Как правилно да плочките в банята със собствените си ръце

Полагане на плочки

След като купихме нов апартамент за самообработка или за стартиране на ремонт в обитаема жилищна сграда, ние се стараем да направим всяка стая удобна и красива. В спалнята искаме да се отпуснем комфортно, в хола да посрещнем гостите и в банята, за да се наслаждаваме на водните процедури. Всяка стая има определени санитарни изисквания, а банята не е изключение. В нея подовата настилка не трябва да се страхува от водата, което означава, че буквално иска да се полагат плочки на пода на банята и за предпочитане със собствените ти ръце.

Предимства на подовата настилка

Подовите плочки от плочки отдавна са спечелили признанието на потребителите. В сравнение с други довършителни материали, той има редица предимства:

  • Висока здравина. Ако го монтирате според технологията, той може да издържи натоварване до 300 кг на см2. Но парадоксът е, че ако рязко удариш плочката, непременно ще се счупиш. И наличието на въздушни кухини под него може да доведе до счупване или пукнатина на това място.
  • Хигиена. Подът се почиства лесно с чиста вода или някакви специални средства. Навсякъде кухни, сауни, басейни, бани и бани са облицовани с плочки.
  • Естетика. Появата на плочките е много красива. В допълнение, сега производителите предлагат най-широк избор от продукти, произведени в различни стилове и посоки.
  • Екологична съвместимост. Плочки от естествени материали.
  • Носете съпротивление. В процеса на производство на плочки, специални добавки се въвеждат в конструкцията, за да се осигури висока устойчивост на износване.
  • Висок индекс на топлопроводимостта. Много разработчици полагат плочките на топли подове.
  • Пожароустойчивост. Според технологията на производство, плочките се изстрелват във фурната при много висока температура, така че огънят не е ужасен за нея. В случай на пожар, няма да се отделят токсични вещества.
  • Водоустойчивост. Не е за нищо, че подовете винаги са покрити с плочки в сауни, бани, душове или помещения за измиване.
  • Устойчивост на цвета. Плочките не изгарят на слънце и не променят външния си вид.

Недостатъците на плочките са много по-малко:

  1. Това е достатъчно студено.
  2. Опасен стъклен предмет може да се счупи.
  3. Ако правилата за полагане и появата на въздушни кухини в основата не се спазват, материалът може да се счупи.

Как се класифицират плочките?

Ако искате да поставите теракот в банята, трябва да решите кой модел ви подхожда. За да направите това, трябва да знаете как се класифицират керамичните плочки.

По метода на формоване има:

  • Пресовани продукти. Те се образуват под преса, където влиза пастообразна смес от глина, пясък и други компоненти.
  • Екструдиран. Екструдерът е устройство, което формира пластмасова тестообразна маса, като я пробива през профилиращ отвор.

На външен вид повърхността на плочката е неглазирана, има естествен външен вид и е остъклена - покрита със специална глазура. Последният вид е достатъчно хлъзгав и едва ли е подходящ за пода.

Чрез метода на изгаряне на плочки са двойно или еднократно изпичане. Този процес протича в пещи с температура от + 1300 ° С

Как да изберем подовата плочка в банята?

Полагане на плочки

Изберете плочки

Някои купувачи вярват, че когато купувате плочки, трябва да обърнете внимание на цвета и външния вид. Никой не твърди, че дизайнът е почти основният компонент на комфортната обстановка.

Но понякога може да има неочаквани изненади:

  • жителите на къщата ще започнат да се плъзгат на мокрия под, както на пързалка
  • или върху плочката ще има знаци за санитарно оборудване, което по време на почистването удря по повърхността на облицовката

Ето защо външният вид не е основното при избора. Но какво? Вижте етикетите на опаковката.

Означения върху опаковката - за какво говорят?

В банята е необходимо да се поставят плочки, които не са подхлъзвани, с добра устойчивост към химични съединения, ниска порьозност и дори маса от индикатори.

Важна характеристика е и устойчивостта на механично напрежение. Обикновено на опаковката този индикатор се намира под диамантения знак. Стабилността се измерва с девет точкова скала MONS и ще имаме поне една MOHS 6 плочка.

Порестостта на плочките зависи от водопоглъщането на плочките. Колкото по-високо е, толкова по-голяма е порьозността на субстрата. За банята този показател трябва да е нисък. В допълнение, такава плочка ще бъде по-силна.

За трайност, най-добре е да купите плочка, маркирана с PEl-l. Коефициентът на триене трябва да бъде най-малко 0.75, водоустойчивост - повече от 3 и устойчивост на химични съединения - клас АА.

На опаковките трябва да има контур на крака на черен фон, което показва, че продуктите принадлежат към материали за подови настилки. Снежинка показва, че плочката е устойчива на замръзване. Номерът на иконата "пламък" показва броя на стрелбите. Ако искате, можете да се обърнете към консултант и той непременно ще назове всички характеристики и ще изчисли количеството материал, от който се нуждаете.

Изисквания към материал за облицовки

Хоризонтална плочка

Полагане на плочки в банята

Подовите плочки от керамичната керамика са различни по това, че са по-дебели и по-здрави. Не е нужно да променяте тези проби - по стените ще похарчите повече пари, а подът ще трябва да бъде демонтиран, тъй като няма да издържи товара.

