Хелий

хелий - инертен газ без цвят, мирис и вкус, с атомна маса 4 и плътност от 0,178 g / l (при температура от + 20 ° С). Хелият е много по-лек от въздуха. Температурата на втечняването му е -268.9 ° С.

Хелият е много разпространен във вселената (според съвременните оценки, повече от 20 космически маси са в хелий), обаче, тя е малка на Земята. Хелийът се съдържа във въздуха (около 0,0005) и в земната кора, където се образува в резултат на разпадането на радиоактивни елементи.

Хелият се получава чрез фракционна кондензация от естествени газове, образувани по време на разпадането на уранови носещи скали.

Газообразният хелий не е запалим, не е токсичен, не е експлозивен. Въпреки това, при високи концентрации във въздуха може да доведе до състояние на недостиг на кислород и задушаване. Течният хелий е безцветна течност с ниска точка на кипене, която може да причини измръзване и увреждане на лигавицата на очите.

Мерки за безопасност при работа с хелий:

  • помещенията за съхранение или употребата на хелий трябва да бъдат добре проветрени;
  • цилиндрите с хелий не трябва да се подлагат на прекомерно нагряване;
  • клапите на бутилките с хелий трябва да се отварят бавно;
  • При работа с течен хелий е необходимо да се използват защитни средства за тялото, специални ръкавици, очила и предпазни обувки.


Газообразният хелий се съхранява и транспортира в стоманени цилиндри (според GOST 949-73). Балонът е боядисан в кафяво, с надпис "Хелиум" в бял цвят.

Балон с хелий

Приложение на хелий при заваряване

Хелият може да се използва като инертен защитен газ при заваряване на неръждаеми стомани, цветни метали и сплави, химически чисти и активни материали. Той има способността да осигури по-голямо проникване, поради което понякога се използва за проникване на големи дебелини или за получаване на специална форма на шева. Въпреки това, във връзка с повишеното потребление и високата цена на хелий в сравнение с аргон, приложението му е ограничено.

Използва се и хелий лазерно заваряване в смес с други газове, за да се създаде работна среда в газови лазери - газ подтискащ плазмата, доставян към зоната на лазерно заваряване - плазмено заваряване обикновено като добавка към плазмообразуващия газ-аргон.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Заваряване на титанЗаваряване на титан
Лазерно рязанеЛазерно рязане
Заваряване на алуминийЗаваряване на алуминий
КислородКислород
Плазмени горелки за рязанеПлазмени горелки за рязане
Антифриза за отоплителната система на селска къща е обещание за топлина и комфортАнтифриза за отоплителната система на селска къща е обещание за топлина и комфорт
Плазмено заваряванеПлазмено заваряване
Лазерно заваряванеЛазерно заваряване
Въглероден диоксид въглероден диоксидВъглероден диоксид въглероден диоксид
АцетиленАцетилен
» » Хелий
© 2021 BggeHat.com