Замазка за бетон

Създаването на равномерен, твърд под е важен етап от ремонтните работи. За да се елиминират неравностите на бетонни основи, се използват различни строителни смеси и съединения, включително шпакловки.

Замазка за бетон

Замазка за бетон

Защо се нуждая от шпакловка?

Самата Бетон етаж има висока якост, но в присъствието на малки дефекти (чипове, пукнатини и цепнатини) и лош proshpaklevat свръзките на плочата може да бъде предмет на отказ, което би довело до ремонта и значителни финансови разходи, особено когато става въпрос за обществени сгради.

Пукнатини в бетона

Пукнатини в бетона

Допълнително усилване на бетонната основа ще се изисква в случаите, когато в строителството са били използвани евтини материали. Обработваните подове имат няколко предимства:

  • висока устойчивост на абразия;
  • устойчивост на ерозия;
  • устойчивост на абразия и механични повреди, химични реактиви и влага (включително течове);
  • по-дълъг период на експлоатация.

Спазвайте смесите внимателно и надеждно на пода, осигурявайки по-лесно по-нататъшното монтиране на строителни и декоративни материали.

Шпакловъчни смеси

Шпакловъчни смеси

Смеси за бетон

Spackling материали са основни и довършителни. Но има междинни универсални опции, подходящи за всички операции, те са много по-икономични и имат малък разход.

Замазка за бетон

Замазка за бетон

Съгласно съставния състав, се разграничават смеси от следните типове:

  • цимент;
  • гипс;
  • вар;
  • масло;
  • лепило;
  • лак;
  • полимер или акрил.
Основа за пълнене СОБСТВЕНИЦИ 5кг

База за пълнене СТАРТИРА 5 кг

Често производителите допълнително обогатяват пълнежа с полиестерни или полиуретанови добавки. Такива материали имат минимално свиване и високи хидроизолационни свойства.

Име на шпакловка Средна консумация на 1 m2, kg
Фасадна замазка1.15-1.5
Масло-лепило2.75
лепило0.50
гипс0.80
Довършителни0.45

Съгласно формата на сместа, има:

  • Изсушава се, разрежда се с вода в определени пропорции;
  • Лепкави готови за употреба формулировки.
Завършваща шпакловка Alpina Feinspachtel за обработка на стени и тавани от гипсокартон, бетон

Завършваща шпакловка Alpina Feinspachtel за обработка на стени и тавани от гипсокартон, бетон

В зависимост от метода на приложение, агентът за замазка може да бъде течна или плътна консистенция. Първият вид е характерен за самонивелиращи се съединения, използвани за обработка на бетонни подове. Тези смеси под собственото си тегло без усилие равномерно разпределени по цялата повърхност, характеризиращи техниката на непрекъснато замазване.

Гипсови смеси

Eco Finish гипсова шпакловка

Eco Finish гипсова шпакловка

Гипсовите мазилки са най-популярната опция за изравняване на бетонните подове. Предимствата на този материал могат да бъдат записани безопасно:

  • без свиване;
  • ниска цена.

Гипс състав създава съвършено гладка повърхност на първия слой изсъхва бързо и може да бъде otkolorizovan цветова схема на всеки цвят (като опция за бюджет, можете да използвате и гваш изкуство), но тя има един основен недостатък - материалът не е подходящ за помещения с висока влажност.

Циментови замазки

Евас шпатлевка базов цимент (20 кг)

Евас шпатлевка базов цимент (20 кг)

Замазките на основата на цимент успешно съчетават приемлива цена, постоянно високо качество на покритието и свойства, които предпазват от влага. Но материалът има редица недостатъци, сред които:

  • осезаемо свиване след пълно изсушаване;
  • трудностите при изравняването на сместа на повърхността и необходимостта от определени умения при работа с циментови съединения.

Специфични смеси компонент, завършени покритие устойчиви на температурни промени и позволява използването на такива пълнители в области на изключително ниска и висока влажност на въздуха, тъй като силата и издръжливостта се запазва през целия живот.

Акрилни смеси

Акрилна замазка

Акрилна замазка

Една от най-удобните форми - бързо втвърдява и създава гладка повърхност. Многокомпонентната система не се свива и не се страхува от водата.

Съставът на полимерната замазка за подове от бетон освен вода включва пясък, мраморни чипове, цимент, синтетични добавки. Този кит е пластмаса, има добри хидроизолационни свойства и сцепление с повърхността, което се лекува, е водоустойчив, еластичен, които отличен материал за подготовка на повърхността за изравняване на подове и топло прави. Но употребата му е препоръчителна за повърхности с малък брой дълбоки пукнатини и депресии.

