Котли на твърдо гориво

Описаните котли за твърдо гориво, тяхната класификация, характеристиките на монтажа и експлоатацията. Процесът на самостоятелно изграждане на котел на твърдо гориво се разглежда. Представени са и предимствата и недостатъците на котлите за твърдо гориво.

Този тип оборудване ви позволява да поддържате комфортна за живота и работната температура през всеки отоплителен сезон. Извън конкуренцията с други системи, котлите за твърдо гориво остават и ще останат основните поради редица причини, технически и икономически. Те не са прекалено сложни, с непретенциозни функции и много по-рентабилни, ако сравнявате разходите за отопление на една и съща стая с електричество с помощта на различни видове нагреватели. (Виж също: Отопление на дървена къща с бойлер за твърдо гориво)

Котел на твърдо гориво


Фигура 1: Котел на твърдо гориво



Предимства и недостатъци на котлите за твърдо гориво


Най-важното предимство на котлите за твърдо гориво при продължително изгаряне е пълната автономия на тяхното функциониране. Те не изискват обвързване с инженерни мрежи и комуникации, с водопровод или с газопровод, дори с наличието на електричество в стаята. Горивото, изгорено в тях, е в по-ниския ценови диапазон, което дава големи спестявания през честото дълъг период от време.

По-скоро е важно да се признае предимството, че котел на твърдо гориво без водна верига не изисква непрекъснато изгаряне, което е важно в производствените и помещенията за обработка, където няма нужда да се поддържа висока температура през нощта и през почивните дни. Двойният ефект при отоплението на промишлени помещения се постига в някои малки предприятия, когато става възможно да се изгарят отпадъци от собствено производство като гориво. Например в дървообработващата или хартиената промишленост. Отоплението на работилницата се комбинира с използването на производствени отпадъци, което е от полза.

Класификация на котлите за твърдо гориво


Според материала на изпълнение, тези нагреватели са разделени на чугунени и стоманени единици. Чугуната има голяма топлинна мощност - те се загряват по-дълго, но след това запазват топлината по-дълго. Чудовищните видове котли имат значителен недостатък - чувствителност към спада на температурата. Ако има много такива цикли и техният диапазон е голям, могат да се образуват пукнатини в обвивката на топлообменника до разрушаване и повреда. Стоманен топлообменник е освободен от този недостатък, но е предразположен към корозия от неизбежното въздействие на кондензата. (Виж също: Пиролизни котли с твърдо гориво за продължително горене)

Прогресивното модерно развитие в областта на топлотехниката е котел с твърдо гориво с продължително горене. Обикновено това устройство е тип вертикална колона с горна люка за товарене на гориво. Това необичайно конструктивно-технологично решение води до максимален ефект. Горивото гори по-дълго и произвежда повече топлина. Съществуват и системи от котли, използващи пиролизен ефект, който е последици от изгарянето на дървения газ, изпускан по време на изгарянето на дървесина (ефективността на такава система е по-висока).

Котел на твърдо гориво от ново поколение


Фигура 2: Котел на твърдо гориво от ново поколение



Характеристики на работата на котлите за твърдо гориво


И за да може лесно да се затопли стаята, използваща котли за твърдо гориво, е необходимо да се спазват редица елементарни условия.

  1. Необходимо е да се изчисли и осигури необходимото количество гориво за целия период на отопление (или да се осигури непрекъсната и редовна доставка, която през зимата не винаги е възможна).
  2. (Виж също: Котли за гореща вода за твърдо гориво)
  3. Необходимо е да се осигури оптимално място за съхранение на гориво. Мястото не трябва да бъде непосредствено в близост до котела, но не трябва да бъде инсталирано на значително разстояние, за да може бързо да бъде доставено, ако е необходимо. Това трябва да бъде сухо и вентилирано помещение за временно съхранение на дърва и въглища.

  4. Ще е необходимо систематично да се следи състоянието на котела и комина, да се почисти пещта и да се отстрани пепелта. Обмислете изхвърлянето на продуктите от горенето.

