Как да залепете плочки от гипсокартон в ставите

Интериорният дизайн зависи от качеството на стените и таваните от гипсокартон. Особено внимание се обръща на преходите между листовете. Нестандартното представяне може да унищожи цялата работа. За да замажат гипсовите плоскости в ставите, не всеки състав е подходящ, а притежава само определени свойства. Важно е да подготвите правилно повърхността и да приложите сърп, така че границите след лечението да не са забележими.

Избор на пълнител - кой е подходящ за пълнене на фуги?

Качеството на произведението зависи не само от уменията на изпълнителя, но и от правилно подбраните материали за довършителни работи. На пазара има много смеси. Всеки от тях е предназначен за определени операции и условия. За да разберете коя shpaklevka се вписва в конкретен случай, помислете за няколко фактора: обхват, състав, готовност за използване.

Видове смеси по предназначение

Всички смеси са разделени на три групи:

  • започнете;
  • универсален;
  • довършителни работи.

Последните са на разположение както под формата на прах, така и готови за употреба: добре ги разбърквайте. Използва се за нанасяне на последния слой, след което се смила. Стената е подходяща за декоративни довършителни работи. Всички видове шпакловка идеално скрие грешките на предишния слой, изглажда повърхността.

Изравняващи или стартови смеси се използват за запечатване на шевове, отвори от винтове, дефекти върху листове от гипсокартон. Те изглаждат всички нередности, но поради свойствата, които не са подходящи за окончателно завършване - това са съединенията за груба работа.

Замазката Fugenfüller се е доказала от един вид изравняване. Той е много издържлив, така че растението Кнауф, което го произвежда, препоръчва използването на неговата разработка за запечатване на шевове между листа. В състава си, гипс и специални полимерни добавки, те създават повишена адхезия към повърхността.

Като две предишни се използва универсална смес. Като изравняване е подходящо в почти всички случаи, но като финал - с резерви. Факт е, че тя има гранулирана последователност. Ако планирате по-нататъшно тапетиране или боядисване, то не трябва да се използва недвусмислено, но ще се побере под плочката или декоративната мазилка.

Компоненти на състава

Най-често срещаният замазка - гипс. Той има висококачествен състав, поради който не е податлив на свиване, за разлика от цимента. Значителен недостатък е високата чувствителност към влагата, което в известна степен ограничава обхвата на приложение. Не се използва в бани и други помещения, където има висока влажност.

Циментовата замазка е по-ниска в качеството на гипс, поради силното свиване. Но тя е по-добра в механична якост, устойчивост на неблагоприятни условия. Полимерната замазка съчетава положителните свойства на предишните и ги заобикаля във всяко отношение. Използва се във всякакви помещения, след втвърдяване придобива необичайна твърдост, абсолютно не е подложена на свиване. От покупката на такава смес се спира само високата цена.

Готов за употреба

Сухата замазка е прах, който се развъжда във вода преди употреба. Положителната страна е, че тя се съхранява за дълго време. Ако не използвате всички наведнъж, остатъците се използват на друго място. Минус - след готвенето има ограничено време за използване, в противен случай замръзва и става неизползваем.

Готовата смес има плътна консистенция, веднага се нанася и се смесва, когато е необходимо преди работа. Срокът на годност е ограничен, но значително надвишава срока на годност на готовите сухи състави.

Инструмент за шпакловка - какво ще отнеме?

За замазка на гипсовите плоскости в ставите ще имате нужда от инструменти, като основната е шпатула. Използват се три размера:

  • 45 см - като основен;
  • 25 см - за труднодостъпни места;
  • 8 см - нанесете сместа върху работния инструмент.

Препоръчително е да закупите версия от неръждаема стомана с пластмасова гумена ръкохватка. От добър инструмент, по-малко уморен, и за това той трябва да бъде удобно разположен в ръката му. Когато избирате, обърнете внимание на работната част и ръба - без дефекти, зъби.

Преди употреба, ъглите се огъват леко нагоре, така че върху стената не остават никакви маркировки. За да направите това, с малко усилие просто натиснете върху твърдата повърхност.

За да разредете сухия прах, използвайте контейнер с достатъчен обем от материал, който не е ръждясал, удобен. Разбъркайте с мощна тренировка, способна да работи с ниска скорост. Инсталирайте смесителя на дюзите. Изберете небоядисани, защото боята неизбежно ексфолира и влиза в сместа.

От останалите инструменти ще ви трябва:

  1. 1. Щипка за шлайфане. Професионалистите твърдят, че е по-удобно да се работи за тези, които нямат писалка.
  2. 2. Отвертка Phillips - за завинтване на винтовете в стената от гипсокартон. При монтажа зад дълбочината на опаковката, особено не гледайте, но ако шапката изпъква, тя предотвратява замазката.
  3. 3. Четка за рисуване и кожухарска ролка - за грундиране. Пяната от пяна пени състава, така че не се вписва. Изберете с дълга купчина.
  4. 4. Кюветата. За него единственото изискване е, че размерите съответстват на ролка или повече.


Замазката се извършва с помощта на стълба или кози.

Подготовка на ставите и смесите - какво е важно?

Стаята трябва да издържа на температура най-малко 10 °, прозорците и вратите са затворени, за да се предотвратят течения. За да запечатате шевовете, продължете след проверка на закрепването на листовете. Ако не е достатъчно силно, замазката няма смисъл: гипсовата плоскост се деформира, ставите се счупват.

Проверете болтовете за самозатягане, така че главите им да не изпъкват над повърхността, в противен случай те ще повлияят на работата. Ако отделни винтове са завинтили повече от половината лист, те се свалят и се монтират на 5 см от предишното място.

