Инфрачервеният филм на тавана е подходящ и практичен



След избора на материала за покрива и стените, вторият най-важен е изборът на отоплителната система. И наистина, качеството на отоплението през студения период на годината зависи от комфорта на пребиваването в къщата. Освен това и двете теми са взаимосвързани - ако спестите от материалите на стените, тогава ще трябва да харчите повече за отоплението. Какъв вид отоплителна система трябва да избера? В края на краищата, можете да останете на класическите решения, които вече са преминали теста на времето и можете да инсталирате новаторски инфрачервен таван? В тази статия ще говорим дали да инсталирате такава система и какви преимущества има преди нея.
таван инфрачервени нагреватели

Енергоспестяващи инфрачервени тавани панели

Голяма гама от отоплителни системи може да се сведе до три основни категории:
  • въздух;
  • традиционният;
  • директно електрическо.

Въздушна отоплителна система

Най-модерната опция за отопление в къщата. Елиминира употребата на течност от веригата на топлинно образуване.
Такива системи включват:
  • Филтри за пречистване на въздуха;
  • системи за отопление на въздуха;
  • смукателна вентилация;
  • вентилация с управление на отоплението.
инсталиране на инфрачервен филм върху тавана
Но си струва да се разбере, че преустройството на къща за такива системи е много скъпоструваща и отнема много време задача. Дизайнът отчита не само такива показатели като разсейване на топлината и топлинни загуби, но също и размера на шума от агрегатите, местоположението на мебелите. Но в същото време директно с нагряването на помещението се решава въпросът за пречистването на въздуха.
Най-простата схема на топлообменници изглежда така: нагревател-въздух-потребител. На всеки етап енергийните загуби са неизбежни, така че основният принцип в тези системи е да се намали веригата на преобразуване на топлината.

Традиционна отоплителна система

В такива системи циркулира гореща течност през тръбите. Често това е водата. Радиаторът е източник на топлина, който се разсейва във въздуха.
Конвекционните дюзи от такъв нагревател се издигат до тавана, където се охлаждат и падат на пода. При контакт с топъл въздух всички предмети в помещението се нагряват. Струва си да се има предвид, че в долната част на стаята температурата ще бъде по-ниска, отколкото в горната част. Понякога тази разлика може да достигне 5-10 градуса. Топлообменът е както следва: нагревателен елемент - течност - въздух - потребител.

Революционен подход към отоплението на помещенията

Но какво може да се сравнява с топлината, която получаваме от Слънцето? Неговата светлина, богата на инфрачервени лъчи, е ключът към това ефективно отопление на нашата планета през лятото. И благодарение на факта, че хората са се научили да се възпроизвеждат дълго време вълните, които лежат в инфрачервения диапазон, почти всеки от нас може да има собствено слънце в къщата си.
Голямо влияние върху околната среда и лицето има дължина на вълната на радиация, която варира от 0.76 μm до 1 мм. Така например слънчевият пламък на плажа излъчва пасивно топлина, която има дължина на вълната 9,2 микрона. Лесно се абсорбира от повърхностите на предмети, дрехи и кожа. Температурата на човешкото тяло съответства на дължина на вълната 9,3-9,5 μm. Това отопление е в този диапазон, което е най-ефективно за хората.
инфрачервен филм върху таванното устройство
Инфрачервен нагревател за таван То е източник на много приятна топлина, която не се вижда от наблюдателя. Такива нагреватели не влияят на влажността на въздуха, те не горят кислород.
Топлинното излъчване, излъчвано от тавана, свободно прониква през въздуха и затова лесно загрява повърхностите на стените и пода, предметите в стаята. Топлоенергията е равномерно разпределена в цялата стая, например, ако се използва таванно отопление за лятна резиденция. По този начин няма разлика в температурата между пода и тавана. Също така се постигат значителни икономии на енергия поради по-малките загуби на топлина.
В същото време, водородните IR панели могат да работят в горещия сезон като климатици, като отнемат излишната топлина от стаята. Поради факта, че системата не прегрява, както при загряването на водата, температурата на нагряване може да бъде намалена с 1-4 градуса, без да се променя комфортът при престояване на закрито. Подобно намаляване на температурата на охлаждащата течност значително влияе върху цената на отоплението.
Такива системи имат гъвкав термичен контрол. Можете да настроите температурата локално или централно от предварително избрана програма.
Освен това има очевидни предимства за оборудването. За такава система не е необходимо да се създава котелно помещение или да се инсталира система за отопление с въздух / пара. Поради факта, че IR панелите са монтирани в тавана, е възможно да се освободи място от ненужни обекти.

Таванно отопление с инфрачервени панели

Често IR-панелите се поставят над прозорците и над входните врати. Работният елемент на такива системи са нагревателни резистори с тръбовидна форма. Те могат да бъдат затворени от панела. В този случай високотемпературните резистори винаги остават отворени. сходен таван IR нагреватели са инсталирани в нежилищни помещения (складове, фитнес зали и др.).

