Как правилно да поставите керамичен гранит на пода

Порцеланови плочки на пода

Керамичният гранит е доста млад материал, който започна да се произвежда преди около 30 години и веднага придоби специална популярност. В същото време той постепенно започнал да изхвърля от пазара керамичните плочки, използвани от хилядолетия. Така че днес, вместо това, често се поставя на пода керамичен гранит.

Каква е причината за популярността на този материал?

Няколко думи за материала

Става въпрос за техническите и оперативните характеристики на порцелановите плочки. Тя е по-трайна, и съответно, и по-трайни от плочки. И неговите форми и дизайн не са по-ниски от последните и производителите работят за разширяване на гамата. И това е вече заявление за лидерство на пазара на строителни материали.

Формулата на неговото производство се различава малко от производството на керамични плочки. Основната разлика е по отношение на температурата и налягането, които се използват при процесите на пресоване и калциниране. Натискането се извършва при налягане 40 МРа и печене при температура над 1000 ° С. В същото време, с точното придържане към формулата, съставките се смесват - глина, слюда, кварцов пясък, фелдшпат и различни минерални добавки. Технологичният процес се извършва на високотехнологично оборудване в автоматичен режим със зададените параметри.

Процесът на пресоване се извършва в специални форми. Последните два етапа са полиране на предната страна на плочата и ректификация, т.е. подрязване на краищата по периметъра на плочката. Последната процедура позволява безпроблемно полагане на материала.

Лидери в производството на порцеланови каменни изделия са страни като Испания и Италия. Но Русия днес привлича нови технологии, затова произвежда висококачествен материал, чиито характеристики не са по-ниски от чуждите аналози.

Това, което отличава керамичния гранит от керамичните плочки

На първо място, това са визуални различия. Ако погледнете керамичната плочка от края, можете да видите, че стъкленият слой и тялото на плочката са разделени. Това означава, че те са подредени едно върху друго. В гранит няма многослойни. Това е един плътен и траен материал, боядисан върху цялата дебелина на плочата. За този индикатор е, че керамичният гранит наподобява естествен камък.

Ако сравним техническите характеристики на материалите, порцелановият камък в много отношения превъзхожда плочката:

Мраморни плочки

Стилен интериор

  • Устойчивост на абразия. Първата се отнася до петата класа като най-издръжливия материал с висока степен на износоустойчивост. Към този клас е естествен гранит. Може би, следователно, керамичният материал получи своето име.
  • Сила. Този индикатор се характеризира с десетточкова скала, в която графитът има само една точка, а диаметърът десет. Така че порцеланът е награден с осем топки, така че можете да го срежете само със специален инструмент - диск с диамантено покритие върху работния ръб. Освен това, в сравнение с естествения гранит, керамичният гранит не се напуква по време на цялата операция и парчета не се счупват от него.
  • Висока износоустойчивост, сравнима с дългосрочната експлоатация на каменни повърхности.
  • Под въздействието на температурата и влажността капки керамичен гранит не променя своите качества и не избледнява от слънчевите лъчи.

По някаква причина мнозина смятат, че гранитът е радиоактивен. Това е огромно погрешно схващане, защото материалът не е естествен, а изкуствен, въпреки че се състои от естествени съставки. Нейният радиоактивен фон е нула, така че такива подозрения са неоснователни. Между другото, днес производителите представиха на пазара антистатични аналози, които сами поглъщат радиоактивно излъчване, излъчвано от домакински уреди. И това е още един плюс на материала.

Класификация по вид на повърхността

По този критерий порцеланът е разделен на следните типове:

Просторен коридор

Полиран порцеланови плочки

  1. Мат. Неговата повърхност не се обработва по никакъв начин и се продава веднага след натискане.
  2. Слаби, или полумесец. Повърхността му е частично полирана. В резултат на това се получава вид копринена повърхност, много приятен на допир.
  3. Полиран. В този случай повърхността на керамичния гранит се полира, т.е. от него се отстранява малък горни слой. Плочките са абсолютно гладки, сякаш са лакирани.
  4. Остъклен. За производството на този вид материал се използва специална глазура, която не само покрива предната част на плочката, но импрегнира тялото на материала. Обикновено този вид се отличава с допълнителен защитен слой - това е образец, който създава противоплъзгаща повърхност на повърхността.
  5. Релефен. Този порцелан е направен в специални форми, придавайки на лицето на материала всякаква текстура и шарка. На пазара можете да си купите плочка, имитираща дърво, естествен камък, тухла и т.н.


Ако говорим за размер и форма, тогава всички производители произвеждат плочки или квадратни или правоъгълни. Размерът на размера е много широк. Например, дебелината на плочата може да бъде от 7 до 20 милиметра. И най-популярните материали имат дебелина от 9,0-14 милиметра.

При плоските параметри разпространението е още по-широко - от 5.0-120 сантиметра. Плочки от големи размери се използват за довършване на гениталните основи, а малки за плочки и первази. Вярно е, че дори най-малките плочки могат да се използват за декорация на пода.

За облицовката на какво се използва порцелан?

