Какво да изберем за покривна плоча или професионален под

При изграждането на къща, често има въпрос, какво да изберем за покрив: шисти или велпапе? За правилния избор е необходимо да знаете предимствата и недостатъците на тези материали. Някои собственици твърдят, че е по-добре да използват плоча, но има и много добри отзиви за профилираните настилки.

Въз основа на техните желания, възможности и обхват на покрива на строителния пазар, всеки човек може да реши сам кой покрив да избере за къщата на своя сайт.

Стелажът се използва в нашата страна от доста време. Тези вълнообразни листове от азбестов цимент на практика нямаха алтернатива. Листовите плочи са много издръжливи, често в селските покрайнини има къщи, покрити с плоча 50-60 години.

Нека да видим какъв по-добър покрив шисти или велпапе?

Нека да видим какъв по-добър покрив шисти или велпапе?

Предимства и недостатъци на шистите.

  • Основното предимство на шисти, неговата издръжливост, експлоатационен живот с правилната инсталация от най-малко 50 години.
  • Отлични звукоизолиращи свойства.
  • Листовете от шисти не се подлагат на корозия.

Но всички тези предимства се изравняват с редица много съществени недостатъци.

  • Голямо тегло, средното тегло на осем вълнови листа от 25 до 35 килограма.
  • Шибърът е много крехък материал, като при доставката и инсталирането на материала вероятността за повреда на листовете е много висока.
  • Азбест съдържа азбест, отдавна е известно, че този материал отрицателно влияе върху човешкото здраве. В повечето страни от ЕС производството на строителни материали, използващи азбест, е забранено.
  • Шибърът има пореста структура, с течение на времето прахът и мръсотията са гъсто изядени в чаршафите. Само на такава повърхност един лишей се чувства добре.

Поради голямата си тежест, плочата изисква подобрена система за навес и каса. Облицовката е сглобена върху гредите, под прав ъгъл, за закрепване се използват гвоздеи или винтове. За стабилното закрепване на листа са необходими 3 бара. Разстоянието между баровете се определя според дължината на плочата. Закрепването листове с шисти нокти (пирон с широка шапка), на листа консумира 6 броя. Поради своята тежест и чупливост е много трудно да се повдигнат листовете от шисти към мястото на монтаж. За да се улесни процеса на повдигане на листовете, е необходимо да поставите две дъски под ъгъл към стената и издърпайте листа нагоре с помощта на ремъци.

Режещите и режещи листове трябва да се правят на земята. За рязане на листовете е най-добре да използвате шлифовъчната машина USM с диск за рязане на камъка. Мястото на рязането трябва да бъде напоявано, когато се нагрява по време на рязане, нарязано, водата омекотява материала и го предпазва от разпадане.

Че нямаше ситуации с недостиг на няколко листа след края на припокриването на къщата, трябва да се има предвид, че плочата трябва да се постави с припокриване на 1-2 вълни. Закупуването на шисти е необходимо с малка разлика, по време на полагането листовете могат да се спукат или да се счупят.

Покривът на листовете за шисти е много лесен за инсталиране дори при непрофесионални и не изисква големи финансови разходи. За да придадете по-привлекателен вид, покривът е боядисан.

Профилирани листове (велпапе)

Профилирани листове (велпапе)

Профилираните листове са съвременен универсален материал. В зависимост от дебелината на материала, той може да се използва както като покрив, така и като ограда. Различни хангари и гаражи са изградени от специални профилирани профили.

Гофровата плоскост е направена по метода на студено валцуване на стоманени листове, широчината на листовете от велпапе е 113-120 см, дължината е 30-1200 см, дебелината на метала е 0.4-1.2 мм.



Предимствата на велпапето пред плочата са очевидни:

  • Малкото тегло на листата ви позволява да използвате по-масивна система за окачване, за разлика от шисти. Лесна инсталация.
  • Твърдостта на конструкцията и малък брой стави осигуряват оптимална устойчивост на атмосферните явления.
  • Качествено полимерно покритие и широка гама цветни палитри.

Когато се използват профилни листове под формата на покривен материал, листът трябва да се припокрива.

С наклон на покрива над 30, взаимното припокриване на листовете ще бъде 10-15 см;

15-30 - 15-20 см;

по-малко от 15 до 20 см.

При изчисляване на необходимото количество материал за припокриване е необходимо да се вземат предвид всички структурни характеристики на покрива. При сложна форма на покрива, трябва да я "разчупите" на геометрични фигури (трапецовидни, триъгълни и др.), За да улесните изчисленията и резултатът да бъде сгънат. Не забравяйте за хребета на покрива, корнизи и крайни надвиснали. Стандартният гофриран лист има работна ширина 110 см с обща ширина 118 см, като тази разлика в ширината също се взема предвид при изчисленията. Необходимият брой листове за ширината на покрива се изчислява, като се раздели общата дължина по ширината на листа. Ако можете да поръчате листове от производителя, идеалната опция е да поръчате листове за цялата дължина на покрива.

Отвътре са покрити с шперплат, OSB или гипсокартон. Следващата стъпка е поставянето на изолацията (минерална вата) в пролуката между гредите.

Минералната вата в ролки е много подходяща за тази цел. На нагревателя се монтира щайга на греди или дъски.

Най-напред се поставя парче бариерен филм (parobarrier) върху касата, ръбовете на филма се припокриват с 10-15 см. Парабариерът се закрепва с обикновен конструктивен статив. Материалът не трябва да бъде силно опънат, филмът трябва леко да се окача. На върха на филма е монтиран щанд.

Дървени греди с дебелина 5 см се завинтват по дължината на решетките, успоредни на корниз. Контра карето е необходимо, за да се създаде празнина, за да се премахне натрупаната влага.

Монтажът на първия лист от велпапе е много отговорен, листа е внимателно изравнен с нивото на сградата. Ако първият лист не е монтиран правилно, следващите ще преминат с кос. Самонарязващите се винтове трябва да бъдат от същия цвят като листовете от велпапе. Не надвишавайте винтовете, което може да доведе до повреда на гуменото уплътнение и деформация на велпапето. Потреблението на крепежни елементи на m2 материал е не по-малко от 6-8 винта.

При работа с гофрирана табела е желателно да се използват обувки с мека подметка, мека подметка, която е по-малко вероятно да надраска повърхността на листа. Тъй като ръбовете на листата след подрязване са достатъчно остри, има опасност от нараняване, работата трябва да бъде в защитни ръкавици.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Видове покривиВидове покриви
Slate и неговите характеристикиSlate и неговите характеристики
Профилирани листовеПрофилирани листове
Как да изградим етапите на покриваКак да изградим етапите на покрива
Покрив от шисти за руски условияПокрив от шисти за руски условия
Гофрирани покривни листовеГофрирани покривни листове
Независим ремонт на покривиНезависим ремонт на покриви
Направете покрив от шистиНаправете покрив от шисти
Как да изберем промастил?Как да изберем промастил?
ШистиШисти
» » Какво да изберем за покривна плоча или професионален под
© 2021 BggeHat.com