Но ако изберете правилно плочките за пода, това ще продължи дълго. Следователно, в допълнение към горните изисквания, обърнете внимание на следните фактори:

  • Security. Плочките не трябва да са хлъзгави. В противен случай може да се нараните. По-добре е да изберете груба повърхност с релеф или гранит, който има матов връх. Остъклен с гланц плочки, без значение колко е добър, той е подходящ само за стени.
  • Производител. Можете да си позволите скъп чуждестранен материал. Заслужава ли си да плащаме прекалено? В края на краищата, сега руските фабрики произвеждат доста висококачествени керамични продукти и те струват по-нисък порядък.
  • Външен вид, размер, цвят, текстура и стил. В стаята всичко трябва да е в хармония. Ето защо, изберете една плочка в една цветна палитра със замислен интериорен дизайн.
  • По-добре е да направите покупка по-близо до дома, ако искате сами да донесете стоките. И в случай, че правите доставка, не забравяйте да проверите получените продукти. В крайна сметка, плочките са крехки материали и могат да се повредят, дори когато са доставени в магазина.

Как да поставите плочката в банята

Ако нямате опит за полагане на теракот, това е добре. Просто трябва да спазвате някои правила и препоръки.

Подготовка на субстрата

Полагане на плочки върху тухлена конструкция

Завършена повърхност под плочката

Първо трябва да подготвите повърхността. Ако имате стара плочка или дървен под, трябва да бъдат демонтирани. Подложката трябва да бъде чиста, гладка, без пукнатини и дълбоки дупки. Отклонението на повърхността от хоризонталното ниво не трябва да бъде повече от 2-3 mm на 1 кв. Км. м.

Сега повърхността трябва да бъде изравнена. Можете да използвате циментова замазка или специални решения. Този етап преследва една цел - да постигне равноправна основа. Но трябва да наблюдавате не само това, но и ясна позиция на повърхността спрямо нивото на хоризонта. Само когато спазвате тези изисквания, поставянето на плочки ще премине лесно.

Можете да постигнете равна повърхност по два начина - да направите нова база цимент-пясък върху инсталираните фарове или да приложите самонивелираща се смес. Ако има малки нередности, тогава вторият вариант е приемлив. Тъй като банята е доста влажна стая, на пода е необходима хидроизолация. Това може да се постигне чрез нанасяне на покритие на специална хидроизолационна смес с повърхност или чрез поставяне на подсилен хидроизолационен материал под замазката.

Маркиране и приготвяне на лепило

Започнете да полагате плочки след стените. В противен случай ви гарантираме ежедневно почистване на остатъците от лепило и отломки. Необходимо е да започнете, като маркирате първия ред. На това как точно го кажете, ще зависи цялата по-нататъшна работа. Освен това рисунката трябва да бъде избрана по такъв начин, че на видимите места да има цяла плочка и подрязването да пада под мебели или вана.

Тъй като сте начинаещ, ще бъде по-добре да нарисувате линия на пода или да опънете нишка, която да показва желаната посока. От единия и другия край на стената се измерва разстоянието, равно на ширината на плочките, чук в тези маркировки в пода на дюбела и протегнете конеца върху тях.

Сега подгответе лепилото. Изсипете вода в контейнера и изсипете сухата лепилна смес. Разбъркайте с конструктивен миксер до хомогенна консистенция. Спазвайте пропорциите строго съгласно инструкциите на опаковката. Не направете много хаван наведнъж. Първо ще работиш бавно, защото не трябва да бързаш. И лепилото може да изсъхне и ще трябва да подготвите нова партида.

Грундиране и полагане

Полагане на плочки върху гипсокартон

Монтиране на плочки на стената

Сега, с помощта на четка-макровица и грунд на дълбоко проникване, покрийте мястото, където е поставен първият ред. Възможно е да се нанесе цялата повърхност едновременно, но опитът показва, че повърхността е покрита с прах.

След като грундът се абсорбира в основата и се изсушава, желаната площ на пода може да се разстила с лепило. На пода се нанася композицията със специална шпатула - гребен. Това е неговите зъби, че нивото на слой на лепило, което ви позволява да поставите плочки точно.

Задната част на плочките също трябва да бъде залепена с лепило и след това да бъде поставена на правилното място.

Гуменият чук трябва да докосне плочката към пода и да провери позицията на всяка плочка с хоризонтално ниво. След това плочката зад плочките по същия начин се изпълнява целия стил.

За да запазите ширината на шева, използвайте пластмасови кръстове. Те могат да бъдат изтеглени малко по-късно. Нарежете плочките по-добре с резачка за плочки.

Не е излишно да се намазват шевовете със специален уплътнител. В банята, почти винаги висока влажност, и уплътнител ще предотврати появата на гъбички или мухъл. Сега след няколко дни можете да запечатате шевовете. Замазката трябва да се нанесе с малка гумена шпатула. След това използвайте салфетка, за да премахнете остатъците от състава и да почистите подовата настилка.

заключение

Надяваме се, че нашият съвет ще ви помогне да изберете подходящата плочка и да я поставите в банята. Новият етаж ще ви зарадва дълго време с външния си вид и вече като експерт с гордост ще кажете на приятелите си как да поставят плочките със собствените си ръце и да дават ценни съвети на начинаещи.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как да поставите плочката на пода в банятаКак да поставите плочката на пода в банята
Как най-добре да оборудвате банята?Как най-добре да оборудвате банята?
Как да изберем мебели за баня?Как да изберем мебели за баня?
Ремонт на стените в банятаРемонт на стените в банята
Как да изберем подово покритие?Как да изберем подово покритие?
Избор на завършване на тавана в банятаИзбор на завършване на тавана в банята
Как правилно да поставите плочкаКак правилно да поставите плочка
Керамичната мозайка не е нищо, стилът е слънцеКерамичната мозайка не е нищо, стилът е слънце
Дизайн на баня Къде трябва да започна?Дизайн на баня Къде трябва да започна?
Как да изберем подовата плочка?Как да изберем подовата плочка?
» » Как правилно да плочките в банята със собствените си ръце
© 2021 BggeHat.com