Инфрачервени IR таванни панели

Основната конструктивна особеност на тези таванни нагреватели е системата от изолатори и отражатели, които насочват топлината към определена зона. Наименованието "водни панели" е получено чрез използването на излъчващи тръби, през които преминава течността на охлаждащата течност. През лятото охлаждащата течност преминава през тръбите.
таван инфрачервени нагреватели предимства
Такава конструкция е напълно безопасна и може лесно да се монтира дори в големи помещения, като крайни центрове, работилници и др.

Инфрачервен филм върху тавана

Могат да бъдат инсталирани като локални температурни контролери, които настройват температурата в определена стая или централизирано, които контролират отоплението на цялата къща. Така например, с помощта на програми можете да настроите по-силно отопление на хола през деня и по-малко отопление на въздуха в спалнята.

Монтаж на отопление на филми

Инфрачервеният филм на тавана отнема от ½ до ¾ от площта на тавана. В останалото пространство можете да инсталирате комуникационни и осветителни устройства. В този случай, декоративни довършителни работи, окачени тавани или гипсокартонени плоскости не пречат на нормалната работа на такива системи.

Етап 1 - инсталиране на отразяващ топлината екран

На цялата повърхност на тавана се монтира фолио. Благодарение на монтажа е възможно да се постигне почти двойно увеличение на топлинния поток в помещението. Ако изолацията има недостатъчни параметри, се препоръчва използването на дебелина най-малко 10 mm.
как да направите инфрачервен таван
На дървени повърхности екранът е фиксиран с метални скоби.
На бетонно припокриване крепежите се монтират на височина 50 см. Често това е дървена щайга. Ленти от материал се фиксират с припокриване 2-3 cm, докато фугите се залепват с лента от фолио.
Препоръчваме ви да използвате изолация от ролки и отразяващ филм с ширина 60 см. Затова ще бъде по-лесно да държите материала и по този начин ще направите по-малко грешки.

Етап 2 - монтаж на филмови нагреватели

Предварително изчисляване на броя на термичните елементи. Те са прикрепени подобно на топлоотражателя. Само в този случай за тази цел са монтирани скоби в специално обособени места. Случайното инсталиране на метални предмети може да причини повреда на инфрачервения филм.

3 етапа - електрическа инсталация

Напречното сечение на проводниците се избира в съответствие с общата мощност на системата. Проводниците са скрити в кабелния канал. Термостатите се монтират във всяка стая на височина 1,1-1,4 м от пода. Ако стаята е малка (площ до 5 кв.м.), системата се монтира в пролуката.
инсталиране на инфрачервен филм на тавана със собствените си ръце
За големи помещения е необходим инфрачервен филм на тавана с голяма мощност, а термостатът в този случай е свързан само чрез магнитен контактор. Скрито в гофрираните стволове преминава към разпределителното табло, в което се свързват управляващи и захранващи проводници с магнитни контактори и автоматични устройства.
Първото тестване на оперативността на системата се извършва след свързване на общия "вход".

Монтиране на инфрачервения филм върху тавана

Необходимо е да се изчисли крайното натоварване. В съответствие с този индикатор се избират кабелите. След това се монтира щит с диференциални автомати. Броят на машините трябва да съответства на броя на помещенията, които ще бъдат свързани.
Тогава окабеляването се постави от разпределителното табло. Монтирането на IR таванни панели може да се извърши независимо, тъй като е подобно на инсталирането на флуоресцентни лампи.
Монтиране на инфрачервен филм върху тавана, вижте видеото:

Изчисляване на мощността на инфрачервеното отопление

Също така е лесно да се изчисли оборудването. На 10 квадратни метра. м. площ с височина на тавана 2.5-3 м и добра топлоизолация, таванните инфрачервени нагреватели трябва да имат мощност от 1 kW. По-точни цифри могат да бъдат получени въз основа на стойностите на конкретното устройство и препоръките, посочени в ръководството за експлоатация.
В същото време е целесъобразно да се разбере, че не става дума за постоянно използване на електроенергия, тъй като за да се поддържа определен температурен режим, е достатъчно да се работи 20 минути от всеки час. По този начин, ефективното потребление на енергия за къща от 55 квадратни метра. м. може да бъде до 2 кВт. И това, виждате, не е толкова много.
Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Отоплителни системи на частна къщаОтоплителни системи на частна къща
Електрическо отоплениеЕлектрическо отопление
Видове отоплителни системиВидове отоплителни системи
Инфрачервено отоплениеИнфрачервено отопление
Модерни отоплителни системиМодерни отоплителни системи
Отопление с инфрачервени нагревателиОтопление с инфрачервени нагреватели
Инфрачервено отопление у домаИнфрачервено отопление у дома
Инфрачервени отоплителни панелиИнфрачервени отоплителни панели
Консумация на електроенергия за отопление на къщатаКонсумация на електроенергия за отопление на къщата
Как да изберем отоплението на ваканционен дом?Как да изберем отоплението на ваканционен дом?
» » Инфрачервеният филм на тавана е подходящ и практичен
© 2021 BggeHat.com