Декоративни стени с декоративен камък, къде да се използва и как да се лепи?

Всеки собственик има интерес да направи апартамента си функционален, уютен и привлекателен. В същото време прекарват много енергия и пари за ремонт, малко хора искат. Всички искаме да украсим интериора с минимални инвестиции, така че ние избираме материали, които се различават не само по отношение на достъпността и естетиката, но и по практичност. Днес ще разгледаме характеристиките на изкуствения камък и правилата за неговото използване при декориране на помещения.

Декоративен камък - тайните на популярността

Декорирането на стените с декоративен камък става все по-популярно решение за собствениците на къщи, апартаменти и нежилищни помещения. Популярността на довършителния материал се дължи на наличието на редица предимства и положителни качества. На първо място, изкуствен камък идеално имитира визуалните характеристики на естествен камък, изглежда много естетически и може да украсява почти всяка стая.

Декориране на стени с декоративен камък - къде да се използва и как да се залепи?

Други предимства на облицовката включват:

  1. 1. Екологична съвместимост. Декоративният камък е абсолютно безвреден материал, поради което може да се използва без страх, за да завърши всяка стая, независимо дали е хол, входно антре, спалня или детска стая.
  2. 2. Устойчивост. Панелите от декоративен камък имат много дълъг живот. Този материал запазва всичките си технически и визуални характеристики дори при трудни работни условия.
  3. 3. Наличност. В сравнение с естествен камък, декоративни е много по-евтино, така че с него можете да извършвате ремонт доста евтино.
  4. 4. Голям асортимент. На днешния пазар има широк избор в различни цветови решения. Поради това подходящ материал за облицовка може да бъде избран за стаи, проектирани с различни стилове, от класика до минимализъм.
  5. 5. Устойчивост на влага. Материалът се чувства добре в среди с висока влажност, защото е чудесно за декориране на кухни и бани.
  6. 6. Лесна инсталация. Каменната стена в интериора може да се извърши самостоятелно, без да се търси помощ от професионалните монтажници.

Освен всичко друго, декоративният камък е лесен за използване. Тя не изисква никакво специално почистване, може да се почисти с обикновена гъба и обикновени почистващи продукти, които задължително се предлагат във всеки дом или в най-близкия дом.

Видове камък - какъв вид облицовка за дома да използва?

В съвременните строителни магазини изкуственият камък се представя в различни варианти. За производството му използвайте бетон, кварц, гранит, гипс и дори акрил. В допълнение, в състава на всяка декоративна плочка включва различни допълнителни компоненти - пластификатори, бои, подсилващи елементи и много повече. Тези добавки осигуряват визуална прилика с естествения камък, привлекателен и естествен цвят, както и достатъчна здравина и издръжливост.

Декориране на стени с декоративен камък - къде да се използва и как да се залепи?

В зависимост от използваните материали, камъкът получава този или онзи вид, защото може да имитира текстурата, сянката и други особености на различни естествени материали. Съставът на плочките винаги трябва да се обръща внимание при избора му. Във вътрешността се препоръчва използването на изкуствен камък, който симулира визуалните характеристики на мрамор, оникс, гранит, малахит и други скали, които се характеризират с максимална естетика.

Необходимо е да се вземе предвид стилът на украса на стаите и цялостната цветова схема. Завършването на стените и пода трябва напълно да съответства на избраното посока на проектиране. Само в този случай ще бъде възможно да създадете уютна атмосфера в стаята и да направите интериора цялостен. За стените се препоръчва да се избере облицовка по-ярка и по-ярка от тази за пода.

Материалът е подходящ за завършване на хола и спалнята?

Декоративната облицовка е подходяща за декорация на помещения за различни цели. Във всяка стая използването на камъка трябва да се обмисли предварително, за да се постигне максимална привлекателност и практичност на интериора.

Най-често декоративни камъни се използват за декориране на стени в дневната. Залата е обща стая в апартамента, т.е. всички наематели ще я използват, както и многобройните си гости, поради което обичайно е да се обръща внимание на декорацията на тази стая по време на ремонтните работи. В хола камъка ви позволява правилно да поставяте акценти, да подчертавате стила, да настроите основния цвят на стаята.

Декориране на стени с декоративен камък - къде да се използва и как да се залепи?