Епоксидни смеси за бетонни подове

Епоксидна кит 250 гр

Епоксидна кит 250 гр

Ако искате да се обединят и да консолидира бетонни фундаменти с повреден структура (големи пукнатини, шевове и бродирани премахване на следите армировка) ще бъде най-ефективно използване на шпакловъчни смеси епоксидни затягане бетон и повишаване на нейната здравина и издръжливост.

Предимствата на такива двукомпонентни системи, състоящи се от основа и втвърдител, са:

  • качествено запълване на пукнатини, пукнатини, стави;
  • премахване на пукнатини, образувани на местата за подмяна на тръби, комуникации и др .;
  • укрепване на сложните зони и затягане на структурните щети;
  • възможността за създаване на устойчиво и устойчиво на износване непрекъснато покритие, което не изисква по-нататъшна обработка;
  • високи адхезионни свойства;
  • Минималният процент на отделяне на сух слой мазилка от субстрата;
  • устойчивост на влага, химически агенти, както и микроби, мухъл и гъбички.

Епоксидна смес - материал за довършителни работи, идеален за изглаждане на всички вдлъбнатини и грапавост на подовата настилка.

Замазка на основата на епоксидна смола

Замазка на основата на епоксидна смола

Хидроизолационна смес от шпа

Особеността на сместа с повишени свойства на влагоустойчивост е възможността да се използва като самостоятелно покритие, което ще бъде от полза с ограничен бюджет за ремонтни работи. Съставът на замазката включва уретанови компоненти, суха смес от основи, втвърдител, целеви добавки и дисперсионни емулсии.

Хидроизолационна маса, проникваща Ceresit CR 90 Crystaliser (чанта 25 кг), чанта

Хидроизолационна маса, проникваща Ceresit CR 90 Crystaliser (чанта 25 кг), чанта

Най-често водонепропусклив пълнител се използва за ремонтни работи в бани, парни бани и душове.

Основният плюс на материала е липсата на необходимост да се изчака пълното изсъхване на субстрата и способността му да изпълнява работа върху мокрия слой.

Критерии за подбор на шпакловки

Как да изберем пълнеж

Как да изберем пълнеж

Много е важно да изберете подходящата смес, като вземете предвид свойствата на повърхността, която ще се лекува, и целта на помещението. Важно е да обърнете внимание на следните свойства на сместа за шпакловка:

  • индекс на сцепление - за гладки повърхности има специални решения;
  • вид на основата (бетон, газобетон);
  • устойчивост на влага, тъй като шпакловкият слой трябва надеждно да предпазва бетонната основа от влага;
  • пропускливост на парите (способността на материала да отстранява излишната влага).
Вид на замазката СпецификацияПродукти Минус
циментЗа помещения с висока влажност и работа на откритоУстойчив на влага, рентабиленЗначително свиване, възможност за възникване с пукнатини във времето
гипсЗа помещения с ниска влажностОформя гладка повърхност, не се свива, замръзва за 2-3 часа, максимален слой от 4 ммНе устойчива на влага, разтворът се уплътнява за 1,5-2 часа
полимерЗа дневни и стаи с нормална влажностЛесно и удобно за работа, бързо се втвърдява. Покритието е гладко, гланцово. Идеален за покритиетоскъпа

Важно! Пасти и смеси за бетонни основи не са подходящи за газобетон и обратно. Тъй като съдържат различни компонентни добавки, подходящи за специфична структура. Когато избирате смес, трябва да запомните, че качеството му ще зависи от това колко гладки и гладки са материалите за довършителни работи (паркет, ламинат, линолеум или керамични плочки).

Стъпка 1. Подготовка на работната повърхност

Стаята, в която ще се работи, трябва да бъде предварително приготвена. Старото подово покритие е желателно да се отстрани, дълбоките пукнатини и пукнатини да бъдат отрязани с бормашина и почистени с конструктивна прахосмукачка.

Пукнатините трябва да се разширят и почистват

Пукнатините трябва да се разширят и почистват

След това фиксирайте циментова замазка (цимент: пясък: вода: битум = 1: 3: 1: 0.5) и изчакайте, докато повърхността изсъхне напълно. Вместо битум може да се използва лепило PVA.

Много е важно да премахнете всички петна от пода:

  • мазнини;
  • мръсотия;
  • ръжда;
  • гъбички;
  • мухъл.

Обикновено те лесно се измиват с топла сапунена вода, но ако е необходимо, могат да се използват специализирани средства.

Стъпка 2. Подготовка на повърхността

Основен грунд

Основен грунд

Преди грундирането подът трябва да се почисти отново от остатъци или да се изтърпи. Трябва да се избере грунд, базиран на характеристиките на стаята, нейната влажност и предназначение.

За приложението ще са необходими следните материали:

  • ролка или четка;
  • специална тава.

