отнеме нивото на водата и ореблото, необходимо за проверка на гладкостта на стените, на пода във вертикалната и хоризонталната равнина. Клещи, кофа и строителна миксер за месене на лепило за плочки. За фино рязане в ъглите и под тръбите използвайте българския. Полагане на плочки в банята се извършва с помощта на тренировка с корона за розетки, със собствените си ръце с клещи и резачки за стъкло, за да се получи гладка рязане и да не се наруши плочката ще бъде проблематично.

Необходими инструменти

Стъпка 2: Шлифоване и подготвяне на стените

Проверете стените на допир, ако има нередности, минаваме през шпатула и мелница с шлифовъчен диск.

Разглеждаме стените за нередности

Облицованите стени са грундирани. В нашия случай се използва праймер за дълбоко проникване Alpina Expert. Защо ми е нужен грунд? Той осигурява висококачествена подготовка на стените, увеличава адхезията на повърхността с разпръснати материали. Плочки в банята, когато покриването на стените с грунд е надеждно фиксирани по стените и не изчезва. Стените трябва да са чисти и сухи преди подготвяне.

Настилка за стени

За грундиране на прегради и други конструкции от гипсокартон ние прилагаме конкретен контакт CERESIT СТ 19 или друга фирма. Съставът на бетонния контакт включва фин кварцов пясък, който дава на повърхността груба текстура, което увеличава адхезията на гладките повърхности с облицовъчни материали. Осигурява добра адхезия на всякакви основи (гипскартон, стъкло, керемиди, боядисани стени с маслена боя). Преди всеки удар конкретният контакт се смесва с четка, така че пясъкът да не се утаи на дъното.

Контакт за бетон CERESIT СТ 19

Контактът с бетона се прилага върху чиста и суха повърхност в хоризонтално и кръгово движение по хаотичен начин.

Приложение на бетонния контакт

В допълнение към по-добрата адхезия на основата с лепило за плочки, по-лесно е да се регулират плочките върху грундираните стени. Залепената плочка поддържа мобилността по-дълго.

Стъпка 3: Разопаковане и поставяне на плочките според чертежа

След закупуването, разопаковайте и внимателно проверете плочките, проверете ги за чипове, отхвърляне на шаблони и нередности. Поставяме двете плочи заедно, ако няма разлика между тях, материалът е качествен. За облицовката използваме плочките на испанския производител Atrium. Основните подбор критерии - плочките в банята трябва да са устойчиви на температурни промени, повишени нива на влага, неутрална реакция с експозиция на химични и абразивни почистващи препарати имат стъклена повърхност, предотвратява напукване.

Разгъване на плочките

След това разстилете плочките според чертежа на суха. Направяме чертеж на скица ръчно или в програмата на компютъра (плочки, Аркулиатор, плочки 3D), така че да разберете как да оформите плочките и от коя серия да започнете.

Опитваме плочката

Стъпка 4: Маркирайте стената вертикално и хоризонтално

Плочките в банята започват да се подреждат от втория ред, като се вземе предвид дебелината на лепилото за плочки, както и пролуките между тях. В този проект плочките са положени от 4 реда. Когато стека от 2 реда напълно го завърши без инсталиране на водопроводни и други елементи на банята няма да работят. Следователно, ние се ръководим от схемата на вашия проект и последващата работа. Основното нещо, което трябва да запомните, е, че долният ред се полага на последното място след подовата настилка, за да се избере правилно размерът на плочките. Поддържаме плочки с облицовки, между пролуките, в които вкарваме кърпи, изборът на които зависи от размера на плочките. Тъй като дължината на една мрежа от керемиди в нашия случай е 70 см, ние правим празнина от 3-4 мм. На дължина от 45 см или по-малко, ще е достатъчно 1-2 мм междинен слой филм.

Маркирайте стената

За да поставим плочката равномерно, с помощта на водно ниво или лазер, прехвърляме маркерите в ъглите. С назъбената нишка маркираме линията в хоризонта.

Вдлъбнатият конец прави маркирането

Стриктно върху изтеглената линия прикрепяме твърд метален профил, който ще се счита за началната граница на зидарията на плочката.

Поправяме профила

Стъпка 5: Първият етап на полагане на плочки

Започваме инсталирането на плочките. Ние произвеждаме водоустойчиво лепило за плочки съгласно инструкциите на производителя. Разпределете пластмасовото лепило на стената и го нагласете с гребен (назъбена мистрия). Нанесете лепило върху големи площи не е необходимо, то се втвърдява в рамките на 10-30 минути, губи лепкавост. Нанасяме лепило за плочки върху плочките и също така ги разпределяме с назъбена мистрия. Полагане започва с видимата част на стената, движещи се по периметъра, подрязване на плочките в ъглите.

