Правилата за изграждане на частна къща от съседи, които човек трябва да знае, за да се избегне конфликт

Няма закон, който да съдържа директни указания за спазването на разстоянието между съседните сгради, но настоящите правила и правила за строеж съдържат ясни инструкции по въпроса, да ги разгледаме.

Как да започнем строителството

За изграждане на парцел. Правилата IZHS позволяват да се построят сгради за нуждите на обитателите и домакинствата. Разрешението се дава от администрацията на мястото на пребиваване. От строителя ще са необходими документи, сред които и собствеността на обекта и проекта за планирани сгради. Разработчикът трябва първо да се запознае с правилата за строеж.

Сред другите документи се изисква да има градоустройствен план, който да позволи получаване на разрешение за изграждане на частна къща и въвеждане в експлоатация. Документът е информативен, не потвърждава правото на собственост върху сайта. Но за да се получи това е необходимо да се предоставят редица документи за притежание. Сред разнообразието от информация, градоустройствените планове отразяват важно за строителя.

Строителството започва с покупката на парцел

Строителството започва с покупката на парцел

Редица документи регламентират строителството, определят общи правила и специални стандарти, свързани със санитарната и пожарната безопасност. Общите въпроси са отразени в правилата за проектиране и строителство. На практика се използват строителните норми и правила (SNiP). Отделно са SNiPs за частни предприемачи и градинарско партньорство. Санитарните стандарти са отразени в SanPin, противопожарните стандарти са отразени в NBC.

За да изберете правилно местоположението на сградите, определете разстоянието до съседите, научете материала на построените сгради. Тези данни ще помогнат да се изчисли разстоянието до къщата на съседа, оградата, разположението на други сгради. Измерванията между обектите се извършват по права линия. Разликата между къщите не е значителна, ако сградите са разположени на сушата или по-близо до пътя. По този начин сградите не са на една и съща линия.

Планиране на поземлен имот

За рационално поставяне на сгради, направете план. Изберете опции за местоположението на къщата, градината, градината, цветните лехи, стопанските сгради. Можете да вземете като основа подходяща извадка от интернет или списания. Трябва да се предвиди използването на всяка част от земята с максимална полза. Всяка опция трябва да вземе предвид санитарните и противопожарните разпоредби.

Първо определете границите на обекта в натура, изберете място за къщата. Той е построен само там, където е разрешено от правилата. Тя взема предвид разстоянието до точката на контакт между обектите, жилището на съседа и до условната линия между мястото и пътя. В допълнение към къщата, на парцела са разположени различни други конструкции. Също така е възможно да се организира място за компостиране на отпадъци и тоалетна.

Това е тоалетната, компостната яма, местната канализация, която често води до конфликт със съседите. Когато ги поставяте, трябва да следвате определеното разстояние от вашия дом и съседния обект. Предварителният план осигурява изпълнението на всички изисквания, разделя територията на зони: жилищни, отдих, градинарски, икономически.

Безусловно изпълнение на противопожарните разпоредби

Разстоянието между обектите се определя основно от изискванията за пожарна безопасност. Плътните сгради, неприемливо късите разстояния са причина за масовите пожари, когато огън от една сграда се прехвърля на друга. Също така пожарникарите трябва да имат безпрепятствен достъп до огъня.

Твърде гъстата сграда може да предизвика пожар

Твърде гъстата сграда може да предизвика пожар

За да се определи минималната необходима разлика между сградите, се взема предвид материалът, използван при строителството на близките къщи:

  1. 1. Къщата е изградена от тухла, камък, бетон. Допустимият интервал е 6 м, ако съседът е приложил подобен материал.
  2. 2. Използвани са дървени елементи и незапалими материали. За същия вид къщи необходимото разстояние е 8 метра.
  3. 3. Дървени сгради. Разстоянието до съседния корпус е 15 м, дори ако дървото е обработено с противопожарно решение.


Разстоянието между съседните къщи, от оградата до други сгради, други се измерва с правилата: елементите на сградата, излизащи по-отдалечени от половината метър, се вземат под внимание. Ако те изпъкват по-малко, измерете от стената или стената.

