Изграждане на къща от блокове от експандиран глина

Малко хора днес са чували за такъв нов материал като експандиран глинен бетон. Основата на такива блокове е цимент-пясъчна смес, разширена глина и допълнителни компоненти. Такъв материал има редица положителни качества, благодарение на които изграждането на разширени глинени блокове започва да печели популярност. В Европа този строителен материал отдавна е включен в 50 сгради, а ние го имаме само се пуска в обращение.

Видове разширени глинени блокове

Видове блокове keramzitobetonnyh.

Блокерите са с удобен размер, благодарение на кой от тях можете самостоятелно да издигате сгради. Те имат както силни, така и слаби страни.

"За" и "срещу" глинесто-бетонни блокове

За използването на глинесто-бетонни блокове те ще бъдат разкрити от техните положителни качества, а именно:

Характеристики на разширените глинени блокове

Характеристики на разширените глинени блокове.

  1. Такива блокове се използват при конструкцията на носещи стени, тъй като те имат висока якост. Също така, такава къща ще има добри топлоизолационни качества.
  2. Тъй като строителната технология на този материал практически не се различава от строителството на тухли, цената в крайна сметка се оказва по-евтина с почти половината.
  3. Те са имунизирани срещу влага, особено в сравнение с обикновените циментови блокове. Технологията на производство им дава по-голяма химическа устойчивост.
  4. Къщите, изработени от леки блокове, имат добра шумоизолация, която е важна в районите, където има магистрали или паркове за отдих наблизо.
  5. Лекото тегло на материала се постига поради отсъствието на частичен пълнител вътре. Следователно, такива единици имат ниско специфично тегло.
  6. Съставът на сместа, от който се произвеждат глинесто-бетонни блокове, не включва вредни добавки, което им позволява да бъдат екологосъобразни. Но докато тяхната повърхност е устойчива на атаки от гъби и мухъл.
  7. Размерите на материала ускоряват конструкцията, което позволява 8-часова смяна, за да се направи обемът на зидарията равен на три тухлени зидарии.
  8. Ако сравним строежа на къща с разширени глинени блокове и подобна конструкция от тухли, в първия случай разходите ще паднат с около 40.

Но този строителен материал има свои собствени отрицателни страни:

  1. Технологията за създаване на такива блокове води до това, че структурата става порьозна и това се отразява на такива физически и механични характеристики като плътност, якост и устойчивост на замръзване.
  2. Обикновено, за да се укрепи построената сграда, се препоръчва използването на бетон за поставяне на основи. Това се прави, защото такива структури са по-крехки от конкретните.
  3. В този случай има нужда от работа с предмети.

Както става ясно от всички представени, този материал има положителни и отрицателни аспекти.

Правилно изчисляване на материалите

Схема на блока от блок от експандиран глина

Схема на устройството keramzitobetonny блок.

При всяка конструкция е необходимо да се изчисли количеството консумативи. За да се изпълни тази процедура, ръцете трябва вече да имат готов план за бъдещо строителство. Добавя се дължината на всички стени, а дължината на всички дялове се добавя към резултата. Получената цифра показва общата дължина на къщата. След това трябва да се умножите по планираната височина на таваните.

На този етап трябва да се имат предвид две неща: първо, кои глинесто-бетонни блокове ще се използват, и второ, каква ще бъде дебелината на стените в един, два или повече реда.

Предварително изчисленото количество трябва да се умножи по изчислената дебелина. По този начин се изчислява общият обем.

Но експертите препоръчват закупуване на строителни материали с марж, тъй като по време на строителството често повреди блокове.

Строителна технология от блокове от експандиран глина

Къщата е построена според определена технология. Основата е в самата зидария на блоковете. Тя трябва да бъде подсилена безпроблемно. Ако се използва материал с пълна маса, подовете са изработени от стоманобетон и ако са кухи - от дърво. Има много повече такива нюанси, които трябва да се вземат под внимание първоначално.

Но за всичко в ред:

Технологията на полагане на основите. Удобството на такъв материал е, че не изисква монолитна основа. Но това не означава, че той не трябва да обръща внимание на лекотата на блоковете. За такава конструкция е подходяща фундаментна лента. В този случай ще е необходимо да се подготвят окопи, които впоследствие се бетонират.

Инструменти за полагане на стени от разширени глинени блокове

Инструменти за полагане на стени от разширени глинени блокове.



Ако желаете, тази база е лесно инсталирана сутерен под, най-важното - не забравяйте за хидроизолация. В този случай трябва да знаете, че стените са на 50 см над нивото на земята. За да се оборудва смола, експертите препоръчват използването на материали с размери 59х29х20 см, без да се забравя създаването на улуци за полагане на фитинги. Ако внимателно се грижите за хидроизолацията, мазето не само ще изсъхне, а ще бъде топло. В резултат на това може да се използва като допълнителна стая.

