Планиране на ваканционен дом

Планиране на ваканционен дом


Ваканционният дом е мечтата на милиони сънародници. Много хора искат да могат да напуснат задушаващия, оживен и газов град поне за един уикенд, за да дишат чистия въздух и да се отпуснат.

селска къща

Проектът на уютна селска къща за почивка

Изграждането на ваканционен дом обаче е сложен процес, разделен на много етапи. Всеки от тези етапи е много важен, тъй като ви позволява да построите дом за вашите мечти, където вие и вашето семейство можете да почивате в свободното си време. И първият етап е планирането на селската къща. На този етап са поставени всички основи, от които зависи колко красива, уютна, удобна и дори сигурна е къщата ви.

Някои хора предпочитат да поръчват чертежи и дизайни на къщи, на които ще се проведе строителството, в профилиращи компании. Е, това е добро решение. Можете да изразявате всички ваши желания на експертите. И изискванията могат да бъдат всякакви. Искаш ли? луксозна двуетажна къща? Не е проблем! Предпочитате малък, уютна вила с таванско помещение? Специалистите лесно ще направят това.
вила с таванско помещение
Независимо от вашите изисквания, както и сложността на проекта, след няколко дни или седмици (в зависимост от дизайна и използването на специалисти на клиента), които ще бъдат представени редица проекти, от които вие ще трябва само да изберете този, който е най-много.

Уви, тук има сериозен недостатък - услугите на специалистите са много скъпи. Не всеки, който реши да получи лятна резиденция, е готов да даде десетки хиляди рубли за проекта, макар и много високо качество.
Ето защо, много хора предпочитат да оформят самите ваканционни къщи. Това не е толкова трудно, колкото изглежда. Но въпреки това при планирането е необходимо да се обмисли набор от фактори.

Как да започнете да проектирате

Може би най-важният въпрос, отговорът, който трябва да бъде намерен преди да започне планирането на селската къща, остава изборът на строителни материали.

двуетажен къща план

Подробен план за двуетажна къща 6x6

Днес по време на строителството на вили се използват различни материали, всяка от които има предимства и недостатъци. Въпреки това, преди да изберете най-накрая материала, трябва да определите дали ще прекарате време в селска къща само през лятото или планирате да посетите там през зимата?
Този въпрос е много важен. В края на краищата, през лятото, не е нужно да мислите за отопление на къщата, или как да запазите топлината.

Ето защо, строителните разходи са много евтини и цялата къща може да бъде построена за броени дни.

Но ако искате да можете спокойно да си почивате в зимата, например през Новогодишните празници, трябва да поемете по-сериозен подход при избора на строителни материали и да намалите топлинните загуби.

Когато бъде намерен отговор на този въпрос, можете да изберете и строителен материал. Редица конвенции зависят от това, което трябва да се вземе предвид при изготвянето на план.

едноетажен къща план

Проектът на едноетажна къща 6x8 с план на първия етаж

Какви материали могат да се използват за изграждането на дача?

  1. Изграждане на рамки. Много изгодна опция. Изграждането на такъв док ще ви струва само 200-250 000 рубли, разбира се, ако не направите без сложни проекти и допълнения. По-голямата част от работата се извършва от специалисти в подготовката на строителния комплект. В резултат на това изграждането на къщата на обекта отнема само няколко дни. Лекото тегло позволява използването на най-лесната и евтина основа, дори когато се изграждат върху проблемни почви. Единствената отрицателна е ниската топлоизолация. Стените на къщата не се различават по дебелина, поради което, за да се зимува в такава къща, те ще трябва да прилагат дебел слой от топлоизолационен материал към вътрешната повърхност на стените. Това не само ви струва няколко допълнителни хиляди, но може значително да намали жизненото пространство в къщата. следователно къща с рамки може да бъде добро решение само ако искате да получите лятна вила. къща с рамки
  2. Дървена конструкция. Страхотно решение. В тази къща можете да живеете през лятото и през зимата. Отличната топлоизолация и шумоизолация ще угоди на хората, които искат да се отпуснат от столицата. Материалът е привлекателен и лек, което прави възможно да се освободи от тромавата основа. През зимата е студено дървена къща лесно е да се инфилтрира - след няколко часа температурата в нея ще се повиши до комфортна. Уви, дървото остава не само огън опасен материал, но и чувствителни към гниене. Ако не можете да посетите дома си от месеци и да запазите ред, дървото може да започне да гние. Не забравяйте да вземете предвид това, преди да започнете планирането на селската къща от дървото.
  3. Пяна бетон. Доста топъл, не твърде скъп и в същото време трайни материали. Ниското тегло позволява използването на евтина и бързо изпъстрена фундаментна лента по време на строителството. фондация фондацияНе изгнива и не гори, което е сериозен плюс. Зимата поддържа топлината добре, като ви позволява да се отървете от нуждата от допълнително отопление. Тя може лесно да се обработва с обикновена хартия, която дава много пространство за творчество. Вие ще можете бързо да построите нормална къща, както и къща с таван. Но пенобетон не е много привлекателен, което плаши много потенциални собственици. Освен това, без допълнителна защита при работа при условия на висока влажност, пенобетонът може бързо да се разпадне. През зимата, за да построите къща от пенобетон, трябва да прекарате целия ден.

