Аргон

аргон - инертен газ с атомна маса 39,9, при нормални условия - безцветен, без мирис и вкус, приблизително 1,38 пъти по-тежък от въздуха. Аргонът се счита за най-достъпен и относително евтин сред инертните газове.

Аргон заема трето място по отношение на съдържанието на въздух (след азот и кислород), той представлява приблизително 1,3 масови и 0,9 обема земна атмосфера.

В промишлеността основният метод за получаване на аргон е методът на нискотемпературна ректификация на въздуха с производството на кислород и азот и свързаната с това екстракция на аргон. Също така, аргон се произвежда като страничен продукт при производството на амоняк.

Газообразният аргон се съхранява и транспортира в стоманени цилиндри (съгласно GOST 949-73). Балонът с чист аргон е боядисан в сиво, с надпис "Аргон чист" зелен.

Цилиндър с аргон

В съответствие с ГОСТ 10157-79 газообразен и течен аргон се доставя в две форми: най-високата оценка (с обем от аргон с не по-малко от 99,993, обемната фракция на водната пара по-малко от 0.0009) и клас (аргон с фракция на обема на не по-малко от 99,987, обемната фракция на водната пара на не повече от 0,001).

Аргон не е експлозивен и не е токсичен, но във високи концентрации във въздуха може да бъде опасност за живота, с намаляване на обемната фракция на кислород под 19 показва аноксия, но със значително намаляване на съдържанието на кислород има задушаване, загуба на съзнание и дори смърт.



Мерки за безопасност при работа с аргон:

  • дистанционно управление на кислорода във въздуха с ръчни или автоматични устройства - обемът на кислорода във въздуха трябва да бъде най-малко 19;
  • при работа с течен аргон, което може да причини измръзване и увреждане на лигавицата на очите, е необходимо да се използват защитни очила и гащеризони;
  • При работа в атмосфера на аргон е необходимо да се използва маска за маркуч или изолационно кислородно устройство.

Приложение на аргон при заваряване

Аргон се използва като инертен защитен газ при дъгова заварка, включително като основа за защитна газова смес (с кислород, въглероден диоксид). Това е основната защитна среда за заваряване на алуминий, титан, редки и активни метали.

Използва се и аргон плазмено заваряване като плазмообразуващ газ, с лазерно заваряване като плазма-потискащ и защитен газ.

В зависимост от необходимите обеми на потребление на аргон могат да се използват няколко схеми на доставката на аргон. При обем на потребление до 10 000 m3 / g, аргонът обикновено се доставя в бутилки. При обем на потребление над 10 000 m3 / g, аргонът се транспортира целесъобразно в течна форма в специални контейнери с железопътен или автомобилен транспорт. При транспортиране по релсов път се използват специализирани резервоари 8G-513 или 15-558. При моторния транспорт най-често се инсталират универсални газови резервоари тип DTK с обем от 0,5 до 10 m3. В тези резервоари може да се транспортират кислород и азот.

С централизирано захранване на схемата за осигуряване на станции за заваряване, аргонът може да бъде, както следва:

  • директно от транспортния резервоар през трансферната помпа и стационарния газификатор към мрежата (вижте картинката по-долу);
  • от транспортния капацитет до стационарен контейнер с по-нататъшна газификация и захранване в мрежата;
  • пълнене на цилиндри от транспортната газификация.

аргонова доставка на станции за заваряване

Фигура. Доставяне на аргон на заваръчни станции от транспортния резервоар

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Заваряване на титанЗаваряване на титан
Заваряване на алуминийЗаваряване на алуминий
Плазмено рязанеПлазмено рязане
Как да изберем подходящите пластмасови прозорци?Как да изберем подходящите пластмасови прозорци?
КислородКислород
Плазмени горелки за рязанеПлазмени горелки за рязане
Какво да готвя алуминий с някои общи методи за заваряванеКакво да готвя алуминий с някои общи методи за заваряване
Плазмено заваряванеПлазмено заваряване
Въглероден диоксид въглероден диоксидВъглероден диоксид въглероден диоксид
Енергоспестяващи прозорци Какво е това и как да се провери?Енергоспестяващи прозорци Какво е това и как да се провери?
» » Аргон
© 2021 BggeHat.com