Заваръчна тел

Основни изгледи заваръчна тел

- твърда секция, на прах, активирана.

Заваръчна тел с твърдо напречно сечение

Заваръчна тел от непрекъсната секция се използва за полуавтоматично и автоматично заваряване, както и за производство на електроди и пълнители.

Химическият състав и диаметърът на тел за заваряване на стомани се регулира от GOST 2246-70. Тел за настилка се произвежда в съответствие с ГОСТ 10543-75, тел от мед и сплави - според GOST 16130-72, тел от алуминий и сплави - съгласно GOST 7871-75. Най-често срещаните са стоманени жици. Предлага се в следните диаметри (mm): 0.3-0.5-0.8-1.0-1.2-1.4-1.6-2.0-2.5-3.0-4, 0 5.0 до 6.0 8.0 10.0 до 12.0.

Заваръчната тел се обозначава както следва (виж снимката по-долу).

обозначение на тел за заваряване

Фигура. Обозначение на проводника

  1. Диаметърът.
  2. Маркировка на жицата:
  3. цел (Св. - заваряване, Нп - настилка).
  4. Въглеродното съдържание в стотни от процента. Например C08-тел съдържа 0.08 въглерод;
  5. може да се посочи съдържанието на елементите на легиране, указани със следните букви: X - хром- Н - никел, C - силиций- М - молибден- D - манган- T - титан: F - ванадий- D - мед- C - цирконий- Yoo - Алуминий. Зад буквата, която показва елемента на сплав, е число, показващо нейното процентно съдържание. Ако елементът за сплавяване се съдържа в количество около 1, то не е зададено. Например C08X21H5T се дешифрира, както следва: заваръчна тел, съдържание на въглерод 0.08, хром 21-никел 5-титан 1;
  6. може да покаже повишени изисквания за чистотата на проводника за вредни примеси - сяра и фосфор. Те са отбелязани в писмото с букви А и АА. Например в кабела C08 е разрешено до 0,04 сяра и фосфор, до 0,03 за тези примеси в C08A и до 0,02 за Cs08AA.
  7. Метод на топене: WA - вакуумни дъгови пещи, WI - Вакуумни индукционни пещи - W - претопяването на електрослага.
  8. Ако жицата е предназначена за производство на електроди, тогава буквата E.
  9. Ако проводникът се произвежда с повърхност, която е съкратена, тогава буквата ох.
  10. GOST на проводник.

Пример за обозначение: 3 Sv8XSMPA-VI-E GOST 2246-70.

Тел може да се доставя на рулони, на ролки или в специална опаковка, например, Marathon Pac от ESAB.

Прахова заваръчна тел

Прахообразната заваръчна тел е тръбна тел, пълна с прахообразен пълнител. Тегловното съотношение на прах на теглото на металната черупка е от 15 до 40. сърцевината дизайн тел може да бъде различен - проста тръба, с различни гънки мембрана двуслойна (виж фиг.).

Конструкция на прахообразните проводници

Фигура. Конструкция на заваръчна тел

Огъванията се използват за придаване на твърдост на проводника и за предотвратяване на утаяването на праха, когато той се изстисква от захранващите ролки на заваръчна полуавтоматична машина. Прахообразният пълнител е смес от руди, минерали, феросплави, химикали. Той изпълнява функции, подобни на тези на покритията на електрода - защитата метал от въздух, стабилизиране на дъга освобождаване, дезоксидация и легиране на заваръчния шев, образуване на заварка, регулирането на трансфер процес електрод метал и др ..

Съставът на проводниците за заваряване на прахообразни пълнители е разделен на:

  • рутил-органичен
  • карбонат, флуорит,
  • флуорит,
  • рутил и
  • рутил, флуорит.


По подразбиране, жиците с поточна струя са самозащита, - предназначени за заваряване без допълнителна защита срещу газове, и - жици за заваряване в въглероден диоксид. Всяка от тези групи, от своя страна, е разделена на универсални жици и специални. Използването на самозащитни проводници прави възможно опростяването на процеса на заваряване, тъй като няма нужда да се използват цилиндри с въглероден диоксид. Това разширява използването на полуавтоматично заваряване, особено в инсталационната среда. Прахове от рутил-органични, карбонатни-флуоритни и флуоритни типове се използват за самозащитни проводници.

При заваряване с жици рутил-органичен тип сплав метал в химически състав е близо до състава на нисковъглеродна, полу-кварцова стомана. При високи интензитети на тока, заваръчният басейн интензивно абсорбира газове, което води до порьозност. В тази връзка токът е ограничен, което намалява заваръчните свойства. Типичен представител на рутило-органични жици е заваръчната тел PP-AN1.

тел карбонат флуорит тип се препоръчва за заваряване на нисковъглеродни и нисколегирани стомани от отговорни структури. Механичните свойства на шева са по-високи от тези за рутило-органичните жици. Заваръчните шевове са по-пластични и работят по-добре при ниски температури. Представители от този тип са заваръчни проводници PP-AN11, PP-AN17.