Тухлена къща умишлено не се счита. Високата цена на материали и строителство, големи строителни срокове, необходимостта да се запълни една монолитна основа - всичко това прави тухлени къщи не е много популярен, ако собствениците са заинтересовани в малка сграда, използвана като лятна резиденция, а не почивен дом, където те прекарват много време.

тухлена къща

Проектът на тухлена селска къща

Както можете да видите, всеки строителен материал има някои предимства и недостатъци. И преди да започнете такава важна стъпка, както планирате ваканционен дом, трябва да ги претеглите.

Какви удобства трябва да бъдат във вилата

Друг важен въпрос относно планирането на дачата е броят, площта и местоположението на стаите.
В повечето случаи броят на стаите във вилата е изключително ограничен. За няколко души, които прекарват лятото във вилата, ще има достатъчно две стаи - украсена кухня в къщата и спални. Ако повече хора планират да почиват в дачата, тогава можете да добавите още една спалня.

Често, за да не отнеме много място на сайта, Къщата с мансарда е в процес на изграждане, в която се намира втората спалня. Но все пак има много финес, които трябва да се запомнят и да се вземат предвид кога къща планиране 6x6. Някои хора не разбират защо би трябвало да споделяте кухня и спалня.

Къща Studio

Разпределение на къщата с комбинирана кухня и хол

Не е ли по-добре да се построи една просторна стая, която да комбинира функциите на кухнята, трапезарията и спалнята? Както показва практиката, не е много по-добре. През лятото, когато на улицата температурата достига +30 ... + 35 градуса на сянка, искам да се скрия на хладно място.

И най-често единственото такова място е спалнята. Ето защо е много важно да се пази възможно най-ниско.



Ако спалнята се комбинира с кухнята и се приготвя храна, температурата неизбежно се издига, което ви лишава от последната надежда за свежест и прохлада.


Също и на таванското помещение всичко не е толкова просто, колкото изглежда на пръв поглед. Най-често покривите на селските къщи са покрити с покривен материал или шисти. Много по-рядко - метал. И всички тези материали имат свойство да се нагорещят на слънце. Ето защо, довечера, когато се върнете в спалнята на втория етаж, е почти невъзможно да останете там - това е твърде задушен. Отворените прозорци привличат ордите от комари, които напълно ще ви отровиха.

вила с таванско помещение

Пример за селска къща с таванско помещение

Това може да се избегне само чрез инсталиране на слой топлоизолация. Тук най-доброто не е обикновен нагревател, а фолио. Той не само не позволява топлината от отопляемия покрив да загрява въздуха в тавана, но и отразява част от него, което ви позволява да запазите прохладата в него. В допълнение, наличието на фолио намалява опасността от намокряне на изолацията, което води до намаляване на нейните характеристики.

Освен това, преди да вземете решение за построяването на тавана, трябва да изчислите силата на основата. Сигурни ли сте, че основата и почвата ще могат да издържат на рязко увеличения товар? В някои случаи, за да построите къща с таван, трябва да установите доста силна основа.
мощна монолитна основа
Размерът на стаите също не трябва да се пренася. В повечето случаи, за временно пребиваване на семейство от 3-4 души е достатъчно кухня с орнаменти площ от 6-7 квадратни метра и една спалня за 12-15 квадратни метра или спалня от 8-10 квадратни метра и таван. Да, това не е твърде много. Но по-голямата част от времето наемателите прекарват доста време в къщата, почти цял ден, докато са на улицата, вършат работа или просто релаксират, наслаждавайки се на тишината, свежия вятър и слънцето.