  5. Важно! Невъзможно е да се изгуби от поглед елементарните норми и правила за пожарна безопасност.


Котел на твърдо гориво


Фигура 3: Устройство на котела на твърдо гориво




  1. Лука, през който е необходимо да се премахне пепелта;

  2. Охлаждащи тръби;

  3. Шлака за изкопни работи;

  4. Зареждане на люка;

  5. Контролен панел;

  6. Подаване в системата;

  7. Люка за почистване;

  8. Schieber;

  9. Предпазен клапан;

  10. Водна риза;

  11. Топлоизолация;

  12. Връщане от системата;

  13. Кран за източване и пълнене на вода;

  14. Долен почистващ люк;

  15. горелка;

  16. Доставяне на гориво;

  17. Специална кутия за пепел.


Как да изградим бойлер за твърдо гориво без помощта на специалист


Ако няма значителни пречки по пътя, можете сами да решите проблема с отоплението на селска къща, гараж или работилница. Няма други технически затруднения и котел на твърдо гориво винаги може да бъде построен от всеки собственик на частна къща или вила, без да се прибягва до външна помощ. Дори и значителни финансови разходи няма да последват - можете да използвате това, което вече е послужило своето време. (Виж също: Инсталиране на котли за твърдо гориво със собствени ръце)

Котел на твърдо гориво. Схемата на работа


Фигура 4: Котел на твърдо гориво. Схемата на работа



Какво ще бъде необходимо за изграждането на котел за твърдо гориво


Например, неуспешен газов котел не е зле за тази цел (това е по-добре от започване на работа от нулата). Предишният газов котел трябва да се модернизира само, за да разшири пещта до приемливи размери и да замени вътрешните тръби с по-дебели аналози. Като цяло, всичко, което ви харесва, въпреки че старият 200-литров варел, при условие че е добре запазен и без корозия. И още по-добре - да се избере подходящ диаметър на дебелостенни тръбни секции на главния тръбопровод (те трябва да се търсят върху складовата платформа на черен метал). Веднага ще направите необходимото предварително рязане на материала с газорезачка.

Характеристики на конструкцията на котела на твърдо гориво


Сега ние трябва произволно да монтираме в тялото на котела всичко, което е необходимо за изгаряне на гориво и непрекъсната циркулация на водата през тръбите на водната верига. Трябва да се изгради и системата за изсмукване на дим. Пещта трябва да бъде оборудвана с решетки с долна камера за събиране на пепел и други продукти на изгаряне на гориво, клапи и ключалки.

Съвет! За подобряване на циркулацията на водата в отоплителната верига може да се използва малка помпа с ниска мощност. (Виж също: Двуканални котли за твърдо гориво с продължително изгаряне)

Ако решите сами да изградите котел за твърдо гориво, обратната връзка за която е положителна, тогава трябва да имате предвид индивидуалността на стаята, която ще отоплявате. Такива бойлери са отлични за всяка частна система за отопление на къщи, тъй като те са построени, като се вземат предвид характеристиките на къщата. Но трябва да се спазват редица технически въпроси, за да се гарантира, че отоплението, извършвано без помощта на специалисти, е безопасно. Централната точка е тръбопроводът на котела с верига за отоплителна вода. Ако не се мисли чрез него или се извършва безупречно - отоплителната система няма да работи дълго време.


Домашен котел на дърва


Фигура 5: Домашен котел на дърва



Система от гравитационен тип


Най-простата версия на такова прикрепване е система от типа гравитация, при която циркулацията на водата се извършва естествено по конвективен начин. Тук всичко е изключително просто, но незаменимо условие за успешното функциониране на такава система е разположението на котела поне на половин метър под устройствата за нагряване на водата. В идеалния случай би било да се постави котелът в мазето или сутерена.

Важно! За да се осигури безопасна работа на системата и да се предпази от прегряване, е необходимо да се осигури невъзможност за случайно изключване от отоплителните радиатори, поне един от тях.