тел флуорит типът на характеристиките заема междинна позиция между проводниците от рутил-органичен и карбонат-флуоритен тип, например заваръчна тел PP-2DKK.

Използването на прахови проводници по време на заваряване в въглероден диоксид може значително да подобри технологичните параметри на процеса на заваряване и механичните свойства на заварката в сравнение с твърдите проводници. Подобрява образуването и външния вид на шева, намалява разпръскването на метала, увеличава механичните характеристики на заварената става. Заваряването в въглероден диоксид използва проводници рутил и рутил-флуорит тип. Проводниците тип РИТИЛ (PP-AN8-PP-AN10) са предназначени за заваряване на широка гама структури от нисковъглеродна и нисколегирана стомана. Тел-флуорит, тип рутил (PP-PP-AN4- AN9- PP-AN20) осигурява висока якост и се препоръчват за заваряване на легирани стомани, работещи при тежки условия при динамично натоварване.

Заваръчна тел специално предназначение Използват се за заваряване с принудително формоване, под вода, за заваряване на чугун и др.

В допълнение към марката, сърцевината тел също има символично обозначение, съдържащо четири групи от азбучни и цифрови индекси:

  1. Цел: PG - за заваряване в защитни газове, PS - Самозащита.
  2. Якост на заварения метал в MPa. Допълнително писмо B или L средства за заваряване на чугун или легирани стомани. За нисковъглеродни и ниско легирани стомани буквата не е настроена.
  3. Определяне на допустимите пространствени позиции: Н - долната, В - долни, хоризонтални, вертикални, W - само хоризонтално- B ^ - само вертикално- T - Всички позиции, включително телата на въртене.
  4. Температурен преход към крехка фрактура: 0 - 20 ° C- 1 - 0 ° С- 2 - минус 20 ° С- 3 - минус 30 ° С- 4 - минус 40 ° С- 5 - минус 50 ° С- 6 - минус 60 ° С. писмо D - изискванията не са регламентирани.

Активиран заваръчен кабел

Активираната заваръчна тел, както и праховото заваряване имат в състава си прахообразни добавки. Но техният брой е много по-малък и е 5-7 от общата маса на тел. Малко количество прахообразно активиращи добавки им позволява да бъдат пресовани в проводник с непрекъснато напречно сечение под формата на тънки фитили, използвайки специална технология. Най-широко използваните жици са въвеждането на активиращи добавки в централния канал.

Активираните жици са предназначени главно за заваряване в въглероден диоксид и неговите смеси, поради което металният субстрат обикновено е проводник на S08G2C.

Като помощни вещества, използвани лесно йонизируеми соли на алкални и алкалоземни метали: CS2CO3, К2СО3, Na2C03, ВаСО3, и формиране компоненти шлаката: TiO2, SiO2, MgO, CaF2.

Въвеждането на соли на алкални и алкалоземни метали спомага за намаляване на ефективния потенциал на дъгата и увеличава стабилността на изгарянето му. Особено забележимо намаляване на йонизационния потенциал в периферните, относително студени области на дъгата.

Термичната проводимост на алкалните метали в обхвата 2500-4000 ° К е с един до два порядъка по-ниска от тази на въглеродния диоксид, което значително намалява отстраняването на топлината в радиалната посока, т.е. насърчава разширяването на колоната на дъгата и активните петна извън границите на капките. На свой ред това намалява електромагнитната сила, действаща върху капка метал от електрода, и намалява размера на капчицата, при която се отделя от заваръчната тел. Налице е преход към малък капка трансфер, разпръскване намалява.

Наличието на шлакообразуващи компоненти намалява якостта на повърхностното напрежение на разтопения метал и също така допринася за малкия капка трансфер, намалява пръскането, подобрява образуването на шева.

Значително предимство на активираната заваръчна тел в сравнение с праховото заваряване е възможността за използване на същото оборудване, както при заваряване с твърда жица. В своите механични свойства на активен проводник в близост до твърд проводник, позволява множество прегъвания в процеса, надеждно подава през маркучи полуавтоматичен, не сплескана или смачкани в ролки фуражите. Техниката на заваряване не се различава от конвенционалното заваряване на въглероден диоксид.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Заваряване на чугунЗаваряване на чугун
Електроди за заваряванеЕлектроди за заваряване
Поток за дъгова заваркаПоток за дъгова заварка
Флюсове за заваряване с електромагнитФлюсове за заваряване с електромагнит
Технология на заваряванеТехнология на заваряване
Покрити заваръчни електродиПокрити заваръчни електроди
Електромагнитно заваряванеЕлектромагнитно заваряване
Оборудване за заваряванеОборудване за заваряване
АргонАргон
Заваръчни полуавтоматични машиниЗаваръчни полуавтоматични машини
» » Заваръчна тел
© 2021 BggeHat.com