Тъй като изкуственият камък идеално имитира природните материали, с помощта му холът ще придобие луксозен външен вид. Такава декорация ще покаже високото състояние и добрия вкус на собствениците на къщата. Тази украса в хола може да се използва не само за украсяване на цялата повърхност на стената, но и за завършване на отделните й части. Например, дизайнерите препоръчват декорация на стена с декоративна керемида върху диван. Това решение ви позволява да украсите цялата сграда с минимални разходи.

В спалнята камъкът се използва много по-рядко. Смята се, че този естествен материал може да направи стаята по-малко уютна и комфортна, така че предпочитанието се дава предимно на класически тапети или дървена украса. Въпреки това, в просторни спални, декоративен камък също може да бъде много удобен. Тя ще ви позволи да елегантно украсяват помещението, перфектно съчетано с пътя и масивните мебели.

В спалнята декоративната украса може да се използва и като декорация. Каменната плочка е подходяща за декориране на стената в главата на леглото, за облицовка на прозореца и вратите. За подовата настилка в спалнята този материал е най-добре да не се използва, защото е доста студен. От друга страна, винаги можете да поставите дебел и красив килим в близост до леглото, което ще допълни красотата на камъка.

Дизайн на нежилищни помещения - опит на дизайнерите

За довършителни нежилищни помещения декоративните плочки са още по-добри. Не само атрактивните визуални характеристики, но и техническите параметри играят важна роля тук. кухненски плочки не се страхуват от промени в температурата и влажността, както и всички видове замърсяване, включително и мазнини. В кухнята, изкуствен камък, е много по-евтино да се използва от естествена, тъй като някои породи могат да абсорбират миризми и вода, които в крайна сметка ще доведе до намаляване на операционната комфорт на стаята, и дори унищожаване на довършителни работи.

В кухнята, зидария могат да бъдат положени не само стените, но и на пода. В допълнение, тя може да се използва за създаване на пространство близо до работната повърхност, за да се осигури трайност на облицовъчния материал. Никое друго покритие няма да бъде в състояние да издържи на въздействието на повишени температури и замърсяване от различни типове, както и за дълго време.



Декориране на стени с декоративен камък - къде да се използва и как да се залепи?

Най-често днес изкуствената облицовка се използва за декориране на коридори в апартаменти и частни домове, както и благодарение на отличното представяне на материала. Влизайки в къщата от улицата, носехме с нас много ненужни - влага, мръсотия, прах, което може да има много негативно влияние върху привлекателността и издръжливостта на финала. Ако обаче на стената и подът е изкуствен камък, работата на помещенията ще бъде свързана с много по-малко сложност. Всяко замърсяване може лесно да бъде премахнато възможно най-скоро. Каменните плочки изискват същата грижа като керамиката, но има много по-добри естетически параметри.

В този случай, дори и такъв фин финал, като каменна плочка, в интериора трябва да се използва с повишено внимание. Необходимо е да се обмисли размерът и формата на стаята. Ако коридорът е много малък, то декорацията на пода и стените с декоративен камък може неблагоприятно да повлияе на неговата привлекателност, стаята ще изглежда като каменна торба или дори пещера.

В този случай фрагментацията може да помогне. Подът може да бъде декориран изцяло с плочки, но на стените в малка стая изкуствен камък е по-добре да се използва като декоративен елемент. Можете да поставите отделно парче от стаята с камък, например ъгъла близо до закачалката или шкафа или района, в който е обичайно да сваляте обувки. Това решение не само ще увеличи привлекателността на стаята, но и ще предпази помещенията от прекомерно замърсяване.

Изправени пред себе си - как да направите сами работата?

Декорирането на стаи с естествен камък може да се извърши сами. Придържайки се към инструкциите, предоставени от производителя, дори майстор-новак успешно ще се справи с тази задача. Преди да започнете работата, трябва да подготвите необходимите инструменти. Ще ви трябва:

  • Шпакла или мистрия за нанасяне на лепило;
  • гумен чук;
  • българският;
  • триъгълник;
  • оловни линии;
  • равнище;
  • рулетка;
  • четка за метал.