И в горната част на стаята поставете разширителен резервоар от отворен или мембранен тип, за да осигурите непрекъснато присъствие на охлаждащата течност в системата. Трябва да се помни, че колкото по-голям е резервоарът за разширение, толкова по-голямо е налягането в котела. Не пренебрегвайте контрола на нивото на водата в резервоара за разширение, в случай на течове в системата и загуба на течност - последствията могат да бъдат опустошителни за отоплителната система.

Отоплителна система, базирана на котел за твърдо гориво


Фигура 6: Система за отопление на котела с твърдо гориво



Система с естествена циркулация


Ако сте избрали система с естествена циркулация - необходимо е да се сведе до минимум всички хидравлично съпротивление на пътя на охлаждащата течност, за да сведе до минимум всички ъглови и коленните елементи и се уверете, че има максимален диаметър на тръбопровода. Системи с естествена циркулация на охлаждащата течност добра лекота моя апарат и независима от захранването, но техните недостатъци включват относително висок разход на гориво и сложността на поддържане на оптимално топлинния режим в затоплена стая.

Отоплителна система с естествена циркулация


Фигура 7: Отоплителна система с естествена циркулация



Система с принудителна циркулация


Тези минуси са лишени от системата с принудителна циркулация на охлаждащата течност чрез циркулационна помпа. Това свързване на котела за твърдо гориво ви позволява да не вземате предвид хидравличното съпротивление на системата и да използвате контролните клапани, за да поддържате оптималния температурен режим. Що се отнася до отрицателните моменти, това трябва да се дължи на възможни прекъсвания в захранването, което ще доведе до спиране на циркулационната помпа и прегряване на котела. За да се избегнат подобни проблеми, е необходимо да се оборудва котел с твърдо гориво с интегриран авариен топлообменник.

Важно! Не трябва да се пренебрегва, че прекомерното регулиране може да доведе до прегряване на котела.

Отоплителна система с принудителна циркулация


Фигура 8: Отоплителна система с принудителна циркулация




Към днешна дата котлите на твърдо гориво се използват универсално и в близко бъдеще няма реална алтернатива. Дори и с разширяването на доставките на газ, той не е достъпен за отдалечени места - такива са руските реалности. Отзивите на котлите за твърдо гориво дават възможност да се разбере причината за тяхната реална незаменимост в условията на много дълъг зимен отоплителен сезон в Русия.

Собствениците на частни домове и страната, които да използват котли на твърдо гориво, се споразумяват за надеждност, достъпност, простота и дълготрайност на оборудването, което, за всички свои неоспорими достойнства има определени недостатъци. Минусите трябва да се вземат предвид и да се сведат до минимум на етапа на проектиране на вашата собствена къща. Най-правилния подход към проблема за отопление ще се хареса на квалифициран топлотехник, кой ще избере един рационален схема на топлинна схема на отопляем пространство и оптимална мощност на въглища котел.
Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Котли на твърдо гориво за продължително изгарянеКотли на твърдо гориво за продължително изгаряне
Отопление с твърдо горивоОтопление с твърдо гориво
Котли за гореща вода за твърдо горивоКотли за гореща вода за твърдо гориво
Отопление на къщата с бойлер за твърдо горивоОтопление на къщата с бойлер за твърдо гориво
Автоматични котли на твърдо гориво с продължително изгарянеАвтоматични котли на твърдо гориво с продължително изгаряне
Двуканални котли за твърдо гориво с продължително изгарянеДвуканални котли за твърдо гориво с продължително изгаряне
Как да изберем отоплителен котелКак да изберем отоплителен котел
Отопление на котела на твърдо горивоОтопление на котела на твърдо гориво
Предимства на котлите за твърдо горивоПредимства на котлите за твърдо гориво
Избор на котел за отопление на дачи или селска къщаИзбор на котел за отопление на дачи или селска къща
» » Котли на твърдо гориво
© 2021 BggeHat.com