Ако само наскоро този материал беше използван само за довършване на гениталните основи, днес те са изправени пред различни равнини, дори неравномерни. Пример за това е финалът на "buiseri", което на френски означава "дърво". Тази технология на облицовка е свързана с използването на дървена обшивка, която оформя стените на помещението приблизително до средата на пода. Днес дървените елементи се заменят с керамичен гранит, имитиращ дървесина. Оказва се, че външно е същото, но по-издръжлив.

Плочка с шаблон

AZULIBER Испания

Основната цел на този траен материал обаче е облицовката на гениталните основи. Съвременните специалисти предлагат различни техники за полагане, при които порцелановите каменинови изделия се монтират не само върху специална лепилна композиция, но и са елемент на повдигнатия под. Между другото, дизайнът, който използва метални елементи, става все по-популярен поради високата си якост и нивелиращи характеристики. Рамката е подсилена с висококачествен материал за довършителни работи, така че такъв под ще трае много дълго време.

Но това не е всичко. Някои модели порцеланови плочки се използват за екстериорна декорация на сгради и прилежащи територии, например вместо тротоарни плочи. Разнообразието от декоративни дизайни на плочи позволява различен дизайн при подготовката на проблемите, свързани с дизайна на пейзажа.

Технология на полагане на порцеланови каменни изделия

Така че, стигнахме до основния въпрос - колко правилно да поставим керамичния гранит на сексуална основа. Спомнете си едно важно нещо - дори и такъв устойчив и устойчив на износване материал няма да продължи дълго, ако неговата инсталация се извършва с технологични смущения. Така че бъдете внимателни.

На първо място, необходимо е да се подготви основата за довършителния материал. За да направите това, пода трябва да се излива с циментово-пясъчна замазка, която не само ще го укрепи, но и ще го изравни, което е предпоставка за качествена инсталация. Разбира се, много е трудно да се постигне максимална плоскост на замазката, но самият довършител ще бъде покрит от малки разлики в равнината без проблеми.

Сега обърнете внимание на лепилото, което ще се използва в процеса на сглобяване. Важно е да се запознаете не само с неговите характеристики, но и с други нюанси:

Стандартни кафяви плочки

Класическо издание

  1. При избора на лепилно съединение е необходимо да се вземат предвид помещенията, където ще се извърши облицовката с керамичен гранит. За помещения с нормална влажност е по-добре да използвате двукомпонентни смеси. За влажни помещения - кухня, баня, тоалетна, басейн и душ - препоръчваме еластични високо еластични материали.
  2. Видът на контактната повърхност също се взема под внимание. Например, порцеланови камъни имат висока устойчивост на влага. Следователно, не е целесъобразно да се използват циментови решения като крепежни елементи.

С тези препоръки трябва да изберете правилното лепило. Внимание - лепилото се нанася с дебелина най-малко 5 мм. 

Технологията на полагане на керамичен гранит на пода е почти същата като в случая с монтажа на керамични плочки. Тоест, разбийте пода в 4 равни части и, като се започне от центъра на стаята, запълнете помещенията един по един. Важно е да се вземе предвид равномерността на всеки елемент, както и цялата подова настилка. Ето защо не е необходимо да бързате - по-добре е да контролирате позицията на плочката 7 пъти по-добре. И още един нюанс - в мокри помещения е по-добре да поставите материала на облицовката по начин на зашиване, за да компенсирате разширяването на плочите с различни параметри на влажност и температура. В нормалните стаи порцеланови камъни могат да се полагат безпроблемно.

Следващият етап е фугиране на фуги. За тази цел се използват специални маски, които се нанасят с гумена шпатула. Между другото, изборът на фугите също се основава на вида на помещението. И последното нещо - почистване на пода. Можете просто да го избършете с кърпа или да го измиете добре.

Заключение по темата

Надяваме се, че сега разбирате защо керамичният гранит е един от най-търсените подови настилки. Разбира се, цената му е висока, но огромното му време на живот компенсира. И ако изчислите цената за всяка година на услугата, получавате малка сума. Натрупването на материал може да се извърши със собствените си ръце, което ще спести пари.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Порцеланови плочки за етажните предимства, недостатъци, класификация, обхватПорцеланови плочки за етажните предимства, недостатъци, класификация, обхват
Плочки от порцелан от камък за пода 600х600 е вашият правилен изборПлочки от порцелан от камък за пода 600х600 е вашият правилен избор
Избираме порцеланови плочки за подаИзбираме порцеланови плочки за пода
Не преминава мода за керамични плочкиНе преминава мода за керамични плочки
Какво е по-добре порцеланови плочки или керамични плочки?Какво е по-добре порцеланови плочки или керамични плочки?
Керамични плочки, направени в РусияКерамични плочки, направени в Русия
Използвайте при строителството на керамични плочкиИзползвайте при строителството на керамични плочки
Изкуствен камък-гранитИзкуствен камък-гранит
Защо е необходимо да изберете гранит за довършителни работи?Защо е необходимо да изберете гранит за довършителни работи?
Предимства при използването на порцеланови каменинови подови настилкиПредимства при използването на порцеланови каменинови подови настилки
» » Как правилно да поставите керамичен гранит на пода
© 2021 BggeHat.com