Започване на полагане на плочки

Е, притискаме плочката в лепилото и го нагласете на нивото. Не забравяйте за вложките и кръстосващите преси в преплетените шевове. В следващата табела ще трябва да направите дупки за крановете, да поставите етикети и да започнете сондажите.

Поставяме плочката върху лепилото

Стъпка 6: Пробиване на отвори за кранове и гнезда

За да пробиете дупка в плочката, използвайте диамантени коронки. Тези корони пробиват всяка плочка, включително гранит. Не позволявайте на работния елемент да се прегрява по време на този процес. Има две възможности - да тренирате при ниска скорост или да използвате водно охлаждане. По време на пробиването се препоръчва битът да е леко разтърсен около оста, така че водата да навлезе в дупката и инструментът лесно да се издърпа. За извършване на работилници в резервата капитанът разполага с два варианта на корони - F68 за електрически контакти и F45 за водопроводни тръби и фитинги.

Пробийте дупки

След пробиване на отвори, лепене на плочките до стената. За да се фиксира плочката в ъглите, тя ще трябва да бъде изрязана. Правим измервания и продължаваме да рязаме.

Продължаваме полагането

Стъпка 7: Подрязване на плочките с ръчна керемида в ъглите

Поставянето на ъглови елементи от плочката в банята се извършва с помощта на ръчен резач за плочки. Принципът на работа с този инструмент прилича на резачка за стъкло. Плочката се захваща в тялото, режещата ролка преминава по линията на рязане, след което се отделя чрез натискане на собственото й тегло или сепаратор.

Рязане на плочки с резачки за плочки

Плочката се нарязва на дължина, фиксира се върху лепилото в ъгъла. Проверяваме по ниво.

Поправяме плочката

Стъпка 8: Полагане от ъгъл на врата

Продължете да поставяте плочката от противоположния ъгъл. Проверете равномерността на стената вертикално. В нашия случай стената има наклон от 2 мм в горната част. Ето защо поставете керемидите в ъгъла по-плътни и нагоре разширете шева.

Проверете гладкостта на стената

Слагаме плочките един по един на ред, постепенно преминаваме към вратата.

Ние продължаваме да поставяме няколко

Поправяме плочките отгоре.

Докоснете плочката с горната част

Стъпка 9: Работете по плота, изрязвайте ъглови парчета

Измерваме ширината на платното, отбелязваме и отбелязваме линията на изрязване. Прегледахме измерената дължина на машината и я приложихме към сухия.

Измерваме плочките отгоре

Измерванията се сливат, керемидата лежи, фиксира се върху лепилото за плочки.

Поправете парче от плочките отгоре

Ние продължаваме да залепваме плочките на стената според същия принцип. Ние стигаме до мястото, където трябва да се режат керемидите около масата, изваждаме.

Ние продължаваме да лепираме плочката

Изрежете измерената дължина на машината и лепилото. С помощта на ниво, зададохме финала точно в една равнина.



Проверяваме всичко до нивото

Стъпка 10: Полагане на втория ред на стената

След като поставите основния ред, отстраняваме задържащите метални пластини. Отстранете ивиците от лепило с нож.

Първият ред е готов

Стъпваме втория ред, придържайки се към същите правила, както при първия. След залепването на плочките ние го проверяваме за плоскост в хоризонтална и вертикална равнина. За тази цел използваме нивото и вертикалната линия.

Натрупахме втория ред

Ще стигнем до мястото, където ще бъде инсталиран изходът. Пробийте дупката по същия начин, както и под водните кранове.

Пробиваме дупка в гнездото

Стъпка 11: Пробийте дупката в плочката

Ако дупката навлиза в шева, центърът на кръга трябва да е в средата на шева. Правилно изрязване се извършва с помощта на машина. Друга алтернатива за получаване на дупка е мелница с диск върху камъка. В крайни случаи ръбът може да се счупи с клещи. Визуален процес на създаване на дупка гледа към видеото.

Направете дупка в шева

Стъпка 12: Облицовка на външните ъгли

За да се получи гладък външен ъгъл, краят на плочката се нарязва на 45 °. Двете половини формират правилен ъгъл. Това рязане изглежда чист, елиминира употребата на пластмасови и алуминиеви ъгли, за да се скрие неравенството на триона. На машината се извършва гладък ъгъл от 45 °.

Направете равен ъгъл

Инспекционният люк е изрязан от българина. Гладката рязане с този инструмент няма да работи, но тъй като люкът ще бъде оформен, това не е необходимо.

Изрежете отвора за люка

Продължаваме да гледаме към стените, следваме хоризонталната и вертикалната. Изваждаме плетене на една кука на местата, където лепилото за керемиди най-накрая се втвърди.

Завършени стени

Стъпка 13: Оформяне на отвор за качулката

За да направите дупка в плочката под капака, използвайте мелница с диамантен кръг. Моливът очертава кръга с желания диаметър. Маркирайте центъра с кръст и задръжте диагоналните линии. Нарежете българската линия до ръба на кръга и след това изрежете дупката в кръг.