Как да уредим стая

Друг изключително важен момент, който трябва да се вземе предвид при изготвянето на плана за бъдещата дачи, е местоположението на помещенията. Изглежда, че е много лесно, особено ако цялата дача се състои само от две стаи. Но все пак няма да е излишно да се говори за това.

Някои собственици на летни къщи предпочитат да имат в малка къща не две помещения, а три. В допълнение към кухнята и спалнята, те също поставиха тамбура. Е, идеалното решение. Тук можете не само да оставяте мръсни обувки и връхни дрехи, но и да използвате вестибюл, за да намалите загубата на топлина или, обратно, прекомерно нагряване на помещението.
Ако решите да не използвате барабана, тогава входната врата е най-добре поставена в кухнята. В този случай спалнята няма да изгуби топлина през деня, когато ще влезете и излизате от къщата.

планински план

Пример за местоположението на помещенията по очертанията на селска къща

Можете също лесно да вентилирате кухнята, когато е особено горещо, например при готвене на вечеря или конфитюр за готвене. Разбира се, ще бъде излишно да инсталирате мрежа против комари, която ще ви предпази от комари и оси, които често летят до сладък аромат.

Между кухнята и спалнята, уверете се, че сте инсталирали вратата. Това изобщо не е празно прищявка и загуба на пари. Това е термична бариера, благодарение на която, когато работите в кухнята в спалнята ще бъде по-хладно и уютно.

Стълби, водещи към тавана, най-добре е да има в кухнята или в кухнята. След това топлината, идваща отгоре, няма да влезе в спалнята и можете да се насладите на прохладата след упорита работа на улицата.

Имам нужда от втори етаж

Въпросът за нуждата от втори етаж често се изисква от хората, които се развиват скелетна къща чертежи. За съжаление, просто е невъзможно да дадем недвусмислен отговор на него. В крайна сметка двуетажната сграда има плюсове и минуси.

Разбира се, основното предимство на къща, която има таван, е увеличаване на жилищното пространство без допълнителни разходи за земя. Уви, това е единственият плюс. Но в тази ситуация има повече минуси.

В допълнение към горепосоченото нарастващо натоварване върху основата, трябва да се отбележи повишената сложност на конструкцията.

Дори човек, който е далеч от строителството, ще разбере какво да строи едноетажна къща по-лека от двуетажна.
Също така в едноетажна къща няма нужда да мислите за изграждането на стълбище. Малката площ на вилата е принудена да направи доста стръмни стълби.

план за едноетажна селска къща с тераса

план на едноетажна къща 6 × 9 с просторна тераса

Те не само може да доведе до проблеми за възрастните хора или деца, но и представляват заплаха за останалите обитатели: падане от стълба често завършва много зле.

Ако изграждате двуетажна селска къща, тогава значително се увеличава сложността на изчисляването и инсталирането на отоплителната система. В много случаи е необходимо отоплителната система да се захранва с електрическа помпа, за да се осигури бързо и качествено издигане на вода до нивото на втория етаж.

Освен това една малка селска къща, състояща се само от две стаи и без таван, може да се отоплява, използвайки конвенционална печка като "burzhuyka". Това е възможно най-лесно при инсталиране и работа. През есента не е нужно да източвате отоплителната система, така че да не разрушава радиаторите, когато замръзна. Да, печката загрява стаята само във времето, когато има гориво в нея.
burzhuyka в селска къща
Но ако има качествена топлоизолация, къщата ще може да поддържа топлина за много часове.
Както можете да видите, оформлението на селската къща е доста сложна работа. Въпреки това, помните всички тези съвети, вероятно ще можете да се справите с него.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Изграждане на къщаИзграждане на къща
Опции за оформление на къщата 7x7Опции за оформление на къщата 7x7
Варианти на разпределение на едноетажни къщи и вили с таванско помещениеВарианти на разпределение на едноетажни къщи и вили с таванско помещение
Едноетажни селски къщиЕдноетажни селски къщи
Чертежи на вилиЧертежи на вили
Ваканционни вили или места за гости на вашия сайтВаканционни вили или места за гости на вашия сайт
Стандартно разположение на къщата от 6 до 8Стандартно разположение на къщата от 6 до 8
Как да изградим ваканционен дом от ремаркеКак да изградим ваканционен дом от ремарке
Как да изберем отоплението на ваканционен дом?Как да изберем отоплението на ваканционен дом?
Разпределение на двуетажна вилаРазпределение на двуетажна вила
» » Планиране на ваканционен дом
© 2021 BggeHat.com