Препоръчително е да изберете правилното лепило. Най-добре е лепилото да се залепи със специално лепило за камъка, въпреки че е разрешено да се използват течни нокти, силиконови или керемиди. В някои случаи е възможно да поставите керемидата върху циментово-пясъчен разтвор с добавка на пластификатори, но препоръчваме да използвате вече приготвения състав.

Декориране на стени с декоративен камък - къде да се използва и как да се залепи?

Когато всичко, което е необходимо за закупуване на работа, можете да продължите с подготовката на повърхността. Лепилните декоративни плочки могат да бъдат само върху плоска и предварително подготвена стена. Ето защо първо трябва да прецените повърхността за равномерност и наличие на дефекти. Ако се открият сериозни нередности, стената трябва да бъде изравнена с шпакловка и след това да бъде грундирана. Още по-добре е да поставите камък върху стена от гипсокартон, но изравняването на гипсокартон е подходящо само за просторни помещения, където инсталирането на допълнителен слой няма да намали значително площта.

Плочки от камък могат да се полагат само върху дебел гипсокартон - листовете не са по-тънки от 12,5 мм, фиксирани по дължината на най-малко три напречни линии.

Следващият етап е проектирането и оформлението на стената. Препоръчва се първо да направите схема за полагане на керемида, върху която маркираната област ще бъде маркирана върху скалата, видовете шевове и редът на инсталацията са маркирани. Това е особено вярно, ако облицовката се извършва с камък, който не е с равна, правоъгълна форма. Когато скицата е готова, трябва да се премести в стената - маркирайте мястото на инсталиране на всеки елемент. Ако облицовката е само част от стената, тогава декорираната площ трябва да бъде ограничена посредством ъгли или профили.

Сега преминете към инсталацията. Преди да залепите всяка каменна плочка отзад, препоръчително е да се разхождате с метална четка. Такива прости действия значително ще увеличат адхезията на облицовъчния материал. След това нанесете лепилото на стената с шпакла или мистрия по цялата ширина на първия ред. Също така е необходимо да покриете обратната страна на камъка с лепилния състав. Адхезивният слой трябва да бъде от 5 до 10 мм.

След това камъкът е залепен на повърхността и е залепен с гумен чук. Гладкостта на неговото местонахождение се препоръчва да се проверява с олово и, ако е необходимо, дори непосредствено преди лепилото да се втвърди. Сега можете да поставите втория капак на плочките. Плътно се придвижва към профила и към вече поставения камък и след това се настройва с гумен чук в положение. Ако се правят шевове, те се формират от клинове или части от гипсокартон, който страничните ръбове положи павета плочки преди да се качи на следващите елементи.

Когато се постави целият ред, можете да продължите с инсталирането на следващия. Препоръчва се кратка почивка след поставяне на няколко реда и изчакване да изсъхне лепилото. Това е необходимо, за да се предотврати плъзгането на каменната маса от стената поради голямата тежест. В някои случаи, например, когато се обръщате към арки или входни врати, може да се наложи да се наложи камък. Slices правят мелница, обаче, ако много гладки участъци от камък изглеждат неестествени, защото преди свързване може да бъде нож или клещи, за да даде на камъка естествен вид.

След няколко дни, когато съставът на лепилото е напълно сух, е възможно да се извърши процесът на свързване. Клинове, парчета от гипсокартон или други елементи, чрез които съединения образувани се отстраняват, след което получената кухина напълнени със специална смес за troweling.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Завършване на терасата с изкуствен и естествен камъкЗавършване на терасата с изкуствен и естествен камък
Украсяване с изкуствен камъкУкрасяване с изкуствен камък
Плотове от течен камъкПлотове от течен камък
Маси от маси от естествен камък в интериораМаси от маси от естествен камък в интериора
Облицовката с декоративен камък е красива, елегантна и полезнаОблицовката с декоративен камък е красива, елегантна и полезна
Изкуствен камък за фасадатаИзкуствен камък за фасадата
За продуктите от естествен камък и тяхното използванеЗа продуктите от естествен камък и тяхното използване
Видове естествен камък в интериораВидове естествен камък в интериора
Камък в интериораКамък в интериора
Монтаж на декоративен камъкМонтаж на декоративен камък
» » Декоративни стени с декоративен камък, къде да се използва и как да се лепи?
© 2021 BggeHat.com