Грундът се нанася в два слоя, всеки от които е добре изсушен. Качественият състав уплътнява порите и малките пукнатини, улесняващи изпълнението на следващия етап.

Важно! Ако субстратът е гладка, за предпочитане е да се праймера с кварцов пясък - това ще осигури силна връзка с бетон дължимата на пълнител, получен след прайминг неравни повърхности.

Етап 3. Получаване на разтвора

Смесване на сместа за ремонт на подове

Смесване на сместа за ремонт на подове

Shpaklevku може да бъде закупен в готов вид и вие можете сами да комбинирате композицията. За да направите това, се нуждаете от сондаж с дюза или строителна смесител, подходящ контейнер и сухи смеси. Много е важно да се спазват съотношенията на разреждане, посочени на опаковката.

Основната разлика между покритието, получено от дебели и течни мазилки, не е, но има разлика в приложението на състава върху работната повърхност.

Експертите съветват добавянето на 10-15 повече вода, отколкото препоръчва производителят. Оптималното съотношение на сухата смес към водата е 1: 5, минималното съотношение е 1: 3.

Понякога можете да добавите към Вашата строителна смес разцепена креда, нарязани дървени стърготини, PVA лепило.

Стърготините трябва да се накисват за 12-14 часа и цялата смес да се смесят два пъти с миксер. За да puttyapovaniya бани в състава на лак - това ще направи окончателното покритие още по-устойчиви на температурни колебания.

Имайте предвид, че разтворът се уплътнява след 3-4 часа и става неподходящ, като губи до 20-25 свойства, така че не правете много от строителната смес незабавно.

Стъпка 4. Прилагане на материала на повърхността

Корекция на голяма пукнатина

Корекция на голяма пукнатина

Процесът на замазка е дълъг и труден. От инструментите ще ви трябва следното:

  • шпатули с различна дължина;
  • мистрия.

За удобство можете да си купите гумена шпатула или инструмент с удобни дръжки, не забравяйте да се погрижите за лични предпазни средства и ръкавици. Замазки поставени в 2-3 слоя, всяка дебелина не е повече от 4-5 мм. Не се опитвайте да премахнете всички неравности на шпакловката - този процес се извършва по време на изпълнението на подовата замазка.

Определяне на дефекти

Определяне на дефекти

  1. Разстилайте малка част от сместа на пода или излейте част от състава, след което бързо я разстилайте по цялата повърхност със шпатула. Опитайте се да не направите първия слой твърде дебел - има опасност покритието да се счупи.
  2. Ако зоната за обработка е голяма, може да се използва подсилваща мрежа с малки клетки - това ще увеличи якостта на покритието най-малко два пъти. Тя трябва да бъде леко натиснат в първия слой замазка веднага след нанасянето, без да се изчаква сушенето.
  3. След като поставите първия слой (след около 12-16 часа), отново добавете прясно приготвената смес.

Напълно замазката ще изсъхне след 24 часа. Ако има дълбоки пукнатини, процесът може да отнеме до 2-3 дни. Важно е да се получи сушене чрез елиминиране на течения и внезапни температурни скокове.

Стъпка 5. Премахване на неравностите

За шлайфането е по-удобно да се използва ръчна машина

За шлайфането е по-удобно да се използва ръчна машина

След окончателното сушене, големи неравности, изпъкнали буци от несмесен материал, желателно е да се обработва с шкурка P120-150 с големи зърна.

С достатъчни умения, шпакловката може да се извърши самостоятелно, без да се захващат с услугите на специалисти. Бетонният под може лесно да се изравнява и ако се спазват всички препоръки, покритието е висококачествено и без дефекти.

Видео - Замазка за бетонен под

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Саморазливни подови смесиСаморазливни подови смеси
Акрилна, гума, епоксидна и полиуретанова боя за бетон, която е по-добра?Акрилна, гума, епоксидна и полиуретанова боя за бетон, която е по-добра?
Защо да изберете самонивелиращ се подЗащо да изберете самонивелиращ се под
Какъв вид пълнител да изберем за стени за видове тапети, предимства и недостатъци на шпакловка от…Какъв вид пълнител да изберем за стени за видове тапети, предимства и недостатъци на шпакловка от…
Изработваме козметика и ремонт на бетонни подовеИзработваме козметика и ремонт на бетонни подове
Бетонни подове и стилистични елементиБетонни подове и стилистични елементи
Таван тава за тавана, изберете най-добритеТаван тава за тавана, изберете най-добрите
Боя за бетонни подове в гаражни цени и спецификацииБоя за бетонни подове в гаражни цени и спецификации
Съвети за избор на мазилки за външна употребаСъвети за избор на мазилки за външна употреба
Самонивелиращи се подове идеално плоска повърхностСамонивелиращи се подове идеално плоска повърхност
» » Замазка за бетон
© 2021 BggeHat.com