Дупка за рисуване

Стъпка 14: Вмъкване на преплетени шевове

След като всички стени ще бъдат обърнати нагоре към върха, долният ред не е докоснат, разтриваме преплетените шевове. Отстраняваме бръчките и клиновете, внимателно почистваме шева от лепилото с нож и избърсваме плочката.

Избършете плочката преди да я превъртите

Смесваме фугиращата смес и запълваме шевовете. За да създадете гладък шев, използвайте мистрия.

Запълваме шевовете

Изчакаме лепилото да се втвърди леко. Отстранете излишната фугираща смес от керемидата с влажна гъба, изтрийте я със сух парцал.

Изсушете плочката след изсъхване на фугиращата смес

Стъпка 15: Инсталиране на тавани и бани

След като смесим шевовете по стените, тръгваме да инсталираме тавана. освен ако инсталирана вана и пода не е изправен, тя е много по-лесно. Вероятността да се повреди емайла на банята и плочките на пода, намалявайки тежките предмети по време на инсталацията, се намалява.

Монтирайте тавана

След като приключите с тавана, инсталирайте вана.

Сложихме банята

Стъпка 16: Маркиране и полагане на плочките на пода

Поставянето на основната част от стената е приключило, продължаваме към пода. Подготовката на повърхността, измиването и омокрянето на пода, изучаваме плочката и я разпръскваме според чертежа върху сухата.

Поставете плочката на пода на сухо

Запълваме подовата площ с облицовъчния материал на първия ден. Прехвърляме линията успоредно на прага и изчисляваме полагането на керемидата по такъв начин, че цялата плочка да се приближи до прага, не трябва да бъде отрязана. В нашия случай, една керемида 80 см дължина е разделена на 4 части и с изместване на 20 см. Ние прилагаме лепило за плочки на пода и плочки, разпределяме равномерно с гребен, плътно натиснете плочката. Не забравяйте за спазването на нивото и монтажа на кръстосани коси. Ние отрязахме плочката, останалата част от пола се съобщава на следващия ден.

Натиснете плочката върху лепилото

След изсушаване издърпайте кръста, почистете шевовете, избършете керемидите последователно с влажен сух парцал. Рулетката измерва броя на плочките, които трябва да бъдат отчетени.

Полагане на последния ред

Стъпка 17: С лице към дъното на стените и гипсокартон под банята

Облицовката на плочите на етажа е завършена, продължаваме с поставянето на долния ред стени.

След като положихме пода, докладваме последния ред на стената

След това покриваме с плочки една ниша, изработена от влагоустойчив гипсокартон за вана. Изчертаваме мястото под инспекционния люк и настройваме плочките за него.

Ние покриваме нишата на ваната

Стъпка 18: Инжектиране на оставащата стена и ниша

Всички плочки се отчитат, почистват, почистват, изтриват и вакуумират шевовете на пода.

Ние премахваме всички боклуци

Разтриваме стените и облицованата ниша до дъното.

Презаписваме нишите на нишата

След като хванете, избършете стените с влажна гъба и избършете.

Избършете стените с влажна гъба или кърпа

Стъпка 19: Наливане на шевовете на пода

Облицовката на плочките в банята завършва с назъбване на пода. Плочките на пода не са толкова гладки, колкото по стените. Трябва да я избършете няколко пъти с влажна кърпа.

Разтриване на пода

Стъпка 20: Завършване на работата и инсталиране на домакински уреди

Стените и пода в банята са завършени. Следвайки препоръките да поставите плочката без участието на майстор със собствените си ръце, не е толкова трудно. Излагаме домакински уреди и пристъпваме към завършване на инсталацията на санитарен фаянс.

Инсталирайте домакински уреди

Тапети за видео стъпка по стъпка

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Рязане на керемиди с фрезови режещи инструменти и режещи инструментиРязане на керемиди с фрезови режещи инструменти и режещи инструменти
Тогава да изрежете керамични плочки?Тогава да изрежете керамични плочки?
Подробни инструкции за полагане на плочки на подаПодробни инструкции за полагане на плочки на пода
Съвети за рязане на плочкиСъвети за рязане на плочки
Как да изберем подходящата керамична плочкаКак да изберем подходящата керамична плочка
Какво е по-добре порцеланови плочки или керамични плочки?Какво е по-добре порцеланови плочки или керамични плочки?
Избор на керамични плочкиИзбор на керамични плочки
Как правилно да поставите плочкаКак правилно да поставите плочка
Подове от керамични плочкиПодове от керамични плочки
Как правилно да поставите керамични плочки и керемидиКак правилно да поставите керамични плочки и керемиди
» » Инструкции стъпка по стъпка за поставяне на керамични плочки в банята
© 2021 BggeHat.com