Санитарни изисквания за строителство

Санитарните стандарти определят най-краткото разстояние от жилищната сграда и сградите до оградата между обектите. Независимо от височината на оградата сградата не трябва да се поставя близо до нея. Необходимо е да се спазва минималното разстояние от 3 м. По споразумение със съседите е възможно да се изгради по-близо, ако се наблюдава спад на разстоянието.

Според санитарните норми сградите не трябва да се поставят близо до оградата

Според санитарните норми сградите не трябва да се поставят близо до оградата

По-малките стопански постройки могат да бъдат само на 1 метър от оградата. Тази норма не се прилага за сгради за разплодни птици и говеда, оранжерии. Те се намират на 4 метра от оградата. Компостната яма, тоалетната на двора се отстранява от границата между разпределенията с 8 метра.

Санитарните норми предвиждат и засаждането на дървета, което най-често води до спорове между съседи. Съседът обаче има право да предявява искове, ако нормите за местоположение на сградите на обекта не се поддържат. Високи дървета, засадени на 3 метра от оградата, средна височина - в 2. Храсти - на 1 метър от съседното застрояване.

Как мога да направя ограда?

SNiP определя изискванията за ограда между обектите. Тяхното съответствие е проста, в повечето случаи това е препоръка. Допустимата височина на оградата не е по-голяма от 0,75 м. Възможно е височината да се увеличи до 1,5 м, но горната половина е направена от прозрачен материал. Това ще предпази съседа от засенчване. Използвайте една от стените hozpostroek, гараж като ограда е забранено.

Височината на оградата между участъците не трябва да надвишава 0.75 м

Височината на оградата между участъците не трябва да надвишава 0.75 м

Ако бъде възможно да се съгласи със съседа за ограда с по-висока височина, отколкото да се посочат стандартите или глухата ограда, норма се разрешава да бъде нарушена. Споразумението е валидно за 3 години, през което време може да бъде обжалвано, ако е сключено устно. За да се предпазите от изненади, е по-добре да сключите писмено споразумение, което не може да бъде обжалвано пред съда.

Ако сайтът преминава в притежание на друго лице, всяко споразумение, сключено с предишния собственик, става невалидно.

Последици от неспазването на правилата за строителство

Дори и с абсолютната съвместимост на конструкцията с всички правила е невъзможно напълно да се защитим от претенциите на съседите след приключване на работата. Препоръчително е да се координират всички съоръжения на обекта със съседите, да им се даде възможност да проучат плана за развитие на земя и да подпишат споразумението. В този случай, ако връзката по някаква причина се влоши, ще има конфликт със съседа, той няма да може да обжалва писменото споразумение.

Договорът не може да наруши пожарната безопасност. Останалите въпроси относно всеки обект могат да бъдат решени, за да се намери взаимно разбиране. Нарушаването на някои правила не води до налагане на санкции, но неудовлетворената страна има право да се обърне към съда. Собствениците, които са нарушили строителните изисквания, могат да бъдат привлечени от администрацията.

Ако мирното разрешаване на конфликта не е било възможно, възможно е да се обърнете към администрацията, да съдите в съда. Най-бързият и най-ефективен начин е да се свържете с прокуратурата, за да проверите нормите за изграждане на частна къща от съседи. Ускорете разглеждането на доказателствата. Например, един съсед наруши санитарните правила, които донесоха вреда: доказателства могат да бъдат снимки на канализация, анализ на водата в кладенеца.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Вила село модерна сграда реалностВила село модерна сграда реалност
Инженерно и геодезическо проучванеИнженерно и геодезическо проучване
Изграждане на къщаИзграждане на къща
Заглавие документи върху обекта на недвижимите имотиЗаглавие документи върху обекта на недвижимите имоти
Етапи на изграждане на къщаЕтапи на изграждане на къща
Разпределение на поземления имот по кадастралния планРазпределение на поземления имот по кадастралния план
План на етажа на къщатаПлан на етажа на къщата
План за състояние на парцелаПлан за състояние на парцела
Технически условия за водоснабдяванеТехнически условия за водоснабдяване
Разстояние между къщата и оградатаРазстояние между къщата и оградата
» » Правилата за изграждане на частна къща от съседи, които човек трябва да знае, за да се избегне конфликт
© 2021 BggeHat.com