Правила за технологията на блоковете за полагане. Изграждането на глинесто-бетонни блокове е подобно по принцип на зидарията. Този процес винаги започва с ъглите на къщата, след което се оформя целият периметър. В този случай свързващата смес е цименто-пясъчен разтвор, който се поставя в слой от 3 см.

Някои строителни бригади използват три слоя, но този въпрос все още е спорен. Една от препятствията е, че средният живот на изолацията между външната и вътрешната стени е 10 години. Ето защо, за да се удължи услугата у дома и да се подобри качеството й чрез устойчивост на влага, е възможно да се използва изолация от пяна в ролята на изолация.

Finish. Както вече бе споменато по-горе, появата на разширени глинени блокове не е много изявена. Ето защо, при изграждането на къща от такъв материал, винаги има нужда от обработващи работи. Но преди да изпълните този етап, трябва да се погрижите за изолацията на цялата сграда.

Минералната вата е най-добра за тази цел, тъй като е в състояние да запази топлината. Много експерти знаят малко трик: ако добавите слой от алуминиево фолио, то тази цифра ще се увеличи многократно.

За изолация и фибростъкло.

Схема за обличане на глинени блокове

Схема на облицовка от глинесто-бетонни блокове.

Но този слой лежи отвътре под гипса. След това външната част е изолирана с пяна. В този случай тази опция е малко по-евтина от опцията с минерална вата.

Що се отнася до екстериора на сградата, е необходимо да се вземе предвид не само практичният момент, но и естетиката. В себе си, разширените глинени блокове са устойчиви на влага, но тук е необходимо да се има предвид, че околната среда ще ги повлияе трайно от улицата. Например същите остри промени в температурата могат да доведат до образуване на дефекти по повърхността на "голия" материал. Както бе споменато по-горе, на първо място структурата трябва да бъде подсилена с подсилване.

По време на изграждането на фондацията, винаги си струва да се остави "пропаст" в размера на една тухла. Тя ще бъде проектирана за декорация на фасадата.

Има няколко опции за външно облицоване:

  • цименто-пясъчна мазилка;
  • тухла;
  • камък;
  • сайдинг;
  • термични панели;
  • мрамор.

И това не са всички възможности. Най-често използваната тухлена, керамична и клинкерна облицовка. Най-бюджетната възможност е използването на циментов пясък или декоративна мазилка. Към този клас могат да се припишат и фасадни бои. Между другото, с умелото боравене с тях, можете да създадете доста интересни фактури, които ще направят възможно проектирането на привлекателен екстериор.

Допълнителни точки

Един от скъпите опции за външно облицоване, разбира се, е естествен камък, включително мрамор. Разбира се, такава къща ще има много представителен вид. Но тук има и нюанс: всеки камък има своето ниво на устойчивост на замръзване, затова при избора му е необходимо да се вземат под внимание климатичните условия в района, където ще се извършва строителството. Като алтернатива можете да използвате изкуствен камък, който ще бъде много по-евтин.

Ако има желание да се закупят топлинни панели, тогава от бюджетните опции могат да се използват тези, които са направени въз основа на полиуретанова пяна или клинкер плочки. Тяхното огромно предимство е тяхното малко тегло, което им позволява да бъдат приложени към основата на лентата. В допълнение, те имат добра якост и не съдържат токсични компоненти. Такива панели помагат за поддържане на топлината в къщата на студа и охлаждане, когато е горещо навън. Монтирането на този материал е лесно, което позволява дори на начинаещия да се справи с него. Изграждане на къща от експандирани глинени блокове, не трябва да забравяте за вентилационните системи, за да може да "диша".

По принцип, ако обобщим, е ясно, че подобна конструкция може да излезе доста икономична, когато се използват правилните материали.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Изграждане на стени от разширени глинени блоковеИзграждане на стени от разширени глинени блокове
Видове основи под къщата на разширените глинени блоковеВидове основи под къщата на разширените глинени блокове
Как да направите фондация под къща от разширени глинени блоковеКак да направите фондация под къща от разширени глинени блокове
Как да изградим къща с разширени глинени блокове със собствените си ръце?Как да изградим къща с разширени глинени блокове със собствените си ръце?
Как се полагат стени от експандирани глинени блоковеКак се полагат стени от експандирани глинени блокове
Keramzitoblok размери, характеристики, приложение като стенен материалKeramzitoblok размери, характеристики, приложение като стенен материал
Keramzitobloks плюсове и минуси на конструкцията на този материалKeramzitobloks плюсове и минуси на конструкцията на този материал
Топлоизолация на къщи от експандирани глинени блокове навънТоплоизолация на къщи от експандирани глинени блокове навън
Процедура за изчисляване на разширените глинени блоковеПроцедура за изчисляване на разширените глинени блокове
Строителни материали разширени глинен бетонСтроителни материали разширени глинен бетон
» » Изграждане на къща от блокове от експандиран глина
© 2021 BggeHat.com