Границите на GCR се почистват от прах и мръсотия, като се използва сух микрофибър. Ако ръбовете на листовете нямат скосявания, те се правят с помощта на нож за конструкция. Те се изрязват под ъгъл от 45 ° до 5 mm на листа. Това се прави, за да се увеличи контактната площ на замазката с гипсокартон, което подобрява сцеплението.

След това шевовете и повърхността около тях са заземени. Използвайте четка за боя, а не валяк, така че течността да прониква навсякъде, без да оставя никакви пропуски. Вземете специално решение за GCR, например Tiefengrund. Нанесете внимателно, равномерно, оставете да изсъхне за 12 часа.

Всеки производител има своя собствена формула и метод за приготвяне на сместа, така че те изучават инструкцията, отпечатана върху торбата, и я следват. Някои шпакловки се приготвят не върху вода, а върху грунд. Принципите са еднакви и приложими за всички видове.

Важно е да се спазва редът: първо изсипете течност, след което добавете праха. Ако трябва да направите обратното, дъното се натрупва суха замазка, която ще се прехвърли на повърхността на стената, се образуват драскотини. Отстраняването им ще бъде освободено само при нанасянето на следващия слой след изсъхването на предишния слой и това е загуба на време.

След това сместа се разбърква, особено внимателно на дъното, и се оставя да се утаи в продължение на 5 минути, така че въздухът се абсорбира и композицията придоби голяма пластичност. Без тази операция по повърхността се образува пореста структура. Ако за първия слой това не е толкова важно, то за финала е много.

Сместа се разбърква отново - тя е готова. Не правете много, по-добре е да месите още веднъж, ако не сте достатъчно. В противен случай трябва да го изхвърлите, ако се втвърди по-бързо, отколкото се използва.

Прекратяване на ставите - стъпка по стъпка

За работа, подгответе малък контейнер с ниски страни, където се прехвърля част от шпакловката. Съберете го на малка шпатула и го плъзнете на работника, оставяйки ръбовете чисти за 2 см. Оказва се, че има еднаква дебелина в ролката.

Действието на пръв поглед не играе съществена роля, но зависи от това дали дебелината на слоя ще бъде равна и дали лентите ще останат на тавана. Правилното прилагане върху главната смес от шпатули ще спести ненужно движение и прекомерна умора.

Последователността на по-нататъшните действия за запечатване на ставите със собствените си ръце:

  1. 1. Съставът се притиска към шева, като се започне от върха с постепенно движение надолу. Надлъжните движения се правят със силен натиск, така че замазката да запълни кухините. За да се спести материал в ставите, не си заслужава, той се свива, когато е изсушен, а ако няма достатъчно, ще има прорез.
  2. 2. Вземете сърп и изрежете 1 метър: с твърде дълго време не е удобно да работите. Касетата се нанася върху мократа шпакла, така че нейната среда да съвпадне с центъра на шева. Изглажда се с тесен шпатула, леко натискан в сместа, така че да минава през отворите на отвора.
  3. 3. На върха на serpyanka, друг слой се прилага, за да го направи вътре в решението. Шепът не изпъква над повърхността, той се заглажда до идеалното състояние. Проверете с ниска или дълга шпатула, като я нанесете с ръб, така че съединението да е в средата. Не трябва да има никакви изпъкналости или депресии.
  4. 4. Оставете шева да изсъхне, за да отнеме 24 часа. Само след като започнат да мистрия, премахването на излишъка.

Ако вместо серпентина се използва хартиена лента, технологията е малко по-различна. Този материал е специално проектиран за запечатване на шевове, практичен, здрав. Той поглъща много влага, така че предварително нарязаните парчета се изсипват с вряла вода.

Изчакайте, докато първият слой изсъхне, окото на мрежата или nazhdachkoy, привеждане на повърхността на гладко равномерно състояние. Пречистете от прах и нанесете лепило PVA. Касетата се изстисква от водата, нанася се върху шева и се заглажда с шпатула. Нагоре с лепило за четка с лепило.

Достатъчно залепен шев на фугите от гипсокартонени плоскости се получава, ако спазвате препоръките на специалисти. Използва се само висококачествена замазка, подходяща за приложение. Разтворът се приготвя съгласно инструкциите на производителя на сместа.

Подготовката на повърхността се извършва внимателно: скрепителните елементи се проверяват, ако е необходимо, завършват. В ставите между листовете направете аспект. Каишката или хартиената лента се наслагват според технологията. Ако всичко е направено правилно и спретнато, шевовете ще бъдат невидими.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как да изравним пода с саморазливна смесКак да изравним пода с саморазливна смес
Какъв вид пълнител да изберем за стени за видове тапети, предимства и недостатъци на шпакловка от…Какъв вид пълнител да изберем за стени за видове тапети, предимства и недостатъци на шпакловка от…
Гипсокартонната мазилка получава солидна основа за покритиетоГипсокартонната мазилка получава солидна основа за покритието
Колко дълго шпаклото на стените изсъхва времето за чакане за различни композицииКолко дълго шпаклото на стените изсъхва времето за чакане за различни композиции
Как да замажете тавана от инструкциите за гипсокартон за независимиКак да замажете тавана от инструкциите за гипсокартон за независими
Таван на гипсокартон таван - инструкцияТаван на гипсокартон таван - инструкция
Таван тава за тавана, изберете най-добритеТаван тава за тавана, изберете най-добрите
Полагане на плочки върху гипсокартонПолагане на плочки върху гипсокартон
Кои да изберете един разтвор за плочки в банята на плюсовете и минусите на различни композицииКои да изберете един разтвор за плочки в банята на плюсовете и минусите на различни композиции
Как да се изравни таван с шпакловка Практически съветиКак да се изравни таван с шпакловка Практически съвети
» » Как да залепете плочки от гипсокартон в ставите
© 2021 BggeHat.com